CLUJ24 TV
VIDEO. Aurel Codoban: Greșeala fatală este că presa și sistemul politic au început să vitupereze împotriva lui Georgescu

Cluj24 încheie ciclul de dialoguri despre isteria din aceste zile premergătoare turului 2 al alegerilor prezidențiale cu profesorul și filozoful Aurel Codoban, membru corespondent al Academiei Române, invitatul lui Florin Danciu la podcastul Contraste. Este o perspectiva mai detașat-optimistă pe care profesorul Codoban, cu farmecul și erudiția sa, ne îndeamnă să o adoptăm.
Mai jos o parte dintre afirmațiile domniei sale.
„În lumea în care noi trăim, comunicarea depășește extrem de mult cunoașterea. Adică lumea noastră, diferit de ceea ce a fost lumea modernității, o lume care era legată de cunoaștere, de triumful științei, triumful cunoașterii, ok? Lumea noastră este triumful comunicării și a mijloacelor de comunicare. Cunoașterea are nevoie de timp ca să o poți elabora. Trebuie să experimentezi, să testezi, să elaborezi o teorie. Ori noi trăim o viață foarte rapidă.”
„Mesajele pe care le vedem sunt mesaje care oferă numai certitudini. Oamenii știu ei precis de undeva, de la cineva anume. Ori, era întrebarea aia veche din Moromeții, pe ce te bazezi?”
„Cum ziceam, pentru cunoaștere trebuie timp, trebuie răbdare, dar cine să mai aibă răbdare în graba de astăzi? De ce să ai răbdare?”
Gândirea critică nu funcționează
”Incredibil cum fiecare o ține pe-a lui fără să știe măcar de unde știe povestea, fără să fi controlat sursele, fără să știe dacă e așa. Trăim într-o lume în care inteligența artificială poate produce oricând mesaje.
„Pentru lumea noastră lucrurile au devenit mult mai pedestre și mai lipsite de dimensiunea metafizică pentru că lumea în care trăim noi e o lume în care simbolurile s-au erodat.”
„Gândirea critică oricum nu funcționează. E obositor să gândești. Ți se furnizează gata-produs mesajul și atitudinea și tu o urmezi.”
”Omul, ca ființă biologică, e o ființă care stă sub legile economiei”.
Îndârjirea celorlalți
„Voi merge la vot. Dar n-am niciun fel de preferințe, din păcate. Mi-aș fi dorit să fi avut alte alegeri. O să spun ceva ce o să sună foarte urât și probabil că lumea o să mă blameze o să mă facă pesedist: cred că în calitate de președinte Ciolacu ar fi fost mai bun decât cei doi competitori de astăzi.”
„Greșeala fatală este că dintr-o dată, întreaga presă, sistemul politic, au început să vitupereze împotriva lui Georgescu. Asta n-a făcut decât să crească îndârjirea celorlalți. E reacția negativității.”
„Acest tip de atitudine nu a negat atât poziționarea lui Georgescu, cât a negat alegerea alegătorilor. Și omul s-a simțit stânjenit și afectat în faptul că subiectivitatea lui e tratată cu dispreț. Și reactivitatea s-a întărit.”
Pariu pe o sticlă de votcă
„Hai să punem pariu pe o sticlă de vodcă Absolut, să nu fie vodcă rusească, că lucrurile, îndată după alegeri, vor curge cum trebuie și România nu va ieși din UE și din NATO! Indiferent cine va câștiga.”
„Cred că unele nuanțe se vor schimba în România dacă câștigă unul sau celălalt. Fundamental România va rămâne un stat NATO, bag mâna în foc, și rămânând stat NATO va rămâne și în comunitatea europeană.”
„Războiul din Ucraina este oribil. Îmi pare rău că doi conducători zăluzi, Putin și Zelenski, își toacă popoarele în astfel de operațiuni și acțiuni. Lucrurile stau puțin mai complicat și pentru că Ucraina și-a tratat minoritățile cu o duritate de neimaginat.”
„Nu, nu sunt optimist, pentru că omenirea a trăit excesiv de mult în avans consumând resurse, consumând posibilități, evoluând în direcții absolut haotice și că pentru asta vor exista costuri. Aceste costuri trebuie să le plătească cineva. În lumea reală nu e ca în virtualitatea comunicării, în care poți să spui alte vorbe și gata, s-a schimbat. Realitatea aceea reală nu se schimbă cu vorbe.”
România nu iese din NATO și UE
„Oamenii ar trebui să se liniștească. Mi-ar face plăcere dacă și acest dialog i-ar face să liniștească puțin. Lucrurile vor rămâne la fel. România nu poate ieși din NATO în clipa de față și neputând ieși din NATO nu va ieși niciodată din Europa”
„Trăim într-o manieră foarte plină de larghețe și de pierdere, ca să zic așa. Sunt pierderi foarte mari. În sistemul în care producem și distribuim hrana și tot felul de alte resurse, pierderile sunt foarte mari.”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


La data de 30 martie a.c., Poliția orașului Huedin a fost sesizată despre faptul că minora PINTEA ALINA-FLORINA, în vârstă de 14 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent nu a revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, aproximativ 56 de kg, păr lung negru.
Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, bluză neagră, adidași albi.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.
„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de iarnă. În ciuda avertismentelor medicilor care vorbesc de creșterea anxietății și alte tulburări, de nemulțumirea sporită a cetățenilor, nimeni din cei care puteau lua decizia corectă de a NU mai face aceste schimbări nu au mișcat nimic: nici miniștrii sănătății, nici premierii, nici președinții camerelor legiuitoare și nici voievozilor de la Cotroceni nu le-au păsat de populația României.
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp
În acest context am o propunere: să se decreteze urgent Ca să schimbăm trimestrial ora în funcție de anotimp. Poate acum cei care ne conduc ascultă și de “vocea boborului”. Poate iese o HG sau OUG ca să prindem încă din iunie prima schimbare”, a scris Bolovan pe Facebook.

Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.
În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.
Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea
De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.
În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.
În schimb, un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) în august 2024 prevedea noi obligații pentru deținătorii de animale.
Astfel, proprietarii de câini sunt obligați să asigure o suprafață minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puțin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, legislația prevedea un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine.
„Proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli”
Iată textul din proiectul legislativ. Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:
a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm
Proiectul de mai sus stabilește şi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.
De asemenea, proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli pentru a nu fi sancționați. Aceste măsuri se referă la locul în care este amplasată cușca animalului. Din 2025, proprietarii pot primi amendă de 500 de lei dacă nu respectă noua lege.
Astfel, proprietarii sunt obligați de lege să amplaseze cuștile câinilor la cel puțin 60 cm de gardul vecinului. Dacă nu respectă această lege riscă să fie amendați cu 500 de lei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că facturile la energie ar putea crește de la jumătatea anului. În acest context, el recomandă consultarea site-ului ANRE pentru a alege companiile care vin cu cele mai bune oferte.
Sebastian Burduja a amintit de faptul că, printr-o ordonanță adoptată de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, plafonarea prețului la energie electrică a fost prelungită pentru trei luni, până la 1 iulie, scrie Fanatik.
Pentru a beneficia de cea mai bună ofertă, el îndeamnă consumatorii să aleagă cele mai convenabile companii pe portalul web al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ministrul Energiei: Facturile la energie ar putea CREȘTE de la jumătatea anului
„Dacă intraţi pe ANRE, pe comparatorul de preţuri şi chiar îi rog pe toţi românii să o facă şi să-şi aleagă cea mai bună ofertă, sigur o să găsiţi o ofertă în jur de un leu. Ea e de la o companie din portofoliul nostru, nu vreau să-i fac acum reclamă, dar e o companie cu capital majoritar de stat, listată recent, un mare succes, şi care a ajutat şi să calmeze această piaţă a furnizării, că vine cu oferte foarte bune.
Sigur, nu e 0,68, cât este cel mai mic plafon pentru consum. Dar nu e nici 1,7, nici măcar 1,6, deci e un preţ, să spunem, destul de competitiv pentru piaţa actuală. Acum, până la 1 iulie se pot întâmpla multe, nu ştiu, se rezolvă conflictul din Ucraina, poate e un scenariu optimist, şi atunci Ucraina s-ar putea să redevină exportator către regiunea noastră, s-a mai întâmplat acest fenomen”, a afirmat Sebastian Burduja, vineri seară, la Antena 3.
Astfel, după data de 1 iulie, facturile s-ar majora, însă nu semnificativ, susține el. În acest context, el spune că în cazul consumatorilor vulnerabili, va exista un sprijin oferit de stat.
„Pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric un mecanism de sprijin”
Burduja a oferit și un exemplu. În situația unui consumator de 100 kWh pe lună, cu plafon de 0,68, factura va avea o valoare de aproximativ 40 de lei. De la jumătatea lunii, aceasta ar putea avea valoarea de circa 60 de lei.
„Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile preţuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuşi pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil.
Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru. Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creştere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanţă. Pentru ceilalţi poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja.