Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. PREMIERĂ. Elevii clujeni, testați prin scanarea mâinilor pentru identificarea abilităților privind cariera viitoare

Publicat


Peste 100 de elevi de clasa a XI-a din Cluj-Napoca vor fi incluși într-un proiect pilot, în premieră în România, care prevede testarea lor prin scanarea mâinilor timp de 5 minute pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare.

Șeful ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat, marți, că noul sistem permite realizarea profilului vocațional, altfel decât prin intermediul chestionarelor clasice interpretate de un psiholog.

Elevii clujeni, testați prin scanarea mâinilor pentru identificarea abilităților privind cariera viitoare

”În cadrul proiectului <<Încotro? Eu?>> ISJ Cluj identifică grupul țintă și eșantionul de elevi și licee. Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor.

În prima fază vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marc.

Proiectul va începe în Cluj-Napoca, iar pentru testarea elevilor dacă sunt minori, va fi nevoie de acordul părinților.

Invenție a unui român

Camelia Bakri, președintele Genesis Lions Club Cluj, partener în cadrul proiectului, a precizat că testarea se va face în cadrul Centrului de consiliere și orientare în carieră.

”Tehnologia MindMi este una nouă și avansată, bazată pe un aparat inventat de inventator român. După testarea mâinilor, elevii de clasa a XI-a vor fi testați în carieră și cu teste standardizate.

Iar atunci vor fi două tipuri de testare, una modernă și alta pe baterii de teste, iar practic oferim copiilor indeciși ce carieră să urmeze, în care ar prima abilitățile native care i-ar putea face să dezvolte competențe maxime într-o anumită carieră”, a explicat Bakri.

Victoria Barabaș, responsabil proiect din partea Lions Genesis Cluj, a menținat că cei 100 de elevi de clasa a XI-a vor participa lunar la testare, 2 zile pe săptămână.

Activitate neurodermală

Andrei Galoș, reprezentantul firmei Psyhometric Systems Cluj-Napoca, a declarat la rândul său că sistemul este unul inovator, premiat național și internațional, fiind inventat de Dumitru Grigore.

”Este un neurostimulator, pe care elevii își pun palmele, iar ulterior sunt supuși unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul.

Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră în modul de colectare date. Procesul se repetă până se colectează date suficiente la nivel de activitate neurodermală, iar informațiile sunt interpretate de un algoritm inventat de noi”, a explicat Galoș.

Rapoarte psihologice

În prezent se oferă 7 tipuri de rapoarte psihologice, cele mai relevante fiind cele pentru talente și personalitate dedicate tinerilor între 6-18 ani.

”Este un instrument complementar altor instrumente folosite în psihologie. Venim cu o inovație care oferă un fel de buletin de analize”, a precizat Andrei Galoș.

Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie a UBB, a subliniat că noua procedură trebuie să fie credibilă, iar datele colectate să consolideze viabilitatea sa.

Aparatul de testare a elevilor costă 2500 de euro plus TVA și poate fi transportat și în școli dacă va fi cazul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Piersic va fi operat la genunchi la Spitalul de Ortopedie Foişor din București

Publicat

De

Florin Piersic va fi operat la genunchi

Florin Piersic va fi supus unei noi intervenții chirurgicale. Actorul, internat începând de marți la Institutul Matei Balș din Capitală, a fost transferat la Spitalul de Ortopedie Foișor unde i se va scoate proteza de la genunchi.

Actorul este stabil în acest moment şi este în continuare sub evaluare şi supraveghere multidisciplinară.

Florin Piersic va fi operat la genunchi la Spitalul de Ortopedie Foişor din București

Florin Piersic a făcut joi o investigaţie PET – CT, apoi a fost transferat la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor pentru a i se scoate proteza de genunchi, a declarat managerul Institutului „Matei Balş”, Cătălin Apostolescu.

Acesta a mai precizat că starea lui Florin Piersic este stabilă în acest moment.

Operația nu este lipsită de risc

„Vorbim, însă, despre un pacient vulnerabil prin vârsta şi bolile asociate. Este vorba de un proces infecţios extins, care are ca surse principale focarele de la nivelul cordului şi proteza de la genunchi.

Pacientul se află în evaluare şi supraveghere multidisciplinară – boli infecţioase, cardiologie, pentru cea mai bună abordare terapeutică.

Situaţia medicală a pacientului face ca intervenţia ortopedică să nu fie lipsită de riscuri, dar ea este absolut necesară pentru îndepărtarea sursei de infecţie”, a mai spus managerul Institutului „Matei Balș”, potrivit Agerpres.

Și după intervenţia ortopedică actorul va continua tratamentul procesului infecţios.

A doua intervenție chirurgicală

Florin Piersic a mai trecut printr-o intervenție chirurgicală la Cluj, la Institutul Inimii. Medicii clujeni i-au extras sondele de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac în prima zi de Paști.

Florin Piersic a fost internat inițial în data de 17 aprilie la Spitalul Militar din Cluj-Napoca cu septicemie, o infecție generalizată.

De atunci este sub tratament cu antibiotice, iar în 5 mai a fost operat la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca.

Actorul clujean a fost transferat la Institutul Matei Balș din București marți seara, la cererea familiei, cu un avion al SMURD care se întorcea de la Budapesta.

Potrivit medicilor clujeni de la Institutul Inimii, operația de la spitalul de Ortopedie din București ar urma să fie făcută de același medic care i-a pus proteza la genunchi și care a fost permanent în contact cu medicii ortopezi de la Cluj, care l-au supravegeat pe actor.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de ploi în zona montană a Clujului

Publicat

ploaie

Meteorologii anunţă cod galben de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte câteva județe.

Specialiştii precizează că vremea continuă să se răcească. Potrivit ANM, joi, între orele 12.00 şi 23.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torenţiale şi pe arii restrânse descărcări electrice.

Cod GALBEN de ploi în zona montană a Clujului

Fenomenele periculoase se vor semnala în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali, sud-vestul Transilvaniei şi local în Banat.

harta

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp. Valorile termice vor continua să scadă, astfel că se vor situa uşor sub mediile multianuale specifice acestei date”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: Eu nu sunt în campanie electorală. Tot ce fac e sub lupa publică

Publicat

De

Emil Boc campanie electorală

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că el nu face campanie electorală pentru alegerile locale care vor avea loc în data de 9 iunie.

În cursa pentru funcția de primar al Clujului s-au înscris 10 candidați.

Emil Boc: Eu nu sunt în campanie electorală. Tot ce fac e sub lupa publică

Emil Boc, și-a depus candidatura pentru un nou mandat în funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Vineri, 10 mai, începe oficial campania electorală pentru alegerile locale, care în acest an vor avea loc în aceeași zi cu cele pentru Parlamentul European.

„Eu nu sunt în campanie electorală acum. Eu întotdeauna încerc să-mi fac datoria din prima până în ultima zi a mandatului și încerc să fiu cea mai bună variantă a mea pentru clujeni”, a spus Emil Boc la Napoca Live.

Acesta a mai spus că tot ce face este sub „lupa publică” și de aceea preferă să se concentreze pe ceea ce face și pe ceea ce poate să facă pentru clujeni.

Contracandidații lui Emil Boc la primărie

Zece candidați s-au înscris în lupta electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Potrivit dosarelor admise de către Biroul Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca, contracandidații lui Emil Boc sunt Aurelia Cristea (PSD), Viorel Băltărețu (Alianța Dreapta Unită – ADU), Olah Emese (UDMR), Călin Cozma (AUR), Ramona-Victoria Strugariu (REPER), Sorin Valeriu Naș (SOS), Dan-Mihai Iacob (PUSL), Sabin Sărmaș (independent) și Sorin Virgil Vamoș (independent).

Citește mai departe

EVENIMENT

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Sabău are contract și pentru sezonul următor, a SEMNAT pentru doi ani

Publicat

sabau 3

Președintele Universității Cluj, Radu Constantea, a anunțat antrenorul echipei pentru sezonul viitor. În ultimele zile s-a discutat despre iminenta plecare a lui Ioan Ovidiu Sabău, deranjat de speculațiile potrivit cărora Marius Șumudică ar fi dorit de „studenți”. Miercuri, Radu Constantea a anunțat faptul că Ioan Ovidiu Sabău va fi antrenorul echipei și în sezonul viitor.

radu constantea

Acesta a semnat un contract valabil pentru doi ani. Astfel, Sabău a fost reconfirmat în funcție și își va continua proiectul început la Cluj, potrivit sportpesurse.ro.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Sabău are contract și pentru sezonul următor, a SEMNAT pentru doi ani

„U” Cluj, sub comanda lui Sabău, a avut un play-out dezamăgitor. „Studenții” sunt pe locul 10, cu 30 de puncte și au nevoie de un succes la Voluntari în ultima etapă pentru a-și securiza locul la barajul pentru Conference League. În ultimele zile s-a vorbit despre posibilitatea ca Marius Șumudică să-l înlocuiască pe Sabău. În cele din urmă, tehnicianul va continua.

„Are contract și pentru sezonul următor, a semnat pentru doi ani. Cred că au fost cele două meciuri în care echipa a jucat bine, cu Petrolul și cel de la Galați, din Cupă. Cred că de acolo a venit așa un recul din punctul de vedere al echipei și mental. 80% din sezon a fost OK”, a explicat Radu Constantea.

Constantea a ținut să infirme faptul că echipa sa a luat în considerare numirea lui Șumudică în locul lui Sabău: „Nu aș vrea să comentez, dar nu este vorba de nimeni.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax