Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT pe Corneliu Coposu, în Cluj-Napoca. Trei autoturisme și un autotren implicate. Trei persoane RĂNITE

Publicat


Un accident rutier a avut loc, marți dimineața, pe str. Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Din primele date, a fost vorba despre o tamponare între 3 autoturisme și un autotren. Trei persoane necesită îngrijiri medicale. 

„Trei persoane primesc îngrijiri medicale, fiind vorba despre două femei și un bărbat. Dintre aceștia, una dintre femei și bărbatul nu au putut ieși singuri din autoturisme, astfel că pompierii i-au extras în siguranță folosind echipamentele din dotare, pentru a nu agrava posibilele leziuni.

accident

accident

VIDEO FOTO. ACCIDENT pe Corneliu Coposu, în Cluj-Napoca. Trei autoturisme și un autotren implicate. Trei persoane RĂNITE

Toate victimele sunt conștiente, cooperante, dar prezintă multiple traumatisme”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Au primit îngrijiri medicale la fața locului 5 persoane, însă numai 3 dintre acestea au fost transportate la spital. Mai exact, a fost vorba despre o femeie de aproximativ 35 de ani și doi bărbați în vârstă de 23, respectiv 41 de ani. La intervenție au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o autospecială cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă. De asemenea, au intervenit și două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

Update 2:

„În cursul dimineții de astăzi, 1 octombrie a.c., în jurul orei 07.00, a fost raportat un accident de circulație pe strada Corneliu Coposu din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, un tânăr, de 24 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, care conducea un autoturism pe strada Corneliu Coposu înspre Calea Baciului, ar fi pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 41 de ani. În urma impactului, ambele autoturisme au fost proiectate în alte două autovehicule, respectiv un ansamblu de vehicule și un autoturism.

Din accident a rezultat rănirea bărbatului de 41 de ani, a unei femei de 38 de ani, aflată în calitate de pasager în autoturismul condus de acesta, precum și a unui tânăr de 23 de ani, aflat în calitate de pasager în autoturismul condus de tânărul de 24 de ani.

Testările alcoolscopice au indicat rezultate negative”, a comunicat IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Elena Lasconi și-a DEPUS oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024. Este SUSȚINUTĂ de deputatul Viorel Băltărețu

Publicat

lasconi

Elena Lasconi, președinta USR și candidata la alegerile prezidențiale din 2024, a depus astăzi semnăturile pentru înscrierea în cursa pentru Președinția României. Alături de ea au fost prezenți lideri ai partidului, mulți dintre candidații USR la alegerile parlamentare, membri și voluntari USR care au ajutat în ultimele săptămâni la strângerea semnăturilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Ea este susținută și de deputatul clujean Viorel Băltărețu.

Au fost depuse atât semnăturile pentru alegerile prezidențiale – în jur de 400.000 de semnături, cât și semnăturile necesare pentru alegerile parlamentare – aproximativ 400.000 de semnături. Pentru parlamentare, 13.445 de semnături au fost adunate online.

Elena Lasconi și-a DEPUS oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale 2024. Este SUSȚINUTĂ de deputatul Viorel Băltărețu

Elena Lasconi a vorbit despre angajamentul față de o Românie pentru toți cetățenii ei, nu doar pentru unii. „Vă mulțumesc vouă, colegilor mei, care sunteți astăzi alături de mine. Vreau să le mulțumesc miilor de colegi și de voluntari care au strâns aceste semnături prin ploaie, prin vânt, cu soarele în cap, au făcut efortul acesta, pentru că știu că toate semnăturile au fost luate pe bune, în stradă, și nu doar mimate, așa cum s-a întâmplat la celelalte partide”, a declarat Elena Lasconi.

Elena Lasconi a spus că se angajează să îi reprezinte pe toți acei români care, de 35 de ani, s-au simțit trădați și păcăliți de clasa politică: „Sunt aici, în fața voastră, și îi reprezint pe românii care de 35 de ani se simt trădați și păcăliți de această clasă politică. Sunt unul dintre milioanele de români care, după Revoluție, și-au văzut de viață. Sunt unul dintre milioanele de români care, după Revoluție, s-au îndrăgostit, au adus pe lume un copil, și-au construit o carieră. Am crezut că e de ajuns, am crezut că e de ajuns să ne construim România noastră, împreună cu familiile noastre, cu prietenii noștri, cu colegii noștri de muncă.

„Puteți vota un om care nu face parte din sistemul corupt al acestei țări”

Dar de fiecare dată când am ieșit din România noastră, ne-am lovit de România lor. De fiecare dată când am ieșit din România noastră, ne-am lovit de spitalele lor proaste, de școlile nemodernizate, de aroganța și fanfaronada lor. De 35 de ani, ei au construit două Românii – o Românie în care ei au pensii speciale, salarii speciale, drepturi speciale. În cealaltă Românie suntem noi, poporul, care ne vedem de viețile noastre cu frică de Dumnezeu, cu respect față de lege, iar ei ne consideră cetățeni de mâna a doua”.

Candidata USR la Președinția României a pledat pentru un „nou contract social” între stat și cetățeni, un contract care să asigure o Românie în care cetățenii să fie respectați și să fie înaintea privilegiaților, în fața politicienilor care au condus țara în ultimii ani: „Sunt aici pentru a vă spune că e nevoie de un nou contract social între stat și societate. Un contract în care poporul să spună statului ce are de făcut și nu invers. În 2024, putem termina ce am început în 1989. În 2024, putem începe să construim România la care au visat cei care au înfruntat gloanțele comuniștilor. România la care au visat «golanii» care au protestat pașnic în Piața Universității”.

În final, Elena Lasconi a făcut un apel către toți românii să vină la vot: „Este pentru prima dată în acești 35 de ani în care puteți vota un om care nu face parte din sistemul corupt al acestei țări. Îmi doresc să construim o Românie în care să ne simțim bine și din care să nu vrem să plecăm. O Românie pentru toți, nu doar pentru unii”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O casă de avocatură din Cluj, premiată pentru excelență în drept medical, în cadrul Romanian Legal Awards

Publicat

Casa de avocatură Chiș Mihaela și Asociații din Cluj-Napoca a fost distinsă cu premiul pentru excelență în drept medical în cadrul galei Romanian Legal Awards.

Casa de avocatură Chiș Mihaela și Asociații din Cluj-Napoca a fost onorată cu premiul pentru excelență în drept medical în cadrul prestigioasei gale Romanian Legal Awards.

„O recunoaștere a angajamentului nostru de a proteja drepturile pacienților”

Acest premiu reflectă contribuția semnificativă a echipei în apărarea drepturilor pacienților și în susținerea unui sistem de sănătate echitabil, consolidându-și astfel poziția ca lider în acest domeniu tot mai important.

„Avem plăcerea să anunțăm că societatea noastră de avocatură a fost distinsă cu premiul pentru excelență în drept medical. Această recunoaștere reflectă angajamentul nostru ferm de a proteja drepturile pacienților și de a contribui la clădirea unui sistem de sănătate solid și echitabil.

Dorim să mulțumim echipei noastre pentru dedicare, dar și clienților noștri, pentru colaborarea valoroasă și încrederea acordată. Privim înainte, cu mult entuziasm, în așteptarea și onorarea noilor provocări, care aduc un impact în acest domeniu de o importanță tot mai ridicată”, a transmis biroul de arhitectură clujean.

Gala, inspirată de topul internațional Legal 500

Romanian Legal Awards este gala din România, inspirată de topul Legal 500, unde au fost nominalizate societățile de avocatură din țară, în funcție de contribuția adusă specialităților de practică sau de aportul adus profesiei de avocat.

Gala a urmărit recunoașterea meritelor aduse avocaturii din România în anul 2024 și a avut loc în data de 20 septembrie 2024, la Nord Events, București.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Câți bani s-au cheltuit până acum pentru metrou și pe ce? Tarcea: Banii pentru metrou nu s-au pierdut și nu se pierd

Publicat

De

Metrou Cluj

Guvernul a alocat, până în prezent, suma de 288 de milioane de euro antreprenorului pentru lucrări la metroul din Cluj, a anunțat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că, până acum, Guvernul României a plătit 288 milioane de euro pentru metrou antreprenorului, prin intermediul Primăriei Cluj-Napoca. Din bugetul local, Primăria Cluj-Napoca a alocat suma de 388.000 de euro.

„Câți bani s-au plătit până în acest moment pentru metrou? Vă spun eu: 288 de milioane de euro. Guvernul României a plătit prin intermediul Primăriei municipiului Cluj-Napoca antreprenorului suma de 288 de milioane de euro. Câți bani a plătit Primăria municipiului Cluj-Napoca din fonduri locale? Vă spun tot eu: 388.000 de euro”, a arătat Dan Tarcea, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

Pe ce au fost cheltuiți banii?

Suma alocată până în prezent acoperă atât exproprierile pentru proiect, în valoare de 56 de milioane de euro, cât și dotarea cu utilajele necesare antreprenorului pentru realizarea lucrărilor la metrou.

„Ce acoperă cei 288 de milioane de euro? Vă spun tot eu: exproprieri în valoare de 56 de milioane de euro și suma achitată antreprenorului pentru diverse utilaje și alte chestiuni care sunt pentru pregătirea acestui proiect în valoare de 232 milioane de euro. După cum probabil ați văzut, antreprenorul a și pregătit deja cârtițele care vor ajunge în această toamnă la Cluj și vor începe săpăturile”, a mai spus viceprimarul.

Finanțare suplimentară asigurată de Ministerul Transporturilor

Viceprimarul Dan Tarcea a subliniat, de asemenea că, recent, Ministerul Transporturilor a semnat un contract adițional de finanțare a lucrărilor la metrou prin certificate verzi.

„Din ce bani se face metroul? Ministerul Transporturilor a semnat un contract adițional de finanțare pentru metrou. Metroul are în momentul de față un contract de finanțare din PNRR și are un contract suplimentar de finanțare și pentru aceste lucrări, și pentru lucrări viitoare prin certificate verzi. Astfel, în această săptămână, am putut să asigurăm, împreună cu Ministerul Transporturilor, sumele necesare prezente și viitoare pentru finanțarea acestui obiectiv. Cu alte cuvinte, avem o sursă certă de finanțare pentru metrou”, a mai arătat viceprimarul.

„Nu mor caii când vor câinii”

Nu în ultimul rând, Dan Tarcea a mai arătat că proiectul nu este în pericol să își piardă finanțarea, așa cum repetă unii în spațiul public, ci are asigurate fonduri atât în prezent, cât și pentru viitor.

„Banii pentru metrou nu s-au pierdut și nu se pierd. În ultimul timp, multe persoane s-au repezit să spună și au repetat la nesfârșit că s-au pierdut banii pentru metrou, în încercarea de a părea relevante. Poporul român are o vorbă: «Nu mor caii când vor câinii»”, a conchis acesta.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Masajul Aromaterapeutic: Beneficii & Tehnici pentru Relaxare și Revitalizare (P)

Publicat

aromaterapie

Masajul aromaterapeutic este o practică foarte veche ce combină beneficiile terapeutice ale masajului tradițional cu puterea uleiurilor esențiale. Acest tip de masaj ajută la relaxarea mușchilor și la reducerea tensiunii, dar aduce și o serie de beneficii emoționale și mentale datorită proprietăților aromatice ale uleiurilor utilizate. Fiecare ulei esențial are propriile sale caracteristici care sunt capabile să influențeze starea de spirit, să calmeze mintea sau să revitalizeze corpul.

Popularitatea masajului aromaterapeutic a crescut considerabil în rândul celor care caută o modalitate de a-și reface echilibrul emoțional și de a-și îmbunătăți starea generală de sănătate. Această terapie combină atingerea blândă cu efectele parfumate ale uleiurilor esențiale, creând o experiență profund relaxantă și revitalizantă.

Ce este masajul aromaterapeutic?

Masajul aromaterapeutic este o tehnică de relaxare și vindecare care implică utilizarea uleiurilor esențiale în combinație cu diferite tehnici de masaj. Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate din plante, cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice, care pot fi absorbite prin piele sau inhalate pentru a aduce beneficii fizice și emoționale. În timpul masajului, uleiurile sunt amestecate cu un ulei de bază neutru și aplicate pe piele prin mișcări blânde sau mai profunde, în funcție de nevoile clientului.

Masajul Aromaterapeutic: Beneficii & Tehnici pentru Relaxare și Revitalizare (P)

Aromaterapia are rădăcini străvechi, fiind folosită de culturi din întreaga lume pentru proprietățile sale vindecătoare. De exemplu, egiptenii foloseau uleiuri esențiale în ritualuri și pentru sănătate, iar grecii și romanii utilizau aromele plantelor pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a trata diverse afecțiuni. În timp, aromaterapia s-a integrat în practica masajului, iar astăzi este recunoscută pe scară largă pentru capacitatea sa de a reduce stresul, de a ameliora durerile și de a îmbunătăți starea generală de bine.

Relaxare profundă

Una dintre cele mai mari beneficii ale masajului aromaterapeutic este capacitatea sa de a reduce stresul și anxietatea. Uleiurile esențiale, cum ar fi lavanda și Ylang-Ylang, au proprietăți calmante, iar combinate cu tehnicile blânde de masaj, pot ajuta la relaxarea musculară și la calmarea minții. Poți folosi de asemenea un Magic Wand.

Această combinație de factori face ca masajul aromaterapeutic să fie ideal pentru cei care doresc să se deconecteze de la ritmul alert al vieții cotidiene și să se regăsească într-o stare de pace interioară.

Îmbunătățirea stării de spirit

Uleiurile esențiale sunt cunoscute pentru impactul lor pozitiv asupra stării emoționale. Aromele naturale pot stimula producția de serotonină și dopamină, substanțe chimice din creier asociate cu starea de fericire și bunăstare. Astfel, masajul aromaterapeutic poate ajuta la combaterea depresiei, a oboselii mentale și la creșterea nivelului general de energie și optimism.

Ameliorarea durerilor musculare și articulare

Masajul cu uleiuri esențiale este eficient în reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor musculare și articulare. Uleiurile precum eucaliptul și menta au proprietăți antiinflamatorii și analgezice, fiind ideale pentru persoanele care suferă de dureri cronice, tensiune musculară sau artrită.

Aceste uleiuri, în combinație cu tehnicile de masaj profund, pot ajuta la eliberarea tensiunilor acumulate și la îmbunătățirea flexibilității.

Stimularea circulației sanguine

Masajul aromaterapeutic ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce contribuie la oxigenarea țesuturilor și la detoxifierea organismului. Circulația sanguină mai bună ajută la accelerarea procesului de vindecare și la eliminarea toxinelor din corp, ceea ce poate duce la o piele mai sănătoasă și la o stare generală de bine.

Îmbunătățirea somnului și calității sale

Uleiurile esențiale, cum ar fi lavanda, sunt renumite pentru capacitatea lor de a promova un somn odihnitor. Masajul aromaterapeutic, realizat înainte de culcare, poate ajuta la calmarea sistemului nervos și la inducerea unei stări de relaxare profundă, facilitând astfel un somn mai liniștit și mai odihnitor, ideal pentru cei care se confruntă cu insomnie sau alte tulburări de somn.

Cele mai folosite uleiuri esențiale în masajul aromaterapeutic

Uleiurile esențiale joacă un rol foarte important în masajul aromaterapeutic, fiecare având propriile beneficii terapeutice care contribuie la relaxare, revitalizare și echilibru emoțional. Iată câteva dintre cele mai utilizate uleiuri esențiale în această practică:

Lavandă: este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale datorită proprietăților sale calmante și relaxante. Este folosită frecvent pentru a reduce anxietatea, a îmbunătăți calitatea somnului și a calma tensiunile mentale. Masajul cu ulei de lavandă poate ajuta la inducerea unei stări de liniște și relaxare profundă, fiind ideal pentru sesiuni de masaj destinate reducerii stresului.

Eucalipt: uleiul esențial de eucalipt este recunoscut pentru beneficiile sale asupra sistemului respirator și pentru capacitatea sa de a relaxa mușchii încordați. Are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, fiind ideal pentru persoanele care suferă de tensiuni musculare sau afecțiuni respiratorii, cum ar fi sinuzita. Masajul cu ulei de eucalipt poate contribui la eliberarea căilor respiratorii și la ameliorarea durerilor musculare.

Mentă: uleiul esențial de mentă este cunoscut pentru efectele sale revigorante și răcoritoare. Este adesea folosit pentru a reduce durerile de cap, oboseala și tensiunea musculară. Datorită proprietăților sale analgezice și de stimulare a circulației, masajul cu ulei de mentă poate aduce un plus de energie și vitalitate, fiind ideal pentru revitalizarea corpului după o zi obositoare.

Ylang-Ylang: uleiul esențial de ylang-ylang este apreciat pentru capacitatea sa de a stimula relaxarea și echilibrul emoțional. Are un parfum exotic și dulce, care ajută la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Masajul cu Ylang-Ylang poate crea o atmosferă de liniște și intimitate, fiind ideal pentru momentele de relaxare profundă sau pentru sesiunile de masaj de cuplu.

Rozmarin: uleiul de rozmarin este cunoscut pentru proprietățile sale de stimulare a memoriei și concentrației. Pe lângă aceste beneficii cognitive, rozmarinul este eficient și în ameliorarea durerilor musculare și articulare. Masajul cu ulei de rozmarin poate contribui la revitalizarea corpului și minții, fiind ideal pentru cei care au nevoie de un impuls de energie și claritate mentală.

Tehnici de masaj aromaterapeutic

Tehnicile de masaj aromaterapeutic combină atingerea blândă sau profundă cu puterea uleiurilor esențiale pentru a oferi o experiență de relaxare completă și revitalizare. Fiecare tehnică poate fi adaptată în funcție de nevoile individuale, iar alegerea uleiurilor esențiale joacă un rol important în maximizarea beneficiilor terapeutice.

Înainte de a începe masajul aromaterapeutic, este important să pregătești spațiul pentru a crea o atmosferă relaxantă și plăcută. Asigură-te că camera este bine ventilată, temperatura este confortabilă și ai la îndemână toate materialele necesare, cum ar fi uleiurile esențiale, prosoapele și un ulei de bază pentru diluare. Alegerea uleiurilor esențiale potrivite depinde de obiectivul masajului: relaxare, energizare sau ameliorarea durerilor.

aromaterapie

Uleiurile esențiale trebuie diluate corespunzător înainte de a fi aplicate pe piele, pentru a evita iritațiile. De obicei, se folosește un ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale dulci, uleiul de jojoba sau uleiul de cocos, în care se adaugă câteva picături de ulei esențial. Amestecul se aplică pe piele cu mișcări lente și blânde, pentru a permite uleiurilor să fie absorbite eficient și pentru a stimula relaxarea.

Tehnici de masaj combinat cu aromaterapie:

Masajul Suedez: această tehnică implică mișcări blânde și fluide, precum mângâieri și frământări, care ajută la relaxarea mușchilor și la îmbunătățirea circulației. Atunci când este combinat cu aromaterapia, masajul suedez devine și mai eficient în reducerea stresului și în calmarea minții.
Masajul profund al țesuturilor: această tehnică vizează straturile profunde ale mușchilor și este ideală pentru ameliorarea durerilor și tensiunilor musculare. Utilizarea uleiurilor esențiale antiinflamatorii, cum ar fi cele de eucalipt sau mentă, poate intensifica efectele masajului, contribuind la eliberarea tensiunilor acumulate.

Masajul cu pietre calde: adăugarea uleiurilor esențiale în masajul cu pietre calde poate amplifica beneficiile terapeutice, combinând căldura pietrelor cu efectele aromaterapiei. Uleiurile esențiale sunt aplicate pe piele înainte de plasarea pietrelor calde, ajutând la relaxarea profundă și la stimularea circulației.

Masaj DIY: pentru cei care doresc să se bucure de beneficiile masajului aromaterapeutic acasă, tehnicile simple de masaj pot fi aplicate cu uleiuri esențiale. Mișcările circulare blânde pe zonele tensionate, cum ar fi gâtul sau umerii, pot ajuta la reducerea stresului și la revitalizarea corpului.

Pot folosi masajul aromaterapeutic pentru a reduce durerile de cap?

Da, masajul aromaterapeutic poate fi eficient în ameliorarea durerilor de cap, mai ales atunci când sunt utilizate uleiuri esențiale precum menta, lavanda și eucaliptul. Aceste uleiuri au efecte analgezice și pot ajuta la relaxarea mușchilor tensionați, care contribuie adesea la durerile de cap. Aplicarea uleiurilor esențiale pe tâmple, ceafă și umeri prin masaj ușor poate aduce o ușurare considerabilă.

Când să eviți masajul aromaterapeutic?

Deși masajul aromaterapeutic are numeroase beneficii, există anumite situații în care trebuie evitat sau practicat cu precauție. Este important să fii conștient de potențialele contraindicații și de reacțiile adverse care pot apărea în urma utilizării uleiurilor esențiale.

Există anumite afecțiuni medicale sau stări în care masajul aromaterapeutic poate fi contraindicat:

Sarcina: deși unele uleiuri esențiale sunt sigure pentru utilizare în timpul sarcinii, altele pot fi periculoase. Este important să consulți un specialist înainte de a folosi uleiuri esențiale în această perioadă. Uleiurile precum rozmarinul sau salvie pot induce contracții și trebuie evitate.

Alergii și sensibilități: persoanele cu alergii sau sensibilități la anumite plante sau uleiuri esențiale trebuie să fie extrem de atente. Este recomandat să faci un test de alergie pe o mică porțiune de piele înainte de a aplica uleiul pe întregul corp.

Afecțiuni medicale: persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi epilepsia, hipertensiunea arterială sau problemele renale, ar trebui să evite anumite uleiuri esențiale care pot agrava simptomele. De exemplu, uleiurile de mentă și eucalipt pot declanșa convulsii la persoanele cu epilepsie.

Inflamații acute și leziuni: masajul aromaterapeutic nu este recomandat în cazul inflamațiilor acute, vânătăilor recente sau leziunilor deschise. Aplicarea uleiurilor esențiale pe pielea afectată poate agrava starea și poate provoca iritații suplimentare.

Deși rare, reacțiile adverse la uleiurile esențiale pot apărea, mai ales în cazul utilizării necorespunzătoare. Reacțiile pot include iritații ale pielii, înroșire, senzație de arsură sau chiar reacții alergice mai severe. Dacă observi orice semn de disconfort, este important să întrerupi imediat utilizarea uleiului și să speli zona afectată cu apă și săpun. În cazurile grave, consultă un medic.

Cum să alegi uleiurile esențiale potrivite

Alegerea uleiurilor esențiale potrivite este esențială pentru a beneficia pe deplin de masajul aromaterapeutic. Calitatea și tipul uleiurilor esențiale pe care le utilizezi pot influența semnificativ rezultatele terapiei.

Atunci când alegi uleiuri esențiale, este important să optezi pentru produse de calitate superioară, care sunt naturale și pure. Uleiurile esențiale ar trebui să fie extrase prin metode de distilare la abur sau presare la rece, fără utilizarea solvenților chimici. Caută produse care menționează clar pe etichetă numele botanic al plantei, metoda de extracție și țara de origine. Evită uleiurile esențiale care conțin aditivi, parfumuri artificiale sau alte substanțe sintetice.

Crearea propriilor amestecuri personalizate de uleiuri esențiale poate fi o modalitate plăcută de a adapta masajul la nevoile tale specifice. Când combini uleiurile, este important să ții cont de proprietățile fiecărui ulei și de efectele dorite. De exemplu, pentru un amestec de relaxare, poți combina uleiuri esențiale de lavandă, Ylang-Ylang și bergamotă. Pentru energizare, un amestec de uleiuri de mentă, rozmarin și lămâie poate fi ideal.

Când creezi un amestec, adaugă de obicei 3-5 picături din fiecare ulei esențial într-un ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale dulci sau uleiul de jojoba. Amestecul poate fi ajustat în funcție de preferințele tale și de răspunsul corpului la uleiurile utilizate.

Integrarea masajului aromaterapeutic în rutina ta de îngrijire

Integrarea regulată a masajului aromaterapeutic în rutina de îngrijire personală poate aduce beneficii foarte mari pentru sănătatea fizică și emoțională. Acest tip de masaj poate deveni o practică esențială pentru reducerea stresului, revitalizarea corpului și menținerea unui echilibru mental.

Practicat cu regularitate, masajul aromaterapeutic poate îmbunătăți considerabil sănătatea generală. Pe lângă relaxarea imediată, masajul ajută la menținerea unei circulații sanguine sănătoase, la detoxifierea organismului și la ameliorarea tensiunilor musculare cronice. De asemenea, efectele aromaterapiei asupra stării de spirit și a somnului pot contribui la o mai bună gestionare a stresului zilnic și la prevenirea problemelor de sănătate legate de anxietate și oboseală.

masaj

Pentru a obține rezultate optime, frecvența masajelor aromaterapeutice trebuie adaptată la nevoile tale specifice. Dacă scopul este reducerea stresului și îmbunătățirea stării de bine, o sesiune săptămânală sau bilunară poate fi ideală. În cazul în care utilizezi masajul pentru recuperare musculară sau ameliorarea durerilor, poate fi necesar să crești frecvența sesiunilor, în funcție de recomandările unui specialist.

Dacă vrei să integrezi masajul aromaterapeutic în rutina ta de îngrijire acasă, poți transforma cu ușurință locuința într-un spa personal. Folosește uleiuri esențiale de calitate, lumânări parfumate (găsești o gamă variată de lumânări speciale pentru masaj pe JustLove.ro) și muzică relaxantă pentru a crea o atmosferă calmantă. Poți începe cu un ritual simplu de auto-masaj după o zi lungă de muncă sau poți planifica sesiuni mai complexe, cum ar fi masajul cu pietre calde sau un masaj combinat cu băi aromatice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax