Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj. Alex Mic (antrenor Karate Shotokan): Am fost CAMPION mondial și european de mai multe ori

Publicat


„În karate, scopul final nu este victoria sau înfrângerea, ci acela de a îmbogăți și înnobila caracterul celui care îl practică”, spunea Gichin Funakoshi, părintele karate-ului modern. Karate este o ramură a artelor marțiale japoneze, sport care a explodat și la noi după 1990. Este un sport de autoapărare, deși sunt practicanți care omit un criteriu de bază al acestuia, și anume că în karate nimeni nu atacă primul.

Alexandru Darius Mic este născut în Cluj-Napoca și practică acest stil de luptă de peste 30 de ani. Este antrenor la CS Elite Martial Arts și CS Politehnica din Cluj-Napoca. Este instructor sportiv de 15 ani și antrenor de 10 ani, de când a terminat școala de antrenori de karate de la București.

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj. Alex Mic (antrenor Karate Shotokan): Am fost CAMPION mondial și european de mai multe ori

„Am participat ca sportiv la cele mai înalte nivele, am fost campion mondial și european de mai multe ori”, spune Alex.

La cluburile la care antrenează sunt înscriși copii de la 4 ani până la veterani și seniori de peste 34 de ani. Sunt 40-50 de membri, din care cel puțin 30 practică zilnic acest sport.

„Facem minimum un antrenament zilnic pentru o grupă dar putem avea mai multe grupe pe zi. Copiii și intermediarii fac o oră – o oră jumate de antrenament iar avansații până la două ore”, mai spune Alex.

„Sunt campioni mondiali, campioni europeni la diferite categorii”

Sportivii clubului Elite Martial Arts din Cluj Napoca, sub îndrumarea antrenorului Alex Mic, au încheiat cu succes anul 2023. Au participat atât la campionate naționale cât și internaționale obținând de fiecare data medalii.

„Avem sportivi la lotul național, formați crescuți aici de noi, Sunt campioni mondiali, campioni europeni la diferite categorii, de la copii până la seniori. Printre medaliați i-aș aminti pe David Chiș, Claudiu Gocan, Denis Truță, Sasha Deac, David Florea, Mara Centea și Daria Trif, care au obținut titluri de campioni europeni și mondiali”, spune Alex Mic.

La începutul lunii, elevii lui Alex au participat la competiția de la Sighișoara unde au obținut peste 10 medalii.

„Ne pregătim pentru Campionatul Național care va avea loc în aprilie la Mediaș, pentru copii, respectiv în mai pentru minicadeți, cadeți juniori și seniori. O să participăm și la a 15 ediție a Cupei Campionilor organizată la Cluj în decembrie. Celelalte 14 ediții au avut un număr minim de 900 de participanți și ne dorim ca în acest an să concurăm în Bt Arena.

Pe plan extern ne pregătim pentru campionatul mondial și european. Anul acesta, Mondialul se desfășoară în Mexic. Vă dați seama ce costuri de deplasare implică. Încercăm să obținem fonduri și din sponsorizări, pe lângă contribuția părinților”, spune Alex.

Este sau nu karate un sport costisitor?

„Dacă e să ne referim strict la echipament, acesta nu e foarte scump. Avem un kimono și o centură… Pentru copii costă cam 100 de lei iar pentru adulți undeva la 200. Există și echipamente care ajung la 2-300 de euro, depinde de brand. Mai ai nevoie de o pereche de mănuși, botoșei, tibiere sau proteză… Toate la un loc pot ajunge la 500 de lei pentru un copil”, mai spune Alex.

David Florea, un top-produs al clubului lui Alex Mic

David Florea are 13 ani și practică acest sport de 8 ani. Este elev în clasa a VI-a la liceul „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca.

„Părinții nu m-au oprit să practic acest sport, din contră, m-au încurajat. Prinde bine la autoapărare”, spune, zâmbind, David.

David a participat în ultimii doi ani la Campionatul European și la cel Mondial. Anul trecut s-a ținut Mondialul în Scoția și Europeanul în Franța, iar în 2022 a participat în Statele Unite și în Italia. Numai pentru Statele Unite, costurile au fost de vreo 2.500 de euro.

Are 5 antrenamente pe săptămână, trei normale plus două speciale. Timp de joacă mai puțin dar nu neglijează școala, dac-ar fi să ne luăm după note.

„Am luat locul II la Mondialul din Statele Unite, categoria 12 ani și locul I la Mondialul scoțian pe echipe. Acum trag tare pentru naționale, Europene și Mondiale”, spune David.

„Nu uita niciodată că arta karate-ului începe și se termină cu respectul”, mai spunea același Gichin Funakoshi. Pentru tot ceea ce fac, acești sportivi au deja respectul clujenilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Focare de pestă porcină africană la Mociu și Geaca. 24 de porci au fost uciși

Publicat

porci

Două focare de pestă porcină africană au fost descoperite în județul Cluj, în comunele Geaca și Mociu, iar medicii veterinari au intervenit și dispus uciderea a 24 de porci. 

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSV) Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat, miercuri, pentru Cluj24, că la Mociu au fost omorâți 22 de porci și la Geaca alți 2.

”La Mociu a fost descoperit focarul într-o gospodărie din satul Zorenii de Vale. iar la Geaca într-o altă gospodărie. S-a stabilit o zonă de protecție și supraveghere de 3, respectiv 10 km, și va urma recensământul porcilor din zonă”, a spus Pivariu.

Acesta a precizat că s-ar putea ca proprietarii animalelor care au fost ucise să nu primească despăgubiri, în condițiile în care oamenii nu respectă condițiile de bio-securitate.

Pesta porcină nu are leac

Pesta porcină africană este o boală virală sistemică, contagioasă, febrilă, fiind diagnosticată la porcii domestici din Africa și porcii sălbatici și domestici din Europa, America Centrală și de Sud, Asia.
Virusul poate produce mortalitate foarte mare și omoară porci de toate vârstele. Nici un tratament nu este posibil și admisibil, astfel că porcii afectați trebuie sacrificați, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiții de maximă siguranță, pentru a preveni răspândirea bolii.

Citește mai departe

EDUCATIE

UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prima din România într-un clasament internațional în domeniul Medical & Health

Publicat

umf

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca figurează în prestigiosul clasament Times Higher Education World University Rankings by Subject 2025, la categoria Medicină și Sănătate, în intervalul 601-800.
”Dintr-un total de 1150 de instituții din 102 țări și teritorii incluse în clasament, universitatea noastră este prima clasată din România în domeniul Medical & Health, alături de UMF „Carol Davila” din București.

Clasamentul include 8 instituții de învățământ superior din țara noastră.

UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut cele mai bune scoruri la criteriile:

Mediul de cercetare – măsurat prin reputație, venituri și productivitate;
Perspective internaționale – incluzând cadre didactice și studenți internaționali, precum și publicarea în colaborare cu autori internaționali;
Industrie – veniturile obținute din parteneriate și brevete”, arată conducerea universității clujene.

Felicitările rectorului

Rectorul Anca Buzoianu a felicitat comunitatea academică a UMFIH pentru performanțele obținute în clasamentul THE World University Rankings by Subject 2025.
”Aceste rezultate reflectă dedicarea și excelența în cercetare, educație și colaborări internaționale”, a precizat aceasta.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Aproape 30.000 de clujeni au cărți electronice de identitate, în cadrul programului – pilot lansat la Cluj

Publicat

carte electronica

Consiliul Județean Cluj a anunțat că aproape 30.000 de clujeni au deja cărți electronice de identitate, în cadrul unui program – pilot lansat la Cluj în 2021.

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a realizat, împreună cu conducerea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor (DJEP) Cluj, o analiză la zi a stadiului implementării programului pilot de eliberare a cărților electronice de identitate pentru cetățenii din întreg județul Cluj.

Astfel, nu mai puțin de 29.937 de cărți electronice de identitate au fost emise, în total, la nivelul județului Cluj, începând din data de 2 august 2021 și până în 31 decembrie 2024.

Dintre acestea, 19.950 de acte au fost emise de Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Aproape 10.000 de cărți electronice de identitate, emise de DJEP Cluj

DJEP Cluj, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean, a reușit eliberarea, din data de 2 august 2022, dată la care a fost inclusă în acest proiect pilot, a nu mai puțin de 9.987 de cărți electronice de identitate.

„Clujenii se pot programa online pentru obținerea de la DJEP, simplu și rapis, a unei cărți electronice de identitate. La Cluj, continuăm și în 2025 digitalizarea serviciilor publice și reducerea birocrației, venind astfel în sprijinul cetățenilor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Cum te poți programa?

În cursul anului 2024, la nivelul județului Cluj au fost emise în total 12.968 de cărți electronice de identitate, din care nu mai puțin de 5.063 de cărți electronice au fost emise de către DJEP Cluj.

Reamintim faptul că, pentru a se programa, cetățenii au la dispoziție platforma web https://programare-cei.mai.gov.ro. Ulterior, aceștia se vor deplasa personal la sediul DJEP Cluj din strada Aviator Bădescu nr. 7-9, unde li se vor prelua datele biometrice și vor depune dovada achitării contravalorii actului de identitate, precum și celelalte documente prevăzute de lege.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca oferă ajutor financiar de 600 de lei pe lună pentru familiile cu copii cu handicap și în 2025

Publicat

De

Ajutor copii cu handical Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca continuă în 2025 acordarea unui sprijin financiar pentru familiile care au copii încadrați într-un grad de handicap, anunță primarul Emil Boc.

El a precizat că pentru acest sprijin au fost alocate 5 milioane de lei și în acest an.

600 de lei lunar pentru familiile cu copii cu handicap

Prin intermediu acestui ajutor financiar, care este de 600 de lei pe lună pentru fiecare copil, Primăria constribuie la susținerea acestor familii în îngrijirea și educația celor mici, a mai spus Emil Boc. Programul se adresează familiilor care au domiciliul în Cluj-Napoca de cel puțin 2 ani.

În 2024, peste 900 de copii au beneficiat lunar de acest sprijin, iar suma totală alocată pentru ședințele de terapie și programele de tratament specifice a fost de 4,4 milioane de lei. Pentru anul 2025, Primăria Cluj-Napoca a alocat o sumă de 5 milioane de lei pentru continuarea acestui program.

Cum se poate solicita sprijinul financiar?

Pentru a beneficia de acest ajutor, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor trebuie să depună o cerere tip, completată cu documentele necesare pe site-ul Ptimăriei. Cererile pot fi depuse și fizic la primăriile de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală, situat pe strada Venus.

Cererea tip poate fi descărcată AICI.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate