CLUJ24 TV
VIDEO. Daniel Buda – lider PNL Cluj: Băsescu l-a scos pe Călin Georgescu afară din birou: este un om extrem de periculos!

Daniel Buda este unul din veteranii politicii clujene. A fost parte la ascensiunea fulminantă a Partidului Democrat sub conducerea lui Traian Băsescu, a fost „umbra” politică a lui Emil Boc pe când acesta conducea partidul și Guvernul României și este la al treilea mandat de europarlamentar. Cred că este o voce care trebuie ascultată în aceste vremuri tulburi ale politicii. Câteva dintre opiniile invitatului de astăzi de la podcastul „Contraste” de pe Cluj24 le puteţi citi mai jos. (Florin Danciu)
„Sunt omul României la Bruxelles, nu sunt omul Bruxelles-ului!”
„Nu se modifică o literă sau o virgulă dintr-un regulament european care vizează România, fără ca statul membru să fie întrebat și fără ca statul membru să aibă posibilitatea evidentă de a reacționa. Sigur că este opțiunea statului membru dacă dorește să-și pună amprenta pe regulamentul european ce urmează să fie adoptat.”
„Când ceva nu merge bine, când ceva nu se dorește la nivelul instituțiilor statului, cel mai bun argument este: nu ne lasă Bruxelles-ul! Nu ne lasă Bruxelles, ăsta e aproape un refren, un leit motiv. Dar nu este așa, pentru că Bruxelles te lasă să faci tot ce vrei.”
„Există un fenomen general european foarte interesant , de mutarea populațiilor din zonele rurale în zonele urbane, ceea ce creează niște probleme foarte, foarte mari.”
„Tinerii, în momentul în care spun care este elementul de care au nevoie când se duc la țară, nu spun nici apă, nici canal, nici școală, nici sanitar, spun internet. Dacă au internet se descurcă ei cu absolut toate…”
Nu te poți baza la nesfârșit pe suportul SUA
„Este o problemă însă și a primarilor, și a președinților de consilii județene, și a beneficiarilor de fonduri europene care nu vorbesc, și o spun cu toată responsabilitatea chestiunea aceasta, care nu vorbesc despre faptul că acei bani pe care ei îi folosesc în dezvoltarea comunității sunt bani europeni. Ei spun: eu am făcut drumul, eu am făcut clădirea, eu am făcut șpitalul.”
„Nu poți, la nesfârșit, ca Uniune Europeană și ca Europa în ansamblul său, să te bazezi pe suportul american, în ceea ce înseamnă componenta de apărare.”
„Nu investesc în bunăstarea contribuabilului meu american, adică să-i fac drumul, să-i schimb rețeaua de canal și de apă, pentru că dau bani la europeni! Ăsta e argumentul lui Trump și este adevărat.”
„Nu-i mai puțin adevărat că Angela Merkel, la un moment dat, într-o discuție informală, a spus, era și Trump acolo, chiar vreți ca Germania să pună 2% din PIB pentru înarmare? Am avut o experiență, da? Cu primul și al doilea război mondial.”
Construcția de tancuri
„Oamenii trebuie să înțeleagă un lucru foarte clar. Nu le place ce spun, și de multe ori am fost certat chiar și de colegii mei deputați, unii de pe la Cluj, că de ce sunt atât de direct cu această componentă legată de înarmare.
Eu le spuneam, măi, trebuie să înțelegeți că România va trebui să nu mai folosească toate resursele financiare pentru drumuri, pentru poduri, pentru ce vreți voi, cred că va trebui să le folosească și pentru construcția de tancuri.”
„Dar de multe ori sunt întreabat, cine ești dumneata domnule europarlamentar să decizi din birou ce trebuie să fac eu la mine în fermă?”
„Sigur că cei de la Bruxelles sunt preocupați să înțeleagă relația cu Statele Unite ale Americii. Nimeni nu vede această relație ca fiind un război comercial sau o chestiune de contradicții majore. Este o chestiune de ajustare a unei realități pe care nu putem să o ignorăm. Bineînțeles că trebuie să ne facem fiecare temele pe componentea sa.”
Agresorul este Putin
„Să fie foarte clar, nu este niciun fel de discuție că cel care este agresor în această situație, pentru că văd că au fost discuții în spațiu public, este Putin! El a fost cel care a început războiul și atunci evident că Uniunea Europeană a reacționat în mod adecvat, spun eu, de a sprijini Ucraina.”
„Ucrainenii nu luptă să-și apere doar propriul teritoriu. Ei luptă să apere Uniunea Europeană și ceea ce înseamnă pacea la nivel mondial.”
„Și mă întorc din nou la ceea ce înseamnă acele cheltuieli făcute, banii pe care îi iau de la gura copiilor din America și se folosesc pentru apărarea europenilor. Nu mai merge așa, că nu are logica.”
Georgescu a încălcat toate legile
„Călin Georgescu a încălcat toate dispozițiile legale privind desfășurarea unei campanii electorale. În timp ce toți ceilalți competitori electorali au respectat aceste dispoziții legale, avem o primă încălcare a legii care nu poate să fie pusă sub semnul întrebării.”
„Dacă votanții lui Georgescu ar fi știut îndeaproape care este viziunea lui, care este abordarea lui, că domnul Georgescu face liste cu oameni pe care să-i aresteze, pe care să-i arunce în închisoare, verbalizează și proferează amenințări în spațiul public la adresa judecătorilor Curții Constituționale, că îi va aresta pe șefii de servicii și așa mai departe, eu vreau să cred că acei oameni nu l-ar fi votat!”
„Niciodată, niciodată nu putem să acceptăm că extremismul poate să se constituie într-o soluție.”
Rămânem fără fonduri europene
„Dacă, Doamne ferește, și-o mă rog la Dumnezeu să nu se întâmplă aceste lucruri, Georgescu, sau un exponent al suveranismului prost înțeles, pentru că a fi suveranist nu este un lucru rău, va ajunge președinte, România nu va mai putea beneficia de fonduri europene.”
„70% din populația Germaniei a înțeles care este pericolul în momentul în care ar fi putut pune votul pe partidele extremiste.”
„Nu poți să vii să faci liste cu oameni pe care vrei să îi arunci în închisoare, care au fost beneficiari ai burselor Soros, nu poți să vii să spui că tu vei judeca și vei condamna judecătorii Curței Constituționale, nu poți să vii să spui că șefii de servicii o să fie arestați și aruncați în temniță și așa mai departe, și pe urmă să fii credibil în Europa
Băsescu l-a scos afară pe Georgescu din birou
„Călin Georgescu a fost la Traian Băsescu – la domnul președinte Traian Băsescu, respectăm funcția – în birou, pentru a fi pus prim-ministru. Și domnul președinte Traian Băsescu, după un sfert de oră, l-a scos afară și a spus să nu mai vină niciodată la el pentru că este un om extrem de periculos.”
„Mecanismele de pervertire a adevărului sau ale transformării unui neadevăr în adevăr au fost atât de fine încât au surprins până și pe cei de la Comisia Europeană, pe cei care se ocupă, la cel mai înalt nivel, de această chestiune care ține de manipulare în spațiul public.”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern scos în dezbatere miercuri seara de Ministerul de Finanțe, plafonarea prețurilor și a comisioanelor de distribuție la asigurările auto RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2025.
Unul dintre dezechilibrele invocate îl reprezintă numărul ridicat de asigurați cu risc ridicat, care apelează la Biroul de asigurări auto (BAAR) pentru un RCA mai ieftin după ce au primit minim 3 oferte peste tariful de referință, scrie Hotnews.
Plafonarea prețurilor RCA, PRELUNGITĂ până la 30 iunie 2025
În nota de fundamentare a proiectului de HG, inițiat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), se menționează că „în prezent în piața asigurărilor RCA se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare”.
Această concentrare „continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență”.
„În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA este de menționat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 24.600 de cazuri față de începutul lunii decembrie 2024, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri în anul 2024.
În primele 2 luni ale anului 2025, numărul mediu de cazuri preluate lunar de societățile de asigurare a crescut la aproximativ 8.000”, se arată în document.
3 din 10 mașini înmatriculate nu au RCA
În continuare foarte multe mașini înmatriculate nu au încheiate o poliță obligatorie de asigurare auto RCA așa cum prevede legea.
„Potrivit ultimelor statistici publicate la sfârșitul anului 2024 exista un număr total de 10.785.260 de vehicule în parcul național, față de sfârșitul primelor 6 luni ale anului 2024 când exista un număr total de 10.566.656 de vehicule.
La data de 13 martie 2025 sunt asigurate un număr de 7.651.668 dintre acestea, față de luna decembrie 2024 când erau asigurate un număr total de 7.567.130, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto fiind în continuare scăzut.
Totuși, numărul de contracte RCA în vigoare la 13 martie 2025 este cu aproximativ 5% mai mare decât la finalul anului 2023”, se menționează în document.
Ce dezechilibre pot crește prețurile RCA după 31 martie 2025
În piață se menține un dezechilibru între cerere și ofertă care are potențialul de a duce la creșterea prețurilor RCA după data de 31 martie 2025, data la care ar înceta actuala plafonare a tarifelor, se mai precizează în nota de fundamentare.
Acest dezechilibru este dat de următoarele împrejurări:
– imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic;
– creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces;
– creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
– obligația persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție.
Modificarea legii RCA și alte măsuri care ar rezolva criza din piață
În document se mai amintește că „în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente, respectiv Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.
Proiectul se află în prezent în dezbaterea comisiilor din cadrul Camerei Deputaților – Cameră decizională, fiind înregistrat în procedură de urgență cu nr. PL-x 216/02.04.2024, normele de aplicare urmând a fi emise ulterior intrării în vigoare a legii.
De asemenea, trebuie menționat faptul că BAAR are în analiză modificarea metodologiei de calcul a factorului „N” ce este luat în calcul la încadrarea asiguraților în categoria asiguraților cu risc ridicat.
„Prețurile RCA au fost plafonate din primăvara anului 2023”
Totodată, ASF are în curs de elaborare un ghid de bune practici adresat asigurătorilor RCA în vederea creșterii incluziunii financiare, creșterii gradului de cuprindere în asigurarea RCA și îmbunătățirii practicilor asigurătorilor în relația cu proprii asigurați și persoanele prejudiciate.
Modul de calcul al prețurilor RCA este înghețat de 2 ani și ar expira la 31 martie 2025.
Prețurile RCA au fost plafonate din primăvara anului 2023, măsură luată de Guvern pentru a opri creșterea prețurilor, după falimentul demarat la Euroins, fostul lider RCA cu peste 3 milioane de șoferi asigurați la momentul retragerii licenței.
Mai exact, statul a decis să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.
În plus, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.
Măsura a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.
Cum s-a scumpit RCA, deși modul de calcul a fost înghețat
În ciuda acestei măsuri, prețurile RCA au crescut în medie cu 11% după un an și jumătate, dar ASF susține că n-a depistat asigurători care să fi schimbat modul de calcul al prețurilor.
De aceea n-au fost aplicate sancțiuni asigurătorilor, a explicat la finele anului trecut, într-un interviu HotNews.ro, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF.
Prețurile au crescut pentru că unele date care intră în formula de calcul, cum ar fi vârsta șoferului sau a mașinii, s-au schimbat odată cu reînnoirea poliței.
Pe de altă parte, unii asigurători țin cont și de culoarea sau marca mașinii la stabilirea prețurilor RCA, lucru considerat anormal și care va fi corectat în acest an prin legislație secundară și un cod de bune practici, a mai susținut atunci oficialul ASF.
EVENIMENT
VIDEO. Mircea Abrudean, la Conferința președinților de Parlamente: România trebuie să rămână pe drumul democrației

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat, la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, că România este pregătită să susțină democrația în Europa.
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a reconfirmat angajamentul Românie față de valorile democratice și colaborarea europeană. Aflat la Strasbourg, la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, acesta a subliniat importanța unei acțiuni comune pentru protejarea democrației, educației media și securității cibernetice.
„România trebuie să rămână pe drumul democrației – un angajament clar și ferm! În aceste zile, mă aflu la Strasbourg, unde particip la Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei, un eveniment deosebit de important pentru consolidarea democrației europene. Am lansat un apel către partenerii europeni pentru consolidarea cooperării în domenii-cheie, precum educația media, securitatea cibernetică și combaterea dezinformării. Europa are nevoie de soluții concrete și de acțiune coordonată! România rămâne un partener activ și angajat în apărarea democrației”, arată președintele interimar al Senatului, într-o postare pe rețelele de socializare.
Apel la cooperare pentru combaterea dezinformării
Mircea Abrudean a evidențiat că România se poziționează ca un partener activ în apărarea principiilor democratice și în combaterea dezinformării, pledând pentru unitate și cooperare consolidată la nivel european.
„România este pregătită să fie alături de voi toți pentru a susține democrația în Europa. Pentru a reuși, trebuie să acționăm decisive și, mai presus de toate, să rămânem uniți. Unitatea, cooperarea și angajamentul nostru față de valorile democratice ne fac țările mai puternice, mai stabile și mai influente pe scena globală. Fac apel către toți partenerii noștri să ne unim forțele pentru a consolida cooperarea europeană în domeniul educației media, al securității cibernetice și a combaterii dezinformării, creând un front comun împotriva celor care încearcă să slăbească fundamentele noastre democratice”, este mesajul transmis de acesta, în cadrul conferinței.
EVENIMENT
Premii de 2.500 de euro la „Cupa Iulius la fotbal”, competiție dedicată elevilor din Cluj-Napoca. Înscrie-te ACUM

Sunteți un grup de prieteni pasionați de fotbal și deja nu mai știți pe cine să provocați la un meci? Iulius Mall alături de Academia de Fotbal Viitorul Cluj, organizează „Cupa Iulius la fotbal”, unde elevii din Cluj-Napoca au ocazia să concureze cu alte echipe, să își exerseze spiritul de echipă, tehnica jocului, dar și să se bucure de momente pline de emoție. Înscrierile se mai pot face până luni, 24 martie 2025, completând formularul.
Turneul va avea loc în perioada 5 – 6 aprilie și aduce împreună echipe de elevi din clasele a III-a până la a VIII-a. Meciurile se vor juca pe terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj. Fiecare echipă trebuie să fie formată din minimum 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă trebuie să facă parte cel puțin o fată.
Premii de 2.500 de euro la „Cupa Iulius la fotbal”, competiție dedicată elevilor din Cluj-Napoca. Înscrie-te ACUM
Înscrierile continuă până vineri, 24 aprilie, iar formularul este disponibil online. Taxa de participare este de 300 de lei/ echipă, iar cei mici vor juca potrivit categoriilor de vârstă: clasele a III-a și a IV-a vor fi în categoria 1, clasele a V-a și a VI-a, în categoria doi, iar clasele a VII-a și a VIII-a, în cea de-a treia categorie. Regulamentul competiției poate fi citit AICI.
Fiecare jucător va fi recompensat cu o medalie și va avea, timp de o lună, acces gratuit în cadrul platformei educative https://eduboom.ro/. Echipele care se vor clasa pe primele trei locuri vor primi premii speciale, în valoare totală de peste 2.500 de euro.
„Cupa Iulius la fotbal” este organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și uboom.ro.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Comuna Florești, buget de 221,3 milioane de lei în anul 2025. A fost aprobat în consiliul local

Bugetul comunei Florești pentru 2025, în valoare de 221,3 milioane de lei, a fost aprobat joi, 20 martie, în ședința Consiliul Local. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe capitolul investiții.
Bugetul pe 2025 al comunei a înregistrat o ușoară creștere față de anul anterior (220 milioane de lei), iar cea mai mare parte din bani va fi alocată pentru investiții.
„Cu toate că am primit mai puțini bani de la bugetul de stat decât anul trecut, am reușit prin atragerea de fonduri să suplinim acest lipsă. Astfel, avem aproximativ cu un milion de lei în plus față de anul trecut. Bugetul total este de aproximativ 221 de milioane de lei. Prin proiectele implementate în anii precedenți a crescut bugetul de funcționare: grădinițe, creșe, centru pentru copii cu dizabilități. Este nevoie ca administrația publică locală să aloce fonduri pentru funcționarea acestor entități.
Totuși, prin atragerea de fonduri nerambursabile am reușit să avem un procent de 52% pentru partea de investiții. Pentru educație am alocat peste 47%, pentru infrastructură peste 20%, iar 11% am alocat pentru protecția mediului”, a declarat primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, la începutul ședinței.
Peste jumătate din buget merge pe investiții
Bugetul general al comunei Florești pentru 2025 este în sumă de 221.300.000 de lei. Bugetul pentru investiții este anul acesta de 114,61 milioane de lei (peste 51,7% din bugetul total), iar 76,47 milioane de lei sunt fonduri europene (34,56% din bugetul total).
Cea mai mare alocare financiară este destinată infrastructurii educaționale, cu un total de 53,95 milioane de lei, reprezentând 47,06% din bugetul de investiții. Protecția mediului beneficiază de o sumă de 12,44 milioane de lei, adică 10,86% din buget, în timp ce pentru infrastructură au fost alocate 23,28 milioane de lei, circa 20,32% din totalul fondurilor destinate investițiilor.
Consilierii locali USR din Florești au propus mai multe amendamente la proiectul de buget, însă acestea au fost respinse.
Proiectul de buget a fost votat cu 14 voturi „pentru” și 6 abțineri.