Connect with us

ECONOMIE

VIDEO FOTO. Cel mai modern metrou fără mecanic, cu filtre anti-bacterii, prezentat de Alstom la Barcelona. Siguranță maximă

Publicat


Compania Alstom a prezentat în cadrul Summit-ului global de transport public de la Barcelona – UITP 2023 cel mai modern metrou fără mecanic, care pune în prim plan grija față de pasager și oferă o siguranță sporită în circulație.

Prima garnitură de acest tip nou din gama Metropolis a intrat, deja, în serviciu în luna martie pentru compania de transport local din Barcelona care a și comandat, în total, 50 de bucăți.

Președintele Consiliului de Administrație și CEO al Alstom, Henri Poupart – Lafarge, a declarat că piața în ceea ce privește metroul este una care înregistrează cea mai rapidă creștere la nivel internațional.

”Proiectele de metrou se dezvoltă în numeroase orașe, în Europa, dar și alte regiuni, cu accent pe metrouri autonome, fără mecanic, acesta fiind noul val al inovării în domeniu”, a explicat CEO al Alstom.

Citește și FOTO. Președintele Alstom Europa: Vom participa și la licitația privind garniturile de metrou din Cluj-Napoca. Iubesc România

Președintele Alstom pentru Europa, Gian Luca Erbacci, a declarat la rândul său că un proiect de succes este câștigarea contractului privind metroul din Cluj-Napoca, unde Alstom se va ocupa de partea de semnalizare, rețeaua de alimentare cu enegie electrică și calea de rulare, aici urmând să fie instalată prima linie complet automatizată de metrou din România.

Inovații pentru pasageri

metro 2

Noul metrou din gama Metropolis include o serie de inovații pentru îmbunătățirea mobilității urbane și a experienței pasagerilor.

Astfel, acesta are un design ecologic, un grad înalt de reciclabilitate, este construit din aluminiu, ceea ce îl face mai ușor și ajută la reducerea consumului de energie electrică, are iluminare 100% LED, un sistem de informații inteligent, podea la nivelul peronului și o accesibilitate îmbunătățită pentru persoane cu dizabilități în scaun cu rotile, prin intermediul unei trape care acoperă spațiul dntre peron și metrou.

De asemenea, în cadrul noii garnituri de metrou a fost implementat un sistem  post-COVID, o inovație care include un sistem modern de tratare a aerului condiționat, cu filtre HEPA, pentru a preveni răspândirea virusurilor și bacteriilor în interior, cu o eficiență de peste 99%.

”Perla coroanei” Alstom, soluții pentru o siguranță maximă în deplasare

metro 3

Alstom a dezvoltat pentru metrourile sale complet automate, fără mecanic, soluții tehnologice inovative privind controlul trenurilor bazat pe comunicații (CBTC), care pun accent în primul rând pe siguranța în circulație.

Directorul Alstom care se ocupă de soluțiile CBTC, Charley Paulus, a explicat pentru Cluj24 că au fost luate în calcul mai multe scenarii privind posibile incidente, concluzia fiind că un metrou fără mecanic  este mai sigur decât unul condus de om.

”Prin sistemul de comunicații radio primim mii de date și niciodată acestea nu au dat greș. Cu ajutorul CBTC reușim să creștem frecvența de circulație a garniturilor de metrou la un interval de 90 de secunde, care este acum standardul între două garnituri.

Un alt exemplu este cazul în care într-o stație se produce un incendiu sau se deschid ușile de protecție de pe peron. Sistemul trebuie să fie capabil să prevină rapid un incident, astfel că trebuie să fie extrem de flexibil și să ia o decizie în cel mai scurt timp.

Lucrurile stau în felul următor, dacă ceva merge prost este mult mai ușor de reparat.

Un alt beneficiu ține de comunicarea dintre garniturile de metrou, fiecare știind propriile caracteristici, în cât timp pot frâna, ce distanță este între ele, iar în cazul apariției unui incident se pot adapta ușor și pot lua decizii rapide cu ajutorul unui computer.

Dacă ar fi fost metrouri conduse de mecanici, viteza de reacție era mai complicată. În cazul în care un mecanic poate face o greșeală, așa numita eroare umană, în cazul sistemului CBTC computerul intervine fără să apară erori.

Să nu uităm că în cazul unui astfel de vehicul condus de om pot apărea și cazuri medicale – infarct, AVC, ceea ce în cazul unui metrou fără mecanic nu se întâmplă”, a detaliat Paulus.

Fabrică de metrouri, trenuri și tramvaie

metro 5

Noile garnituri de metrou sunt construite în fabrica din Santa Perpetua de Mogoda, la 20 de km de Barcelona, cumpărată de Alstom în anul 1994 și care ocupă o suprafață de 36 de ha.

Directorul fabricii, Cristina Anderiz, a explicat că unitatea este foarte versatilă și permite construirea atât a garniturilor de metrou, cât și a celor de tren sau a tramvaielor.

”Fabrica noastră are o capacitate de producție anuală de 340 de garnituri de tren sau metrou, din aluminiu sau oțel, și 110 tramvaie, Media anuală de export la nivelul fabricii a fost de 150 de milioane de euro în ultimii 3 ani”, a explicat Anderiz.

În unitatea de la Santa Perpetua lucrează peste 1000 de angajați, printre care și 2 sudori români.

Summit-ul global de transport public a avut loc la Barcelona în perioada 4-7 iunie.

metro 7Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Firma CON-A Operations a oprit toate contestațiile privind licitația la centura metropolitană a Clujului

Publicat

De

Firma CON-A Operations din Sibiu, lider de asociere, care a contestat la CNSC anularea licitației Primăriei Cluj-Napoca privind proiectarea și construirea tronsonului 2 al centurii metropolitane Clujului și a pierdut, a decis să nu se mai adreseze instanței.

”Am decis să oprim toate demersurile referitoare la contestații”, au precizat, joi, reprezentanții firmei pentru Cluj24.

Primarul Emil Boc anunțase, după decizia CNSC, că Primăria Cluj-Napoca a reluat procedurile pentru reluarea licitației la acest tronson al centurii metropolitane, astfel încât, în perioada următoare să poată fi depuse noi oferte.

Valoarea tronsonului 2 al centurii metropolitane este de 3,5 miliarde de lei fără TVA, iar la prima licitație a depus o singură ofertă asocierea CON-A OPERATIONS (lider de asociere), DIMEX 2000,DROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden.

Citește mai departe

CULTURA

TIFF2024. Un clasament al filmelor musai de văzut la Cluj

Publicat

TIFF filme

Fiecare clasament are desigur un grad mare de subiectivism. După dezbateri cu prieteni care se pricep mai bine si au văzut mai multe filme ar rezulta următoarele considerațiuni/ sfaturi. Posibil unele filme să își fi epuizat distribuirile, ar trebui verificat de către cei care vor să utilizeze propunerile.

Filme care ar trebui neapărat văzute

Amal – Cu adevărat un film Supernova! Senzațional, suspans, realist, însuflețitor, sfâșietor. Amenințarea exploziei demografice musulmane care tinde să stăpânească Occidentul începând de pe băncile școlii;

Hipnoza–din marea scoala de cinema suedeză

Dogman;

Moromeții 3;

Kos- epopee poloneză;

Calugarul;

Tatami;

Diagnostic dizident;

Trust/ Incredere a lui Luchetti

Filme recomandate

Bătranul burlac – cca 3 ore;

Tu pentru eternitate – căt de speriat este A.I.?

Sub supraveghere;

Warboy – românesc;

Animal;

Liber ca pasărea cerului – școala maghiară;

Dying / Marele final ;

Școala;

Orașul fără evrei  – film istoric;

Skunk (Sconcs)  dupa un caz real ;

Filme mai puțin recomandate

Nasty – vizează doar aspectele scandaloase de tip can can, nu truda, realizările tehnice sau chiar cele de marketing.

Frate de-o vară – ideea empatiei față de un copil handicapat este foarte generoasă, dar realizarea modestă.

 

Mihai Moldovan

Citește mai departe

ACTUALITATE

Angajări la RADP Cluj-Napoca. Unde se pot depune cererile de către clujenii interesați

Publicat

RADP Cluj-Napoca recrutează personal în vederea angajării pe perioadă determinată pentru următoarele ocupații:

– muncitor calificat / necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje (perioadă determinată);

– agent de securitate (perioadă determinată);

– îngrijitor spații verzi (perioadă determinată);

– mecanic auto / utilaje (perioadă determinată);

– șofer / conducător auto categoria  B, C, CE,C1E (perioadă determinată).

Cei interesați vor depune la secretariatul regiei sau pe e-mail (office@radpcj.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională.

Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul regiei din Cluj-Napoca, str. Calea Someseni, nr. 2.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Un vin alb românesc produs de Crama clujeană La Salina a fost REVELAȚIA internațională la Concours Mondial de Bruxelles

Publicat

crama la salina

Issa Chardonnay Barrique 2022, un vin alb românesc produs de Crama clujeană „La Salina” a fost revelația internațională la Concours Mondial de Bruxelles.

crama la salina

„Realizare excepțională pe piața mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din județul Cluj, dar și pentru România! Issa Chardonnay Barrique 2022 a fost vedeta celei de-a 31-a ediții a Concours Mondial de Bruxelles desfășurată recent în Guanajuato, Mexic. Vinul românesc a fost desemnat International White Wine Revelation și a primit Medalia Grand Gold. Acest titlu este acordat vinului alb care obține cel mai mare punctaj dintre toate vinurile albe participante în competiție și este o distincție care recunoaște excelența și calitatea deosebită a vinului premiat.

crama la salina

Un vin alb românesc produs de Crama clujeană La Salina a fost REVELAȚIA internațională la Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles este cea mai mare competiție itinerantă de vinuri din lume. La ediția din acest an, desfășurată în 7-9 iunie, au fost înscrise aproape 7500 de vinuri din 42 de țări. Experți din 45 de țări au evaluat vinurile fără a cunoaște identitatea lor. Din toate vinurile prezentate, doar 30% au primit o medalie. Rezultatele au fost anunțate marți, 18 iunie.

„Este o adevărată satisfacție că am reușit să adunăm atât de multe vinuri pentru această nouă ediție, în ciuda unui context global provocator. Acest lucru demonstrează că producătorii au încredere în noi, iar noi suntem onorați de acest lucru!” a declarat Thomas Costenoble, directorul CMB.

crama la salina

„Este un vin elegant și bine echilibrat”

Issa Chardonnay Barrique este un vin alb sec, de origine românească, produs de Crama La Salina din Transilvania. Este cunoscut pentru calitatea sa superioară și caracterul distinctiv, obținut prin maturarea în baricuri de stejar. De un galben strălucitor, culoare care indică o maturare atentă, acest Chardonnay are arome fructate complexe de piersică, măr și ananas, completate de note subtile de vanilie, coajă de pâine prăjită și caramel.

crama la salina

”Este un vin elegant și bine echilibrat, cu o structură plină și o aciditate moderată. Gustul final este persistent, cu o plăcută notă de stejar și un echilibru perfect între fructuozitate și influențele baricului. Eu am simțit de mai demult că are un potențial extraordinar. Am folosit un butoi din stejar românesc de 500 litri în loc de 225 ca să reduc puțin impactul notelor de vanilie și a fumului. Am vrut să trec lent către un stil mai fructat. Rezultatele au început să apară cu recolta din 2021, pentru care am primit premiu la Mundus Vini. Mai apoi, recolta din 2022 a beneficiat și de batonaj”, a explicat Ioan Ovidiu Maxim, oenolog și administrator Crama la Salina, Turda.

crama la salina

„Deja am început să primim multe telefoane și comenzi”

Ediția 2022 a vinului a fost produsă într-o cantitate totală de 10.000 de litri, echivalentul a aproximativ 13.700 de sticle. Momentan, vinul se găsește pe piață la prețul de aproximativ 10 euro.

”Suntem onorați de această recunoaștere internațională importantă atât pentru noi, cât și pentru țara noastră. România este o țară binecuvântată cu soluri fertile și o climă favorabilă, ideale pentru cultivarea unor soiuri de struguri de calitate superioară, care ne permit producerea unor vinuri calitative. Îi sfătuiesc pe toți cei care vor să deguste Issa Chardonnay Barrique să ni se adreseze rapid sau să îl caute în magazine, fiindcă sigur va dispărea rapid. Deja am început să primim multe telefoane și comenzi”, a mai spus Ioan Ovidiu Maxim.

crama la salina

Pe lângă marele premiu, Crama La Salina a primit la Concours Mondial de Bruxelles și o medalie de aur pentru Issa Nidus Fetească Neagră 2019 și o medalie de argint pentru Issa Chardonnay 2023.

În 2025, Concours Mondial de Bruxelles – competiția de vinuri rose – va avea loc în România. Aceasta se va desfașura în perioada 28-30 martie 2025 în Constanța, Dobrogea, și este o premieră în istoria vinului din România. Concours Mondial de Bruxelles este primul mare concurs internațional de vinuri care alege ca destinație, pentru una din competițiile sale, țara noastră”, scrie în comunicatul cramei.

crama la salina

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax