Connect with us

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Structura din lemn de balsa a studenților UTCN, premiată cu locul I în SUA, rezistă la un cutremur de 7 grade

Publicat


Structura din lemn de balsa, realizată de studenții de la UTCN care au câștigat premiul I la un concurs de design seismic organizat în San Francisco (SUA), rezistă la un cutremur simulat de aproape 7 grade pe scara Richter. Aceștia au lucrat 6 luni la structură, care a fost construită manual.

Echipa Universității Tehnice Cluj-Napoca a concurat cu alte 33 de echipe ale unor universități de top de pe 5 continente, printre care 19 din SUA.

Structura realizată de studenții UTCN are 19 etaje și a fost construită din 2609 piese unice din lemn de balsa, fiecare fiind tăiată și lipită manual.

Citește și VIDEO FOTO. Studenții UTCN, locul I la competiția de design seismic din SUA. Structură de lemn de balsa, rezistentă la cutremure

Căpitanul echipei, Răzvan Mureșan, student în anul 3 la Facultatea de Construcții, a declarat, joi, că diferența a făcut-o ”atenția la detalii și multă muncă”.

”Competiția din San Francisco a fost una foarte complexă. Totul a început de la un design pe care l-am propus și am arătat înainte ce vom face. În concurs am avut mai multe criterii pe care a trebuit să le luăm în considerare, cum ar fi arhitectura, prezentarea, cât de bine am realizat structura, predicțiile. Toate se adună și se fac calcule, iar la final cea mai bună echipă câștigă.

Cutremurul simulat în SUA a fost de aproape 7 grade pe scara Richter și nu s-a rupt structura nici dacă am amplificat cutremurul de 5 ori”, a spus Mureșan.

Acesta speră ca rezultatul obținut speră să îl ajute, în viitor, în căutarea unui masterat, în țară sau străinătate.

”Obținerea premiului I este o realizare foarte importantă pentru mine ca și căpitan al echipei, dar și pentru colegii mei, 3 arhitecți și 9 ingineri”,  a arătat căpitanul echipei UTCN.

Colega sa, Diandra Jula, a precizat că activitatea de realizare a structurii pentru concursul din SUA a început în octombrie 2022.

”Erau zile când stăteam și până la ora 23 la facultate, să facem machetele, a fost o muncă deosebit de complexă”, a spus studenta în anul 2 la Facultatea de Construcții.

Claudia Botei, studentă în anul 3 la Construcții, consideră că acest concurs din SUA are rolul de a-i pregăti pe studenți pentru viața reală, fiind prima ocazie în care inginerii colaborează cu arhitecții.

”Am aflat multe lucruri practice pe care la cursuri le învățăm mai mult în teorie”, a spus aceasta.

”Structura este remarcabilă”

struct 3

Șef lucrări la Facultatea de Arhitectură a UTCN, Paul Moldovan, a explicat că structura realizată de studenți este una remarcabilă, fiind construită manual.

”Am lucrat 6 luni să realizăm 4 structuri, iar ultima am dus-o cu noi în SUA. Tot ceea ce facem noi este simularea realității în condiții de laborator. În funcție de greutatea structurii se calculează costul de execuție, suprafața închiriabilă trebuie să fie maximă, ca să avem beneficii financiare mari după finalizare.

Avantajul cel mai mare al acestui concurs este comunicarea, faptul că putem pune împreună studenți ingineri și studenți arhitecți care lucrează pentru realizarea unei clădiri multietajate, rezistentă la seism, ceea ce îi pregătește pentru viitoarele lor cariere”, a explicat Moldovan.

Potrivit acestuia, după finalizarea studiilor, studenții din echipă vor fi capabili să realizeze clădiri care să reziste la cutremure în România și în toată lumea.

În 2023, a fost cea de-a 20-a ediție a concursului seismic SDC din SUA, iar UTCN participă din 2011, reușind să câștige 6 premii I, 2 premii 3 și mai multe premii speciale.

Echipa câștigătoare

Echipa UTCN a avut următoarea componență: Răzvan Mureșan, Denisa Dragomir, Lupu Dávid, Diandra Jula, Claudia Botei, Gittinger András, Nicoleta Legian, Florica Maria Gâvan, Penciu Victor, Cristi Moisi, Secher Leonardo, Teodora Dobritoiu, la care s-au adăugat consilierii studenți Andrei Mureșan, Sabina Nițulescu, Teodora Cocari.

Profesorii care au îndrumat echipa sunt Paul Moldovan și Ovidiu Prodan.

struct 2

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Studiu UBB: Românii, unii dintre cei mai mari consumatori de podcasturi la nivel mondial

Publicat

De

FSEGA, UBB

O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara au realizat un studiu care demonstrează rolul podcasturilor în comunicarea de marketing și cum acestea transformă relațiile dintre branduri și consumatori.

Rezultatul studiului este surprinzător: jumătate dintre români dedică peste o oră pe săptămână podcasturilor.

Studiu UBB: Românii, unii dintre cei mai mari consumatori de podcasturi la nivel mondial

Potrivit reprezentaților universiții Babeș-Bolyai, studiul explorează percepțiile și atitudinile publicului față de mesajele de marketing integrate în podcasturi, evidențiind modul în care acest mediu de comunicare contribuie la crearea conexiunilor cu brandurile și influențează intențiile de cumpărare ale consumatorilor.

Potrivit datelor Statista și YouGov, România se numără printre țările cu cel mai ridicat consum de podcasturi la nivel global, aproximativ jumătate dintre români dedicând peste o oră pe săptămână acestui tip de conținut.

În acest context, cercetarea a analizat un eșantion de 512 ascultători români de podcasturi, care au identificat mențiuni comerciale referitoare la branduri în cadrul episoadelor urmărite.

Integrarea conținutului publicitar în podcasturi

Rezultatele cercetării evidențiază rolul crucial al integrării armonioase a conținuturilor publicitare în podcasturi. Mesajele comerciale încorporate cu tact în povestea podcastului, care se îmbină în mod natural cu subiectul, fără a crea impresia de întrerupere a discuției, au cel mai mare impact.

“Astfel de mesaje amplifică memorarea brandurilor, modelând pozitiv atitudinile consumatorilor și ducând în final la intensificarea intențiilor de cumpărare. Gradul de divertisment și informativitatea mesajelor comerciale integrate în podcast contribuie, de asemenea, la acest proces.

Prin urmare, pentru a maximiza efectele pozitive asupra notorietății brandurilor promovate și atitudinii consumatorilor față de acestea, este esențial ca promovarea prin podcasturi să se bazeze pe mesaje comerciale integrate armonios în narativul podcastului, care să furnizeze informații utile despre brandurile promovate și să încorporeze divertismentul în comunicarea de brand”, se arată în studiu.

Credibilitatea podcasterului este esențială

O altă descoperire relevantă a studiului indică faptul că autenticitatea, credibilitatea și, mai ales, expertiza podcasterului sunt esențiale.

Podcasterii care demonstrează naturalețe, care se bucură de credibilitate și, mai ales, care sunt percepuți ca având un nivel adecvat de expertiză în domeniul brandurilor promovate au mai multe șanse să stimuleze atitudini pozitive față de brand, crescând gradul de memorare a acestora și stimulând intențiile de cumpărare.

Pe de altă parte, atractivitatea podcasterilor (de exemplu, carisma lor) nu reprezintă un factor relevant în acest proces. Prin urmare, este important ca bugetele de promovare alocate acestui mediu de comunicare să fie direcționate către colaborări cu podcasteri care se bucură de încredere, sunt autentici și, mai ales, dețin un nivel corespunzător de expertiză în domeniul brandurilor promovate.

Instrument de marketing

„Podcasturile nu sunt doar un fenomen cultural, ci și un instrument de marketing care redefinește modul în care brandurile se conectează cu publicul lor. Rezultatele noastre evidențiază potențialul imens al podcasturilor de a crea conexiuni autentice între branduri și consumatori, mai ales în contextul pieței românești de podcasting, aflată în plină dezvoltare”, a declarat Ovidiu I. Moisescu, profesor la UBB și coautor al studiului.

Rezultatele cercetării derulate de conf. univ. Anca Milovan, prof. univ. Costinel Dobre și prof. univ. Ovidiu I. Moisescu au fost publicate în revista Journal of Business Research, aparținând editurii internaționale Elsevier.

Citește mai departe

EVENIMENT

De la Cluj la Nordkapp, în Norvegia, cu trei mașini Aro. “Expediție” de 9.000 de kilometri prin 15 țări

Publicat

Expediție cu Aro

Cinci pasinați de Aro, membri ai Asociaţiei NapocAro au plecat, sâmbătă, de la Cluj, spre cel mai nordic punct al Europei, în Norvegia.

Aceștia vor străbate distanta de la Cluj-Napoca la Nordkapp – Capul Nord, cu trei autovehicule Aro.

De la Cluj la Nordkapp, în Norvegia, cu trei mașini Aro. “Expediție” de 9.000 de kilometri prin 15 țări

Expediţia va dura aproximativ 15 zile şi membrii ei vor trece prin 12 ţări cu cele trei maşini Aro, vechi de peste 20 de ani. Aro-urile sunt înmatriculate în judeţele Cluj, Mureş şi Olt.

”Se întâmplă o minune, ne dorim să ajungem cu Aro la Nordkapp, în Norvegia, unde nu cred că a fost nimeni până acum. O să trecem prin Laponia, pe la casa lui Moş Crăciun, pe la Cercul Polar. Când ne întoarcem, venim pe partea cealaltă, prin Suedia, Danemarca, Germania. O să tranzităm 12 ţări, 9.000 de kilometri, timp de circa 15 zile”, a declarat, preşedintele Asociaţiei NapocAro, Ionel Bodea, membru al expediţiei, potrivit Agerpres.

Acesta vrea să arate de ce este în stare maşina românească.

”Vrem să şi testăm şi să arătăm capacitatea şi fiabilitatea maşinilor Aro. După cum ne-am uitat, o să ajungem la temperaturi de minus 25-26 de grade Celsius, dar temperatura resimţită va fi la minus 37-39 de grade Celsius. Noi sperăm ca maşinile să facă faţă”, a mai spus Ionel Bodea.

Asociaţia NapocAro numără zeci de membri din toată ţara, colecţionari de mașini Aro, IMS şi TV, unele cu o vechime de aproape 50 de ani.

Acestea au mai fost testate de-a lungul anilor în expediţii pe distanţe lungi, prin ţări caMauritania, Somalia sau Georgia.

Foto: NapocAro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Primarul Emil Boc a oficiat primele căsătorii din 2025. Cuplurile de clujeni se pot programa online

Publicat

De

Primele căsătorii la Cluj-Napoca

Primele căsătorii din 2025 au avut loc la Cluj-Napoca sâmbătă, 4 ianuarie.

Acestea au avut loc la “Casino” în parcul Central din Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a oficiat primele căsătorii din 2025. Cuplurile de clujeni se pot programa online

Mai multe cupluri de clujeni au ales să își unească destinele chiar în primele zile ale anului 2025.

Ceremoniile au avut loc la Centrul de Cultură Urbană „Casino”.

“Este o plăcere de fiecare dată când pot fi prezent alături de clujeni la aceste momente speciale, în care noi familii se întemeiază. Bucuria tinerilor miri creează mereu un cadru plin de emoții și de optimism. Felicitări și casă de piatră tuturor!!” a transmis primarul Emil Boc.

Programările pentru căsătorie se pot face online

Cuplurile de clujeni care vor să se căsătorească în acest an se pot programa online pe site-ul Primăriei. Programările pentru căsătorii în următoarele luni ale anului au fost, de altfel, deschise încă din primele minute ale zilei de 1 ianuarie 2025.


Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Imagini spectaculoase din masivul Vlădeasa din Cluj. Cum “se vede” viscolul în vârf de munte

Publicat

Vârful Vlădeasa, Cluj

Natura e mereu surprinzătoare și, câteodată, oferă imagini aproape ireale.

Imagini “magice” au fost surprinse la început de an în masivul Vlădeasa din Cluj.

Imagini spectaculoase din masivul Vlădeasa din Cluj. Cum “se vede” viscolul în vârf de munte

Filmarea, care a strâns foarte multe aprecieri a fost realizată la Cabana Vlădeasa, în 2 ianuarie.

În acea zi, meteorologii au emis, de altfel, un cod portocaliu de viscol puternic la peste 1.700 de metri altitudine pentru județul Cluj.

Masivul Vlădeasa este o grupă montană a Munților Apuseni aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Cel mai înalt pisc este Vârful Vlădeasa, cu o altitudine de 1.836 de metri.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate