CLUJ24 TV
VIDEO. Eniko Vincze: Social-democrația a devenit un prieten al capitalismului și un mijloc prin care acesta a supraviețuit

Când am sunat-o pe doamna profesor Eniko Vincze să o invit la podcast, spunându-i că vrem să vorbim despre socialism și marxism, s-a blocat puțin spunând: e voie, sunteți sigur că ne lasă? Eniko Vincze este marxistă declarată, absolventă de filosofie și profesor universitar la UBB. Nu a fost membră de partid nici înainte de 1989 și nici după. Este activistă civică de stânga și luptă, de ani de zile, pentru dreptul la locuire prin proiectul său „CĂȘI SOCIALE”. Cred că este important să auzim și astfel de opinii după 35 de ani de capitalism. Mai jos câteve dintre ele. (Florin Danciu)
„Am observat ce face capitalismul economic vorbind. Da, mi-a luat destul de mult timp și chiar îmi pare rău că n-am făcut deschiderea aceasta mai devreme. Pentru că, apropo, în anii 90, cât timp noi ne dezbăteam aici multiculturalismul, de fapt se întâmplau probleme foarte grave și în Cluj, și în societatea românească în general.”
„Au început privatizările, privatizările fabricilor, ceea ce a condus în cea mai mare parte a cazurilor, la închiderea a producției industriale și a fabricilor și concedierea muncitorilor. Deci au fost ani foarte dramatici, evident, până pe la mijlocul anilor 2000, când că s-a cam încheiat acest proces.”
Mentalitate schimbată a PSD
„După 90 avem ideologia aceasta liberală în care afirma libertățile individuale și independența față de stat. Și de aici și oportunitatea și dorința de a crea așa numită societate civilă, cumva al treilea palier al sistemului capitalist, am zice, după, mă rog, piață și stat.”
„Mentalitatea PSD-ului, apropo de privatizare, s-a schimbat. În anii 1996-2000 guvernul CDR a adus marea ruptură în această gândire, adică s-a dorit privatizarea a tot și cât mai repede.
Și apoi, după 2000, toate guvernele, de fapt, asta au făcut așa, încât am făcut pași și înspre, nu doar privatizarea sectorului de locuințe, și sectorului industrial, ci și privatizarea sectorului energetic, după care am văzut în anii următori cu ce preț!”
Critici la capitalism
„Cred că după atâția ani de transformări capitaliste ar trebui să fim liberi și libere să facem o critică la adresa capitalismului.”
„În privința distribuirii bunăstării și distribuirii venitului național, partea mare merge către clasa dominantă și un procent mai redus către angajați, clasa e de lucrători, să spunem așa.”
„Avem mulți proprietari de mai multe locuințe. De fapt, pătura aceea este acea parte din sistem care creează locuința nu doar ca marfă, ci locuința ca obiect de investiție, ceea ce duce, după părerea mea, la scumpirile acestea permanente, că tot mai mulți cumpără în Cluj locuințe ca să investească banii și așteaptă speculațiile pieței să facă profit din asta.”
Locuințele sociale, investiție păguboasă
„Înainte de 1989 o bună parte din plusvaloare mergea în bugetul de stat din care statul a redistribuit fonduri pentru diverse investiții, nu doar în producție și în producție industrială și în drumuri, infrastructură, dar și în locuințe publice, în sănătate publică, în educație publică. Deci, cumva, plusvaloarea aceea creată de muncitori a revenit sub altă formă societății.”
„Acest spirit antreprenorial se vede și în strategiile de guvernare și guvernanță, cum se mai spune, da? Adică, și primăriile la nivel local devin un fel de unități antreprenoriale care trebuie să facă rost de bani, trebuie să atragă investitori, si să nu realizeze, de exemplu, locuințe sociale, pentru că aia li se pare o investiție păguboasă.
Da, deci gândirea aceasta antreprenorială nu e doar în economie, ci în politică, și în administrație, și în cultură. Competitivitatea, meritocrația, aceste ideologii care toate până la urmă au deconstruit încet solidaritatea socială și capacitatea de coagulare în jurul intereselor publice.”
Exploatarea naturii
„Nu e doar exploatarea muncii, e și exploatarea naturii. Deci, toată criza, de fapt, ecologică și climatică pe o vedem azi este, de fapt, cauzată de modul în care capitalismul înțelege relația cu natura, adică exploatarea, extractivismul acesta capitalist la care acum se văd reversul și efectele sale.”
„Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional la care se adaugă Comisia Europeană, care vine un pic mai târziu, la început anilor 90, au fost instituțiile care au creat atmosfera și presiunea și pentru privatizare.”
„Neoliberalismul nu a avut alt rol, după cel de al doilea război mondial decât de-a urmări aceleași rețete, pe care le-au aplicat și în America Latină, în anii 80, de reforme structurale și privatizare și terapii de șoc. Și, de fapt, ce au făcut ele? Au creat oportunități pentru capitalul străin să intre în aceste spații non-capitaliste.”
Alternativa la capitalism
„E o caracteristică a sistemului capitalist, faptul că întotdeauna are nevoie de noi și noi teritorii pe care să le acapareze și unde să demonteze economiile locale și să vină cu noi propuneri de măsuri economice, cu multinaționale etc. Acest mecanism de ocupare a noi și noi teritorii, din când în când se realizează pașnic, prin presiuni politice, economice și, din când în când, e nevoie de războaie.”
„Vedem azi că sectorul privat e super supărat și tot timpul a fost supărat, că n-are suficientă libertate sau nu a întâlnit un context suficient de prietenos, dar, de fapt, eu cred că statul român a făcut tot posibilul ca să creeze facilități fiscale și economice capitalului.”
„Trump acum trage perdeaua de pe toată iluzia aceea de echitate, de pe ipocrizia negocierilor. El o face pe față și are un stil anume cu care el o face, deci evident că generează supărare în rândurile liberalilor europeni. Și ruptura asta între liberali, iliberali, democrați, autocrați, cumva se suprapune cu toată întâmplarea aceasta. Dar, de fapt, e vorba de împărțirea resurselor.”
„Alternativa la capitalism despre care, dacă încep să vorbești, lumea îți spune că ești utopică, non-realistă, dar eu cred că e bine să se mențină aceste idealuri și cumva această a treia opțiune, pentru că și la noi, după alegerile semi-eșuate de la prezidențiale de anul trecut, cumva s-au creat aceste două tabere, extrema-dreaptă, asociată cu fascismul și partea pro-europeană, pro-NATO, și nu există spațiu să vorbești despre alternativa anticapitalistă și socialistă, ca a treia poziționare.”
Prieten al capitalismului
„Mă gândesc la programe de tranziție, că ar fi bine de gândit și chiar de implementat și în economie și în sectorul locativ și în alte sectoare sociale, niște măsuri care îmbunătățesc situația claselor lucrătoare, le întăresc poziția politică în relația lor cu angajatorii, cu capitalul și niște măsuri care nu contravin perspectivei îndelungate de alternativă socialistă.
Adică nu vrem o social-democrație care, practic, a devenit un prieten al capitalismului și un mijloc prin care capitalismul a supraviețuit.”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Platformă de e-learning la Cluj pentru cursuri de prim ajutor în format digital, finanțată prin PNRR – comunicat de presă

Medstarter SRL anunță lansarea proiectului „Resus e-Learning”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat, titlu apel: „Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”.
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unei platforme de e-learning pentru cursuri de prim ajutor în format digital, facilitând accesul la informații esențiale într-un mod interactiv și accesibil.
Obiective specifice ale proiectului:
Dezvoltarea platformei cu integrare în website-ul companiei;
Crearea și adaptarea conținutului educațional pentru mediul digital;
Promovarea platformei în mediul online pentru a ajunge la un public larg;
Evaluarea și îmbunătățirea platformei pe baza feedbackului utilizatorilor.
Detalii despre proiect:
Valoarea totală a proiectului: 176.518,18 RON
Valoarea finanțării nerambursabile: 131.582,23 RON
Cod proiect: 6272
Contract de finanțare: 6272.1/i3/c9
Data de începere: 01.03.2025
Data de finalizare: 31.12.2025
Date de contact:
Beneficiar: Medstarter SRL
Persoană de contact: Oprea Mihai Răzvan
Email: mihai.oprea@academiadeprimajutor.ro
ADMINISTRAȚIE
Consiliul Județean Cluj cumpără teren pentru realizarea unei parcări pentru vizitatorii Castelului Bánffy din Răscruci

Consiliul Județean Cluj cumpără un teren de peste 2.600 mp pentru realizarea unei parcări pentru vizitatorii Castelului Bánffy de la Răscruci, modernizat și redeschis în toamna anului 2023.
Consilierii județeni vor aproba, în ședința ordinară de joi, 20 martie, achiziționarea unui teren din vecinătatea Castelului Bánffy de la Răscurci pentru amenajarea unei parcări pentru vizitatorii obiectivului turistic.
883.000 de lei pentru teren
Este vorba despre un teren în suprafață de 2.627 mp aparținând SC VALEX ORIZONT SRL, care urmează să fie achiziționat de județul Cluj pentru suma de 883.044 lei (177.500 euro). Suma a fost stabilită în urma negocierilor dintre proprietar și o comisie a Consiliului Județean Cluj, terenul fiind evaluat inițial la 892.994 lei (179.500 euro) de către un evaluator ANEVAR independent.
Parcarea existentă, neîncăpătoare pentru vizitatori
Încă de la redeschiderea acestui obiectiv turistic, Consiliul Județean Cluj a identificat nevoia amenajării unei parcări pentru primirea vizitatorilor monumentului istoric.
„Odată cu darea în folosință a obiectivului s-a constatat faptul că numărul existent de locuri de parcare (situate în partea frontală a castelului) este insuficient chiar și pentru vizitatorii ocazionali. Cu atât mai mult, în situația organizării unor evenimente de mare anvergură, locurile de parcare sunt insuficiente raportat la numărul mare de participanți care, datorită situării obiectivului, nu pot călători cu un alt mijloc de transport decât autoturismul personal. De exemplu, la Festivalul Internațional de Film Transilvania au participat peste 1.500 persoane, numărul autovehiculelor fiind de ordinul sutelor”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
Teren achizionat de CJ Cluj pentru extinderea parcării
Amenajarea unei parcări în incinta obiectivului a fost respinsă de Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, și nici nu au fost identificate în vecinătatea obiectivului imobile aflate în domeniul public al Comunei Bonțida, care să poată fi obținut cu titlu gratuit.
Astfel, Consiliul Județean Cluj a solicitat firmei SC Valex Orizont SRL, proprietarul unui imobil aflat în vecinătate, care anterior și-a exprimat disponibilitatea de a amenaja și a da în chirie o parcare, să comunice disponibilitatea de vânzare a acestuia. Proprietarul terenului a răspuns pozitiv propunerii, iar în urma negocierilor, s-a ajuns la suma de 883.044 lei pentru achiziționarea terenului. În caz contrar, CJ Cluj putea demara procedura de expropriere a imobilului.
Amintim că, în noiembrie 2023, a fost redeschis publicului Castelul Bánffy din Răscruci, în urma unui amplu proiect de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric. În bugetul Județului Cluj pe anul 2024 a fost alocată suma de 4.580.000 lei pentru achiziția unui teren și realizării parcării.
EVENIMENT
VIDEO. Celebrul portar Júlio César și „Balonul de Aur” din futsal, Ricardinho, vor juca alături de Ronaldinho la Cluj

Júlio César, unul din cei mai buni portari ai lumii, și Ricardinho, Balonul de AUR la Futsal, joacă alături de Ronaldinho, la Cluj, în cadrul Sports Festival 2025.
Două noi legende ale fotbalului mondial se alătură spectacolului fotbalistic din cadrul Sports Festival 2025. Celebrul portar Júlio César și Ricardinho, desemnat de șase ori cel mai bun jucător de futsal din lume, vor juca alături de Ronaldinho în cadrul meciului demonstrativ de la Cluj, care va avea loc pe 14 iunie, în BTarena.
Júlio César, fost internațional brazilian și unul dintre cei mai buni portari ai generației sale, a fost o piesă esențială a echipei Inter Milano timp de șapte sezoane. A câștigat cinci titluri de campion în Serie A, Liga Campionilor UEFA în 2010 și a fost desemnat cel mai bun portar din Europa în același sezon. Cu 87 de selecții pentru echipa națională a Braziliei, César a participat la trei Cupe Mondiale și a câștigat Cupa Confederațiilor FIFA în 2013.
Ricardinho, supranumit O Mágico (Magicianul), cunoscut drept unul dintre cei mai mari jucători de futsal din toate timpurile, a impresionat prin tehnica sa incredibilă și viziunea sa de joc. De-a lungul carierei, a câștigat de șase ori Ballon d’OR și „Best Player of the World”, și a contribuit la succesul echipei naționale a Portugaliei, cu care a câștigat Campionatul European de Futsal în 2018 și Cupa Mondială de Futsal în 2021. Stilul său spectaculos și abilitățile sale tehnice îl fac un jucător ideal pentru un eveniment dedicat show-ului și spectacolului sportiv.
Ronaldinho, Marco Materazzi și Wesley Sneijder, confirmați deja
Cei doi se alătură marilor nume deja confirmate pentru meciul demonstrativ al anului în România: Ronaldinho, Marco Materazzi și Wesley Sneijder. Evenimentul din 14 iunie, organizat în BTarena Cluj-Napoca, va oferi un show fotbalistic unic. Publicul va avea ocazia să îl vadă pe marele jucător brazilian în cadrul unui un concept unic, care pune accent pe spectacol și tehnică, și care îl va avea în prim-plan pe Ronaldinho. Evenimentul va reuni sportivi invitați și momente spectaculoase.
Bilete epuizate la demonstrativul lui Ronaldinho la Sports Festival 2025
Locurile la demonstrativul Ronaldinho & Friends sunt limitate la capacitatea sălii. Prima etapă de vânzare a biletelor, desfășurată pe 17 decembrie 2024, a avut mare succes, cele 3.000 de bilete disponibile fiind epuizate în doar 45 de minute. În etapa 2, din 21 ianuarie s-au pus în vânzare alte 3000 de bilete. Evenimentul este SOLD OUT.
Noi surprize și provocări pentru iubitorii sportului
Cea de-a șasea ediție Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, va avea loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată anul acesta, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.
Conceptul festivalului este unul generos: timp de patru zile, sportul coboară în stradă și provoacă participanții să regăsească bucuria de a face mișcare. La Sports Festival, competiția cea mai mare este cu propria persoană. Ediția din 2024 (13-16 iunie) a însemnat un spectacol total al sportului în care publicul a putut atât să practice și să încerce sporturi noi, să se distreze făcând mișcare, să concureze la competiții, cât și să întâlnească legende mondiale ale tenisului. Andre Agassi și soția sa, Stefanie Graf, au venit de peste ocean pentru a întâlni publicul din România. Cei doi au jucat, la Cluj-Napoca, în cadrul unui demonstrativ de tenis, în premieră, alături de Simona Halep, Andrei Pavel, Justin Gimelstob și Horia Tecău, în BTarena și au oferit o seară magică celor aproape 10.000 de fani prezenți la eveniment.
EVENIMENT
Cluj-Napoca, în finala competiției pentru destinații turistice din România 2025. Puteți vota până în 25 martie

Municipiul Cluj-Napoca a ajuns în finala competiției pentru destinații turistice din România, Destinația Anului 2025, la categoria ”Orașe care inspiră”.
Reprezentanții platformei Destinația Anului au precizat că această competiție se bazează exclusiv pe obiectivitate, nefiind suficient să se plătească o taxă de înscriere pentru a câștiga un premiu.
”Câștigătorii sunt desemnați de voturile unui Juriu de experți (peste 100), Vot Public (sute de mii de voturi) și Cercetare Sociologică reprezentativă național (mii de respondenți)”, arată organizatorii.
Potrivit calendarului, în perioada 12 noiembrie – 5 decembrie 2024 au fost acceptate nominalizări și înscrieri în Competiția Destinația Anului, iar în perioada 1-25 martie 2025 publicul se poate implica în competiție, votând destinația preferată din fiecare categorie.
În același timp, destinațiile primesc puncte pe baza votului juriului de specialiști și pe baza rezultatelor cercetării Destinația Anului.
Unde se poate vota
Câștigătorii celei de-a cincea ediții a competiției vor fi anunțați în cadrul Galei Destinația Anului 2025, care va avea loc în data de 8 aprilie 2025 în Sibiu.
Alături de Cluj-Napoca în finala categoriei ”Orașe care ispiră” au mai fost nominalizate orașele București, Brașov, Constanța, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Târgu Neamț, Timișoara și Chișinău (R. Moldova).
Pentru a vota Cluj-Napoca intrați AICI.