Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Lovește și fugi. Mașină avariată în Cluj-Napoca după ce a fost lovită de o altă mașină al cărei șofer a fugit

Publicat


Un clujean caută șoferul unei mașini care i-a avariat în noaptea de miercuri spre joi mașina pe strada Tudor Vladimirescu din Cluj-Napoca și a fugit de la locul accidentului.

Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă, iar din imagini se vede cum o mașină, care circula cu viteză, intră într-o alta parcată și o avariază, împingând-o în plasa de metal care împrejmuiește un teren de sport.

Vom reveni cu detalii.

hit 2

hit 3Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A doua zi la Electric Castle. 20 de persoane cu droguri, oprite la intrare. Sute de oameni au solicitat prim-ajutor

Publicat

De

A doua zi de desfășurare a festivalului Electric Castle 2024 a fost una fără evenimente negative, anunță organele de ordine. Au fost aplicate peste 80 de amenzi, iar peste 300 de persoane au solicitat primul ajutor.

Organele de ordine ale Ministerului Afacerilor Interne au acționat și joi, în a doua zi de Electric Castle. Efectivele și-au concentrat eforturile pe identificarea persoanelor care desfășoară activități ilegale, inclusiv persoane care consumă sau încearcă să vândă substanțe interzise.

Zeci de amenzi, în a doua zi de Electric Castle

Astfel, jandarmii, poliţiştii și pompierii clujeni au aplicat 81 de sancțiuni contravenționale (59 de amenzi în valoare totală de 50.780 lei și 22 avertismente):

  • 49  sancțiuni la regimul rutier (46 amenzi în valoare de 35.380 lei și 3 avertismente);
  • 2  sancțiuni privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (2 amenzi în valoare de 7.000 lei);
  • 11 sancțiuni contravenționale pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, constând în 9 amenzi în valoare de 3.400 lei și 2 avertismente;
  • 19 sancțiuni pentru nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor (17 avertismente și 2 amenzi în valoare de 5.000 lei);

Totodată, au fost întocmite actele procedurale pentru 2 constatări cu 2 autori în urma săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Trei permise reținute de la șoferi beți sau drogați

De asemenea:

  • 1.601 de persoane au fost verificate în aplicația e-DAC, rezultatul fiind fără mențiuni operative;
  • 97 persoane au fost testate cu aparatul drug-test, din care 1 pozitive;
  • au fost reținute 3 permise de conducere (din care 2 pentru consum de alcool  și 1 pentru consumul de substanțe psihoactive);

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 20 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.

Acțiunile de prevenire și combatere nu au avut loc doar în zona de desfășurare a festivalului, atenția forțelor de ordine fiind concentrată și pe parcările, restaurantele și barurile din apropiere.

Sute de persoane au solicitat primul ajutor

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor din cadrul ISU Cluj și Serviciului de Ambulanță Cluj au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:

  • 59 de traumatisme diverse (excoriații, contuzii etc.);
  • alte 284 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (lipotimie, stări febrile, cefalee, hipertensiune arterială etc.).

Pentru 3 persoane, au fost necesare investigații suplimentare, fiind transportate la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Căprior salvat dintr-o ”capcană” urbană în Florești, pe Valea Gârbăului

Publicat

caprior

Un căprior a fost salvat, vineri, dintr-o ”capcană” urbană, spațiul gol de beton de la parterul unui bloc de pe Valea Gârbăului în Florești.

Reprezentanții Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj au precizat că au fost sunați de ISU Cluj cu privire la decizia de eliberare sau preluare a unui exemplar mascul din specia căprior, căzut într-un spațiu gol, de la parterul unui bloc.

”Împreună cu paznicul fondului cinegetic Florești, am colaborat cu echipajul de pompieri prezent la eveniment si am reușit să extragem în siguranță animalul din fosa în care căzuse, ulterior eliberându-l în zona sălbatică din vecinătate.

Animalul, observat de un vecin

De mare ajutor ne-au fost echipamentele aflate în dotarea proprie și a pompierilor, în lipsa cărora nu am fi reușit elevarea unui asemenea animal, fără a fi serios expuși riscului pentru salvatori, acesta devenind stresat și panicat.
Pe acesta cale facem un apel la susținerea activității de salvare, prin Transylvania Wildlife Rescue!”, au precizat aceștia.

Din păcate căpriorul avea o afecțiune care îi îngreuna vederea și prezenta ușoară hemoragie survenită probabil în urma căzăturii, însă leziunile nu erau de natură a-i pune în pericol imediat viața.

”Norocul animalului de azi a fost ca un locatar l-a observat, însă deseori aceste victime agonizează ascunse și rămân în chinuri până la ultima suflare”, au menționat cei de la OPMCB.

Citește mai departe

EVENIMENT

Apel Wizz Air: Pasagerii să ajungă la aeroport cu 3 ore înaintea zborurilor de azi. Sistemele globale Microsoft, afectate

Publicat

microsoft wizz

Compania aeriană Wizz Air roagă pasagerii să ajungă cu cel puțin 3 ore la aeroport înaintea zborurilor programate vineri, fiind așteptate potențiale perturbări din cauza întreruperii continue a sistemului IT global al unei terțe părți, înspeță sistemul informatic al Microsoft.

”Astăzi, la fel ca toate companiile aeriene, Wizz Air se confruntă cu dificultăți tehnice extreme cauzate de întreruperea sistemelor IT globale ale unei terțe părți. Clienții Wizz Air se pot confrunta cu perturbări în întreaga rețea, serviciile de pe website și aplicațiile mobile fiind temporar indisponibile”, precizează Wizz Air.

Următoarele servicii online nu sunt disponibile în prezent

Website-ul și aplicația mobilă Wizz Air;
Sistemul de rezervare;
Sistemul de check-in online și afișarea cărții de îmbarcare;
Centrele de contact – rezervări noi și modificări ale celor existente.

Check-in gratuit la aeroport

”În timpul întreruperii serviciilor, este oferit check-inul gratuit la aeroport.

Prin urmare, sfătuim pasagerii să ajungă la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de ora de plecare programată pentru a avea suficient timp pentru check-in, controlul de securitate și eventuale proceduri de sănătate sau de siguranță specifice fiecărui aeroport.

Vă mulțumim pentru înțelegerea acordată în timp ce ne confruntăm cu efectele întreruperii sistemelor IT globale. Echipa Wizz Air face tot posibilul pentru a minimiza perturbările pentru clienții noștri”, se arată într-un comunicat al companiei.

Pană informatică la Microsoft

O pană informatică la sistemul Microsoft la nivel global provoacă probleme la numeroase companii, între care unele din sectoarele aerian, financiar, al mijloacelor de comunicare în masă, precum şi în alte industrii, informează vineri agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

Potrivit Downdetector, un site web care monitorizează întreruperile, încă de joi seară s-au înregistrat vârfuri bruşte privind incidente la diferite site-uri web care includ aplicaţii Microsoft, scrie EFE.

Problemele care au început să fie detectate în Statele Unite s-au răspândit acum în diferite părţi ale lumii.

Microsoft Azure, platforma de cloud computing pentru gestionarea aplicaţiilor şi serviciilor, a confirmat pe reţelele de socializare că au fost semnalate probleme şi că investighează şi lucrează la rezolvarea acestora.

Zborurile principalelor companii aeriene americane au fost suspendate

Marile companii aeriene americane, inclusiv Delta, United şi American Airlines, şi-au suspendat vineri devreme toate zborurile din cauza unei probleme privind comunicaţiile, potrivit Federal Aviation Administration, relatează AFP şi EFE.

Toate zborurile, „indiferent de destinaţie”, au fost blocate din cauza „problemelor cu comunicaţiile”, a declarat FAA într-o notificare către companiile aeriene.

Nu se ştie cât va dura oprirea la sol a aeronavelor, deşi FAA a indicat că se efectuează actualizări ale sistemului pentru a se reveni la normalitate.mpania Poştală din Israel şi chiar Aeroportul Internaţional Ben Gurion, care a raportat posibile întârzieri ale zborurilor din cauza acestei probleme globale.

Site-ul web Downdetector a arătat întreruperi la mai multe bănci şi companii de telecomunicaţii.

Microsoft anunţă că ia „măsuri de atenuare”

Gigantul tehnologic Microsoft a declarat vineri că ia „măsuri de atenuare”.

„Serviciile noastre sunt în curs de ameliorare pe măsură ce continuăm să luăm măsuri de atenuare”, a scris compania pe reţeaua de socializare X.

Anunţul intervine pe măsură ce tot mai multe companii la nivel mondial au reclamat probleme tehnice sau întreruperi.

Într-un mesaj intitulat „Degradarea serviciului”, Microsoft afirmă că utilizatorii „s-ar putea să nu poată accesa diverse aplicaţii şi servicii Microsoft 365”.

Compania adaugă că „se mobilizează în continuare pentru a gestiona acest eveniment cu cea mai mare prioritate şi urgenţă, continuând în acelaşi timp să abordeze impactul care persistă pentru aplicaţiile Microsoft 365 rămase care au încă statutul de ‘în stare de degradare'”

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ce a filmat Mr. Beast în Salina Turda. Provocarea de 7 zile realizată de faimosul youtuber american

Publicat

De

Mr. Beast, cel mai urmărit youtuber din lume, s-a aflat săptămâna trecută la Salina Turda, unde, timp de șapte zile, a filmat următorul său video. Youtuber-ul a dezvăluit, pe canalul altul vlogger, care e provocarea pe care a realizat-o în acest timp.

Youtuber-ul american Mr. Beast a zburat de pe cealaltă parte a lumii ca să îndeplinească o provocare „nebunească” nicăieri altundeva decât în Salina Turda.

Ce a filmat Mr. Beast la Salina Turda?

Totul s-a întâmplat săptămâna trecută, când pe internet au circulat zvonuri legate de prezența youtuber-ului în Cluj. Zvonurile au fost confirmate de filmări cu acesta în Parcul Central sau în magazine din municipiu.

Reprezentanții Salinei au anunțat închiderea acesteia pentru șapte zile, însă fără să ofere explicații.

Provocare: șapte zile într-o peșteră

Prezența lui la Cluj a fost învăluită de mister, însă un clip filmat de un alt youtuber relevă motivul pentru care Mr. Beast a fost prezent la Salina Turda.

YouTube video

Într-o provocare în care urmează rutina de dimineață a mai multor celebrități de pe Youtube, FaZe Rug, la rândul său creator de conținut digital, a aflat de la Mr. Beast că este în cursul unei provocări de a supraviețui timp de șapte zile într-o peșteră.

„În acest moment petrec șapte zile într-o peșteră, așa că rutina mea de dimineață este puțin diferită. După cum se vede, părul îmi este puțin uleios, nu am un duș aici, e umed, rece. De obicei mă trezesc și mănânc ceva preambalat și apoi filmez, nu e foarte distractiv”, a spus acesta.

Pe fundalul clipului de câteva secunde filmat de Mr. Beast se poate vedea mobilierul din Salina Turda.

Următorul clip al lui Mr. Beast, filmat la Salina Turda

FaZe Rug reproduce rutina de dimineață a lui Mr. Beast și chiar merge într-o peșteră din apropiere unde își ia micul dejun preambalat – paste cu pui, legume și sos.

„Nici nu mă așteptam la mai puțin de la Mr. Beast, face ceva complet nebun, supraviețuiște timp de șapte zile într-o peșteră. Tocmai ne-a oferit un indiciu cu privire la următorul său video, iar rutina sa de dimineață este specifică locului unde se află el acum”, a spus FaZe Rug.

Cine este youtuber-ul care a petrecut 7 zile în Salină?

MrBeast, al cărui nume real este Jimmy Donaldson, este un cunoscut creator de conținut pe YouTube. Recent, el a doborât recordul de cei mai mulți urmăritori ai unu canal de YouTube, odată cu depășirea pragului de 300.000.000 de followeri.

A devenit faimos datorită videoclipurilor sale de înaltă calitate și cu buget mare, în care organizează diverse provocări și oferă sume impresionante de bani participanților. El este recunoscut și pentru donațiile sale generoase către diverse cauze caritabile și pentru campaniile sale de mediu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax