CLUJ24 TV
VIDEO. 620 de kilometri, la minus 50 de grade! E o încercare, nu-i așa? Vlad Pop din Cluj a reușit! Pentru bursele copiilor
Vlad Pop este ultramaratonist și a alergat 620 de kilometri la Polul Nord pentru a aduna bani pentru copiii care sunt bolnavi. Asociația Păsări pe care a înființat-o acordă burse acestor copii, în valoare de 500 de lei, în fiecare lună. 100 de copii.
Acesta a povestit la podcastul Human Hub prezentat de Cristina Șendrea pe Cluj24 că, atunci când a rămas fără bani, a devenit speaker motivațional în cadrul unor companii prospere din Cluj, urmând să primească pentru asociație 2000 de euro.
Toți banii au fost trimiși deja, zilele trecute au fost virate bursele aferente lunii septembrie, 10.000 de euro în total. Spune că mai are bani în cont doar pentru octombrie.
Este încrezător că va reuși, nicio sarcină, idee care îi vine nefiind imposibil de pus în practică pentru el. ”Dacă copiii au putere să treacă peste toate greutățile vieții, eu de ce nu aș putea?, se întreabă el.
Donează-ți ziua de naștere pe Galantom.ro
La vârsta de 14 ani, Vlad Pop a intrat ca voluntar într-o secție de pediatrie oncologică. Ce făcea acolo? Timp de două ore povestea cu copii, desenau împreună, le explica ce știa și el despre căderea părului, ori amputarea unui membru. Acum are 38 de ani și ne poate raporta că a ajutat în jur de 800 de copii.
Vlad Pop apreciază toți colaboratorii de până acum, companiile, dar și oamenii simpli. În acest an, de pe site-ul Galantom.ro, a strâns 23.000 de lei. Acolo, după ce îți faci cont, poți dona ziua ta de naștere, mai ales pentru cazurile în care nu prea ai nevoie de nimic important. Prietenii care se gândesc să cumpere un cadou, pot dona anumite sume de bani, care vor ajunge, prin burse lunare, la copii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Accident produs de un clujean de 32 de ani. A pătruns pe contrasens pe un drum din Sibiu. Trei persoane, la spital
Polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au intervenit, vineri, la un accident produs pe breteaua care face legătura între A1 și DN 7, în județul Sibiu, pe Autostrada Sebes – Boita, care este iesirea spre Valea Oltului.
”Este vorba despre o coliziune frontală între două ansambluri tir, după ce, pe fondul neatenției în conducere, șoferul ansamblului condus spre A1, un clujean in varsta de 32 de ani, a pătruns pe contrasens și a lovit ansamblul condus spre DN 7.
Trei persoane au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
Traficul este deviat pe DN 7”, anunță polițiștii.
Trei persoane, la spital în Sibiu
Și ISU Sibiu intervine de urgență la acest accident rutier, la fața locului fiind mobilizate o autospecială de descarcerare, una de stingere și două echipaje SMURD. De asemenea, intervin și două ambulanțe SAJ dintre care una cu medic.
”Echipajele medicale au evaluat medical 4 persoane dintre care una a refuzat transportul la spital, rămânând însoțitor pentru una dintre cele 3 victime care merge la CPU Luther, este vorba de un minor de 17 ani preluat de SMURD cu traumatism facial.
Al doilea echipaj SMURD a preluat un bărbat în vârstă de 32 de ani care a suferit multiple contuzii și este transportat la UPU Sibiu.
Echipajul SAJ a preluat un alt bărbat de 43 de ani, cu traumatism abdominal și îl transporta la UPU Sibiu”, au spus reprezentanții ISU Sibiu.
Un bărbat a fost rănit vineri, într-un accident de circulație care a avut loc pe strada Câmpia din Turda.
A fost preluat de medici și transportat la spital.
Bărbat GRAV rănit într-un accident la Turda
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit cu o autospecială complexă de intervenție pentru acordarea primului ajutor calificat unui bărbat implicat într-un accident rutier la Turda.
La fața locului a ajuns și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, care a preluat bărbatul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care prezenta multiple traumatisme și pierderi de conștiență.
Acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
Trenul metropolitan al Clujului pornește la drum. Proiectul, pus de Ministerul Transporturilor în transparență decizională
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de act normative privind trenul metropolitan al Clujului.
Astfel, se propune constituirea unui parteneriat între municipiul Cluj-Napoca și Compania Națională de Căi Ferate ”CFR”- SA (CNCF „CFR” – SA), pentru implementarea de proiecte vizează următoarele categorii, cum sunt serviciul public de transport feroviar de călători de interes local;, dezvoltarea infrastructurii feroviare publice, reţelele locale şi regionale independente destinate serviciilor pentru transportul de călători pe infrastructura feroviară, regenerarea urbană, căile de comunicaţie, clădiri, împrejurimi, mobilier urban, amenajări de spaţii verzi, parcuri şi grădini publice, pieţe pietonale şi celelalte lucrări de amenajare a spaţiilor publice care contribuie la reutilizarea spaţiului urban sau, după caz, rural şi la creşterea calităţii vieţii pentru cetăţenii din zonele vizate.
”Proiectul „Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții, component 2. Tren metropolitan Cluj” are ca amplasament județul Cluj, teritoriul a 6 unități administrativ-teritoriale și anume: Municipiul Cluj-Napoca și comunele: Apahida, Baciu, Bonțida, Gârbău și Jucu.
Soluție pentru mii de locuitori
Procesul rapid de suburbanizare care implică o creștere rapidă a populației în comunele din primul inel al zonei metropolitane face ca cererea de transport către aceste localități să fie din ce în ce mai mare. Acest aspect este valabil mai ales pe axa est-vest, principalul culoar de dezvoltare a activităților economice (industrie, logistică, birouri), dar și a fondului locativ.
Cererea de transport ridicată, raportată la capacitatea infrastructurii de transport rutier face ca principalele artere care intra în Municipiul Cluj-Napoca (DN1, DN1F și DN1C) să fie congestionate la orele de vârf”, se arată în documentul.
Potrivit Ministerului Transporturilor, calea ferată formată din magistralele 300 și 401 străbate cea mai mare parte a principalului culoar de dezvoltare, iar, astfel, dezvoltarea unui sistem de transport metropolitan pe calea ferată ar reprezenta o soluție viabilă pentru peste 17000 de locuitori, care ar putea accesa zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, în mai puțin de 30 de minute.
Ce prevede proiectul
”Proiectul Tren Metropolitan Cluj constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii existente de cale ferată, între Halta de mișcare Gârbău și Halta de mișcare Bonțida, cu 23 de puncte de îmbarcare-debarcare și presupune următoarele:
a) Modernizarea unui număr de 5 planuri integrate de dezvoltare (PID) existente, fără lucrări, în 10 PID-uri și crearea unui număr de 8 PID-uri noi;
b) Realizarea infrastructurii rutiere și pietonale în Municipiul Cluj-Napoca;
c) Modernizare treceri la nivel existente;
d) Achiziție de material rulant (7 trenuri);
e) Achiziție serviciu de transport public de călători, conform Contract de Servicii Publice.
Lungimea traseului de tren metropolitan va fi de 48,8 km;
Numărul de stații: 23
Numărul de remize: 1”, se mai arată în proiect.
Valoarea estimativă a proiectului, fără TVA, este de 858.649.273,72 lei (aproxumativ 171 de milioane de euro).
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 30.09.2024.
Evoluția leului a rămas stabilă față de euro și de celelalte valute majore.
Asta în condițiile în care BNR monitorizează cu grijă piața înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, arată analistul Radu Georgescu.
Cursul euro, ținut pe loc de BNR înaintea alegerilor
Cursul monedei unice s-a depreciat marginal la 4,9744 lei, în timp transferurile se realizau în culoarul 4,973 – 4,975 lei.
Acestea sunt valori identice cu cele de la începutul săptămânii trecute.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat
Decizia Fed de a reduce dobânda de referință nu a afectat piața monetară locală, unde indicii ROBOR au scurtagnat la valori apropiate de cele din mai 2022.
Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%.
Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%.
Rezerva Federală americană a decis miercuri să reducă dobânda de politică monetară
Rezerva Federală americană a decis miercuri să reducă dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual de la 5,25 – 5,50%, maximul ultimilor 23 de ani, la 4,75 – 5%, prima măsură de acest gen din ultimii patru ani, arată analistul Radu Georgescu.
Președintele Fed, Jerome Powell, menționat faptul că până la sfârșitul anului ar putea fi operată încă o tăiere a ratei de referință de o jumătate de punct procentual.
În 2025, dobânda ar urma să fie redusă cu încă un punct procentual iar în 2026 o alta de jumătate de punct procentual, care ar trebui să aducă rata la 2,75 – 3%.
Un nou maxim pentru gramul de aur
Prima reacție a piețelor a fost de depreciere a euro până la 1,1069 dolari, pentru ca apoi cotațiile să urce până 1,1179 dolari.
În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,4657 la 4,4504 lei.
Deprecierea monedei elvețiene față de cea unică a coborât media francului la 5,2625 lei. În schimb, lira sterlină a continuat să se întărească față de euro iar cursul a urcat la 5,9110 lei.
Metalul galben a înregistrat un nou maxim de 2.596,20 dolari, însă prețul gramului de aur nu a atins un nou record, urmare a deprecierii monedei americane, și a urcat la 371,0295 lei.
Deprecierea monedei americane a stimulat cererea de criptomonede iar bitcoin a crescut la 61.626 – 63.205 dolari, iar a ethereum la 2.373 – 2.451 dolari.