ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Minunatele sculpturi ale lui Brâncuși pot fi admirate la Muzeul de Artă din Timișoara
Un an de zile i-a trebuit lui Constantin Brâncuși să ajungă din Hobița, locul unde s-a născut, la Paris. A plecat pe jos, după ce absolvise Școala de Arte Frumoase din București. Pe traseu a tot vândut din lucrurile pe care le avea într-o geantă, pentru a supraviețui, iar în vara lui 1904, mai precis pe 16 iulie, a ajuns în locul mult visat.
La Paris A făcut de toate, a spălat vase în restaurante pentru a-și cumpăra de mâncare, dar s-a și înscris, la 28 de ani, la Școala de Arte. După trei ani în capitala Franței, a primit o șansă mare, aceea de a lucra pe bani frumoși, în atelierul lui Auguste Rodin. Nu a rămas nici acolo.”La umbra copacilor falnici nu crește nimic!”, așa pare că i-a transmis Brâncuși lui Rodin.
Urmează pentru el o perioadă de afirmare, este momentul în care a realizat Rugăciunea, Sărutul și Cumințenia Pământului, opere timpurii, create în tinerețe. În 1910 a început seria Domnișoara Pogany, inspirat fiind de fata cu care servea masa în fiecare zi într-o pensiune din Paris.
Prima expoziție personală în America a avut-o în 1914, de atunci a lăsat în urmă sărăcia, a început să aibă comenzi, să fie apreciat de colecționarii de peste ocean.
Coloana Infinitului din lemn
În 1920, a realizat prima variantă a Coloanei Infinitului din lemn de stejar pentru un prieten din Paris, iar șapte ani mai târziu a început seria Pasărea Măiastră, opera având nu mai puțin de 27 de variante, fiecare valorând peste 20 de milioane de dolari.
O doamnă care conducea Liga Femeilor Gorjene, îl invită pe Brâncuşi, în 1937, să realizeaze la Târgu Jiu, monumente care să fie dedicate eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Așa apar: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului.
Marele sculptor român a murit în primăvara anului 1957, dar înainte cu un an a vrut să doneze statului român toate operele sale, fiind refuzat de autorități (n.r. printre aceștia se aflau George Călinescu și Mihail Sadoveanu), pe motiv că sunt fără valoare, așa ca a decis să le doneze statului francez, iar ca donația săfie acceptată a devenit cetățean francez. Este înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris.
Film despre Brâncuși
Omul de cultură Horia Muntenuș, care a realizat un film despre Brâncuși, ne invită la o lectură concentrată, pentru a avea ocazia, în prezent, să simțim atmosfera și vremurile în care a trăit Constantin Brâncuși.
Cei înteresați, pot accesa filmul ”Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brâncuși”, aici

Brâncuși a fost un om al timpului său
În căutările sale îndelungate, atât în planul descifrărilor marilor “enigme” ale artelor străvechi, supraviețuitoare până în contemporaneitate; cât și în cercetarea noilor formule de analiză (sculptorul a fost contemporan cu nașterea Psihanalizei – Freud și Jung -, cu marile incursiuni și expansiuni ale simbolismului și ezoterismului – ReneGuenon), Brâncuși și-a redimensionat concepția artistică, în disonanță cu marile “încremeniri” și “academisme” ale vremii.
Prieten cu Henri Coandă, cu Traian Vuia, dar și cu alți ingineri, a “împrumutat” de la aceștia și le-a și “împrumutat” acestora idei legate de aerodinamică, de ineditul desenului. Brâncuși, am putea spune, a realizat o sinteză a gândirii revolute din începutul secolului al XX-lea.
A fost contemporan cu Albert Einstein și cu Nicola Tesla, prieten cu spectacularul Tristan Tzara și cu gruparea acestuia (Benjamin Fundoianu, Ion Vinea, Marcel Iancu, Stephan Roll, Sașa Pană, Victor Brauner, Max Hermann Maxi… grup care îl apela cu titulatura “Moșul”, poate nu doar pentru că era înțelept ca un Moș, ci și pentru a-i sublinia meritele sale de fondator sau de șef al Avangardei, deși el își refuza aceaste calități).
Însăși polisarea lucrării sculpturale, inaugurată de Brâncuși, are valoare de simbol. Șlefuirea brâncușiană nu e doar apanajul căutării desăvârșirii, ci și rezerva de speranță a Sinelui, Sine care, prin șlefuire, ni se relevă strălucitor ca Soarele. Desigur, în context, nu vom uita că Brâncuși a fost contemporan cu cel mai mare filosof Secolului XX, Martin Heidegger. Vom regăsi conceptul lui Heidegger la Brâncuși: un Dasein, un luminiș, un dechis al Ființei în Lumină, în polisările sculpturale brâncușiene.
Da, Constantin Brâncuși a fost nu doar un uriaș artist, ci și un Om al timpului său. Charisma lui și cuvintele lui de duh, umorul și obiceiurile sale dunărene au magnetizat, au “hipnotizat” la Paris, în întreaga Europă și peste Ocean. De la Picasso la James Joice, la Amedeo Modigliani, Erik Satie, Man Ray, Petre Pandrea, V.G. Paleolog, până la Maharajahul din Indore, YeswantRaoBahadur, prietenii săi erau nenumărați, la fel ca și admiratoarele – de la protectoarele sale celebre, frumoasele prințese românce de la Paris, Martha Bibescu, Elena Văcărescu și Ana Brâncoveanu de Noilles, până la ucenicele sale, pictorița Otilia (Marchișiu) Cosmuța-Bolony și sculptorița Milița Pătrașcu, până la surorile dansatoare de la Paris, Lizica și Irina Codreanu, până la Florence Meyer, artista și fotografa americană și până la Sanda Kessel și Margareta Cosăceanu.
Desigur, acest magnetism (această aură de ascet genial) a atras femei frumoase și nobile în preajma sa, unele mari iubiri, cum a fost cea legată de Margyt Pogany sau de irlandeza americană Eileen Lane. Puterea de seducție a gândirii sale fascina.
De altfel, prima sa biografă, Carola Giedeon Welker afirma “În atelierul lui Brâncuși intrai cu ideile tale și ieșeai cu ideile lui”. Printre mulții săi ucenici se numărau Ion Jalea, Oskar Han, Romul Ladea, Mac Constantinescu, EtenneHajdu (Istvan Hajdu), Octav Doicescu, Constantin Antonovici, Ion Vlasiu; germanii Ernst Barlach, Jean (Hans) Arp, americanul japonez Isamu Noguchi, elvețianul Alberto Giacometti, iar unul dintre cei mai mari sculptori britanici, Henry Moore, se revendica spiritual din arta lui Brâncuși, afirmând că “Brâncuși a fost cel care a redat epocii noastre conștiința formei pure”.
A revoluționat arta timpului său
Importantă a fost atitudinea lui Brâncuși față de Artă, pe care o gândea ca pe o cristalizare a Vieții – ne-a adunat, pe noi, în sinele nostru, din zvârcolirile istorice, ne-a readus în preajma lucrurilor simple și ale bucuriilor contemplării (această superioară și înaltă stare de spirit), ne-a reamintit Arhetipul, Conștiința Incipiențelor noastre de Oameni, și a valorizat, într-o perioadă extrem de zbuciumată, Renașterea Arhetipului. A înălțat într-atât de mult în umanitate privirea umanității, încât Pasarea sa este un Phoenix. Superlativ, Brâncuși este Phoenix-ul Artei Sculpturale.
Putem vorbi despre cel puțin câteva lucruri importante în revoluția estetică a lui Constantin Brâncuși: I. În Istoria sculpturii universale, a fost primul artist care a introdus polisarea operei de artă. II. A esențializat expresia artistică. III. A stilizat soclul și l-a integrat într-un totuum, laolaltă cu lucrarea sculpturală.
IV. A introdus matematica/geometria, în fiecare lucrare a sa, într-un mod cu totul și cu totul aparte, folosind Numărul de Aur, oferind un prilej continuu de uimire matematicienilor și geometrilor, fiindcă a surprins mișcarea internă în opera de artă, eliberând-o de gravitație, prin aerodinamica formelor. V. A conceptualizat obiectul sculptural, conferindu-i valoare de SIMBOL, inducând lucrărilor artistice STAREA MEDITATIVĂ, extrasă din valorizările ideatice. VI. A conceput SISTEMUL sculptural (Ciclul Păsărilor; Ansamblul sculptural monumental peripatetic de la Târgu Jiu, “Calea eroilor”). VII. A asimilat paradoxurile eleate inaugurând/dezvăluind un nou paradox – principiul contradictoriului aparent.
În prima parte a Secolului XX, toate artele au suportat mari înnoiri ale expresiei, dar arta sculpturală a lui Brâncuși a atins cea mai spectaculară revoluție dintre toate. A conceptualizat expresia artistică, i-a conferit valoarea principiului și a meditației, în sens clasic, european, filosofic.
A introdus dinamica în arta sculpturală, relevându-ne faptul că forma nu este doar un recipient, ci chiar lumina interioară a subiectului descris. De aceea, a căutat îndelung polisarea și a exersat-o cu febrilitate (fie în bronz, fie în marmură, fie în lemn).
Lucrarea sculpturală nu mai este doar obiect artistic, ci însăși lumina interioară a subiectului, lumină care emană din (și cu) forța genuității veacurilor și generațiilor, pentru a radia, cu bucurie și solemnitate, în sufletul privitorului, țintă a tuturor mesajelor arhetipale.
Tehnicile lui Brâncuși
Tehnicile lui Constantin Brâncuși sunt, prin urmare, născute din nevoia organică a gândirii brâncușiene, o gândire din Mithos, gândirea fabuloasă recuperată/moștenită de la omul arhaic, pe care îl aduce la întâlnirea cu omul modern.
Trăia la Paris, printre zvârcolirile artistice și științifice ale debutului de secol, lângă șinele de tramvai, lângă terasele cafenelelor în care se consuma opium, cafea, absint și tutun, călătorise cu trenul și cu automobilul în întreaga Europă, călătorise, de câteva ori, cu vaporul, în America, văzuse marile orașe, cinematografele, reclamele luminoase, gustase din vinurile bune din sticlele cu etichete, îi plăcea jazzul, cunoștea patefonul, radioul, purtase ochelari de soare și era un modern.
Dar în el locuia și omul arhaic, depozitarul Mithosului. Și nu își dorea ca omul arhaic din el să fie copleșit de tristețe în fața valurilor noi, în fața radicalelor schimbări sociale, comportamentale, ci, prin efortul său, Brâncuși, cu farmecul său, cu geniul său, a perpetuat surâsul omului străvechi pe buzele modernității. Chiar ușor misterios, fiindcă așa era cuvenit, chiar magic, fiindcă această artă a sa era miraculoasă.
”Brâncuși: Surse românești perspective universale”
La Muzeul de Artă din Timișoara, sunt expuse operele lui Brâncuși, împrumutate în condiții excepționale, de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și cel din Craiova, precum și din colecții particulare din toată lumea.
Expoziția va fi deschisă până pe 28 ianuarie 2024. Poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10 și 20, ultimul bilet putând fi cumpărat la ora 19.00. Expoziția va fi închisă de Crăciun și de Anul Nou, iar prețul unui bilet este de 100 lei. Pensionarii, elevii și studenții beneficiază de reduceri.
Expoziția este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este co-organizată în Capitala Europeană a Culturii de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația ArtEncounters și Institutul Francez din România, filiala Timișoara.
Cristina Șendrea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Suntem sinteza GUSTURILOR din trei mari imperii! GASTRONOMIA ne definește la fel de mult ca arta și cultura

Fetească ori Băbească (“E curată, românească”), horincă (“de familie, de tradiție”), zacuscă (“cu hribi, cu vinete sau cu fasole, de ce nu?”) sau mâncărică de praz și întregul inventar aproape nesfârșit de ciorbe, plus nenumărate alte bucate “istorice” sau „modernizate cu cap”, sunt la baza reconstrucției “brandului de țară” al țării noastre, susțin inițiatorii legii (79/2019) care proclamă prima duminică din octombrie, în fiecare an, drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România – jurnaliștii și activiștii sociali Cosmin Dragomir și Cezar Ioan.
Festivalul “Scrumbii de Rusalii”, reuniunea de “Vinuri și bucate dobrogene” dar și “Craiova, capitală gastronomică est-europeană” sau “Conferințele gastronomice” sunt doar începutul
Într-o conversație purtată cu prilejul anunțării celui mai recent proiect de promovare turistică a unei localități – e vorba de seria care începe cu Festivalul “Scrumbii de Rusalii”, care are loc în Satul Pescăresc Tradițional al municipiului Tulcea în 6-8 iunie 2025, și care continuă cu acțiunea dedicată aceluiași scop în Capitală, în 14-15 iunie, sub numele de “Vinuri și bucate dobrogene” – Cosmin Dragomir și Cezar Ioan au anunțat și continuarea unei campanii care a debutat în 2024 și care consacră municipiul Craiova drept “capitală gastronomică est-europeană” (târg-festival cu participare internațională, urmat de vânzări de preparate tipice din 11 țări europene într-o rețea de 11 restaurante de top din Bănie).
Interesul public în creștere față de gastronomia românească arată clar o direcție pe care se construiește imaginea de țară
“Vedem un interes în creștere – din partea publicului, în primul rând, dar și din partea autorităților, asociațiilor și companiilor private din HoReCa – pentru înțelegerea gastronomiei ca vector de promovare a unor destinații turistice de la noi din țară”, a afirmat Cezar Ioan, care și explică: “Dacă păstrăm în minte niște vorbe înțelepte – că suntem ceea ce mâncăm, că dragostea trece prin stomac și că cine mănâncă împreună, rămâne împreună – devine foarte clar că una dintre cele mai importante surse de identitate, de coeziune comunitară și de atractivitate către descoperire, către experiențe noi și seducătoare, este mâncarea, “cu tot alaiul ei” de băuturi și ritualuri mai vechi sau mai moderne”.
Bucătăria românească de azi e o sinteză pe care nu o regăsești nicăieri în altă parte
Cei doi activiști arată că “este de datoria conducătorilor din administrațiile locale, dar și a oamenilor de cultură, de artă și de afaceri din domeniul ospitalității, să redescopere și să scoată la lumină, în toată splendoarea lor, rețete și ingrediente regionale. Gastronomia nu e un moft, nu e o distracție, ci este – și asta e extraordinar de important de notat! – unul dintre elementele fundamentale care au ținut pur și simplu în viață locuitorii acestor meleaguri. Și este fascinant să observăm cum România de azi, departe de a fi “furat” sau “primit de pomană” rețete de la cele trei mari imperii înconjurătoare și a grupurilor etnice conlocuitoare, a integrat, a sintetizat și a îmbogățit aceste rețete, transformându-le în cu totul altceva – ceva distinct, definitoriu”.
România e sigură, accesibilă, frumoasă și deosebit de ofertantă gustativ
Cei doi inițiatori ai Zilei naționale pentru gastronomia și vinurile din România sunt de părere că “poți merge în Turcia și vei degusta foarte bine bucătărie otomană, poți merge în Rusia sau Ucraina și să te delectezi cu preparatele slavilor și poți merge la Viena să te bucuri de bucatele Europei centrale, dar numai în România poți întâlni, la un loc, toate aceste tipologii de mâncăruri”.
Ei mai arată că țara noastră este una sigură pentru turiști, din ce în ce mai accesibilă prin linii aeriene și terestre de transport, relativ ieftină față de marile capitale europene și, totodată, oferă o diversitate deosebită de peisaje, gusturi, produse, obiceiuri și culturi locale și regionale.
“Noua ospitalitate românească, cea la care încercăm și noi să punem umărul prin acțiunile și ideile noastre, poate fi o propunere, o ofertă de nerefuzat pentru majoritatea turiștilor din grupul țintă de interes din punct de vedere al veniturilor, al educației și al intereselor”, mai îndeamnă la reflecție pe toți cei interesați Cosmin Dragomir și Cezar Ioan.
Radu Georgescu
Fotografii: Sorin Retevoi
EVENIMENT
Florin Danciu (jurnalist Cluj24): Această aventură PENIBILĂ a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan

Invitat, miercuri, în emisiunea lui Ciprian Aron de pe Prima News, jurnalistul Cluj24 și analistul politic Florin Danciu a vorbit despre ultimele evenimente din USR vis-a-vis de candidatul la președinție și despre alegerile care se apropie.
„Cu siguranță, această aventură penibilă a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan și se răsfrânge în mod negativ asupra acestuia. În politică, cel puțin un lucru este important, să fii consecvent. USR nu trebuia s-o nominalizeze pe Elena Lasconi și să-l promoveze pe Nicușor Dan. Ei fac acum un lucru fără precedent, își sabotează propriul candidat și, atenție, propriul președinte. Să nu uităm că Elena Lasconi a ajuns în USR într-un moment de avarie.
Florin Danciu (jurnalist Cluj24): Această aventură PENIBILĂ a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan
Logistica partidului îl ajută pe Nicușor Dan dar partidul nu poate folosi banii de campanie pentru susținerea lui. E o mișcare prin care USR dovedește, pentru a nu știu câta oară, că este un partid de angajați ai corporațiilor multinaționale care n-au reușit să ajungă în funcții de conducere și s-au orientat spre politică, în speranța că vor prinde aici. De unde și acest dans politic, între candidați, doctrinar, pentru că nici doctrina nu și-au clarificat-o. Acum s-au îndrăgostit de Nicușor Dan dar nu-i fac niciun serviciu.
USR trebuia să meargă până-n pânzele albe cu Elena Lasconi. Ce dacă lua din voturile lui Nicușor Dan? În fond, asta e democrația. Dacă în urma acelor negocieri, Elena Lasconi ceda, era una, dar așa, s-au acoperit de ridicol. Au convocat biroul permanent, de fapt Clotilde Armand ar fi inițiat asta, că în ultima vreme, se simte mâna Franței în politica românească. Franța e în ofensivă ca să ocupe locul lăsat de americani, care au făcut un pas înapoi. Românii au nevoie de un stăpân, de un jupân, de un partener strategic, pe care-l schimbăm peste noapte.
„George Simion este un tip rezonabil”
Elena Lasconi face acum un fel de campanie suveranistă, îi face concurență lui George Simion. Dac-ar fi să ne luăm după sondaje, că fiecare televiziune are candidatul ei și sondajul ei, George Simion e pe primul loc, urmat ba de Ponta, ba de Antonescu. Marea masă a PSD-iștilor merge pe ideea că dacă stă Crin Antonescu mai bine în sondaje votează cu el, dacă e Ponta, votează cu Ponta, în ideea de a nu ajunge Nicușor Dan președinte. Și, bineînțeles, să-l poată bate pe George Simion, dat de toate sondajele ca finalist cert.
George Simion, să știți, este un tip predictibil, rezonabil, cu care se poate discuta, este un tip isteț, nu este ca și Călin Georgescu, o icoană, un Mesia. Este un tip deschis, care știe limbi străine. Oricare dintre acești candidați, să fiți convinși, nu va salva România, dar nici n-o va îngropa”, a spus Florin Danciu.

Un șofer care a accidentat, noaptea trecută, un câine la Fizeșu Gherlii s-a autodenunțat, miercuri, la Poliția Gherla. Animalul rănit a fost dus la USAMV pentru tratament, urmând a fi preluat în îngrijire de o asociație de protecție a animalelor. Proprietarul câinelui a fost identificat și amendat.
„În cursul zilei de astăzi, în jurul orei 13.00, un bărbat s-a prezentat la sediul Poliției municipiului Gherla pentru a sesiza faptul că, în cursul nopții, în timp ce se deplasa cu autoturismul prin localitatea Fizeșu Gherlii, ar fi accidentat un exemplar canin.
Câine lovit de mașină la Fizeșu Gherlii. Șoferul s-a AUTODENUNȚAT. Proprietarul, amendat
În urma sesizării, au fost informați reprezentanții Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj, precum și cei ai Consiliului Județean Cluj, fiind emis un ordin de plasare în adăpost pentru animalul rănit.
Totodată, a fost identificată o asociație de protecție a animalelor pentru preluarea acestuia.
Exemplarul canin a fost transportat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.
Ulterior, polițiștii au identificat și proprietarul exemplarului canin, respectiv un bărbat de 56 de ani, din comuna Cămărașu, față de care vor fi dispuse măsuri de sancționare contravențională pentru lipsa supravegherii și nerespectarea obligațiilor privind îngrijirea și bunăstarea animalului.
De asemenea, în cauză au fost întocmite documentele necesare cu privire la evenimentul rutier, conform procedurilor legale”, a comunicat IPJ Cluj.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 18.04 – 21.04.2025:
In zilele de 18, 20 si 21 aprilie circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.
CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie
Duminica 20 aprilie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii Carrefour nu vor circula in ziua de 20 aprilie 2025.
In ziua de 19 aprilie 2025 circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.
Transportul in Noaptea de Inviere se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :
L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;
Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;
Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.
L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;
Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00* – 00,30* – 01,30 – 01,40;
Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 01,25 – 01,35.
L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;
Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;
Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .
L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;
Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,20;
Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,10* – 01,35.
L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);
Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;
Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.
Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.