Connect with us

CULTURA

VIDEO FOTO. Viața din Pata Rât pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca. Pregătiri pentru ”Waste Side Story”

Publicat


Viața locuitorilor din Pata Rât va fi transpusă în spectacolul de operă ”Waste Side Story” care va avea loc în 10 mai pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și în care vor juca și membri ai acestei comunități de romi.

Câțiva reprezentanți ai comunității, în frunte cu activistul rom Alex ”Pepe” Fechete, au destăinuit, marți, într-o conferință de presă, o parte din povestea lor de viață, dar și din culisele spectacolului de operă, a cărui premieră va în data de 10 mai, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, de la ora 18:30.

Cadou pentru comunitatea clujeană

pata rat

„Spectacolul este cadoul comunității noastre pentru comunitatea clujeană.

Sperăm ca oamenii să vină în număr cât mai mare și să stârnim în ei empatie și să înțeleagă care este de fapt lupta noastră și ce s-a întâmplat cu adevărat în viețile noastre: ce a cauzat toată suferința și ce ne motivează să mergem mai departe”, a spus Fechete.

Spectacol wow

Maria, o locuitoare din Pata Rât, a declarat la rândul său în legătură cu piesa care va fi pe scenă în data de 10 mai, că este ceva ”wow, ceva ce comunitatea din Pata Rât nu a mai văzut, dar nici comunitatea largă”.

”Așteptăm cât mai multă lume din ambele părți. E o experiență nouă atât pentru noi, cât și pentru spectatori. Sper să nu fim judecați prea aspru, și să mergem mai departe cu ea, nu doar pe scena aceasta.

Mesajul meu este că noi nu am decis niciunul să trăim așa, să mergem să stăm acolo. Iar prin opera asta, mulți care au ochi să vadă dincolo de prejudecăți, vor înțelege că noi am fost duși, nu am ales să stăm acolo”, a subliniat aceasta.

Mesajul regizorului

„Ce mai înseamnă integrare pentru această comunitate marginalizată?”, Ce înseamnă responsabilitate socială pentru fiecare dintre noi?”, „Care sunt consecințele unei deportări moderne?”- acestea sunt doar o parte din întrebările care vor găsi răspuns în  „Waste Side Story”.

Opera, a cărei libret este scris de Mara Căruțașu, este regizată de Dan Vasile și îl are ca dirijor pe Adrian Morar, iar ca scenograf pe Magdy Hawash, având drept inspirație însăși viața comunității rome.

„Poate la finalul spectacolului vom contribui cu ceva mai mult decât aplauze, poate vom face ceva, poate o să avem un declic de conștiință, poate o să facem ceva, o acțiune”, a fost mesajul regizorului Dan Vasile către public.

La finalul evenimentului, cei prezenți au avut ocazia de a dialoga și pune întrebări atât locuitorilor din Pata Rât, cât și organizatorilor spectacolului.

Spectacolul ”Waste Side Story” este realizat în cadrul proiectului Khetane 2, un proiect finanțat prin programul ”În Stare de Bine” susținut de Kaufland România și implementat de Fundația AltArt alături de Goethe-Institut Bucuresti și Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova.

Despre Pata Rât

Pata Rât, situată la șapte kilometri de centrul municipiului Cluj-Napoca, este cel mai mare ghetou din Europa care se află lângă un depozit de deșeuri.

Este o așezare urbană informală segregată spațial, cu multiple privațiuni – mediu toxic, spațiu redus de locuire și lipsa utilităților de bază -, unde locuiesc peste 2000 de persoane (peste 70% romi), dintre care peste 1000 de copii.

Daria Mustea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujean de 26 de ani, la închisoare după ce a LOVIT un agent de pază care l-a prins când fura ALCOOL dintr-un supermarket

Publicat

De

Clujean la închisoare pentru că a furat alcool

Un clujean de 26 de ani a ajuns la închisoare pentru 30 de zile. Acesta a furat alcool dintr-un supermarket, iar când a vrut să plece l-a lovit pe agentul de pază, care a vrut să-l oprească.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla l-au reținut pe tânăr, care este din Dej, pentru 24 de ore, sub acuzația de tâlhărie.

Clujean de 26 de ani, la închisoare după ce a LOVIT un agent de pază care l-a prins când fura ALCOOL dintr-un supermarket

Potrivit polițiștilor, în weekendul care a trecut, tânărul ar fi sustras produse alcoolice dintr-o societate comercială situată în Gherla și l-ar fi agresat fizic pe agentul de pază pentru a-și asigura ieșirea din supermarket.

La expirarea măsurii preventive, acesta a fost prezentat instanței de judecată, care dispus arestarea preventivă a 30 de zile.

Tânărul a fost apoi condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

USR Cluj: Centura metropolitană a Clujului, o poveste interminabilă cu promisiuni neonorate, amânări și indolență

Publicat

USR Cluj

După șapte ani de la începerea proiectului, nu există nici măcar un contract semnat, iar termenul avansat pentru finalizare este în pericol. Președintele USR, Cătălin Drulă, a tras un nou semnal de alarmă, alături de candidații Alianței Dreapta Unită.

Din locul unde ar fi trebuit să înceapă centura, Cătălin Drulă a explicat că banii europeni sunt prevăzuți până în 2030 și că administrația locală condusă de Emil Boc a eșuat să se încadreze în termene.

USR Cluj: Centura metropolitană a Clujului, o poveste interminabilă cu promisiuni neonorate, amânări și indolență

„Emil Boc a avut nevoie de șase ani pentru un studiu de fezabilitate. Apoi, a anulat o primă licitație, iar apoi și a doua, după ce a dat afară singurul constructor interesat.

Când am fost ministru, am adus bani pentru metroul din Cluj și fonduri europene pentru centură. Nu a făcut nici una, nici alta. Dincolo de PR-ul lui Boc, realitatea este că nu este în stare să dezvolte mari proiecte”, a declarat Cătălin Drulă.

Viorel Băltărețu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru primăria Cluj-Napoca (foto), a subliniat nevoia stringentă a clujenilor de a avea centura.

„Realizarea centurii va fi o trambulină pentru modernizarea orașului: vom reda clujenilor centrul, vom respira aer mai curat, vom sta mai puțin în trafic, iar locuințele vor fi mai accesibile. Va fi un factor hotărâtor pentru dezvoltarea economică a următorilor 50 de ani”, a declarat Viorel Băltărețu.

Viorel Băltărețu: Centura ocolitoare se poate finaliza în patru ani

Viorel Băltărețu a încercat să ofere soluții și susținere administrației, dar aceasta a refuzat orice colaborare.

„Centura ocolitoare e prioritatea ZERO a primului meu mandat și SE POATE finaliza în patru ani! Am analizat proiectul, am cerut părerea specialiștilor. Nu există motive pentru care să nu putem”, a completat candidatul Alianței Dreapta Unită pentru primăria Cluj-Napoca.

Planul său include asigurarea unei echipe competente, finanțare continuă, front de lucru pentru constructori, monitorizare permanentă, respectarea componentei verzi și demararea proiectelor de legătură cu orașul.

„Se poate ca în patru ani să avem un trafic fluid și să nu ne mai pierdem ore prețioase din viață în mașină”, a mai spus acesta.

Publicat la comanda: Partidului Uniunea Salvati Romania, CMF: 21240009

Citește mai departe

EVENIMENT

Copac cu lalele în Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Programul de vizitare

Publicat

De

lalele

Grădina Botanică din Cluj-Napoca prezintă clujenilor și turiștilot magnificul copac cu lalele (Liriodendron tulipifera), care acum își etalează splendoarea florală la cote maxime.

În zilele de marți și miercuri, 21 și 22 mai, clujenii sunt invitați să participe la tururile tematice „Integrarea valorilor ecologice în moștenirea culturală”, unde vor avea ocazia să se delecteze cu impresionanta colecție de arbori, păstrată cu grijă în Grădina Botanică „A. Borza”.

”Vechiul frasin, impozantul plop, arborele pagodelor sau arborele mamut, alături de alte specii captivante de arbori și arbuști, vă așteaptă să le descoperiți secretele!

Accesul la aceste tururi ghidate este permis prin achiziționarea unui bilet de intrare. Ne vom reuni la orele 10:00, 12:00, respectiv 14:00, la poarta Grădinii Botanice”, anunță organizatorii.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Peste 1.400 de candidați au participat la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj

Publicat

De

Simulare admitere UMF Iuliu Hațieganu Cluj

Peste 1.400 de tineri au participat, în weekend, la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațeganu” Cluj.

A fost cea de a XV-a ediţie a simulării examenului la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH), o sesiune organizată pentru a le da șansa celor care vor să urmeze medicina la Cluj să familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze cunoștințele necesare promovării examenului de admitere propriu-zis.

FOTO. Peste 1.400 de candidați au participat la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj

La proba scrisă, care a avut durata de 2 ore, au participat 1.459 de candidați, au transmis reprezentanții UMFIH Cluj.

Cel mai mare interes a fost pentru programele de studii Medicină și Medicină Dentară.

Acestea au fost urmate de specializările Asistență Medicală Generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare, Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică, Cosmetică medicală și Tehnologia produsului cosmetic și Farmacie.

Examenul de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” se va desfășura în data de 21 iulie, iar candidații se vor putea înscrie în perioada 1 iulie – 18 iulie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax