Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO: „Românii sunt cobai”. Discursuri ce sfidează realitatea la PROTESTUL anti-vaccin de la Cluj. Cine au fost vorbitorii

Publicat


În cursul celor peste trei ore de protest din centrul Clujului față de măsurile sanitare anti – COVID 19, în fața microfonului s-au perindat sâmbătă, pe lângă organizatorul evenimentului, pseudo-jurnaliști, un octogenar cu o poveste lacrimogenă, un om al bisericii, iar la final oameni simpli din mulțime care, neintimidați că sunt priviți de atâta lume, și-au spus și ei oful. 

Cum a început

Protestul organizat de CETĂȚENI CIVICI sâmbătă după-masa, în fața Monumentului Memorandiștilor din Cluj, a început la ora anunțată: 16:30. Reporterul cluj24.ro, prezent la eveniment, redă principalele nemulțumiri și solicitări ale organizatorului acestui protest, dar și extrase din speech-urile unor persoane care au înșfăcat microfonul, au lansat acuzații fără a aduce dovezi sau, mai simplu, și-au spus păsul.

Ce a spus Ioana Coman, organizatoarea protestului:

 • Cerem să ni se pună la dispoziție studii care să arate că această mască minunată nu ne face rău pe termen lung, pentru că orice om știe că dacă ești privat de oxigen nu ai cum să funcționezi cum trebuie, nu ai cum să fii protejat de boli.
 • Anul trecut, 80% dintre cei care au ajuns la ATI nu au făcut exerciții fizice. Ne pun să stăm în case, ne obligă, deși nu au acest drept, pentru că, potrivit art. 23 din Constituție, te pot închide efectiv doar dacă ai făcut o faptă penală.
 • De când am ajuns ca aproape întreaga țară să fim penali pentru că nu vrem să purtăm mască? Cum se face că 70% din populație să nu se supună acestor reguli? 70% dintre români și-au dorit să fie liberi, care nu și-au dorit să se supună acestui experiment medical, pentru că asta fac guvernanții: ne constrâng să ne supunem unui experiment medical care se va termina în 2023. Și asta nu că o spun eu, ci Ministerul Sănătății.
 • S-au făcut diverse interpelări prin care au răspuns pe semnătură că de fapt îi folosesc pe români drept cobai. Asta se întâmplă în acest moment.

protest5

 • Un alt fapt foarte trist este legat de copii, de studenți. Anul trecut, prin regulile impuse, i-a afectat pe copii. O dată, acest minunat sistem online, pentru care s-au dat foarte-foarte mulți bani, din banii noștri, nu i-a ajutat pe copii să fie mai bine pregătiți, ci dimpotrivă i-a „ajutat”să fie depresivi, pentru că ei nu mai puteau să iasă afară să se joace, nu mai puteau să iasă la soare, să se bucure de aerul curat, deci erau mult mai susceptibili să facă o boală.
 • Am cerut în repetate rânduri să ni se pună la dispoziție studii care să ne explice cum se face că acest virus circulă între anumite ore. Așa se face că noi trebuie să înțelegem că, de la ora 8 seara, virusul devine mai virulent. Și trebuie să stăm în casă în condițiile în care nu avem acel certificat verde. Este evident că în acest moment apare o segregare a populației.
 • Potrivit Constituției, avem dreptul să ne adunăm, să spunem ce ne doare, atâta timp cât acest protest e pașnic. Nu are nimeni voie să ne interzică așa ceva. Cu toate acestea, guvernanții, pentru că le e frică de noi, ne impun limite.
 • Și-atunci ce-au zis ei: pentru că este criză, inclusiv parlamentarii trebuie să prezinte certificatul verde ca să poată vota moțiunea de cenzură de marți. Cei de la AUR, de exemplu, au spus că sunt împotriva acestei măști care nu neapărat ne protejează.
 • Nu înțelegem cum niște politicieni poate să aibă grijă de sănătatea noastră și să intre peste Legea pacientului?! Este incredibil ce se-ntâmplă în acest moment! Nu vrem să se facă nicio diferență între oameni așa cum fac politicienii acum!

Sunt peste 7 cazuri Covid/1.000 la Cluj. Cum comentați situația?

Reporterul cluj24.ro a întrebat-o pe Ioana Coman ce părere are despre faptul că, sâmbătă, rata incidenței COVID 19 în Cluj-Napoca a depășit 7 la o mie de cazuri și niciun pat liber la ATI:

protest3

Ioana Coman, vorbindu-le clujenilor despre faptul că masca nu e deloc o protecție, iar vaccinurile sunt ineficiente în bătălia cu virusul Sars-Cov-2.

„În momentul de față, incidența a crescut cu 2-3 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că aceste vaccinuri sunt ineficiente, și că, dimpotrivă, pare că duc la o explozie de cazuri și nu la contracararea lor”.

Se scandează împotriva certificatului verde, „Noi nu suntem cobai!”, „Jos dictatura!”. 

La microfon se ițește Radu Hadârcă (foto, jos). În speech-ul său se prezintă de vreo trei ori ca fiind jurnalist. Și dacă dai o căutare pe net după numele său, apar articole de opinie semnate Radu Hadârcă pe cotidianul.ro și pe justitiarul.ro.

radu hadarca

Acuzații, acuzații, dar unde e dovada?

Revenind la protest, Radu Hadârcă îl reclamă pe primarul Emil Boc spunând că n-ar fi trebuit să fie de acord cu organizarea festivalurilor Untold și Jazz in the Park la Cluj-Napoca, și Electric Castle. Fără să aducă nicio dovadă, Hadârcă dă drumul acuzațiilor în fața mulțimii care parcă aștepta să le audă: „Presa aservită din România este mituită în mod constant. S-au dat 80 de milioane presei pro-vaccin ca să spună că trebuie făcut vaccinul”, atacă Radu Hadârcă.

Mulțimea îl aplaudă. La o oră după începerea protestului, sunt pe puțin 300 de persoane în fața Momumentului Memorandiștilor.

protest antivaccin multime fara masca

Sunt clujeni de toate vârstele, printre ei foarte mulți tineri, dar și copii veniți cu părinții. Cei mai mulți nu poartă mască, iar pe cei care o poartă îi poți numără pe degetele celor două mâini.

Se cere îndepărtarea restricțiilor și se strigă „Jos dictatura medicală!”, dar și „Jos Arafat!”, „Jos Iohannis!”, vinovații principali în opinia manifestanților. Plus „Alegeri anticipate”.

„Singurii noștri dușmani sunt statul dictatorial și cei din afară care susțin aceste restricții”, se aude în portavoce.

Seniorul obișnuit cu oratoria, prezent și la protestul anti-vaccin

Mulțimea e tot mai înfierbântată. La „prezidiu” se prezintă un senior venerabil (foto, jos) care ne spune că are 80 de ani. Are plete albite și barbă a la Gandalf ori Saruman.

seniorul

„N-am să contrazic că nu există acest virus. Am citit anul trecut și anul acesta despre asta enorm de mult, dar nu Alpha, Gamma, Delta cum zic ei. Există peste 300 de tulpini cum s-ar zice.

Acest virus este de când lumea și pământul, dar nu este așa de periculos precum a fost cel care a declanșat Gripa spaniolă în Primul Război Mondial. Sau acela din 1968, pe care eu l-am trăit. Dar niciodată n-am văzut oameni cu mască pe stradă, nimeni nu ne-a oprit copiii să meargă la școală ca să-i facă dobitoci, iertați-mi cuvântul!

Fiindcă asta se dorește, nu numai la noi în țară ci pretutindenea! Acești asupritori au nevoie doar de un singur lucru: de dobitoci care să le muncească și să le adune averi. Da, ați cerut alegeri anticipate!

Dar pregătiți-vă păstorul înainte, adunați sămânța neamului român, ridicați-o, fiindcă da, noi suntem într-un oraș care este emblemă a statului român! Un oraș universitar. De ce eu, un muncitor simplu, am vorbit de multe, de foarte multe ori, și-mi părea rău că nu văd elita clujeană, domnii profesori universitari, domnii medici, domnii ingineri să vină să arate calea spre viață a neamului românesc?

„Luptați ca să puneți elitele neamului în vârful vostru!”

Așa cum Dumnezeu ni l-a trimis cândva pe Mântuitor ca să ne arate calea și să alegem. Vrem calea vieții, a demnității și a suveranității ori calea morții în care gunoaiele și scursurile fac ce vor? Luptați ca să puneți elitele neamului în vârful vostru și veți fi un neam demn și suveran! Așa să vă ajute Dumnezeu! Doamne-ajută!”, spune venerabilul, care e forțat de mulțime să-și întrerupă, pentru moment, tirada.

protest cluj antivaccin copii pancarte

Se scandează „Nimic fără Dumnezeu! Nimic fără Dumnezeu!” și „Vrem patrioți!” de câteva ori. Între timp, mulțimea de pe Eroilor se mai „împlinește” cu câteva zeci. Deja s-a trecut cu mult de cifra maximă admisă în aceste zile de pandemie.

La microfon se instalează un bărbat între două vârste, cu mustață, care face apologia anti-vaccin și explică de ce nu e bine să fii „înțepat”, apoi un credincios în sutană, care are același mesaj, împăturit, totuși, în vorba dulce-mieroasă a unui cleric.

protest antivaccin preot

Veșnicul protestatar Horia Cristea, alias Mîskin

N-a scăpat momentul de a vorbi mulțimii Horia Cristea alias Mîskin, 55 de ani (foto, jos), care deține site-ul voceaclujului.ro și își spune „jurnalist”. Că a fost vorba de Roșia Montană, de protestele din 2018 față de Dragnea & PSD, sau cele anti-vaccin, Horia Cristea a fost prezent tot timpul, la toate, ținând să le arate oamenilor că are sfaturi bune să le împărtășească.

protest antivaccin cluj horia cristea

Horia Cristea (cu borseta în mână) este prezent și vorbește la toate protestele. 

Așa și aici, la protestul de sâmbătă seara. Ba, la un moment dat, într-o pauză de vorbire, a transmis live evenimentul pentru site-ul său, transmițând de ce e anti-vaccin și anti-restricții.

Și dacă au văzut că se poate, la microfon s-au perindat și alte persoane, dintre cele care nu se intimidează să vorbească în fața unei mulțimi. Au atacat măsurile anti-vaccin, dar și-au spus și oful lor personal, fapt care l-a nemulțumit pe un clujean din dreapta mea, care a mărturisit că e de acord cu mai toate nemulțumirile spuse, mai puțin cea despre anti-vaccin.

Organizatorii, mulțumiți

Se face seară, e 19.30 și e răcoare. Din mulțime parcă ar mai vorbi cineva, mai ales că microfonul e „la liber”, doar că după trei ore de stat într-un loc, oamenii încep să plece pe rând.

protest cluj antivaccin seara

Se spune „Tatăl nostru”. E 2 octombrie și organizatorii sunt mulțumiți: la protestul de pe 11 aprilie au fost câteva zeci de persoane, iar presa a titrat: „Protest eșuat la Cluj”.

Acum au fost câteva sute de clujeni. Ce poate fi mai bine de atât? Câteva mii, câteva zeci de mii? Vom vedea la următorul protest.

FOTO și VIDEO – Tudor Știrbu

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții la Cluj, într-un caz de SPĂLARE de bani. Prejudiciu de cel puțin 800.000 de lei

Publicat

De

Percheziții la Cluj, într-un caz de spălare de bani

Patru percheziții au loc miercuri, 29 mai,la Cluj, într-un caz de spălare de bani. persoana cercetată este angajată a unei bănci.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au pus în executare în această dimineață 4 mandate de percheziție domiciliară.

Acestea au loc într-un un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, faptă săvârșită prin intermediul unor societăți comerciale cu obiect de activitate din domeniul industriei alimentare, producției de software și închirierea de autovehicule.

VIDEO. Percheziții la Cluj, într-un caz de SPĂLARE de bani. Prejudiciu de cel puțin 800.000 de lei

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2017 – 2022, o persoană, angajată a unei societăți comerciale bancare, ar fi creditat două societăți comerciale, administrate de persoane cunoscute acesteia, cu sume importante de bani provenite din săvârșirea de infracțiuni informatice.

Scopul a fost acela de a disimula originea ilicită și de a asigura capitalul necesar funcționării celor două societăți comerciale.

Suma de bani spălată, la acest moment procesual, se estimează la aproximativ 800.000 de lei, iar prejudiciul urmează a fi calculat, pe baza probelor și documentelor care vor fi descoperite și ridicate, în urma perchezițiilor domiciliare.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Echipa UTCN, marele premiu al Innovations Labs, cu brățara pentru surzi care transformă muzica în vibrații

Publicat

bratara

O echipă formată din 4 studente de la UTCN a câștigat, marți seara, Grand Prize, marele premiu în finala Innovations Labs de la București, cu brățara Rhythm Touch pentru surzi, care transformă muzica în vibrații, permițând acestora să participe la festivaluri și concerte și să se bucure de ritm.

Brățara a câștigat, anterior, locul I la concursului ”Internet of Things Student Challenge 2024” organizat de UTCN. 

Echipă sudată

Ioana Popa, una dintre membrele echipei, a declarat, miercuri, pentru Cluj24 că premiul obținut înseamnă, în primul rând, o validare a muncii depuse, în condițiile în care membrii juriului și alte persoane prezente la finală au rezonat cu proiectul prezentat.

”Sunt oameni care cred în ideea noastră, cred că are potential și merită dusă mai departe. Faptul că am cunoscut atâția oameni dispuși să ne ajute a fost mare lucru și înseamnă că vom putea pune proiectul pe picioare într-un timp mult mai scurt.

De asemenea, premiul a fost și o validare a noastră, ca echipă, că ceea ce am făcut până acum acum a fost bine, că ne potrivim foarte bine în această formulă. A fost un mare plus pentru noi că am funcționat foarte bine ca echipă”, a spus Popa.

Brățara, apreciată după testare

Bratara

Potrivit acesteia, la prezentare din finala Innovation Labs, majoritatea celor cu care au discutat studentele din Cluj au spus că proiectul lor are mare potențial și că abia așteaptă să vadă brățara transformată în realitate.

”Au spus că sunt siguri că ne vom revedea în scurt timp la festivaluri și concerte. Mulți oameni au și testat brățara noastră și au spus că le-a plăcut și ne-au și alte idei pentru a o folosi”, a precizat studenta.

Brățara Rhythm Touch va fi îmbunătățită în perioada următoare, iar un produs final, gata de a fi scos pe piață, ar putea fi prezentat anul viitor în lunile mai-iunie.

UTCN – laborator de inovare

Lector univ. Valentin Sita de la UTCN, ambasador Innovation Labs, organizatorul concursului ”Internet of Things Student Challenge”, a declarat la rândul său că marele premiu obținut de cele patru studente este o recunoaștere a muncii lor, dar și a faptului că UTCN este ”un laborator de inovare”.

”Rhythm Touch este un produs obligatoriu să existe pe piață. Este impresionant când cineva reușește să dezvolte o nouă tehnologie care să sprijine persoanele cu deficiențe.

Câștigarea Grand Prize, premiul pentru cel mai bun startup de la Innovation Labs, reprezintă o recunoaștere a muncii studentelor de la Automatică.

UTCN este un laborator de inovare si prin câștigarea acestui premiu se confirmă acest lucru”, a subliniat Sita.

Alături de Ioana Popa, din echipă au mai făcut parte Mărioara Mihali, Cătălina Rizel și Iulia Bara.

Innovation Labs este un program de pre-accelerare național pentru startup-uri din România. În cei 11 ani au fost 1476 de idei, 603 de echipe invitate în program și 3888 de participanți.

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Miercuri 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, va fi zi LIBERĂ pentru elevi și profesori

Publicat

profesor scoala clasa catalog ore e1644100251124

Miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, elevii și profesorii au zi liberă, în premieră la nivel național, după marea grevă a profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Ziua nu trebuie recuperată.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern, scrie Edupedu.

Miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, va fi zi LIBERĂ pentru elevi și profesori

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă.

În urma unor sesizări că se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis o adresă către școli anul trecut, prin care au atras atenția că aceste zile libere se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ.

Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu se recuperează.

Citește mai departe

EVENIMENT

CAS Cluj a plătit 218 milioane de lei pentru concedii medicale în 2023. Cel mai mare număr de certificate eliberate de un medic

Publicat

De

CAS Cluj a plătit anul trecut 218 milioane de lei pentru concedii medicale

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj a efectuat anul trecut plăți în valoare de peste 218 milioane de lei pentru concediile medicale.

Potrivit reprezentanților CAS Cluj, în 2023 au fost depuse, de către angajatori și autoasigurați, 21.307 cereri de plată. Dintre acestea, 19.302 cereri de plată au fost depuse de către angajatori și 2.005 cereri de plată au fost depuse de către autoasigurați.

CAS Cluj a plătit 218 milioane de lei pentru concedii medicale în 2023. Cel mai mare număr de certificate eliberate de un medic

Potrivit reprezentanților CAS Cluj, angajatorii pot solicita, în baza unei singure cereri depuse, restituirea indemnizațiilor aferente mai multor certificate de concediu medical.

Asta în situația în care mai mulți angajați s-au aflat în concediu medical sau au beneficiat de mai multe certificate.

De aceea, în cazul angajatorilor, numărul de certificate de concediu medical plătite de CAS Cluj este, practic, mult mai mare în raport cu numărul cererilor de restituire depuse de către aceștia.

Cele mai multe cereri de restituire pentru concedii medicale au fost în anul 2022

În anii 2021 și 2022, ani de pandemie, au fost depuse cele mai multe cereri de concedii medicale.

Conform datelor oferite de CAS Cluj pentru Cluj24.ro, situația privind sumele plătite în baza cererilor de restituire depuse de angajatori și autoasigurați pentru 5 ani este următoarea:

 • În anul 2019 au fost depuse de către angajatori 21.479 de cereri de restituire, în valoare de 187.228.447 de lei. Au fost plătite 15.871 de cereri, în valoare de 131.398.106 lei.  Autoasigurații au depus 932 de cereri de plată a concediilor medicale, în valoare de 5.868.788 de lei.
 • În anul 2020 au fost depuse de către angajatori 21.076 de cereri de restituire a sumelor plătite cu concediile medicale, în valoare de 206.961.503 lei. CAS a plătit 233.988.113 lei pentru 25.641 de cereri de restituire de la angajatori. De asemenea, autoasigurații au depus 1.106 cereri, valoarea plătită fiind de 9.655.585 de lei.
 • În anul 2021 au fost depuse de către angajatori 28.913 cereri, în valoare de 282.191.091 de lei. Numărul de cereri de restituire plătite efectiv de către CAS Cluj a fost de 20.383, în valoare de 194.929.290. Autoasigurații au depus 1.549 de cereri, valoarea plătită de CAS fiind de 14.904.921 de lei.â
 • În anul 2022, angajatorii au depus 28.358 de cereri de restituire, în valoare de 300.569.591 de lei. Numărul cererilor restituite a fost de 29.475, iar valoarea a fost de 298.753.032 de lei. Autoasigurații au depus 1.750 de cereri, suma plătită fiind de 16.307.796 de lei.
 • În anul 2023 au fost depuse de către angajatori cele mai puține cereri comparativ cu anul 2019, respectiv 19.302 cereri. Valoarea acestora este de 226.244.473 de lei. CAS a plătit efectiv pentru un număr de 17.997 de cereri, însumând 195.671.319 lei.  Autoasigurații au depus 2005 cereri, valoarea plătită fiind de 22.329.890 de lei.

Aproape 2.100 de concedii medicale emise de un singur medic clujean într-un an

În anul 2023, cel mai mare număr de concedii medicale emise de un singur medic de familie a fost de 2.071. În “top” a urmat un medic care a emis 1.876 de concedii medicale și un altul care a eliberat 1.869 de astfel de certificate.

Potrivit reprezentanților CAS Cluj, în anul 2022, cel mai mare număr de concedii medicale emise de un singur medic a fost de 2.093.

Acesta a fost urmat de un medic care a eliberat 2.018 certificate de concediu medical și de un altul care a eliberat 1.699 de astfel de certificate medicale.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax