ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Deputatul Băltărețu (USR Cluj): Autoritățile nu au mișcat un deget privind finalizarea unui pod peste A 3
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Plățile în numerar, LIMITATE pentru persoane fizice autorizate și firme. Care e suma pe care o pot plăti zilnic și de când

Guvernul vrea să limiteze plățile cash în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități în mod independent, persoanele fizice autorizate și firme.
Această măsură este inclusă în pachetului de măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, potrivit Alba24.ro.
Plățile în numerar, LIMITATE pentru persoane fizice autorizate și firme. Care e suma pe care o pot plăti zilnic și de când
Astfel, operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele juridice, persoane fizice autorizate, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 de lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 şi 2.500 lei, începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui document citat de Antena3.
De asemenea, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice și, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depășesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
Nerespectarea acestor prevederi ar urma să fie sancționată cu amendă, respectiv „25% din suma încasată sau plătită, care depășește plafonul stabilit, dar nu mai puțin de 500 de lei”, se arată în document.
Foto: Arhivă

Un bărbat a fost lovit mortal de un tren, vineri seară, în Cluj-Napoca.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină în apropiere de strada Fabricii de Zahăr, lângă trecerea la nivel cu calea ferată, unde un bărbat a fost lovit de tren.
Din nefericire, victima prezintă leziuni incompatibile cu viața. Am intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare”, informează ISU Cluj.

Un accident în care au fost implicate 3 maşini a avut loc vineri seară în Livada.
„La data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 20.00 a fost sesizat un eveniment rutier, produs între 3 autovehicule pe DN1C – E576, în localitatea Livada.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că pe sensul de mers Cluj-Napoca spre Gherla, un tânăr de 19 ani, care se afla la volanul unei autoutilitare, nu ar fi păstrat distanță suficientă în raport cu autovehiculul din fața sa, intrând în coliziune cu o autoutilitară, care a fost proiectată într-un autoturism.
În urma evenimentului au fost înregistrate doar pagube materiale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, informează IPJ Cluj.
*imagine de arhivă

Poliţiştii clujeni din Huedin au reuşit să recupereze o barcă car fusese furată de pe lacul Tariniţa şi dusă în Mărişel.
„La data de 28 septembrie a.c. polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin, în baza activităților și a informațiilor de interes operativ, au identificat, în comuna Mărișel, o barcă de agrement în valoare de peste 6.000 de lei, care ar fi fost sustrasă în perioada 12 – 15.07.2020 de pe malul lacului de acumulare Tarnița.
Ambarcațiunea a fost descoperită în posesia unui bărbat de 30 de ani, din comuna Mărișel, care nu a putut prezenta documente specifice de proveniență. Totodată, în contextul verificărilor, polițiștii au constatat că a fost schimbată culoarea originală a ambarcațiunii.
În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a fost comisă fapta”, informează IPJ Cluj.
Macavei Dan
august 24, 2023 la 8:50 am
as dori un sens giratori la întrarea în Valcele dinspre Turda și o trecere,pasarela sau subteran de a trece E81 ptlocuitori satului care au teren agricol deoparte și cealaltă a drumului