Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Nou centru de tratament la Băile Cojocna, după o investiție de 100.000 de euro. Proceduri pentru sănătate

Publicat


În incinta Băilor Calde Cojocna a început, de vineri, să funcționeze un centru de tratament cu dotări complexe și personal specializat în domenii precum kinetoterapia, fizioterapia, osteopatia și balneologia.

Un principal aspect de dezvoltare a potențialului zonei Cojocna vizează domeniul sănătății. Sunt de notorietate beneficiile pentru sănătate pe care le aduce apa sărată din Cojocna, iar acum, gama de servicii de care se pot bucura și localnicii, dar și cei din împrejurimi devine mult mai generoasă.

”Sunt încântat că am reușit acest parteneriat din care să iasă mai sănătoși și mai relaxați toți cei care petrec timp în Cojocna. Sunt servicii de care se bucură și locuitorii comunei noastre, și ai comunelor învecinate, dar și orășenii.

Atât doamna doctor balneolog Sidea, cât și doamna pofesor kinetoterapeut Chelaru sunt profesioniste cu experiență și cred că putem crește numărul turiștilor care să vină în Cojocna și să găsească un centru de top în privința calității serviciilor de recuperare.

Sper să punem Cojocna pe harta stațiunilor balneare”, a declarat Sorin Ranga, primarul comunei Cojocna, la inaugurarea centrului.

Aparate pentru recuperarea sănătății

cojocna 2

Aripa dreaptă a Băilor Calde a fost amenajata cu aparaturi specifice de recuperare a sănătății, sub coordonarea prof. Hajnal Chelaru, terapeut osteopat și kinetoterapeut de renume în domeniu.

Acestea completează spațiile saline, piscina sărată și camerele saline, din aripa stângă, astfel că, indiferent de sezon, pacienții pot beneficia de o gama complexă de servicii integrate pentru recuperarea stării de bine.

”Faptul că un tratament e abordat integrat e foarte important, mai ales pentru o mai mare eficiență în recuperare. Avem deja programări pe o săptămână, un timp recomandat în medie pentru un set complet de proceduri. Pacienții au rezervări la pensiunea de vizavi, astfel că le e comod și se simt în concediu.

Dar avem și pacienți care vin la Cojocna din Cluj-Napoca pentru că vor să se bucure de toate aspectele de recuperare pe care le găsesc în acest complex. Le e ușor deoarece au aici și cabinet pentru consultații, și aparatură modernă de recuperare, și apa sărată binecunoscută, și specialiști care comunică bine între ei”, a precizat Hajnal Chelaru, terapeut osteopat și profesor kinetoterapeut.

Tratamente de balneologie

cojocna 3

Doctor balneolog Maria Sidea e medic dedicat și cu înaltă calificare, cu peste 15 ani de experiență în consultul de recuperare a pacienților adulți, dar și a celor pediatrici. Ea este prezentă în fiecare zi de luni, la cabinetul din centrul de tratament de la Cojocna, pentru consultații complete de balneologie.

ajnal Chelaru este managerul centrului medical HC Kinetic, profesor asociat UBB și un osteopat pasionat de meseria sa. Această nouă clinică, de la Cojocna, oglindește o creștere naturală a implicării ei în domeniul ameliorării durerii și a regăsirii stării de bine și de sănătate, pe lângă cele două centre pe care le-a fondat în Cluj-Napoca.

Procedurile aplicate

Procedurile care se aplică în centrul de tratament de la Cojocna sunt:

-Magnetoterapie

-Terapie Shockwave

-Băi galvanice

-Masaj subacval

-Lymphastim

-Terapie laser

-SIS (Super Inductive System)

-Electroterapie

-Ultrasonoterapie

Câteva detalii despre aceste proceduri

Magnetoterapiautilizează efectele terapeutice ale câmpului magnetic în aplicații generale sau locale asupra țesuturilor și are ca scop scăderea procesului inflamator articular și abarticular, scăderea contracturii musculare antalgice și creșterea pragului cortical la durere. De asemenea, este utilizată pentru afecțiuni reumatismale (poliartroze, spondiloze, gonartroză sau coxartroză, tendinite, bursite, fibrozite, poliartrită reumatoida, spondilită anchilozantă, artrita psoriazică), în cazul sechelelor posttraumatice (plăgi, contuzii, hematoame musculare, entorse, consolidarea fracturilor), pentru afecțiuni neuropsihice (nevroze și distonii neurovegetative, sindrom spastic, Parkinson, paraplegii, infirmitate motorie), în afecțiuni cardiovasculare (sindrom Raynaud, arteriopatie, ateroscleroză cerebrală, hipertensiunea arterială), în afecțiuni respiratorii (astm bronșic, bronșită cronică astmatiformă), în afecțiuni digestive (ulcer gastroduodenal, gastrite cronice, sindrom de colon iritabil, dischinezii biliare), în afecțiuni endocrine (diabet zaharat în formele insulino-independente), în afecțiuni ginecologice (tulburări menstruale funcționale, metroanexite cronice nespecifice, tulburări de menopauză și perimenopauză).

Terapia Shockwave este o soluție non-invazivă pentru durerea musculoscheletală.

E o terapie cu unde de șoc, utilizată frecvent în fizioterapie, ortopedie și medicină sportivă. Printre cele mai comune indicații se numără: durerile de umăr, de șold, de cot, de genunchi, durerile lombare, tendinita achileană, pintenul calcanean. Beneficiile sale sunt: eliminarea durererii, favorizarea vindecării, creșterea circulațieilocale, îmbunătățind astfel metabolismul tisular, creștea producției de colagen, relaxearea musculaturii, dizolvarea fibroblaștilor calcifiați și creșterea mobilității.

SIS (Super Inductive System, Sistemul Super Inductiv)se bazează pe intensitatea înaltă a câmpului electromagnetic, ce are efecte pozitive asupra țesutului uman. Printre aceste efecte terapeutice se numără ameliorarea durerii, vindecarea fracturilor, miorelaxarea, miostimularea și mobilizarea articulațiilor. Are un spectru larg de indicații, cu efecte pentru: sindromul de tunel carpian, reducerea spasticității, regenerarea nervilor, sindromul de impingement, îmbunătățirea respirației, mobilizarea coloanei toracale, hernia de disc, prevenirea atrofiei musculare, tendinopatia patelară și fractură.

Băi galvanice

Băile galvanice reprezintă un tratament medical care combină acţiunea curentului continuu cu efectul termic al apei, apa devine un mediu mijlocitor între electrozi şi tegument, curentul este repartizat pe o suprafaţă corporală mai mare, astfel că densitatea curentului este mai redusă și nu există pericolul de arsuri la intensitatea aplicată.Tratamentele galvanice utilizează curentul pozitiv, astfel că, prin creșterea sensibilității tactile și dureroase, are efect analgezic, elimină congestia pielii și toxinele adunate adânc în pori, dar și curentul negativ, prin creșterea excitabilității fibrelor motorii, pentru a ajuta substanțele nutritive să penetreze adânc pielea. Se recomandă în cazul afecțiunilor sistemului nervos (nevralgii si nevrite de nerv sciatic,  intercostale, dentare, pareze sau paralizii), al afecțiunilor aparatului locomotor (reumatice și posttraumatice) sau al afecțiunilor aparatului cardiovascular (tulburări de circulație periferică).

Masajul subacval este o tehnică de hidroterapie, care permite realizarea unei asuplizări și tonifieri profunde și este recomandată pentru stări post operatorii, afecțiuni neurologice, afecțiuni ale mușchilor și ale articulațiilor, îmbunătățirea circulației sangvine.Acțiunea lui are loc în funcție de temperatura apei folosite, de presiunea jetului și de forma de aplicare. Obiectivul acestui masaj în apă este să reducă tensiunea de la nivelul mușchilor și al țesuturilor conjunctive și să relaxeze parțial încheieturile. De asemenea, este unul dintre cele mai eficiente tratamente  pentru relaxare.

Lymphastim este un echipament modern pentru drenajul limfatic, format dintr-un costum care îmbracă picioarele și abdomenul, conectat la un sistem de reglare. Costumul de drenaj are în interior mici compartimente independente, care se umflă cu aer în timpul ședinței și presează pe rând diferite părți ale corpului, de la picioare spre partea superioară, în sensul circulației limfei. În acest fel, se stimulează activitatea vaselor limfatice, e ușurată trecerea limfei în locurile afectate și e accelerat metabolismul din țesut.Nu în ultimul rând, elimină toxinele din corp, crește fermitatea și elasticitatea pielii, elimină stresul și oboseala.

Terapia laser

Terapia laser poate trata artrita, durerile coloanei vertebrale, afecțiunile discurilor intervertebrale, sindromul de tunel carpian, fibromialgia, durerile articulare, durerile musculare si durerea miofasciala, nevralgia, neuropatia, fasceita plantară, durerea postoperatorie, degerături, arsuri, ulcere, varice, accidentărilesau leziuni cauzate de miscari repetitive.

Electroterapia lucrează cu o gamă variată de forme de curent de medie și joasă frecvență. Este indicată în cazul afecțiunilor sistemului nervos, al afecțiunilor aparatului locomotor, al reumatismelor inflamatorii și degenerative, al afecțiunilor aparatului cardio-vascular sau al tulburărilor circulatorii periferice.

Ultrasonoterapia este una dintre cele mai populare forme de fizioterapie. Inițial, ultrasunetele au fost folosite în medicină cu scop de diagnosticare imagistică (ecografiile), însă ulterior s-a descoperit că au și efecte terapeutice.Terapia cu ultrasunete calmează durerile, ajută mușchii să se relaxeze, diminuează spasmele, accelerează procesul de vindecare,inclusiv în cazul fracturilor și ameliorează simptomele de poliartrita reumatoidă. Ultrasonoterapia este indicată în cazul artrozei circulației periferice sau a coloanei, în afecțiuni ale tendoanelor sau mușchilor sau în caz de contuzii, entorse, nevralgii, dar și în alte sfere de patologie, conform indicațiilor medicului.

Diagnostic integrat pentru pacienți

În cadrul centrului de tratament de la Cojocna, pacientului i se face o evaluare de specialitate și i se recomandă un program personalizat și cu rezultate vizibile în timp relativ scurt. Aceasta se poate traduce într-o economie de timp pentru a se obține maxime beneficii de recuperare a sănătății.

Pacientul primește un diagnostic integrat, astfel că nu mai trebuie sa meargă la diferite consultații și să caute soluții pentru a merge în diferite cabinete pentru diferite proceduri, deoarece în acest centru de tratament regăsește multitudinea de aparate care lucrează pentru înbunătățirea stării sale de sănătate. În plus, pentru că fiecare pacient e diferit, e firesc ca fiecare program recomandat să fie adaptat nevoilor fiecăruia și să se aplice personalizat.

Zona Cojocna poate reprezenta pentru clujeni atât un sejur de vacanță pentru recuperarea libertății de mișcare, dacă timpul și orarul personal le permite, cât și un loc în apropiere, în care pot merge regulat, pe perioada tratamentului, fără a rămâne peste noapte în sat. În medie, un program de tratament se face zilnic, pe o perioadă de 5-10 zile consecutive, astfel încât rezultatul să fie cel scontat.

Investiție de 100.000 de euro

”Uneori, când se vorbește de o zonă balneoclimatică, există percepția de loc îndepărtat, până la care trebuie sămergi departe pentru a ajunge la băi.

Dar Cojocna, și implicit acest centru de tratament, e aproape de municipiul Cluj-Napoca, astfel încât clujenii nu trebuie neapărat să își ia concediu pentru un tratament, iar programul de proceduri performante poate fi parte din rutină pentru o perioadă, în confortul proximității”, a explicat Hajnal Chelaru

Primăria Cojocna susține acest parteneriat prin oferirea spațiului în care se desfășoară activitatea clinicii si a personalului care aplică procedurile, completând astfel paleta de servicii date de piscina termală sărată, camera salină cu lada de sare de joacă pentru copii și încăperea salină pentru adulți.

Investiția HC Kinetic în acest centru de tratament este de 100.000 de euro, tehnologia regăsită în acest loc fiind de ultimă generație.

Alte entități din comuna Cojocna pot beneficia sau deja beneficiază de pe urma deschiderii centrului de tratament. Ca un exemplu, vizavi de complex există o pensiune care e la îndemână pentru pacienți, atât prin amplasarea foarte apropiată, cât și prin faptul că reprezentanții clinicii se ocupă de demersurile de rezervare a camerelor pentru pacienți, astfel că toate serviciile se pot rezerva printr-un singur telefon.

Deschiderea centrului de tratament a fost salutată de 9 primari din zonă – Cojocna, Cămărașu, Mociu, Căianu, Cătina, Suatu, Palatca, Frata și Ceanu Mare, prezenți la inaugurare.

Sediul centrului de tratament HC Kinetic din Cojocna este pe str. Republicii, nr. 126 (în incinta Băilor Calde Cojocna).

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujean care mergea pe drum în Luna lovit MORTAL de un TIR

Publicat

De

accident mica

Un accident soldat cu moartea unei persoane a avut loc duminică dimineața pe DN 15 E60, în localitatea Luna.

Accident s-a înregistrat în jurul orei 05.25, potrivit polițiștilor.

Clujean care mergea pe drum în Luna lovit MORTAL de un TIR

Potrivit polițiștilor, din verificările preliminare s-a stabilit că un bărbat de 57 de ani, din comuna Luna, care se deplasa pe partea carosabilă a fost accidentat de un ansamblu de vehicule, condus în direcția localității Luduș de un bărbat de 59 de ani, din județul Mureș.

Din nefericire, echipajul medical a declarat în cele din urma decesul pietonului.

Conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident grav la Ciucea. O mașină s-a răsturnat în șanț, un motociclist a fost lovit. 4 răniți la spital

Publicat

De

accident ciucea (2)

Un accident rutier în care au fost implicate două mașini și o motocicletă a avut loc pe DN 1 E60, în localitatea Ciucea.
Patru persoane au aajuns la spital.

Din cercetările preliminare efectuate la locul evenimentului rutier s-a constatat că un conducător auto, de 52 de ani, din comuna Luna, care circula cu autoturismul din direcția municipiului Oradea ar fi efectuat o manevră de depășire peste marcajul longitudinal continuu, întrand în coliziune cu autoturismul condus din sensul opus de un bărbat de 50 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.

accident ciucea (5)

Accident grav la Ciucea. O mașină s-a răsturnat în șanț, un motociclist a fost lovit. 4 răniți la spital

În urma impactului, autoturismul bărbatului de 50 de ani a fost proiectat în afara părții carosabile, în șanț.

Ulterior, șoferul de 52 de ani a acroșat un motociclist polonez, care circula de asemenea, din sensul opus.

accident ciucea (3)

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în aceste momente la accident.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și două SAJ, unde au găsit o motocicletă și două autoturisme avariate, dintre care unul răsturnat pe plafon.

accident ciucea (4)

Opt persoane au fost consultate de către echipajele SMURD și SAJ, dintre care trei minori.

4 persoane au fost transportate la spital, și anume conducătorul de 50 de ani, pasageri din auto condus de acesta și motociclistul.

accident ciucea (1)

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Traficul a fost reluat pe un sens, dirijat.

FotoȘ ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Sava Negrean-Brudașcu și alți artiști de renume cântă la Cluj pentru Sasha, un băiețel de doi ani diagnosticat cu cancer

Publicat

De

sana negrgean brudascu

Clujenii iubitori de folclor, care vor să facă și un bine, sunt așteptați la un spectacol folcloric de excepție. Îndrăgiți cântăreți sunt „Alături de Sasha” și vor urca pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

Sasha Rotariu are doar doi ani și a fost diagnosticat cu cancer, iar familia are nevoie de bani pentru tratament.

Sava Negrean-Brudașcu și alți artiști de renume cântă la Cluj pentru Sasha, un băiețel de doi ani diagnosticat cu cancer

Pe scena Casei de Cultură a Studenților vor urca miercuri, 25 octombrie, de la ora 18.00, Sava Negrean-Brudașcu, Marius Ciprian Pop, Ioan Dordoi, Ovidiu Purdea Someș, Adriana Irimieș, Paula Hriscu, Romina Nemeș, Suzana și Dacian Vlad, dar și Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”.

La numai doi ani, Sasha Rotariu, un băiețel din Cluj, a fost diagnosticat cu cancer, la nivel retroperitoneal.

copil 3

Singura sa șansă de tratament se regăsește înafara țarii. Costurile sunt enorme – 500.000 euro, iar familia, alături de omeni de bine, a reușit să adune o mare parte din acești bani.

Mai este nevoie de 43.000 de euro

43.000 de euro este diferența de care are nevoie pentru a completa costurile tratamentului și operației la o clinică din Paris – Franța, acolo unde i s-a dat unica șansă spre vindecare.

Donații se pot face și în urnele amplasate în cadrul spectacolului, dar și în conturile: RO97BTRLRONCRTO622007501-cont de RON RO47BTRLEURCRT0622007501-cont în EURO SWIFT: BTRLR022
Titular cont: Rotariu Andreea Oana, deschise la Banca Transilvania.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Dumitru Farcaș” din Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația „Iulia Bodea”.

Un spectacol caritabil pentru Sasha Rotariu a avut loc și în data de 2 iulie.

Biletele pentru spectacolul de miercuri, 25 octombrie, se pot procura online, pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, dar și fizic, din librăriile Cărturești din Cluj-Napoca (Iulius Mall, Vivo, Platinia).

Foto principal: Sava Negrean – Brudașcu/Facebook

Citește mai departe

ECONOMIE

INS: Salariu mediu net a crescut. VEZI cu ce sumă. Clujul, imediat după București în topul câștigurilor

Publicat

De

Câștigul salarial mediu brut lunar a înregistrat o creștere de 10,7% în anul 2022 față de anul precedent, ajungând la 6.126 de lei, potrivit unei analize publicate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, câștigul salarial mediu net lunar a crescut cu 11,3%, ajungând la 3.801 de lei. Potrivit INS, creșterea este de 385 de lei în 2022 față de anul precedent.

INS: Salariu mediu net a crescut. VEZI cu ce sumă. Clujul, imediat după București în topul câștigurilor

Câștigul salarial mediu net lunar în 2022 a variat semnificativ în funcție de regiune. Cele mai mari câștiguri s-au înregistrat în București, care este urmat de județele Cluj, Timiș, Ilfov și Iași.

La polul opus se află județele Teleorman, Vrancea, Harghita, Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Botoșani.

Cele mai mari valori ale câștigurilor salariale medii nete lunare înregistrate în 2022 au fost în următoarele domenii:

Informații și Comunicații (+102,4%)
Intermedieri Financiare și Asigurări (+65%)
Producția și Furnizarea de Energie Electrică și Termică, Gaze, Apă Caldă și Aer Condiționat (+57,4%)
Administrație Publică (+46,5%)
Industria Extractivă (+44,0%)
Activități Profesionale, Științifice și Tehnice (+26,2%)

Pe de altă parte, câștigurile salariale medii nete lunare sub media pe economie au fost înregistrate în următoarele domenii:

Hoteluri și Restaurante (-43%)
Alte Activități de Servicii (-37,4%)
Tranzacții Imobiliare (-27,7%)
Activități de Servicii Administrative și Activități de Servicii Suport (-23,4%)
Distribuția Apei, Salubritate, Gestionarea Deșeurilor, Activități de Decontaminare (-18,8%)
Activități de Spectacole, Culturale și Recreative (-15,3%)
Comerț cu Ridicata și cu Amănuntul;
Repararea Autovehiculelor și Motocicletelor (-15,2%)
Agricultură, Silvicultură și Pescuit (-14,5%)
Industria Prelucrătoare (-9,5%)
Transport și Depozitare (-8,8%)
Construcții (-7,8%)

Bărbații câștigă mai bine decât femeile

Datele INS arată că există și diferențe semnificative între câștigurile salariale ale bărbaților și femeilor. În medie, femeile au câștigat cu 3,5% mai puțin decât bărbații în expresie brută și cu 6,3% mai puțin în expresie netă.

Aceste diferențe au fost mai pronunțate în anumite domenii, cum ar fi intermedieri financiare și asigurări, industria prelucrătoare, și informații și comunicații.

Numărul mediu al salariaților a crescut cu 115.200 de persoane în 2022, ajungând la 5,209 milioane de persoane. Acesta a fost dominat în continuare de bărbați, care reprezentau 52% din totalul salariaților.

Datele INS pentru anul 2022 arată astfel o creștere semnificativă a câștigurilor salariale în România, cu diferențe notabile între diverse sectoare, regiuni și genuri.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax