ACTUALITATE
UPDATE VIDEO/ Daniel Stanciu: Prin protestul jucătorilor ”U” Cluj tragem un semnal de alarmă ca lucrurile să se schimbe
UPDATE Poziția oficială a clubului U CLUJ privind meciul cu Farul Constanța:
„În urma anunţului din 1 decembrie al clubului Farul Constanţa privind descoperirea a şase cazuri de COVID-19 şi decizia DSP Constanţa de a interzice deplasarea echipei la Cluj, pentru partida de astăzi, FC Universitatea Cluj a iniţiat demersuri pe lângă Federația Română de Fotbal, Direcția de Sănătate Publică Constanța și Ministerul Sănătății. Clubul nostru a solicitat ca rezultatul partide să fie stabilit pe teren, considerând că meciul se poate disputa în deplină siguranță, conform regulamentelor sportive si medicale.
U Cluj cere reprogramarea partidei
A.Prin adresa 2658/01.12.2020 trimisă Federației Române de Fotbal (Preşedintelui Răzvan Burleanu, Departamentului Competiții și Departamentului Medical), am solicitat „reprogramarea într-un interval de 24 sau 48 de ore a partidei FC Universitatea Cluj – FC Farul Constanța și retestarea persoanelor considerate contact al cazurilor pozitive anunțate de Asociația Fotbal Club Farul Constanța, într-un laborator acreditat de către personalul medical neutru și specializat în recoltarea probelor pentru testele RT-PCR. FC Universitatea Cluj va suporta integral costul testelor.”
De asemenea, prin aceeaşi adresă, am atras atenţia FRF asupra faptului că Farul Constanța, într-o situație similară din urmă cu câteva zile, a primit aviz favorabil din partea DSP Constanța pentru a se prezenta la partida cu CSM Reșița, deşi în cadrul echipei constănţele fuseseră descoperite trei cazuri de coronavirus.
Adresă trimisă către Nelu Tătaru
B. Prin adresa 2659/01.12.2020 către Direcția de Sănătate Publică Constanța, am cerut instituţiei să respecte ordinele Ministrului Sănătăţii şi să comunice în cel mai scurt timp rezultatul anchetei epidemiologice în cadrul clubului Farul Constanța, pentru a da posibilitatea desfășurării jocului dintre FC Universitatea Cluj şi FC Farul Constanța.
C. Prin adresa 2660/01.12.2020, trimisă Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, am solicitat verificarea modului în care Direcția de Sănătate Publică Constanța a gestionat situația epidemiologică apărută în cadrul echipei Farul Constanța, considerând că instituţia a încălcat cu bună știință prevederile în vigoare.
„În alte cazuri DSP a permis desfășurarea partidelor”
“DSP Constanta, prin Directorul Executiv Schipor Cristina Mihaela, a încălcat prevederile Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1819 din 27.10.2020 şi Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1513/2020, în baza cărora a fost aprobat de către FRF “Protocolul medical pentru desfășurarea competițiilor”, refuzând să demareze ancheta epidemiologică imediat ce a fost informată de existenţa cazurilor la FC Farul Constanţa, pe motiv că este 1 decembrie, şi omiţând să dispuna retestarea de îndata a fotbaliştilor şi a staff-ului”.
De asemenea, clubul nostru a semnalat în adresa trimisă Ministrului Sănătăţii faptul că “în alte patru cazuri similare ce au vizat clubul Viitorul Constanta, DSP Constanţa a efectuat prompt ancheta epidemiologică, a decis retestarea de îndată şi, ulterior, a permis desfăşurarea partidelor. Nu mai deparate de 30 noiembrie, aceeaşi DSP Constanţa a decis, după ancheta epidemiologică, să dea drept de joc echipei Farul Constanţa, care anunţase 3 cazuri positive”.
U Cluj cere respectarea fotbalului
Clubul nostru consideră că interesele sportive şi financiare ale FC Universitatea Cluj au fost atinse şi a solicitat Ministrului Sănătăţii să dispună o anchetă la DSP Constanţa pentru a verifica activitatea instituţiei în acest caz, sub aspectul încălcării prevederilor legale.
D. FC Universitatea Cluj a solicitat unei case de avocatură să analizeze cazul şi să pregătească o acţiune în Justiţie pentru apărarea dreptului clubului nostru de a disputa pe teren partida cu FC Farul Constanţa.
FC Universitatea Cluj solicită tuturor celor implicaţi în fenomen să RESPECTE FOTBALUL şi susţine o COMPETIŢIE CURATĂ, cu meciuri ale căror rezultate sunt decise pe teren, de către jucători, nu în birou, de către conducători”, a transmis FC Universitatea Cluj.
Directorul sportiv al U Cluj, Daniel Stanciu, susține că protestul jucătorilor care au ieșit pe teren la ora când trebuia să se desfășoare meciul cu Farul Constanța a fost un mesaj manifest către toți cei implicați în acest fenomen, ”un semnal de alarmă ca lucrurile să se schimbe”.
”Avem un regulament, trebuie să îl respectăm și sper că gândum toți spre binele fotbalului românesc. În perioada pandemiei nu am putut să jucăm și când putem să jucăm nu o facem. Am făcut demersuri către DSP Constanța, către FRF, Ministerul Sănătății și cel al Sportului și sper să primim niște răspunsuri”, a spus Stanciu.
Acesta a precizat că ”U” Cluj a fost un club construit pe onoare.
”Avem o datorie față de meseria pe care o avem, față de club, față de suporteri să mergem până la capăt, să descoperim adevărul în această situație”, a mai spus Daniel Stanciu.
Potrivit acestuia, la club au fost în ultima perioadă peste 35 de persoane infectate, jucătorii au stat 18 zile fără să își desfășoare activitatea iar situația nu este bună din punct de vedere sportiv.
”Am vorbit cu Ciprian (Marica, patronul Farul Constanța – n.a.) să își ia măsurile ca jucătorii să stea departe de virus, Le urez succes și dacă nu au respectat toate măsurile sau nu au făcut tot posibilul ca acest meci să se dispute. E o lege nescrisă că lucrurile se întorc când te aștepți mai puțin”, a conchis Stanciu.
Reamintim, echipa Farul Constanța nu s-a prezentat la meciul restant cu ”U” Cluj din Liga a 2-a invocând faptul că mai mulți jucători au COVID.
În aceste condiții, potrivit regulamentului FRF, cum prima partidă a fost amânată din cauza infectărilor de la ”U” Cluj, Farul va fi declarată câștigătoare la ”masa verde”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni.
De Ziua Națională, temperaturile vor fi de 4-7 grade, iar de Moș Nicolae, ușor mai scăzute.
De Crăciun, vor fi 0-2 grade, cu excepția zonelor de nord, nord-est și munte, unde va fi sub zero grade și pe timp de zi.
Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. De Crăciun și de Revelion, FRIG
De Revelion, va fi frig, până la -10 grade în centru, nord, nord-est și munte, până la -7 grade în vest și sud. Temperaturile maxime vor fi în jurul pragului de zero grade, mai frig în nord.
Va ninge în intervalele 11-16, 20-21 și 24-28 decembrie în centru, vest, nord-est, nord și la munte. În sud vor fi ploi/lapoviță în 6-7 decembrie și ninsori în 14-15, respectiv 28-29 decembrie.
Săptămâna 2-8 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în zonele montane.
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice.
Săptămâna 9-15 decembrie
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice și sud-estice.
Săptămâna 16-22 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 23-30 decembrie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
ANM a emis o avertizare de ceață densă pentru județul Cluj, valabilă începând de sâmbătă, ora 22:10 – duminică, ora 02:00. Vizibilitatea poate scădea sub 50 m.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare pentru județul Cluj privind formarea ceții dense, care va determina scăderea vizibilității sub 200 m, iar izolat sub 50 m. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 22:10, până duminică, ora 02:00.
Atenție, ȘOFERI! Avertizare de CEAȚĂ densă în Cluj
Localitățile vizate: Gherla, Dej, Bonțida, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Cășeiu, Câțcău, Vad, Cuzdrioara, Sic, Cornești, Mica, Dăbâca, Fizeșu Gherlii și Jichișu de Jos.
Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că, în 1 Decembrie, Ziua Națională a României, transportul public în municipiul Cluj-Napoca se va desfășura între orele 5:00 – 23:00, conform programului de transport valabil pentru ziua de duminică.
În intervalul orar 10:00 – 11:00, întrucât P-ța Mihai Viteazul va fi închisă traficului auto cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, traseele liniilor de transport care tranzitează zona vor fi deviate pe străzile adiacente Pieței Mihai Viteazul, dacă se impune.
CTP Cluj: Programul transportului public de Ziua Națională a României
În intervalul orar 11:00 – 13:30, restricțiile de circulație impuse de manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județului Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” în Piața Avram Iancu pot afecta traseul și programul de circulație a liniilor care tranzitează zona.
În ziua de 1 Decembrie 2024, cu ocazia manifestărilor organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în Piața Avram Iancu și Piața Unirii, vor fi suplimentate principalele linii de transport public ce asigură legatura între cartiere și zona centrală a municipiului, respectiv liniile 6, 25, 9, 24B, 30, 31, 35 și 101.
Programul de circulație actualizat al mijloacelor de transport public poate fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.
EVENIMENT
Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment
Patru incidente electorale au avut loc în județul Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei și un avertisment.
„De la debutul campaniei electorale, la nivelul județului Cluj au fost semnalate 4 posibile incidente electorale, care au vizat afișajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite, dintre care 2 nu s-au confirmat.
Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment
Polițiștii clujeni au aplicat 1 amendă în valoare de 2.000 de lei și 1 avertisment”, a transmis IPJ Cluj.