Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Clujeni, azi NU gătiți, serviți! Iată ce DELICII vă așteaptă la festivalul MEDITERANEEAN

Publicat


Dacă te-ai săturat până peste cap de întrebarea „Ce să mai gătesc azi?”, mergi într-o plimbare până în Iulius Park. Festivalul mediteraneean revine la Cluj cu produse proaspete, de la fructe de mare la baclavale și alte delicii culinare. Acesta va fi deschis pe toată durata weekendului, de pe 6 până pe 8 mai, între orele 12 și 21.

„Ne bucurăm să participăm și anul acesta, acum fără restricții”, a spus reprezentantul unui stand pentru Cluj24.

Dacă pandemia și-a spus cuvântul pentru unii dintre participanți din punct de vedere economic, pentru alții, anul trecut a fost neschimbat în ceea ce privește numărul de clienți.

„Nu am simțit diferențe, atât doar că erau restricțiile din cauza cărora ne desfășuram mai greu activitatea”, a precizat un altul.

Fructe de mare

La primul stand dinspre mall, clujenii pot servi preparate precum doradă, midii, calamar și creveți pane, caracatiță la plită, rapane, dar oferta prezintă și alte delicatese.

whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.41 am whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.40 am

Pentru cei cu gusturi mai extravagante există scoici, broaște sau creveți în sos de vin, tentacule de calamar, king crab, dar meniul nu se oprește aici.

„Paella Marisco și homarul sunt atracțiile principale”, a spus un vânzător.

whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.43 am (1) whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.40 am (1)

Cel mai ieftin produs e dorada, cu 25 de lei pentru 200 de grame. Cele mai mai prețuri sunt pentru scoicile Saint Jacques (60 de lei), homar (100 de lei) și king crab, unde kilogramul se vinde cu 400 de lei.

Deserturi colorate

Mai departe se află standul cu produse dulci, unde vizitatorii sunt întâmpinați cu baclavale, durum, rahat, jeleuri și halva.

whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.41 am (2) whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.43 am (2)

„Baclavalele cu fistic și cu vișine sunt printre cele mai speciale. Cu fistic nu se prea găsesc altfel de produse, iar cele cu vișine se deosebesc prin faptul că nu sunt excesiv de dulci, ca majoritatea”, a menționat o reprezentantă.

Prețurile variază între 70 și 150 de lei kilogramul.

whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.41 am (1) whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.42 am

Pentru iubitorii de carne

Ultimul stand nu este cel din urmă, având un meniu ofertant ce constă din preparate din berbecuț, miel, vită, pui și porc.

Toate meniurile – cu excepția celui de porc – costă 38 de lei și includ: câte două frigărui, o porție de cartofi și una de murături (220, 150, respectiv 100 de grame).

whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.42 am (2)whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.43 am (4)

Cei care preferă porcul, pot servi un ciolan întreg la același preț, cantitatea fiind între 700 și 1000 de grame. Frigăruile se pot cumpăra și separat, pentru 18 lei bucata.

whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.42 am (3)

Încă din prima zi de festival, clujenii s-au arătat încântați de eveniment. Un bărbat a venit la standul celor cu frigărui pentru a complimenta mâncarea.

„A fost foarte bună, voi reveni”, a spus acesta vânzătorilor, vizibil bucuroși de feedbackul primit.

Cei mai mulți au servit preparatele în natură, la mese special amenajate sau pe iarbă, la picnic.

Cafeaua, înghețata, precum și alte mici gustări sunt nelipsite, astfel că orice vizitator se poate bucura de un sfârșit de săptămână fără stresul gătitului.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

whatsapp image 2022 05 07 at 3.05.40 am (2)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Dogman, film despre răzbunare, marca Luc Besson, în deschiderea TIFF de la Cluj-Napoca

Publicat

Dogman

Miile de spectatori așteptați la Gala de Deschidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14 – 24 iunie 2024) vor avea parte de o experiență cinematografică intensă și memorabilă în seara care dă startul a unsprezece zile pline de filme, cine-concerte și evenimente speciale.

Vineri, 14 iunie, de la ora 20:45, pe marele ecran din Piața Unirii va fi proiectat pentru prima dată în România filmul Dogman (Franța, 2023), al legendarului regizor Luc Besson.

Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2024-gala-de-deschidere

Dogman, de la Veneția la Cluj

Dogman, prezentat în premieră în competiția festivalului de la Veneția, este construit ca un puzzle care recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena.

În loc să-l sfâșie, aceștia au devenit familia lui. Ani mai târziu, Doug dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret. După cum spune un critic de la The New York Times, „este o poveste ciudat de minunată despre reziliență și răzbunare”.

Despre Luc Besson

Considerat cel mai hollywoodian dintre regizorii francezi, Luc Besson și-a început cariera în anii ‘80 și a câștigat rapid popularitatea cu Subway, The Big Blue (proiectat în închiderea celei de-a 17-a ediții TIFF, cu ocazia a 30 de ani de la premieră) sau La Femme Nikita.

Spre deosebire de precursorii săi din Noul Val Francez, Besson s-a lăudat întotdeauna că nu a terminat o facultate de profil și nici nu a pornit cu o cultură cinematografică bogată, ci a învățat cum se face un film din mers, pe platou.

Filme celebre

Cinematograful comercial european nu a mai arătat niciodată la fel după apariția unor filme ca Léon: The Professional, care a lansat cariera lui Natalie Portman, sau The Fifth Element, a cărui distribuție a adunat staruri mondiale ca Bruce Willis, Milla Jovovich sau Gary Oldman.

De la thrillere la filme biografice (Joan of Arc) sau SF-uri, Luc Besson nu s-a dat în lături de la nimic, dar asta nu înseamnă că a pus succesul comercial mai presus de orice.

„Dacă acțiunea nu are suflet sau un scop, nu mă interesează. Dacă e doar acțiune de dragul acțiunii, o savurez ca pe un cheeseburger. Îl mănânci, după care ți-e foame din nou”, declara regizorul într-un interviu.

Personaje memorabile

Dogman

Doug, protagonistul din Dogman, este cel mai recent dintr-o lungă serie de personaje memorabile create de Luc Besson și e senzațional jucat de Caleb Landry Jones, cunoscut pentru filme ca The Florida Project (r. Sean Baker), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (r. Martin McDonagh) sau Nitram (r. Justin Kurzel), pentru care a fost premiat în 2021 la Cannes.

„O interpretare captivantă și cameleonică din partea lui Caleb Landry Jones, care reușește să fie emoționantă și ușor înspăimântătoare în același timp”, au spus cei de la The Hollywood Reporter despre rolul pe care îl face în Dogman.

În 2006, Luc Besson a declarat că va regiza doar zece lungmetraje, după care se va opri.

E adevărat că nu ar fi avut nevoie de mai multe pentru a-și asigura un loc stabil în cultura pop, dar după ce vei vedea Dogman la Gala de Deschidere TIFF.23 te vei bucura că nu a făcut-o.

Dogman este distribuit în România de Transilvania Film.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe: Refacerea drumului spre Mărișel a salvat de la faliment pensiunile. Investiția, cât bugetul comunei pe 100 de ani

Publicat

De

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a afirmat că investiția în DJ 107P (DN 1) – Gilău – Mărișel – DN 1R, inaugurat recent, a salvat de la faliment pensiunile din zonă. 

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a arătat că valoarea lucrărilor de modernizare a drumului DJ 107P (DN 1) – Gilău – Mărișel – DN 1R, realizate de Consiliul Județean prin fonduri europene, este cât bugetul comunei Mărișel pe 100 de ani.

„Este un drum pentru care Consiliul Județean Cluj a investit foarte mulți bani și le-am și spus oamenilor din Mărișel să își imagineze că este bugetul comunei pe vreo 100 de ani. 20 de milioane de euro din bani europeni au fost investiți doar în acel drum.

Este un drum de aproape 45 de kilometri, care are făcute vreo 15 poduri, aproape 80 de podețe și peste 350 de intrări în curțile oamenilor, kilometri întregi de trotuare”, a declarat Alin Tișe, la Napoca Live.

Investiția a salvat pensiunile de la faliment

Președintele Consiliului Județean Cluj a mai arătat că investiția a salvat pensiunile din zonă de la faliment. În semn de recunoștiință, mai mulți proprietari din zonă s-ar fi arătat doritori să doneze o parte din profit unor case de copii din județ.

„Poți merge să te bucuri cu familia pe unul dintre aceste drumuri, să găsești o pensiune. Oamenii se bucură că nu au dat faliment și, în Mărișel, m-am cu câțiva proprietari de pensiuni, care atât de bucuroși erau că am făcut acel drum, încât mi-au spus că sunt dispuși ca din profitul afacerilor lor să doneze pentru casele de copii o sumă de bani, în semn de apreciere a faptului că autoritățile i-au ajutat și au făcut lucruri care i-au salvat de faliment. Până la urma, asta e ceea ce rămâne, dacă e să rămâne ceva în urma noastră, aceste obiective importante”, a mai spus Tișe.

Proiect în valoare de peste 100 de milioane de lei

Drumul județean 107P (DN 1) – Gilău – Mărișel – DN 1R, în lungime de 44,26 kilometri, au fost inaugurat în umă cu o săptămână. Consiliul Județean Cluj a desfășurat aici lucrări de reabilitare și modernizare, în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

În cadrul proiectului, au fost realizate 352 de accese la proprietăți, 79 de podețe, 5,824 de kilometri de rigole de acostament, 9,543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile, precum și montarea de parapete metalici pe o lungime însumată de 15,236 kilometri. De asemenea, au fost realizate lucrări de marcaje și semnalizare rutiere.

Lucrările au fost executate de Asocierea Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL și au o valoare totală de 104.960.152,90 lei (fără TVA).

Citește mai departe

CULTURA

Emil Boc, despre Florin Piersic: „Starea este stabilă. Medicii au făcut ceea ce trebuie, la cel mai înalt nivel”

Publicat

De

Primarul Emil Boc a afirmat că starea de sănătate a actorului Florin Piersic este stabilă și medicii au făcut tot „ceea ce trebuie” în tratarea acestuia. Edilul i-a urat însănătoșire grabnică actorului clujean, internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a declarat marți că a ținut legătura în permanență legătura cu medicii care îl tratează pe actorul Florin Piersic. Potrivit edilului, starea acestuia este stabilă. De asemenea, Emil Boc a declarat că medicii au făcut tot ce trebuie, „la cel mai înalt nivel”.

„Pe această cale îi transmit sănătate lui Florin Piersic și să se recupereze cât mai grabnic cu putință. Am transmis și eu mesajele pe care le-am primit de la foarte mulți clujeni în această perioadă. Am ținut în permanență legătura cu spitalul, cu cadrele medicale, cu domnul director Molnar de la Institutul Inimii. Ceea ce este important este că starea este stabilă.

„Lucrurile sunt stabile”

Nu pot să dau mai multe detalii până când medicii și familia nu vor crede de cuviință. Ceea ce este important este că lucrurile sunt stabile și medicii au făcut ceea ce trebuie, la cel mai înalt nivel.

Să îi urăm în continuare sănătate și recuperare ușoară acestui mare titan al Clujului și al României și al lumii în materie de artă, cinematografie, teatru și film, pentru că, într-adevăr, oameni ca Florin Piersic, înzestrați cu asemenea dar sunt cam rari pe pământ. Să îi dea Dumnezeu în continuare sănătate”, a declarat primaul Emil Boc, la Ziua Live.

Actorul Florin Piersic i-a petecut Paștile în spital

Actorul Florin Piersic și-a petrecut Paștile la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca unde a fost internat în 30 aprilie. El se află sub atenta supraveghere a medicilor specialiști, după ce a fost supus unei intervenții care a vizat stimulatorul cardiac pe care îl are implantat.

Florin Piersic a fost internat, inițial, la jumătatea lunii aprilie, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca pentru tratarea unei infecții la proteza unui genunchi, iar anterior actorul a efectuat și un control la Institutul Oncologic.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE. Se schimbă locul probei de traseu pentru permisul de conducere la Cluj-Napoca

Publicat

traseu

Prefectura Cluj anunță că începând de miercuri, 8 mai, examinarea la proba practică pentru obținerea permisului de conducere (traseu), în municipiul Cluj-Napoca are ca loc de plecare Str. Bobâlnei, nr. 26 (Piața Oser).

Potrivit anunțului, în ziua de sâmbătă, 11 mai, plecarea se va face tot de la vechea locație, str. Plevnei.

Tot începând cu luna mai 2024 se reia examinarea la proba practică și în municipiul Gherla.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax