ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Minunatele sculpturi ale lui Brâncuși pot fi admirate la Muzeul de Artă din Timișoara
Un an de zile i-a trebuit lui Constantin Brâncuși să ajungă din Hobița, locul unde s-a născut, la Paris. A plecat pe jos, după ce absolvise Școala de Arte Frumoase din București. Pe traseu a tot vândut din lucrurile pe care le avea într-o geantă, pentru a supraviețui, iar în vara lui 1904, mai precis pe 16 iulie, a ajuns în locul mult visat.
La Paris A făcut de toate, a spălat vase în restaurante pentru a-și cumpăra de mâncare, dar s-a și înscris, la 28 de ani, la Școala de Arte. După trei ani în capitala Franței, a primit o șansă mare, aceea de a lucra pe bani frumoși, în atelierul lui Auguste Rodin. Nu a rămas nici acolo.”La umbra copacilor falnici nu crește nimic!”, așa pare că i-a transmis Brâncuși lui Rodin.
Urmează pentru el o perioadă de afirmare, este momentul în care a realizat Rugăciunea, Sărutul și Cumințenia Pământului, opere timpurii, create în tinerețe. În 1910 a început seria Domnișoara Pogany, inspirat fiind de fata cu care servea masa în fiecare zi într-o pensiune din Paris.
Prima expoziție personală în America a avut-o în 1914, de atunci a lăsat în urmă sărăcia, a început să aibă comenzi, să fie apreciat de colecționarii de peste ocean.
Coloana Infinitului din lemn
În 1920, a realizat prima variantă a Coloanei Infinitului din lemn de stejar pentru un prieten din Paris, iar șapte ani mai târziu a început seria Pasărea Măiastră, opera având nu mai puțin de 27 de variante, fiecare valorând peste 20 de milioane de dolari.
O doamnă care conducea Liga Femeilor Gorjene, îl invită pe Brâncuşi, în 1937, să realizeaze la Târgu Jiu, monumente care să fie dedicate eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Așa apar: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului.
Marele sculptor român a murit în primăvara anului 1957, dar înainte cu un an a vrut să doneze statului român toate operele sale, fiind refuzat de autorități (n.r. printre aceștia se aflau George Călinescu și Mihail Sadoveanu), pe motiv că sunt fără valoare, așa ca a decis să le doneze statului francez, iar ca donația săfie acceptată a devenit cetățean francez. Este înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris.
Film despre Brâncuși
Omul de cultură Horia Muntenuș, care a realizat un film despre Brâncuși, ne invită la o lectură concentrată, pentru a avea ocazia, în prezent, să simțim atmosfera și vremurile în care a trăit Constantin Brâncuși.
Cei înteresați, pot accesa filmul ”Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brâncuși”, aici
Brâncuși a fost un om al timpului său
În căutările sale îndelungate, atât în planul descifrărilor marilor “enigme” ale artelor străvechi, supraviețuitoare până în contemporaneitate; cât și în cercetarea noilor formule de analiză (sculptorul a fost contemporan cu nașterea Psihanalizei – Freud și Jung -, cu marile incursiuni și expansiuni ale simbolismului și ezoterismului – ReneGuenon), Brâncuși și-a redimensionat concepția artistică, în disonanță cu marile “încremeniri” și “academisme” ale vremii.
Prieten cu Henri Coandă, cu Traian Vuia, dar și cu alți ingineri, a “împrumutat” de la aceștia și le-a și “împrumutat” acestora idei legate de aerodinamică, de ineditul desenului. Brâncuși, am putea spune, a realizat o sinteză a gândirii revolute din începutul secolului al XX-lea.
A fost contemporan cu Albert Einstein și cu Nicola Tesla, prieten cu spectacularul Tristan Tzara și cu gruparea acestuia (Benjamin Fundoianu, Ion Vinea, Marcel Iancu, Stephan Roll, Sașa Pană, Victor Brauner, Max Hermann Maxi… grup care îl apela cu titulatura “Moșul”, poate nu doar pentru că era înțelept ca un Moș, ci și pentru a-i sublinia meritele sale de fondator sau de șef al Avangardei, deși el își refuza aceaste calități).
Însăși polisarea lucrării sculpturale, inaugurată de Brâncuși, are valoare de simbol. Șlefuirea brâncușiană nu e doar apanajul căutării desăvârșirii, ci și rezerva de speranță a Sinelui, Sine care, prin șlefuire, ni se relevă strălucitor ca Soarele. Desigur, în context, nu vom uita că Brâncuși a fost contemporan cu cel mai mare filosof Secolului XX, Martin Heidegger. Vom regăsi conceptul lui Heidegger la Brâncuși: un Dasein, un luminiș, un dechis al Ființei în Lumină, în polisările sculpturale brâncușiene.
Da, Constantin Brâncuși a fost nu doar un uriaș artist, ci și un Om al timpului său. Charisma lui și cuvintele lui de duh, umorul și obiceiurile sale dunărene au magnetizat, au “hipnotizat” la Paris, în întreaga Europă și peste Ocean. De la Picasso la James Joice, la Amedeo Modigliani, Erik Satie, Man Ray, Petre Pandrea, V.G. Paleolog, până la Maharajahul din Indore, YeswantRaoBahadur, prietenii săi erau nenumărați, la fel ca și admiratoarele – de la protectoarele sale celebre, frumoasele prințese românce de la Paris, Martha Bibescu, Elena Văcărescu și Ana Brâncoveanu de Noilles, până la ucenicele sale, pictorița Otilia (Marchișiu) Cosmuța-Bolony și sculptorița Milița Pătrașcu, până la surorile dansatoare de la Paris, Lizica și Irina Codreanu, până la Florence Meyer, artista și fotografa americană și până la Sanda Kessel și Margareta Cosăceanu.
Desigur, acest magnetism (această aură de ascet genial) a atras femei frumoase și nobile în preajma sa, unele mari iubiri, cum a fost cea legată de Margyt Pogany sau de irlandeza americană Eileen Lane. Puterea de seducție a gândirii sale fascina.
De altfel, prima sa biografă, Carola Giedeon Welker afirma “În atelierul lui Brâncuși intrai cu ideile tale și ieșeai cu ideile lui”. Printre mulții săi ucenici se numărau Ion Jalea, Oskar Han, Romul Ladea, Mac Constantinescu, EtenneHajdu (Istvan Hajdu), Octav Doicescu, Constantin Antonovici, Ion Vlasiu; germanii Ernst Barlach, Jean (Hans) Arp, americanul japonez Isamu Noguchi, elvețianul Alberto Giacometti, iar unul dintre cei mai mari sculptori britanici, Henry Moore, se revendica spiritual din arta lui Brâncuși, afirmând că “Brâncuși a fost cel care a redat epocii noastre conștiința formei pure”.
A revoluționat arta timpului său
Importantă a fost atitudinea lui Brâncuși față de Artă, pe care o gândea ca pe o cristalizare a Vieții – ne-a adunat, pe noi, în sinele nostru, din zvârcolirile istorice, ne-a readus în preajma lucrurilor simple și ale bucuriilor contemplării (această superioară și înaltă stare de spirit), ne-a reamintit Arhetipul, Conștiința Incipiențelor noastre de Oameni, și a valorizat, într-o perioadă extrem de zbuciumată, Renașterea Arhetipului. A înălțat într-atât de mult în umanitate privirea umanității, încât Pasarea sa este un Phoenix. Superlativ, Brâncuși este Phoenix-ul Artei Sculpturale.
Putem vorbi despre cel puțin câteva lucruri importante în revoluția estetică a lui Constantin Brâncuși: I. În Istoria sculpturii universale, a fost primul artist care a introdus polisarea operei de artă. II. A esențializat expresia artistică. III. A stilizat soclul și l-a integrat într-un totuum, laolaltă cu lucrarea sculpturală.
IV. A introdus matematica/geometria, în fiecare lucrare a sa, într-un mod cu totul și cu totul aparte, folosind Numărul de Aur, oferind un prilej continuu de uimire matematicienilor și geometrilor, fiindcă a surprins mișcarea internă în opera de artă, eliberând-o de gravitație, prin aerodinamica formelor. V. A conceptualizat obiectul sculptural, conferindu-i valoare de SIMBOL, inducând lucrărilor artistice STAREA MEDITATIVĂ, extrasă din valorizările ideatice. VI. A conceput SISTEMUL sculptural (Ciclul Păsărilor; Ansamblul sculptural monumental peripatetic de la Târgu Jiu, “Calea eroilor”). VII. A asimilat paradoxurile eleate inaugurând/dezvăluind un nou paradox – principiul contradictoriului aparent.
În prima parte a Secolului XX, toate artele au suportat mari înnoiri ale expresiei, dar arta sculpturală a lui Brâncuși a atins cea mai spectaculară revoluție dintre toate. A conceptualizat expresia artistică, i-a conferit valoarea principiului și a meditației, în sens clasic, european, filosofic.
A introdus dinamica în arta sculpturală, relevându-ne faptul că forma nu este doar un recipient, ci chiar lumina interioară a subiectului descris. De aceea, a căutat îndelung polisarea și a exersat-o cu febrilitate (fie în bronz, fie în marmură, fie în lemn).
Lucrarea sculpturală nu mai este doar obiect artistic, ci însăși lumina interioară a subiectului, lumină care emană din (și cu) forța genuității veacurilor și generațiilor, pentru a radia, cu bucurie și solemnitate, în sufletul privitorului, țintă a tuturor mesajelor arhetipale.
Tehnicile lui Brâncuși
Tehnicile lui Constantin Brâncuși sunt, prin urmare, născute din nevoia organică a gândirii brâncușiene, o gândire din Mithos, gândirea fabuloasă recuperată/moștenită de la omul arhaic, pe care îl aduce la întâlnirea cu omul modern.
Trăia la Paris, printre zvârcolirile artistice și științifice ale debutului de secol, lângă șinele de tramvai, lângă terasele cafenelelor în care se consuma opium, cafea, absint și tutun, călătorise cu trenul și cu automobilul în întreaga Europă, călătorise, de câteva ori, cu vaporul, în America, văzuse marile orașe, cinematografele, reclamele luminoase, gustase din vinurile bune din sticlele cu etichete, îi plăcea jazzul, cunoștea patefonul, radioul, purtase ochelari de soare și era un modern.
Dar în el locuia și omul arhaic, depozitarul Mithosului. Și nu își dorea ca omul arhaic din el să fie copleșit de tristețe în fața valurilor noi, în fața radicalelor schimbări sociale, comportamentale, ci, prin efortul său, Brâncuși, cu farmecul său, cu geniul său, a perpetuat surâsul omului străvechi pe buzele modernității. Chiar ușor misterios, fiindcă așa era cuvenit, chiar magic, fiindcă această artă a sa era miraculoasă.
”Brâncuși: Surse românești perspective universale”
La Muzeul de Artă din Timișoara, sunt expuse operele lui Brâncuși, împrumutate în condiții excepționale, de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și cel din Craiova, precum și din colecții particulare din toată lumea.
Expoziția va fi deschisă până pe 28 ianuarie 2024. Poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10 și 20, ultimul bilet putând fi cumpărat la ora 19.00. Expoziția va fi închisă de Crăciun și de Anul Nou, iar prețul unui bilet este de 100 lei. Pensionarii, elevii și studenții beneficiază de reduceri.
Expoziția este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este co-organizată în Capitala Europeană a Culturii de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația ArtEncounters și Institutul Francez din România, filiala Timișoara.
Cristina Șendrea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Procesul de votare pentru alegerile prezidențiale din Cluj-Napoca a decurs, duminică, fără incidente majore, fiind chiar înregistrate cozi la unele secții.
La secția de votare nr. 123, din incinta Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, aproximativ 700 de persoane votaseră până la ora 14,30, iar timpii de așteptare au fost scurți.
Totuși, la un moment dat, locul a început să se aglomereze, formându-se o coadă de aproximativ 50-80 de persoane, majoritatea studenți, dar și persoane sub 40 de ani.
Prezența tinerilor a fost semnificativă, aceștia fiind mulțumiți de faptul că au stat puțin timp la coadă.
Un alegător a spus pentru Cluj24 că, deși au fost mulți pensionari, au existat și numeroși studenți, iar procesul a decurs mult mai rapid decât în alte orașe.
Cozi mai puține
La alte secții, cum ar fi secția nr. 44 de pe strada Fântânele, au existat momente de aglomerare, dar acestea au fost scurte și au implicat în principal persoane în vârstă.
La secția nr. 143 au fost înregistrate cozi mai mici de aproximativ 20 de persoane, astfel că nu au fost cauzate probleme. De asemenea, la secția nr. 66, procesul a fost extrem de rapid, fără cozi semnificative.
Daria Mustea
EVENIMENT
Secțiile din Cluj unde prezența la vot a depășit 100%. Care sunt secțiile „codașe” la vot?
Județul Cluj se află pe locul al șaselea din punct de vedere al prezenței la vot la primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 37,01%, până la ora 16. Unele secții se remarcă însă prin prezența mult mai ridicată la vot față de media pe județ, o parte depășind deja 100%.
Românii sunt așteptați duminică la secțiile de vot pentru a decide pe cine trimit în turul II al alegerilor prezidențiale. Secțiile de vot din România s-au deschis duminică dimineață la ora 7 și se închid la ora 21.
Secțiile din Cluj cu cea mai mare prezență la vot până la ora 16
Mai multe secții de vot din județ au înregistrat deja prezență de peste 100% până la această oră. Acest lucru este posibil datorită faptului că, la alegerile prezidențiale, românii pot vota la orice secție de vot din țară sau din străinătate, pe listele suplimentare, dacă nu se află în localitatea de domiciliu.
Astfel, până la ora 16, secțiile de vot cu cea mai mare prezență, în județul Cluj, erau:
- Secția 517: Şcoala Generală Şigău – 153,84%
- Secția 348: Căminul Cultural Pruni – 136,84%
- Secția 356: Căminul Cultural Tăuşeni – 123,52%
- Secția 601: Şcoala Pustuţa – 118,75%
- Secția 597: Căminul Cultural Ciubanca – 111,66%
- Secția 245: Şcoala Cls. I – Iv Silivaş – 109,35%
- Secția 430: Cămin Cultural Morău – 104,54%
- Secția 506: Scoala Valea Vadului – 103,03%
- Secția 599: Şcoala Elciu – 100%
Secțiile „codașe” din județul Cluj
La polul opus, secțiile din județul Cluj cu cea mai mică prezență la vot, până la ora 16, erau:
- Secția 289: Fosta Casă Parohială Huedin – 9,71%
- Secția 634: Cămin Cultural Sic – 15,95%
- Secția 365: Școala Gimnaziala Vaida Cămăras – 18,34%
- Secția 185: Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii – 20,50%
- Secția 638: Cămin Cultural Tritenii De Jos – 20,56%
- Secția 667: Școala Gimnaziala Viișoara Corp II – 21,09%
- Secția 206: Școala Mihai Eminescu Dej – 21,81%
- Secția 641: Cămin Cultural Pădurenii – 22,05%
- Secția 635: Cămin Cultural Sic – 22,23%
La nivelul municipiului Cluj-Napoca, prezența înregistrată până la ora 16 era de 41,67 %. Cele mai mari procente s-au înregistrat la secția 61 de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Str. Observatorului Nr.72 – 80,98 % și la secția 143 Liceul Teoretic Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca – 71,77%, iar cele mai mici, la secția 176 Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Cluj-Napoca – 25,63 % și la Grădiniţa „Buburuza” (Fostă Nr. 70), Cluj-Napoca – 30,32%.
Un minor a căzut de la înălțime, duminică, pe str. Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit și acesta a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să asiste un minor care a căzut de la înălțime pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Minorul, de aproximativ 15 ani, a fost găsit pe o copertină a unui bloc, astfel că pompierii au utilizat un dispozitiv de salvare la înălțime cu targă pentru a-l evacua în siguranță.
VIDEO. Minor de 15 ani, CĂZUT de la înălțime în Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL
Ulterior, a fost folosită și autoscara pentru a aduce persoana la nivelul solului. În permanență, minorul a fost monitorizat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă, care îl va transporta la spital. Victima este conștientă, cooperantă și prezintă, la o primă evaluare, mai multe traumatisme.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, autoscara și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
„Astăzi, 24 noiembrie a.c., în jurul orei 15.00, prin apel 112, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că un minor, de 15 ani, ar fi căzut de la etajul 6 al unui bloc situat în cartierul Mărăști.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de poliție și pompieri din cadrul ISU Cluj, precum și un echipaj medical.
Minorul a fost găsit conștient, căzut pe o copertină situată la etajul 1 al imobilului.
În prezent, se efectuează verificări pentru stabilirea circumstanțelor exacte în care s-a produs incidentul”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 16.00, mai mică decât în 2019
Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 16, în jud.Cluj votaseră 36,62%.
Prezența la urne este puțin mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 16.oo votaseră 39,99% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 16.00
În Cluj-Napoca, până la ora 16 au votat aproape 41,28% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 16.00 era de 46,36%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiembrie, și aproape 46.327 de persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 36,61%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 7.200.000.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 16.00, mai mică decât în 2019
„De la începerea votării, au fost sesizate 4 posibile incidente, dintre care 2 sunt confirmate, iar 2 sunt în curs de verificare.
Au fost constatate 3 fapte de natură contravențională, fiind aplicat un avertisment pentru continuarea propagandei electorale și constatată o faptă de natură penală, menționată în comunicatul anterior.
Angajații MAI rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.
Reiterăm că potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de ieri de la ora 7.00, este interzisă”, a transmis IPJ Cluj.