Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. iPad-uri, rechizite și alte SURPRIZE pentru elevii și PROFESORII ucraineni. Peste 70 de copii integrați la Cluj

Publicat


Elevi de pe toate continentele s-au adunat în Cluj-Napoca pentru a marca 24 martie drept Ziua Umanității, dată fiind trecerea unei luni de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina. Proiectul constă în implicarea altor 5000 de școli cu scopul de a strânge 250.000 de euro pentru elevii și profesorii din statul vecin, inițiativa aparținând unui grup de tineri de la Transylvania College, una dintre cele 104 Școli ale Încrederii.

„Marcăm Ziua Umanității pentru că acum 18 zile elevii noștri au zis că vor să facă mai mult decât donații pentru vecinii noștri. Vorbim despre copiii din Ucraina marcați de Război.

În data de 7 martie, comunitatea de elevi a fost foarte bucuroasă și optimistă când le-am spus că vom primi cât mai mulți copii din Ucraina.

M-am întâlnit apoi cu un grup de copii care nu au o poziție oficială de leadership. Cei 27 de voluntari nu sunt în Consiliul Elevilor și când vă uitați la ei vreau să vedeți că se poate.

Doar 18 zile le-a luat să facă ceva ce cu o echipă de adulți nu cred că ar fi fost posibil într-un timp atât de scurt”, spune Ruxandra Mercea, CEO Transylvania College și cofondator al Școlii Încrederii.

Iasmina Constantin și Victor Pavel, în vârstă de 16, respectiv 15 ani, au fost reprezentanții voluntarilor în proiectul pentru ucraineni.

„Inițiativa a pornit de la faptul că foarte mulți elevi din școală și-au dorit să ne ajutăm vecinii. Ne-am adunat, ne-am organizat și am făcut această zi posibilă”, a precizat fata.

May be an image of 5 people, people standing and indoor

Lecții predate de elevi

Colegul ei a punctat că data de 24 martie marchează o lună de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, pe care elevii au denumit-o „Humanity Day” (Ziua Umanității).

„La noi vor fi mai multe activități, orele vor fi conduse de elevi care vor preda altor copii și adulți lecții despre umanitate, bunătate, toleranță, conflicte și rezolvarea lor. De asemenea, împreună cu profesorii, se vor îmbrăca tematic, în culorile steagului Ucrainei, albastru și galben”, explică băiatul.

Care sunt soluțiile

Andra Munteanu, CEO Narada – partener în proiect – a precizat că există și școli de stat care au început să integreze copiii refugiați, procesul fiind unul dificil.

„Trebuie să ne uităm la ce avem pe masă ca să putem acționa. Deocamdată, estimările zic că vor rămâne în România 50.000 de copii ucraineni.

De aceea, ne-am gândit la faptul că există posibilitatea ca școlile să cedeze pentru că nu vor reuși să îi integreze, dar și la riscul scăderii calității actului educațional sau al abandonului școlar.

În următoarele 6 luni vrem să impactăm 10.000 de copii și alți 20.000 care să le fie alături, asemenea unor colegi de bancă”, explică aceasta.

Potrivit spuselor sale, în România există 55 de școli în care se predă ucraineana, motiv pentru care cei implicați în proiect se vor orienta, în mod special, către ele.

„Instituțiile pot intra pe rezilientapentrueducatie să vadă intervenția noastră și să ne scrie, iar noi le vom răspune cu posibilitățile noastre de a-i sprijini”, adaugă Munteanu.

Despre copiii integrați până acum

În prezent, la Transylvania College sunt 76 de copii, cel mai mare număr de copii din oraș. Vârstele lor sunt de la 5 la 16 ani.

„Avem mai multe activități pentru ei care să îi ajute să se integreze, dat fiind că nu știu nici engleză, nici română. Cei din clasele primare și din gimnaziu vor putea învăța limba română, continuând în paralel școala în limba nativă.

Am angajat deja profesori și psihologi ucraineni care să lucreze cu ei”, spune CEO Transylvania College.

Refugiații vin foarte speriați, dar fac progrese rapid.

„Dacă în prima zi e un copil care nu poate intra în clădire, în a doua zi stă în hol, în a treia intră în clasă, iar în nici 7 zile încheie argumentul la o dezbatere în engleză, acesta fiind un exemplu concret.

Suntem singura școală din țară care are un curriculum de limba română pentru cetățeni străini. L-am creat pentru ca elevii să se integreze ușor, având 2 ore pe săptămână.

E un efort foarte mare atât pentru ei și pentru părinți, cât și pentru noi”, completează Mercea.

Multe dintre mamele ajunse în Cluj așteaptă să se întoarcă în țara natală, alte mame s-au înscris ca voluntari la Transylvania College dorind să contribuie.

Programul este gratuit. Conform spuselor directorului, scopul nu este ca acesta să devină contra cost, ci se rezumă la înțelegerea nevoilor și la adaptarea educației în școlile de stat.

Ce acoperă fondurile

Transylvania College are parteneriate cu multiple organizații cu scopul de a strânge bani pentru a ajuta profesorii din Ucraina să își continue activitatea didactică, precum și elevii refugiați să fie integrați cu succes în sistemul educațional românesc.

„Facem lucrul acesta oferindu-le materiale școlare precum iPad-uri, rechizite și multe altele. Avem ținta de 250.000 de euro, sumă pe care o vom redirecționa spre Fondul de Reziliență în Educație pentru Ucraina și România”, menționează Iasmina și Victor.

o fetiță a donat tot ce avea în pușculiță

Fondurile vor acoperi următoarele:

  • Susținerea financiară a profesorilor din Ucraina și a efortului lor de a preda în continuare
  • Integrarea copiilor ucraineni în școlile de stat din România, parte a procesului Școala Încrederii, și sprijinirea profesorilor de aici prin cursuri de reziliență și toleranță
  • Ajutor umanitar constând în medicamente

Se poate dona și la numărul 8845 cu textul „elev”. Fondurile se strâng în Asociația Wellbeing Institute pentru Humanity Day într-un singur cont, următorul pas fiind verificarea sumei strânse.

„Elevii vor decide cât alocă pentru kiturile educaționale pentru copiii refugiați, pentru medicamente și produse de igienă, pentru plata profesorilor ucraineni și pentru pachetele de bun venit în școlile de stat”, explică Ruxandra.

Un american trăind visul românesc

Sean Covey, lider de afaceri, autor și președintele FranklinCovey – companie de leadership din Statele Unite ale Americii – a venit în Cluj-Napoca pentru a se implica în proiect, iar pe parcursul șederii sale, a fost impresionat de mobilizarea românilor în ceea ce privește activitățile de solidaritate cu Ucraina.

„Școala voastră este faimoasă, am auzit de ea de acum mai mulți ani și ne bucurăm să fim aici atât eu, cât și fiica mea. Aveți o țară deosebită, cu oameni buni la suflet și vă sărbătorim pentru tot ceea ce faceți pentru vecinii voștri”, a spus americanul.

La începutul evenimentului, acesta a menționat cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace din cartea cu același nume („The 7 Habits of Highly Effective People”), al cărei autor este tatăl său, Stephen Covey.

Elevii de la ciclul primar până la cel liceal s-au implicat activ în interacțiunea cu Sean.

„Fii proactiv! Fixează-ți prioritățile! Sinergizează!”, sunt doar 3 dintre principiile rostite în cor de către copii în limba engleză.

May be an image of 9 people, people standing and indoor

Cum a devenit posibil totul

Odată cu inițiativa elevilor, Ruxandra Mercea a contactat la șefii organizațiilor din școli din străinătate pe care le cunoaște.

„I-am bătut la cap pe toate rețelele de socializare pentru că nu cred că există o situație mai clară în care copiii din lumea largă să ne facă pe noi, adulții, să fim mai atenți. Dacă ne uităm la leadershipul mondial, am cam eșuat, așa că e momentul să învățăm de la ei”, spune directorul.

Elevii au intrat în legătură cu cei de la Interact, Consiliul Județean și Național al Elevilor.

Până acum, prin rețeaua Școala Încrederii, din cele 104 de școli s-au înscris 48. Aceasta vizează doar școlile și grădinițele de stat.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Motociclete la operă. Premieră naţională la Cluj. Un concert inedit

Publicat

De

opare si motociclete

Pentru prima dată în România, în cadrul celei de a VI-a ediţii a festivalului Opera Aperta, care are loc la Cluj-Napoca în perioada 29 iunie-3 iulie, pasiunea pentru operă şi cea pentru motociclete s-au întâlnit. Şase artişti ai Operei Naţionale Române, toţi motociclişti pasionaţi, au schimbat smoking-urile şi rochiile de seară cu ţinute de bikers, într-un concert cu motoare, lumini puternice şi hit-uri internaţionale.

DETALII AICI:

Opera Aperta: CONCERT drive in pentru MOTOCICLIȘTI la Cluj-Napoca

opera si motociclete 2

opera si motociclete 3 opare si motociclete

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Călători măreşte preţurile la bilete, de la 1 iulie. Cu cât vor scoate românii mai mulţi bani din buzunare

Publicat

De

tren sumuleu ciuc

CFR Călători măreşte preţurile la biletele de tren de la 1 iulie, astfel că o călătorie Bucureşti – Constanţa, de exemplu, la clasa a 2-a, va costa 67 de lei cu IR, de la 55,7 lei, iar până la Braşov 54 de lei, de la 44,7 lei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători. Măsura vine în sprijinul redresării şi echilibrării activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc. Ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată, aplicabilă tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, a fost în anul 2013”, argumentează compania.

Astfel, de la 1 iulie, o călătorie Bucureşti Nord – Ploieşti Sud/Vest va costa 9 lei, de la 7,2 lei, cu trenul Regio, iar Arad – Timişoara Nord, clasa a 2-a, 17 lei, de la 14 lei, cu trenul InterRegio şi 9 lei, de la 7,2 lei, cu trenul Regio.

Cei care vor să călătorească de la Bucureşti la Constanţa sau la Craiova cu clasa a 2-a vor scoate din buzunar 67 de lei pentru InterRegio (de la 55,7 lei) sau 35 de lei (de la 29,3 lei) pentru Regio.

Un bilet Bucureşti Nord – Braşov, clasa a 2-a, va costa 54 de lei la IR (de la 44,7 lei) şi 29 de lei la R (de la 24 de lei).

Braşov – Mangalia, clasa a 2-a IR, ajunge de la 1 iulie la un preţ de 104 lei, de la 86,9 lei, iar pentru Bucureşti Nord – Timişoara, clasa a 2-a IR, se va plăti suma de 116 lei, în loc de 97 de lei.

Pentru Galaţi – Mărăşeşti, clasa a 2-a, biletul de tren va costa 19 lei în loc de 15,4 lei, la tren Regio, iar pentru Suceava – Putna, clasa a 2-a, 13 lei, în loc de 10,6 lei.

„Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevederilor OMT, menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de până la 50% din tariful integral la abonamentele destinate navetiştilor, a reducerii 50% la abonamentele şi biletele pentru studenţi, a gratuităţii la abonamentele şi biletele pentru elevi.

De asemenea se vor menţine şi ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu: 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, din aplicaţia disponibilă pe telefon, de la automatele de vânzare bilete din staţii), de până la 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile, de 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors etc.”, mai spune compania. AGERPRES

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației: Vom propune o REFORMĂ a sistemului de alocare a burselor elevilor

Publicat

sorin cimpeanu facebook

Ministerul Educaţiei va propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor care va presupune o creştere importantă de buget şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită sancţionarea acelor situaţii în care copiii nu primesc bursele sociale la care au dreptul, a declarat joi ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor. Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune de asemenea şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită rapid sancţionarea acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul.

De asemenea, vom avea şi burse de încurajare a excelenţei mult mai mari decât până acum. (…) Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de perioada dinainte de 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti burse elevului se cheamă deturnare de fonduri”, a arătat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, noul proiect va prevedea un cuantum de minimum 250 de lei pentru bursele sociale, valoare care să fie respectată.

„Vrem să avem prevederi pentru a putea sancţiona acele situaţii în care nu se respectă acest cuantum minim”, a mai spus Cîmpeanu.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu 3 maşini. Nu au păstrat distanţa regulamentară, zic poliţiştii clujeni

Publicat

De

accident 3 masini

Un accident rutier a avut loc joi, în localitatea clujeană Iclod. Au fost implicate trei autovehicule.

„La data de 30 iunie a.c., în jurul orei, 19.50, polițiștii au intervenit la un eveniment rutier produs pe DN1C, la km35+300, în localitatea Iclod, în care au fost implicate 3 autovehicule.

accident 3 masini 3

Din primele informații, coliziunea s-ar fi produs pe fondul nepăstrării distanței regulamentare, între o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 40 de ani, un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani și o autobasculantă condusă de un bărbat de 49 de ani.

accide 3 masini 2

În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale.

accident 3 masini

Testările conducătorilor auto cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate