Connect with us

CULTURA

VIDEO FOTO. Expoziție caritabilă la Cluj ,,Mâini pentru îngeri” în ajutorul copiilor bolnavi.Bani pentru Centrul ”Sf. Hristofor”

Publicat


Asociația ,,Sfântul Nectarie” Cluj în colaborare cu Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români-Filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca), a organizat în perioada 10-17 octombrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca expoziția caritabilă ,,Mâini pentru îngeri”. Acest proiect are ca scop strângerea de fonduri necesare pentru finalizarea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice ,,Sfântul Hristofor” din localitatea Sânnicoară.

Scopurile nobile adună oamenii buni împreună

La vernisaj au participat peste 150 de persoane, iar printre acestea s-au numărat mitropolitul Clujului, IPS Andrei, episcopul Benedict Bistrițeanul, dar și numeroși oameni de cultură, clerici și teologi.

Mitropolitu a vorbit despre importanța cinstirii icoanelor, iar despre semnificația și importanța evenimentului au vorbit episcopul Benedict și părintele Ioan Bizău. Programul a inclus și momente artistice muzicale de către Grupul vocal ,,Synavlia” din Cluj-Napoca și de interpreta de muzică populară Alina Ceuca.

Gesturi  pentru un scop mare

Doctor în arte plastice, maica Sofia declară că ,,inițiativa a pornit de la dorința artiștilor plastici, în principal clujeni, care au dorit să ajute Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice <<Sfântul Hristofor>>, donând lucrări personale”.

Astfel a apărut si numele expoziției ,,Mâini pentru îngeri”, deoarece, prin jertfa mâinilor artiștilor, s-a putut realiza această expoziție în care au fost prezentate peste 80 de icoane pictate pe lemn și pe fragmente de frescă executate conform tradiției bizantine, de icoane pictate pe sticlă, sculptură de lemn, pictură pe textile, desen grafic.

Cei prezenți au donat sau au achiziționat lucrări ale artiștilor.

,,Oamenii s-au sensibilizat și au fost foarte bucuroși că au putut face o faptă bună”, a declarat maica Sofia.

Un proiect ambițios: Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice ,,Sfântul Hristofor”

Centrul de Îngrijiri Pediatrice ,,Sfântul Hristofor” este primul centru din România care oferă asistență gratuită și complexă copiilor a căror supraviețuire este incertă. În prezent, centrul se află încă în stadiul de construire. Se lucrează intens la instalațiile electrice și sanitare și montarea tâmplăriei PVC.

Tot ce s-a realizat până acum a fost strict din fonduri private și din donații.

Noul centru ar trebui inaugurat anul următor, iar pentru ca acest obiectiv să poată fi realizat trebuie făcute eforturi în continuare astfel încât să poată fi oferită o șansă la viață copiilor suferinzi.

Alexandru-Ionuț Mocan 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, PREMIAT în Italia

Publicat

nicolae crisan

În perioada 11-13 octombrie s-a desfășurat la Bari cel de-al 97-lea congres al Societății Italiene de Urologie (SIU), care a reunit peste 1.500 de specialiști în domeniu. Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, a fost premiat.

„În cadrul ceremoniei de inaugurare, desfășurată în prestigiosul Teatru Petruzzelli, în prezența secretarului de stat din Ministerul italian al Sănătății, Marcello Gemmato, a primarului Vito Leccese și a altor reprezentanți ai autorităților locale, consulul general Ioana Gheorghiaş a avut deosebita plăcere de a participa la conferirea premiului #SIU Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, chirurg de excelență în urologia robotică și laparoscopică și profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

nicolae crisan

nicolae crisan

Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, PREMIAT în Italia

Specialistul român, ce se bucură de vastă apreciere atât în comunitatea profesională autohtonă, cât și la nivel internațional, promotor al chirurgiei robotice în România, dar și al înaltelor standarde de etică și grijă pentru pacienți, reprezintă un punct de referință în domeniu.

nicolae crisan

nicolae crisan

nicolae crisan

Congresul a reprezentat o oportunitate importantă de a reuni experți din sector și de a încuraja un dialog constructiv pe probleme fundamentale pentru sănătatea cetățenilor, dar și de a consolida colaborează în domeniu cu state precum România, Albania, Croația și Grecia: reprezentate la Congres de medicii lor specialiști de vârf, precum și prin consulii acreditați în regiune, creând astfel o „punte științifică” peste Marea Adriatică cu schimburi de know-how, tehnologii medicale și experți între respectivele țări”, scrie pe pagina de Facebook a Consulatului General al României la Bari.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Se caută 60 de perechi de ghetuțe noi! Dacă poți și tu cumpăra una, caut-o pe Facebook pe Rocsana Contraș

Publicat

rocsana

Invitată la podcastul Human Hub de la Cluj24 realizat de Cristina Pintilie-Șendrea, clujeanca Rocsana Contraș a povestit încontinuu despre cazurile, sau mai bine zis necazurile, pe care le-a întâlnit de-a lungul celor 13 ani, de când se ocupă de muncă în folosul comunității.

Nimeni nu a fost uitat, copiii, adulții sau bătrânii. În timp ce copiilor le rezolvă cele mai elementare necesități, cu cei din urmă petrece sărbătorile de iarnă, atunci când pragul seniorilor nu mai este trecut de nimeni. Ați spune că sunt povești triste, dar, unele chiar au un final fericit!

O clujeancă inimoasă

Copiii o așteaptă pe Rocsana cu emoții, iar în scurt timp sunt convinși că vor primi ghetele necesare pentru iarnă. Acestea vor ajunge la copiii săraci din Mociu și Recea Cristur, majoritatea perechilor fiind deja adunate.

Încă 60! … Poate, apoi, încă 200 pentru copii din Cămărașu? Dacă puteți și doriți să fiți de ajutor pentru copii și adolescenții de până la 16 ani din localitățile de mai sus, aflați detalii în video-ul de mai jos, într-o ediție specială Human Hub.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consilierii județeni, la final de mandat. Alin Tișe: Suntem primii la nivel național la absorbția de fonduri europene

Publicat

De

alin tise

Joi, 17 octombrie 2024, a avut loc ultima ședință a Consiliului Județean în actualul format, urmând ca în curând să își preia mandatele noii consilieri, votați de clujeni la alegerile locale din 9 iunie.

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Cluj din acest mandat, Alin Tișe, președintele instituției, a transmis un mesaj de mulțumire și recunoștință față de consilierii județeni și de echipa sa.

O perioadă plină de provocări

Alin Tișe a subliniat realizările consilierilor județeni din acest mandat și a evidențiat colaborarea constantă în beneficiul clujenilor, într-o perioadă plină de provocări, inclusiv pandemia de COVID-19.

„Astăzi are loc ultima ședință din acest mandat. Este vorba de un final de mandat și un ceas al bilanțului, cu ocazia căruia doresc să vă adresez un sincer și călduros mesaj de mulțumire pentru munca pe care împreună am depus-o aici, la Consiliul Județean, pentru dedicarea și pentru efortul continuu pe care l-ați depus fiecare dintre dumneavoastră în slujba comunității noastre, într-o perioadă plină de provocări, care a depus și o pandemie, după cum știți, cu un impact devastator asupra comunității noastre și nu numai. Deciziile și acțiunile pe care le-am luat împreună au fost cruciale pentru dezvoltarea județului și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de sănătate ale clujenilor”, a declarat președintele CJ Cluj.

„Am reușit să întrunim consensul în beneficiul clujenilor”

În discursul său, Alin Tișe a evidențiat proiectele esențiale pentru județ, menționând modernizarea infrastructurii rutiere și a unităților de învățământ, precum și atragerea fondurilor europene, unde Consiliul Județean Cluj se află pe primele locuri la nivel național.

„Sunt convins că fiecare hotărâre votată de către dumneavoastră a demonstrat din plin implicarea și profesionalismul dumneavoastră. Vă mulțumesc în acest sens pentru această activitate și pentru faptul că, de cele mai multe ori, am reușit să întrunim consensul în beneficiul clujenilor, trecând peste viziunile politice diferite și peste ce ne-ar fi putut face să ne separe. Cred că pe parcursul acestui mandat de patru ani am gestionat împreună proiecte importante și prioritare pentru județul nostru și pentru Consiliul Județean Cluj: infrastructura rutieră, modernizarea unităților de învățământ, lista poate continua.

Peste un miliard de euro din fonduri europene

În acest context, nu pot să nu remarc preocuparea dumneavoastră, de-a lungul celor patru ani, și susținerea pe care le-ați arătat aparatului de specialitate, mie ca președinte pentru proiectele importante pentru comunitate și implicarea fiecăruia pentru acele proiecte prin care am reușit să atragem bani europeni. Știți prea bine, după toate statisticile la nivel național, Consiliul Județean este pe loc fruntaș cu peste un miliard de euro cu proiecte care deja s-au implementat și pe care le vedem în infrastructura noastră”, a arătat șeful forului administrativ județean.

„Am lăsat o moștenire semnificativă pentru dezvoltarea județului”

Alin Tișe și-a încheiat discursul exprimându-și încrederea că moștenirea lăsată de actualul Consiliu Județean va fi continuată de noii consilieri, care își vor prelua mandatele în perioada următoare.

„Tot ceea ce lăsăm în acest mandat este meritul tuturor. Putem spune că am lăsat o moștenire semnificativă pentru dezvoltarea acestui județ care, cred eu, trebuie continuată și în următorii ani de către viitorii reprezentanți ai clujenilor care vor intra în Consiliul Județean începând de săptămâna viitoare. Vă mulțumesc încă o dată pentru această implicare și vă doresc mult succes în toate proiectele viitoare, indiferent dacă veți face parte din Consiliul Județean sau veți derula o altfel de activitate, sper eu, tot în interesul clujenilor, să ne revedem sănătoși și fericiți că am pus o cărămidă la temelia dezvoltării acestui județ pentru următorii ani”, a conchis Tișe.

La încheierea ședinței, mai mulți consilieri au luat cuvântul, unii dintre ei aflându-se la ultimul mandat. Aceștia au transmis mesaje de mulțumire și reflecții asupra contribuției lor la dezvoltarea județului Cluj.

Amintim că, de luna aceasta, atât Consiliului Județean Cluj, cât și Consiliului Local Cluj-Napoca vor avea o nouă componență. Detalii AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu Oțelul: E o echipă organizată. Trebuie să fim concentrați, să evităm fazele FIXE

Publicat

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj

Universitatea Cluj va întâlni pe Oțelul Galați, vineri de la 21.00 pe Cluj Arena, într-un meci din etapa a 13-a a Superligii de fotbal. Antrenorul clujenilor, Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat partida.

„Oțelul are acea omogenitate, acea stare de spirit. Din ce am văzut, fiecare jucător dă totul în teren, aleargă foarte mult. E o echipă organizată. E important ca noi să luăm cele trei puncte. Vreau să îi vad mulțumiți și fericiți pe fanii noștri, iar noi să ne continuăm parcursul bun și să rămânem acolo pe primul loc.

Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu Oțelul: E o echipă organizată. Trebuie să fim concentrați, să evităm fazele FIXE

Gazonul și-a revenit foarte bine. E important ca terenul să fie bun, să putem pasa, să avem încredere în ceea ce pregătim, acel joc rapid, cu una sau două atingeri. Să știm când trebuie să avem posesia, când să schimbăm direcția, să știm exact cum abordează ei în momentul în care avem noi mingea. De multe ori, fac pressing sus, uneori se retrag, sunt foarte agresivi când te prind cu spatele la poartă și acolo trebuie să nu riscăm. Să ne luăm măsuri atunci când avem mingea, să nu rămânem descoperiți, cum spun eu acel marcaj preventiv, în cazul în care se pierde mingea.

Trebuie să fim concentrați, să evităm fazele fixe că și acolo sunt destul de periculoși și să acordăm o oarecare atenție unor jucători, lui Cisotti, de exemplu, pe care îl consider unul din cei mai buni mijlocași din campionatul nostru. E un jucător foarte dinamic, apare și la finalizare, face și faza defensivă foarte bine. Jucătorii mei de valoare trebuie să joace la nivelul lor, așa cum au făcut-o la meciurile importante, când au arătat calitate. Dacă joacă la nivelul lor, noi vom câștiga jocul. Dacă ei sunt așa cum trebuie, nu vom avea probleme. Trebuie să își asume, au făcut-o de multe ori și așa trebuie și la acest joc, nu cu teamă și emoții“, a analizat Ioan Ovidiu Sabău.

Despre lot

„Lucas e suspendat, în rest nu avem probleme de lot. Să vedem cum vor veni și cei de la echipele naționale. Și Artur (Miranyan – n.n.) și Rață au făcut astăzi primul antrenament. Alex Chipciu va veni diseară. Ceilalți doi jucători, Blănuță și Silaghi, în această dimineață au sosit, dar ceilalți s-au antrenat bine”, a mai spus Sabău.

Sursa: FCUCluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax