Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Cea mai tânără femeie – pilot de elicopter militar de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Cum a ales o carieră în armată

Publicat


La 11 ani visa să zboare și nimic nu a abătut-o de la drumul său. Nu a fost ușor, au fost multe provocări dar, acum, la 23 de ani, Bianca e locotenent și cea mai tânără femeie – pilot pe elicoptere militare de tip IAR 330 Puma Socat la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

De 8 Martie, aceasta a povestit pentru Cluj24 cum a ales o carieră militară și spune ce recomandă altor tinere care vor să devină pilot.

”Mi-am dorit de când am fost mică să mă fac pilot”

”Meseria de pilot în sine am ales-o undeva la vârsta de 11 ani când am zburat cu un avion ultra ușor la mine acasă, în Vatra Dornei, județul Suceava, și când m-am dat jos din avion am spus că eu o să vreau să mă fac pilot.

Între timp au trecut anii, dar când a fost să aleg la final de clasa 12-a ce îmi doresc să fac, mi-am amintit de această dorință a mea. Și am decis să merg în armată.

Am dat probele specifice și până la urmă am fost repartizată la categoria elicoptere. Mi-am dorit de când am fost mică să mă fac pilot și am ales cariera militară și din perspectiva faptului că, bineînțeles, îți oferea locul de muncă asigurat la terminarea studiilor”, a spus Bianca.

Școala de piloți a urmat-o la Brașov, la Academia Forțelor Aeriene ”Henri Coandă”, după absolvire fiind repartizată la Câmpia Turzii.

”Sunt convinsă că tot mai multe femei vor apărea și în acest domeniu”

Tânăra recunoaște că nu este ușor să pilotezi un elicopter militar, dar asta doar pentru că este la început, fiind, la 23 de ani, cea mai tânără femeie – pilot de la Baza 71 Aeriană.

Bianca a reușit să urmeze o carieră militară într-un domeniu, cel al pilotajului, în care domină bărbații.

”Cred că sunt mai puține femei la ora actuală pentru că nu a fost permis accesul femeilor peste tot în acest domeniu. Și, cumva, am rămas cu o concepție. Într-adevăr, nu sunt multe femei, deoarece cred că nu își doresc să facă ce fac eu.

Poate din frica de înălțime, poate din alte motive, poate li se pare nesigur, dar încet – încet sunt convinsă că tot mai multe femei vor apărea și în acest domeniu”, crede tânăra.

”A fi pilot necesită destul de multă pregătire”

femeie pilot

Înainte de a trece pe elicopterul IAR 330 Puma Socat, Bianca a mai pilotat elicoptere IAR 316B Alouette III si Eurocopter EC 120B.

”IAR 330 Puma Socat este cel mai frumos, nu-mi displace să fiu la manșa lui”, a precizat pilotul.

Întrebată ce senzații o încearcă la manșa elicopterului când se află în zbor, aceasta a precizat că, de sus, Pământul se vede foarte frumos și, cu cât ești mai sus și e mai departe de tine, cu atât ești mai în siguranță.

”Cred că atunci când suntem mici nu știm exact ce ne dorim în viitor și ceea ce îmi imaginam eu atunci este, dacă ar fi să mă uit acum în urmă, diferit față de ceea ce se întâmplă acum. Pentru că îmi imaginam că o să fie ca în filmele americane cu piloți și nu este chiar așa.

A fi pilot necesită destul de multă pregătire la sol pentru a urca în elicopter și practica în sine este, de asemenea, destul de grea, dar rezultatele sunt mulțumitoare.

Pregătirea este cea clasică pentru a deveni militar. Adică începe cu o probă psihologică, o probă sportivă, după care, pentru a deveni pilot sau personal aeronavigant, trebuie să urmezi niște probe specifice și, la final, admiterea de la Academia Forțelor Aeriene <<Henri Coandă>>.

Departajarea în sine cred că se face la Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială (INMAS) București”, a adăugat Bianca.

Sfaturi pentru tinerele care doresc să devină pilot

Tânăra este tratată de la egal la egal de colegii săi bărbați din cadrul Bazei și spune că niciodată nu s-a pus problema unei diferențieri în rândul piloților, iar familia sa e mândră de cariera militară pe care a ales-o.

Bianca recomandă fetelor care ar dori să devină pilot de elicopter ca și ea în primul rând să știe sigur ce își doresc de la viață dacă acesta este lucrul pe care vor să îl facă, deoarece vor fi și multe provocări.

”Să ia în considerare toate informațiile pe care le pot afla înainte să-și aleagă parcursul în carieră”, a conchis Bianca.

Ce spune comandatul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii

Generalul de flotilă aeriană Cătălin-Eugen Micloş, comandantul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, are numai cuvinte de laudă despre Bianca.

”Dacă vorbim despre drepturi și egalitate, femeile au tot dreptul să servească în armată, la fel ca bărbații, atât timp cât îndeplinesc aceleași standarde fizice și psihologice necesare pentru misiunile militare.

Nu este vorba despre gen, ci de cât de bine te descurci sub presiune, cât de rezistent ești, atât fizic, cât și psihic.

Să fii pilot, nu e deloc ușor – ai nevoie de nervi de oțel, reflexe de top, rezistență fizică și psihică, plus o minte strategică.

Aviația militară e despre precizie, curaj și stăpânire de sine. Nu e vorba doar de a zbura un avion sau un elicopter, ci de a manevra la viteze supersonice, de a lua decizii în fracțiuni de secundă și de a-ți păstra calmul în situații extreme.

În trecut, lumea credea că femeile n-au ce căuta în cockpit-ul unui avion de luptă, dar realitatea a demonstrat contrariul. Femeile care aleg aviația militară sparg bariere și demonstrează că talentul și determinarea sunt mai importante decât stereotipurile. Adevărul e că cerul nu face diferențe.

Despre colega noastră Bianca, numai cuvinte de laudă. A demonstrat că este determinată și capabilă să facă față tuturor provocărilor. Desigur, este încă la începutul carierei, însă are de partea sa cea mai importantă resursă, și anume timpul.

Dacă începutul carierei sale de pilot are deja un traseu ascendent, îi prevăd multe reușite pe tot parcursul său profesional”, a spus comandantul bazei.

Despre elicopterul IAR 330 Puma Socat

IAR 330 Puma SOCAT este un elicopter militar multifuncțional și  poate îndeplini misiuni de atac în sprijinul trupelor terestre (distrugerea mijloacelor de luptă blindate, a fortificațiilor, recunoaștere), dar și căutare-salvare ori transport de trupe, inclusiv pe timp de noapte ori vreme nefavorabilă.

Prin modernizarea sistemelor electronice s-a ajuns la îmbunătățirea capacității de a descoperi și combate inamicul.

De asemenea, sistemele de navigație asigură precizie pe distanțe lungi și zbor la joasă înălțime.

Un astfel de elicopter este dotat cu stație de avertizare radar și iluminare laser, dispersoare de ținte false radar și capcane termice, iar din punct de vedere ofensiv poate folosi rachete anti-tanc, aer-aer, proiectile reactive nedirijate și tunul turelat de calibrul 20 mm.

IAR 330 Puma Socat are un echipaj format din 3 oameni și poate transporta 16 pasageri. Aparatul are o lungime de peste 18 m, o înălțime de 5,14 m și o greutate de 3,6 t când este gol.

Elicopterul poate atinge o viteză maximă de 263 km/h, având o rază de acțiune de 550 km.

Înălțimea la care poate zbura poate atinge 4.800 m.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Cărțile electronice de identitate au început să fie eliberate la nivelul întregului județ Cluj, gratuit

Publicat

Începând de joi, 20 martie, toate serviciile de evidență a persoanelor din localitățile Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești vor prelua documentele necesare pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate.

Consiliul Județean Cluj informează persoanele interesate în legătură cu faptul că, începând cu data de joi, 20 martie, toate serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Cluj, respectiv cele din Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești preiau fotografiile, impresiunile papilare și documentele necesare în vederea eliberării noilor cărți electronice de identitate.

„Începând de azi locuitorii județului Cluj, cu vârsta de peste 14 ani, pot beneficia de cărți electronice de identitate gratuite, eliberate cât mai aproape de domiciliu, fără a mai fi nevoie de deplasarea la Cluj. Ne bucurăm că proiectul operaționalizat cu succes de către DJEP Cluj este replicat, la nivelul întregului județ și, ulterior, la nivel național”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Reamintim faptul că programarea pentru eliberarea cărții electronice de identitate se face exclusiv online pe portalul Ministerului Afacerilor Interne, accesând linkul https://hub.mai.gov.ro/site/.

Ce date sunt înscrise pe cărțile electronice de identitate?

Datele ce vor fi înscrise în cărțile electronice de identitate sunt:

  • în format tipărit, nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă,
  • în format electronic, toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare ale două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

În contextul actual al digitalizării serviciilor publice prin implementarea unor sisteme informatice în domeniul evidenței persoanelor și al stării civile, emiterea cărții electronice de identitate are beneficiul de a prezenta elemente avansate de securitate, servește ca document de călătorie în spațiul Uniunii Europene și conferă acces facil la diferite servicii electronice.

Proiectul pilot de eliberare a cărții electronice de identitate a fost lansat la nivelul municipiului Cluj-Napoca în data de 2 august 2021 și a fost extins la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj în data de 2 august 2022.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

DNSC: Tentativă de PHISHING ce folosește identitatea ANAF

Publicat

hacker pixabay.com

Atenție la o nouă tentativă de phishing, trage un semnal de alarmă Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Înșelăciunea folosește identitatea ANAF.

Potrivit DNSC, atacatorii trimit e-mailuri false („АNАF RО”) de la adrese suspecte (Supprot@wildapricot.org), ce promit o rambursare de taxe și includ un link fraudulos (https://anaf-ro.web.app). Se solicită CNP, număr de telefon și datele cardului bancar, urmate de autorizarea unei tranzacții false.

DNSC: Tentativă de PHISHING ce folosește identitatea ANAF

Specialiștii spun că utilizatorii riscă astfel să înregistreze pierderi financiare, să li se fure identitatea și să permită accesul neautorizat la conturile bancare.

Aceștia recomandă utilizatorilor să verifice adresa expeditorului, să nu acceseze link-urile suspecte, să se asigure că sunt pe site-ul oficial ANAF, să nu furnizeze date bancare la cerere și să contacteze banca dacă au oferit detalii bancare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Centru pentru bolnavii de cancer deschis la Cluj-Napoca. Oferă consiliere, nutriție personalizată și terapii complementare

Publicat

De

Centru terapie bolnavi cancer Cluj

Un centru care oferă ajutor holistic bolnavilor, în special celor oncologici, s-a deschis joi la Cluj-Napoca.

La Casa Vertical Freedom, pacienții cu cancer au acces la terapii complementare și un adevărat mediu de susținere la fiecare pas spre vindecare.

Centru pentru bolnavii de cancer deschis la Cluj-Napoca

Centrul a fost deschis de Fundația Vertical Freedom și este situat pe strada Traian Moșoiu numărul 41, în Cluj-Napoca. Este un spațiu unic, dedicat tuturor celor care își doresc echilibru, bunăstare și o reconectare profundă cu sine, arată reprezentanții fundației.

”La Casa Vertical Freedom, am creat un spațiu dedicat vindecării, unde abordarea holistică sprijină fiecare pacient în drumul său spre echilibru și sănătate. Credem că nimeni nu ar trebui să fie singur în această luptă, iar echipa noastră de specialiști este aici pentru a oferi sprijin pe toate planurile”, arată reprezentanții fundației.

Consiliere și terapii complementare pentru bolnavi

Astfel, bolnavii vor beneficia de consiliere psihologică oferită de Mirabela Dubit și Ioana Șuteu. De asemenea, pacienții vor beneficia de Medicină funcțională, practicată de Dr. Enikő Kovács. Medicina funcțională tratează cauzele profunde ale bolilor, nu doar simptomele. Prin nutriție personalizată, reducerea inflamației și echilibrarea organismului, aceasta sprijină pacienții în recuperare și prevenție. Abordarea holistică, arată inițiatorii acestui proiect, ajută la întărirea imunității, reglarea metabolismului și gestionarea stresului, oferind o cale sustenabilă către sănătate.

Lucia Andreea Haidău, Ioana Domșa, Mirabela Dubit și Erik Pongrac vor oferi terapii care reduc stresul și îmbunătățesc starea generală de bine. Este vorba de metode și terapii Wim Hof, Seiki, Meditație Ghidată, Bowen, Yoga și Creșterea imunității

Pacienții vor beneficia și de consilierea prin artă, oferită de Andrada Costea, care folosește expresia creativă pentru a sprijini vindecarea emoțională și echilibrul interior. Astfel, bolnavii vor fi ajutați să proceseze stresul, frica și durerea, acest tip de consiliere facilitând o stare de bine și reziliență. În prevenție, contribuie la reducerea anxietății, creșterea încrederii și menținerea sănătății mentale prin auto-exprimare și relaxare.

Acces liber, pe bază de donații, și sprijin pentru cei în nevoie

Serviciile oferite la Casa Vertical Freedom pot fi accesate printr-o donație de oricine își dorește să fie bine și, în plus, să contribuie la strângerea de fonduri pentru a sprijini persoanele cu venituri reduse.

„O lume mai bună se construiește prin educație, empatie și acțiuni concrete. Însă nicio schimbare profundă nu se poate realiza singură. Avem nevoie de oameni cu viziune, de inimi deschise și de dorința de a face bine”, spune Bianca Baroti, fondatoarea proiectului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul, în cărți pentru Episcopia Sălajului

Publicat

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a întrunit joi pentru a desemna candidații la scaunul vacant de Episcop al Sălajului. În urma consultărilor, au fost propuși doi clerici cu experiență, ale căror nume vor fi înaintate Sfântului Sinod, care va lua decizia finală pe 27 martie.

Joi, 20 martie 2025, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-a întrunit în şedinţă de consultare la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru a stabili lista celor doi candidați pentru scaunul vacant de Episcop al Sălajului, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Clujului.

În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop eparhiot, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a stabilit lista celor doi candidați:

  • Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,
  • Preacuviosul Părinte Arhimandrit SAMUEL CRISTEA, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Lista întocmită de Sinodul mitropolitan, menținută în urma consultării cu membrii Adunării eparhiale din cadrul Episcopiei Sălajului, va fi înaintată Sfântului Sinod care, în şedinţa de lucru din 27 martie 2025, îl va alege pe viitorul Episcop al Sălajului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate