Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Metroul din Cluj construit din piese Lego. Poate fi văzut la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Publicat


Un împătimit clujean al sistemului Lego a construit un metrou din piese Lego pe care l-a prezentat în cadrul unei expoziții deschise miercuri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Metroul circulă în subteran, pleacă dintr-o stație în miniatură care are scări rulante, iar la suprafață se găsește un circuit de mașini.

Ambrus Laszlo, realizatorul proiectului de metrou Lego, a declarat pentru Cluj24 că ideea construirii unei garnituri de metrou din piese Lego i-a venit după ce a vizitat Legoland, în Germania, și a conceput un sistem în care metroul circulă în subteran, iar la suprafață mașini legate de metrou prin magneți.

lego 2

”Metroul din Lego are 2 vagoane, iar piesele le-am adunat, fiind colecționar, din magazine, de unde se poate, din diferite seturi, sau am făcut comenzi. Am lucrat cam 3 luni la acest proiect, perioadă care a inclus și teste. Sunt sute de piese puse împreună în metrou. Acum se pare că a devenit o atracție a expoziției de la Cluj”, a spus Ambrus.

Acesta are 41 de ani și recunoaște că este pasionat de Lego din copilărie.

A anticipat metroul din Cluj

Sever Alicu, unul dintre reprezentanții Asociației Brickenburg, organizatorul expoziției, a declarat la rândul său că lucrarea cu metroul a fost prezentată prima oară în 2018 și a făcut furori în lumea pasionaților de sisteme Lego.

”Parcă a anticipat metroul de la Cluj, ne mândrim cu acest proiect”, a arătat Alicu.

Expoziția Ethnologia Galactica este una dintre cele mai importante evenimente ale fanilor sistemului Lego, realizată de Asociatia Brickenburg împreună cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Aniversând 15 ani de activitate, organizatorii propun o ediție specială care reunește lucrări originale ale membrilor asociației, atât din țară, cât și din străinătate.

Expoziția este deschisă până duminică, 8 octombrie, după următorul orar: joi 5 octombrie – sâmbătă 7 octombrie 11.00 – 19.00 (ultima intrare 18.30), iar duminică 8 octombrie 11.00 – 17.00 (ultima intrare 16.30).

lego 3

metrou 4

metrou 3

lego 1Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Misterul închiderii Salinei Turda, elucidat. MrBeast, cel mai urmărit YouTuber din lume, a filmat aici un documentar

Publicat

Salina Turda, închisă pentru o săptămână în perioada 7-13 iulie, ar fi cel mai recent platou de filmare al YouTuber-ului american MrBeast, cel mai urmărit creator de conținut din lume, cu peste 300 de milioane de followeri.

În mediul online au apărut zvonuri că MrBeast ar fi fost văzut în Cluj-Napoca și în Turda, unde ar filma un clip video la Salină.

Fanii din România, în extaz

Aceste speculații au stârnit entuziasmul fanilor săi din România, care speră să îl întâlnească sau să participe la unul dintre proiectele sale.

YouTube video

În ciuda faptului că nu există confirmări oficiale despre motivul vizitei sale, este posibil ca el să filmeze un nou videoclip sau să organizeze un eveniment special în acest cadru cu totul ieșit din comun.

YouTuber-ul american ar fi fost filmat într-un magazin din Cluj-Napoca, în fața hotelului la care este cazat, dar și în Parcul Central din municipiu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrei Lupsa (@andreilupsa)

Co-fondatorul Techsylvania confirmă prezența lui MrBeast la Turda

O confirmare vine din partea co-fondatorului Techsylvania, Vlad Ciurca, care i-a adresat pe rețeaua X o propunere de a se întâlni.

Streamerul Speed ar fi și el la Cluj

O altă confirmare pare să vină din partea streamerului american IShowSpeed, care, aflat la volanul unei mașini, a confirmat că se află în România, la Cluj, alături de MrBeast.

@eztnews Care e proiectu care se intampla in Romania acum? #Mrbeast #Ishowspeed #mrbeastinromania #kaicenat #selly #beachplease #beachpleasefestival #ishowspeedinromania #ishowspeedclips ♬ original sound – eztnews

Provocare Electric Castle

Festivalul Electric Castle a lansat de asemenea o provocare prin care oferă 10 abonamente pe viață festivalierilor care îl invită pe YouTuber-ul MrBeast la castel, în contextul în care pe social media au apărut mai multe filmări cu Mr.Beast, care s-ar afla în Cluj-Napoca.

Electric Castle oferă 10 abonamente pe viață celor care îl invită pe Mr.Beast la castel.

„Invită-l pe MrBeast la castel! Da, aceasta este provocarea Bontida Fever nr. 53. Am auzit că ar putea fi la Cluj. Am auzit și că îi plac provocările. Accesați cea mai recentă postare pe Instagram și comentați „alăturați-vă nouă la @electriccastle”. Vom da 10 abonamente pe viață la 10 mențiuni dacă vine la Bonțida”, au transmis organizatorii.

Record de urmăritori, doborât de MrBeast

MrBeast, al cărui nume real este Jimmy Donaldson, este un cunoscut creator de conținut pe YouTube. Recent, el a doborât recordul de cei mai mulți urmăritori ai unu canal de YouTube, odată cu depășirea pragului de 300.000.000 de followeri.

YouTube video

A devenit faimos datorită videoclipurilor sale de înaltă calitate și cu buget mare, în care organizează diverse provocări și oferă sume impresionante de bani participanților. MrBeast este recunoscut și pentru donațiile sale generoase către diverse cauze caritabile și pentru campaniile sale de mediu.

Salina Turda, închisă în plin sezon, fără nicio explicație

Reprezentanții Salinei Turda au anunțat în urmă cu mai multe zile că obiectivul va fi închis pentru o săptămână, în perioada 6-13 iulie, însă fără prea multe explicații.

„Dragii noștri vizitatori, vă pregătim o surpriză de proporții! În intervalul 7-13 iulie 2024 Salina Turda va fi casa unui proiect unic, pe care promitem să vi-l împărtășim la momentul oportun! Vă rugăm așadar, respectuos, să vă devansați ori amânați vizita cu o săptămână!”, anunțau reprezentanții Salinei, cu mai multe zile în urmă.

Nu au avut loc activități militare

Anunțul succint al societății a lăsat loc apariției a fel de fel de speculații din partea publicului, care au venit cu propriile ipoteze asupra motivelor închiderii Salinei. Una dintre ele, vehiculată intens în spațiul public, a fost folosirea Salinei ca teren de antrenament pentru militarii din Câmpia Turzii, zvon dezmințit de reprezentanții societății.

„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, societatea Salina Turda SA formulează următorul punct de vedere, cu scop de dezmințire a informațiilor eronate vehiculate la adresa obiectivului turistic:

Salina Turda este în derularea unui contract de promovare care nu are nici o legătură cu orice fel de activități militare.

În perioada 7 iulie 2024 – 13 Iulie 2024, obiectivul turistic este închis în scopul realizării unui material documentar.

De îndată ce realizarea materialului se va finaliza, vom reveni în atenția dumneavoastră cu mai multe detalii”, a mai completat conducerea societății.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu ATV, la Ghirișu Român. Un bărbat a fost rănit

Publicat

ambulanta

Un accident s-a produs duminică în localitatea Ghirișu Român, între un ATV și o mașină. Un bărbat de circa 30 de ani a fost rănit și primește îngrijiri medicale.

Un bărbat a fost rănit duminică într-un accident produs între un ATV și o mașină, în comuna Mociu din județul Cluj. Acesta primește îngrijiri medicale de la paramedicii SMURD prezenți la locul accidentului.

Accident cu ATV, la Ghirișu Român. Un bărbat a fost rănit

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Ghirișu Român. La fața locului s-au deplasat imediat echipajele de la Punctul de Lucru Mociu, iar din primele date în accident au fost implicate un autoturism și un ATV. A rezultat o singură victimă, fiind vorba despre un bărbat de aproximativ 30 de ani, conștient și cooperant. Acesta primește îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Minoră de 15 ani din Cluj-Napoca, căutată de familie. A plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

O minoră de 15 ani din Cluj-Napoca este căutată de familie, după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors.

Mureșan Aylin Rahela, o minoră de 15 ani din municipiul Cluj-Napoca, a fost dată dispărută. Familia face apel la clujeni să sune la 112 dacă o văd pe adolescentă.

„La data de 14 iulie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că MUREȘAN AYLIN RAHELA, în vârstă de 15 ani, din municipiul Cluj-Napoca a plecat de locuința sa nu a revenit până în prezent”, a transmis IPJ Cluj.

Semnalmentele fetei

Semnalmentele:  1,70 cm înălțime,  aproximativ 57 de kg, păr brunet lung.

La momentul plecării purta o rochie de culoare maro și încălțăminte sport de culoare neagră cu ștrasuri.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai arătat IPJ Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Olimpicii Clujului. Mădălina Amăistroaie (tir cu arcul): Îmi doresc o MEDALIE la Paris

Publicat

madalina amaistroaie

„Arcaşul priceput, dacă nu nimereşte ţinta, nu dă vina pe arc sau pe săgeţi, ci caută în sine însuşi pricina; şi nici nu-şi pierde, numai pentru atâta lucru, buna dispoziţie şi voioşia”, spunea Ecaterina a II-a. Alăturarea femeie-arc nu este deloc întâmplătoare. Asta pentru că România are o reprezentantă la proba de tir cu arcul de la JO Paris 2024.

Mădălina Amăistroaie este din Rădăuți, jud. Suceava și practică tirul cu arcul de la 12 ani. „Am urmat cursurile Colegiului național „Eudochiu Hurmuzachi”, pe profil matematică-informatică și iată-mă, ca o consecință, studentă în anul II la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul UBB Cluj-Napoca”, spune, zâmbind, Mădălina.

madalina amaistroaie

EXCLUSIV. Olimpicii Clujului. Mădălina Amăistroaie (tir cu arcul): Îmi doresc o MEDALIE la Paris

A început acest sport la Rădăuți, unde sunt mai multe cluburi. „Aveam mulți prieteni care practicau sportul ăsta și m-am îndrăgostit de el”, spune Mădălina.

La o inspecție sumară a brațelor Mădălinei n-am observat o diferență între ele în ceea ce privește musculatura și nici roșeață pe antebraț. „E nevoie undeva la 20 kg forță ca să tensioneazi un arc de competiție, de unde și necesarul pregătirii fizice. Ciupituri de coardă nu am că-mi protejez antebrațul cu o apărătoare”, mă lămurește Mădălina.

Are mai multe titluri de campioană națională, ne le mai știe numărul, atât la cadeți cât și la juniori și senioare. „Anul acesta am obținut două medalii de argint, una la un concurs de world ranking organizat de World Archery și una la Cupa Veronica. În 2021 am participat la JO de la Tokyo unde am terminat pe locul 33 dintr-un total de 64 de sportivi”, mai spune Mădălina.

Odată cu intrarea la facultate, CS Universitatea Cluj a luat-o sub aripă. Împreună cu antrenorul ei, Viorel Hăbian, beneficiază de condiții bune de pregătire asigurate de club. „În perioada competițională am zilnic 2-3 ore de antrenament, adică tras iar în afara perioadei, mai intervin câte două ore de pregătire fizică, adică forță la sală, asta timp de 6 zile pe săptămână”, spune Mădălina.

Sunt două variante de calificare la Olimpiadă: una este clasamentul mondial, prin care s-a calificat și Mădălina, care însumează rezultatele obținute la concursurile internaționale și mai sunt turneele de calificare.

„Sunt conștientă că lupta va fi aprigă”

Distanța de tragere diferă: „La competițiile indor sunt 17m în timp ce la outdoor sunt 70m, la categoria de seniori. Există mai multe tipuri de arcuri, arcul olimpic, arcul compound, pe stilul celui de vânătoare și arcul tradițional. Concursul începe cu un antrenament oficial, apoi în ziua calificărilor, toată lumea trage 72 de săgeți, fiecare săgeată fiind punctată și se face scorul total pe baza căruia se întocmește clasamentul. Apoi se alcătuiește o grilă, primul cu ultimul, al doilea cu penultimul, de exemplu și urmează meciurile individuale”, explică Mădălina.

Ce-și propune la Paris? „Un loc cât mai sus în clasament, bineînțeles, de ce nu și o medalie? Oricum, sunt conștientă că lupta va fi aprigă, dar voi da tot ce am mai bun ca să câștig”, spune Mădălina.

„Mădălina are toate atuurile ca să facă o figură frumoasă la Olimpiadă. Fizic și tehnic este foarte bine pregătită. Tehnica ei este apreciată la cel mai înalt nivel competițional. Avantajul ei este psihicul, foarte puternic în timpul meciurilor. În tirul cu arcul, mai mullt ca în orice alt sport, trebuie să fii foarte inteligent. Științele exacte o ajută foarte mult, pentru că sunt analize făcute pe moment, trebuie ținut cont de condițiile atmosferice din acel moment, vânt, căldură sau umiditate, pentru că toate acestea pot influența performanța. Colaborăm foarte bine în acele momente”, spune antrenorul ei, Viorel Hăbian.

madalina amaistroaie

Lucrează cu Mădălina din 2019. Este din Petroșani dar a urmat-o la Cluj, unde Mădălina face facultatea. Au fost împreună și la JO de la Tokyo.

„Viaţa este arcul şi coarda este visul”

„După ce termin facultatea îmi doresc o carieră în IT dar nu voi abandona arcul. Nu știu dacă m-aș face antrenor pentru că nu mă prea descurc cu copiii. E adevărat, în perioada competițiilor stau mai prost cu timpul liber dar în general am viață socială. Stresul este foarte mare și am nevoie și de relaxare”, mai spune Mădălina.

„Calificarea este foarte grea. Sunt peste 110 țări care aspiră să se califice, fiecare cu câte 3 sportivi, deci peste 300 pe 64 de locuri. 80% dintre țările participante au condiții mult mai bune decât ale noastre. Nu mă plâng, Comitetul Olimpic ne ajută cum poate, legislația este cea care ne pune probleme. Nu ne ajută să avem o meserie de sportiv, ceva care să ne asigure un viitor”, o completează antrenorul.

Federația Română de Tir cu Arcul are 44 de cluburi afiliate. Mai sunt alte două federații private dar acestea sunt axate mai mult pe divertisment. „Alte țări au mii de sportivi legitimați și condiții mult mai bune și totuși reușim să-i batem”, încheie Hăbian,

Romain Rolland spunea că viaţa este arcul şi coarda este visul. În cazul Mădălinei Amăistroaie, arcul, coarda și săgeata sunt realitatea. Și pasiunea. Totul „condimentat” cu multă muncă. Hai cu medalia de la Paris, Mădălina!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax