Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. S-a lansat la Cluj prima aplicație mobilă din Europa pentru siguranța copiilor în mașini. A fost testată de Emil Boc

Publicat


Aplicația mobilă Child Car Safety App (CCS), destinată îmbunătățirii siguranței copiilor în mașini, a fost lansată marți, în premieră europeană, la Cluj-Napoca.

Aplicația este gratuită și a fost dezvoltată în cadrul proiectului Copil Iubit la Bord de compania Linnify, cu susținerea Transilvania IT Cluster. Aceasta poate fi descărcată din Appstore și Google Play.

Child Car Safety (CCS) App a fost concepută cu scopul de a-i ajuta pe părinți să își asigure corect copiii în mașini și este prima de acest fel din Europa, printr-o funcție unică, ce permite verificarea scaunelor auto prin scanarea etichetei și partajarea contului între membrii familiei. Astfel, părinții pot vedea dacă scaunul de mașină pentru copil este potrivit vârstei, înălțimii și greutății celor mici.

Aplicația a fost dezvoltată ca urmare a statisticilor alarmante în ceea ce privește numărul de decese provenite din accidente rutiere pe șoselele din România. Conform Comisiei Europene, țara noastră este, pentru al cincilea an consecutiv, pe primul loc în statistica aceasta sumbră, cu 93 de decese raportate la un milion de locuitori, față de 44 cât este media europeană.

aplic 2

Apel la părinți

Prezent la lansare, primarul Emil Boc a declarat că nu este de glumit cu viteza și cu problemele din trafic pe care le poate pune lipsa unui astfel de scaun pentru copii.

Acesta a făcut apel la părinți să își creeze un automatism, iar de fiecare dată când urcă în mașină să verifice scaunul copilului, iar acesta să fie sigur și potrivit pentru vârsta celui mic.

”Felicitări tuturor celor care au lansat la Cluj acest proiect inovativ care va salva vieți”, a spus Boc.

Șeful IPJ Cluj, Mircea Rus, a declarat la rândul său că siguranța copilului reprezintă o prioritate la nivelul instituției pe care o conduce.

”Această aplicație este mai mult decât benefică”, a spus Rus.

aplic 3

Nu există o cultură a siguranței auto

”Nouă din zece români consideră că centura de siguranță este importantă, dar doar un sfert dintre ei cuplează centura atunci când călătoresc pe bancheta din spate.

Toate datele pe care le-am analizat în ultimii ani ne arată că, în România, nu avem o cultură a siguranței auto.

Asta încercăm să facem prin proiectul Copil Iubit la Bord și prin implementarea acestei aplicații: să creștem nivelul de siguranță în trafic.

Studiile arată că utilizarea corectă a sistemelor auto pentru copii și a centurii de siguranță adecvate vârstei și dimensiunilor reduce riscul de deces și răni grave cu până la 71% pentru sugari, cu aproximativ 54% pentru copiii mici și cu până la 50% pentru copiii mai mari”, a declarat Diana Dulf, lector în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case

Publicat

De

Incendiu la Jucu

Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața la o casă din localitatea clujeană Jucu de Sus.

Trei echipaje de pompieri intervin în aceste momente pentru a stinge flăcările.

Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case

Echipajul de la Punctul de Lucru Jucu s-a deplasat la incendiu, dar forțele au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de mare capacitate de la Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul a cuprins acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Nu sunt anunțate victime.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Peste 20.000 de locuri mai sunt disponibile pentru tinerii antreprenori în programul Start-Up Nation 2025

Publicat

De

Start-Up Nation

Tinerii români care vor să-și lanseze propria afacere au încă o oportunitate importantă: în cadrul programului Start-Up Nation 2025 mai sunt disponibile 20.083 de locuri pentru antreprenorii cu vârsta de până la 30 de ani, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.

Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat, parte esențială a acestui program, au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10.00. Cursurile sunt destinate pregătirii viitorilor antreprenori, oferindu-le instrumentele necesare pentru a înțelege și a naviga mediul de afaceri.

Start-Up Nation: Mai sunt locuri disponibile

„Programul vizează stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României”, a transmis Bogdan Ivan.

Domeniile eligibile sunt variate, incluzând producția, industriile creative, serviciile inovatoare, IT&C și comerțul. Participanții trebuie să își desfășoare activitatea în baza unor coduri CAEN eligibile, conform Ghidului Solicitantului.

Start-Up Nation 2025 oferă finanțare pentru achiziția de echipamente tehnologice (utilaje, instalații, echipamente informatice), active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale), mobilier, echipamente IT, cheltuieli de promovare și cursuri de formare profesională atât pentru antreprenori, cât și pentru angajații acestora.

Programul continuă să fie una dintre cele mai accesate inițiative de sprijin pentru antreprenoriat în România, adresându-se în special tinerilor care vor să își transforme ideile în afaceri durabile.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cal mort în urma unui accident între Cășeiu și Urișor. Au intervenit pompierii ISU Cluj

Publicat

cal

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit marți seara la un accident rutier petrecut între localitățile Cășeiu și Urișor, soldat cu un cal mort.

În accident au fost implicate un autoturism și o căruță, iar în urma evenimentului calul de la căruță nu a putut fi salvat.

”Nu au existat persoane care să necesite transportul la spital. La misiune a luat parte un echipaj cu o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii.

Din primele informații, căruțașul este vinovat de producerea accidentului întrucâr ar fi întors căruța în mijlocvul drumului fără să se asigure, căruța fiind lovită de o mașină.

După accident, căruțașul a fugit.

Poliția Cluj face cercetări în acest caz.

Citește mai departe

CULTURA

Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Tradiții, superstiții și semnificații ale unei zile cu putere aparte

Publicat

De

Tradiții de Sfântu Gheorghe

Miercuri, 23 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc cu evlavie și bucurie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii, considerat ocrotitorul ostașilor, al celor care poartă numele său și al celor care luptă pentru dreptate și credință.

Cunoscut și sub numele de „Purtătorul de biruință”, Sfântul Gheorghe este simbol al curajului și al jertfei pentru adevăr.

Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință

Născut într-o familie creștină, el a fost soldat în armata romană, iar în ciuda prigoanelor împotriva creștinilor din timpul împăratului Dioclețian, a ales să-și mărturisească credința în Hristos cu prețul vieții.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, numită în Transilvania și Sângeorz, este una dintre cele mai populare în calendarul ortodox, fiind și o zi onomastică importantă pentru sute de mii de români care poartă numele de Gheorghe, George, Georgiana, Georgeta și alte derivate. Cu această ocazie, Bisericile își deschid porțile pentru slujbe speciale, iar comunitățile se adună în rugăciune și în sărbătoare.

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe

Această zi este încărcată de semnificații străvechi, fiind considerată un moment de hotar între iarnă și vară, între întuneric și lumină, între frig și renașterea naturii.

În unele zone ale țării, oamenii pun la porți, la ferestre sau la grajduri ramuri verzi – de obicei, de fag sau de stejar – numite „Armindeni” sau „Stâlpii lui Gheorghe”, pentru a alunga spiritele rele și bolile din gospodărie. De asemenea, fetele tinere obișnuiau să își pună busuioc sub pernă în noaptea de dinainte, pentru a-și visa ursitul.

În credința populară, Sfântul Gheorghe „încuie iarna” și „dă drumul naturii”, motiv pentru care multe obiceiuri de fertilitate și protecție a recoltelor sunt legate de această zi.

Spălatul cu rouă este o altă practică veche: tinerii se rostogolesc dimineața prin roua de pe câmp, considerându-se că aduce sănătate și noroc tot anul. De asemenea, se crede că cei care dorm în ziua de Sfântul Gheorghe vor fi somnoroși tot anul, iar cei care se spală cu rouă dimineața vor fi frumoși și sănătoși.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate