EVENIMENT
VIDEO. Două persoane cu arsuri pe mâini. Nou incendiu la locuințele improvizate ale romilor de pe str. Cantonului
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, miercuri dimineața, pentru a stinge un incendiu care a cuprins mai multe locuințe improvizate de pe strada Cantonului din Cluj-Napoca, unde trăiește o comunitate de romi. Zilele trecute a avut loc, în aceeași zonă, un alt incendiu grav, generat de romii care se încălzesc folosind instalații improvizate.
”La o primă evaluare, 4 locuințe improvizate sunt afectate de flăcări.
Până acum, două persoane primesc îngrijiri medicale și prezintă, la o primă evaluare, arsuri la nivelul membrelor superioare. ISU Cluj a intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă, alături de o ambulanță SMURD”, arată pompierii.
Potrivit acestora, un tânăr de aproximativ 20 de ani va fi transportat la spital.
UPDATE. Pompierii au transmis în jurul orei 8,30 că incendiul a fost lichidat.
”Incendiul s-a întins pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați și a afectat 4 locuințe improvizate. O singură persoană a fost transportată la spital, iar forțele au revenit la bază. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de cercetare”, au precizat pompierii clujeni.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu: România va fi un hub tehnologic și industrial regional. Sprijin important pentru industria din Cluj (PE)
Transformarea României într-un hub tehnologic și industrial în Europa de Est face parte din amplul program de reindustrializare propus de candidatul PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu.
Un program de care care va beneficia și județul Cluj, inclusiv prin proiectele care vor consolida companiile de înaltă tehnologie, sau care vor crește producția autohtonă de medicamente și stimularea cercetării în industria farmaceutică. Clujul este recunoscut pentru industria IT care a luat avânt, astfel că acest statut de hub tehnologic este cât se poate de nimerit.
De asemenea, aici se construiește, în premieră națională, primul Institut de Cercetare în Inteligența Artificială, de către UTCN.
”Clujul va deveni un hub al Inteligenței Artificiale. UTCN are deja o viziune pentru întreg Nord-Vestul României, și sper, cumva, să treceți și Carpații, să împrumutați din știința și din această viziune în ceea ce privește viitorul. Este primul institut de cercetare, în parteneriat cu companii importante la nivel mondial”, spunea Marcel Ciolacu, care a vizita șantierul viitorului institut.
România va deveni un hub industrial și tehnologic regional, bazat pe producție, investiții și exporturi
Viziunea economică a candidatului PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu, în linie cu cea a partidului care îl susține, este una care pune accent pe patriotismul economic și pe creșterea producției în România, indiferent de acționariatul român sau străin al companiilor.
”Putem realiza acest deziderat prin programe guvernamentale pentru reindustrializarea țării, crearea de locuri de muncă bine plătite și sprijinirea companiilor românești, pentru a deveni lideri regionali.
Prin aceste măsuri, România va deveni un hub industrial și tehnologic regional, bazat pe producție, investiții și exporturi”, arată Marcel Ciolacu, al cărui slogan de campanie este ”Calea sigură pentru România”.
Susținerea industriei existente și dezvoltarea unor noi industrii competitive în sectoarele strategice
Pentru a atinge acest deziderat, prin programul de reindustrializare, 10 miliarde de euro vor fi alocați pentru scheme de ajutor de stat pentru investiții, garanții, subvenționarea dobânzilor în industrii de înaltă tehnologie și ajutoare de stat ad-hoc pentru industria auto, industria chimică, industria farmaceutică, industria alimentară, metalurgie, materiale de construcții, apărare și energie.
Un miliard de euro este prezăvut și pentru planul „Sprijin pentru marea industrie din România”. Banii, care provin din Fondul de Inovare, vor fi alocați pentru sprijinirea companiilor din metalurgie, siderurgie și industria chimică, în contextul reglementărilor UE privind decarbonarea, dar și a producătorilor de energie curată și capacități de stocare a energiei.
”Obiectivul este ca România să devină hub-ul inovației și tehnologiilor avansate din Europa Centrală și de Est”, a subliniat candidatul social-democrat la prezidențiale.
CMF 31240010
EVENIMENT
Rareș Bogdan (PNL): Avem progrese extraordinare în cazul României în ceea ce înseamnă condițiile pentru accederea în Schengen
Prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan, susține că se înregistrează progrese extraordinare în cazul României și Bulgariei în ceea ce înseamnă condițiile pentru accederea în spațiul Schengen.
”România si Bulgaria sunt deja parțial în spațiul Schengen, în Schengen Air si trebuie spus ca s-au comportat admirabil, aș spune peste așteptări.
Avem un dialog foarte bun in acest moment cu România și Bulgaria, la nivelul ministerelor de Interne și Externe și la nivelul Presedintiei.
Eu personal sunt absolut convins ca acest dialog va duce la aderarea deplina a clor două țări în spațiul Schengen, cât mai repede cu putință.
<<Mă angajez la extinderea ulterioară alegerii mele ca Comisar a spațiului Schengen>>”, a spus Magnus Brunner (EPP), comisarul desemnat pentru Afaceri Interne și Migrație – în cadrul audierilor din Comisia LIBE a Parlamentului European din care fac parte”, a precizat Bogdan.
“Marcel Ciolacu a discutat cu premierul francez Michel Barnier între altele despre “transferul de tehnologie militară pe zona de elicoptere și să dezvolte fabrica de la Ghimbav în baza unor comenzi ferme ale statului român”, după cum se afirmă în comunicatul oficial.
În spatele acestor cuvinte se ascunde un plan antinațional de subminare a apărării naționale și a economiei României, pentru profitul firmei Airbus.”
Franța de mai mulți ani încearcă să oblige România să cumpere 200 elicoptere H 225 M pentru armata română. În funcție de echipare și de condițiile contractuale un asemenea elicopter costă circa 24 milioane dolari. Așadar este o afacere ce vizează extragerea a circa 5 miliarde dolari din bugetul secătuit al României.
Conform specialiștilor cu care m-am consultat, elicopterul H 225 M este inferior altor elicoptere de pe piață, cum ar fi de exemplu aparatul american Blackhawk la toate capitolele, cum ar fi raza de acțiune, viteza ascensională, greutatea transportată șamd. H 225 M este inferior pentru că a fost conceput ca un elicopter civil, pe baza elicopterului H 215, fiind apoi echipat militar.
Să nu cumpărăm de la francezi
Însă România prin IAR Ghimbav deține încă dinainte de 1989 licența Puma și poate echipa elicoptere civile pentru a fi folosite de armată. IAR Ghimbav a mai livrat armatei române elicoptere militare Puma Socat, precum și Puma Naval pentru Marina Militară.
Dacă industria aeronautică românească poate face același lucru ca Airbus și anume să echipeze elicoptere civile pentru a le transforma în elicoptere militare, este lipsit de sens să cumpărăm de la francezi, din moment ce putem produce noi.
Principala amenințare pe flancul estic al NATO este Rusia și România trebuie să fie pregătită în cazul unei agresiuni. Elicopterele H 225 M poate că sunt bune în operațiunile din fostele colonii ale Franței, însă Forțele Aeriene Române trebuie să dispună de cele mai bune elicoptere pentru a apăra țara în cazul unei agresiuni pe flancul estic.
Compania Airbus, pe lângă încasarea celor 5 miliarde dolari de la partea română, urmărește și eliminarea de pe piețele externe a concurentului său, industria aeronautică românească.
Fabrica Airbus Helicopters a fost amplasată nu întâmplător gard în gard cu concurentul său IAR Ghimbav. Unde s-a mai pomenit așa ceva?
Scopul este recrutarea agresivă a muncitorilor, maiștrilor, inginerilor de la IAR Ghimbav.
Românii concurează Airbus
România deține dinainte de 1989 licența Puma și pentru ca are un contract bine făcut, are dreptul să aducă și modificări aparatului, ceea ce a permis producerea elicopterului Puma Socat.
Airbus a descoperit că deși este un gigant mondial a produs 300 aparate, în timp ce românii deținând licența Puma au produs de-a lungul timpului 187 aparate, concurând cu succes Airbus pe mai multe piețe externe. Pentru acest motiv partea franceză vrea să suprime concurența românească.
Președintele trebuie să se folosească de prerogativele constituționale și legale ale funcției pentru a apăra interesul național și a nu permite afaceri în dauna economiei naționale și a siguranței României.
Consider că un bun model poate fi contractul dintre firma americană Sikorski și Polonia, prin care polonezii produc elicoptere Blackhawk la fabrica de la Mielec”, spune Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.
CMF 11240014
EVENIMENT
U-BT Cluj vrea a patra VICTORIE consecutivă, miercuri, în BKT EuroCup. Va juca la Ankara cu Turk Telekom. Ce spune Silvășan
După eșecul surprinzător în Liga Națională din weekend, U-BT Cluj-Napoca are șansa să se revanșeze în BKT EuroCup, unde țintește a patra victorie consecutivă. Campioana României va juca împotriva Turk Telekom Ankara în etapa a șaptea, într-un meci programat miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18:30.
Antrenorul clujenilor, Mihai Silvășan, a declarat că unicul obiectiv al echipei în meciul de miercuri este victoria.
U-BT Cluj vrea a patra VICTORIE consecutivă, miercuri, în BKT EuroCup. Va juca la Ankara cu Turk Telekom. Ce spune Silvășan
„Jucăm cu o echipă care are în componență baschetbaliști extrem de talentați. Nu trec prin cea mai bună perioadă, dar sunt o formație competitivă. Din punctul nostru de vedere, ne dorim să câștigăm și să continuăm cu evoluțiile bune din EuroCup. Obiectivul nostru este să plecăm de la Ankara cu o victorie. Nu va fi ușor, dar ne vom lupta să ieșim învingători după acest duel”, a declarat Silvășan.