Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Vicepremierul Ungariei a inaugurat clădirea reabilitată a fostului Hotel Melody: ”Noi suntem acasă, aici, la Cluj”

Publicat


Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a inaugurat, vineri, clădirea reabilitată a fostului Hotel Melody din Cluj-Napoca, investiție a Guvernului de la Budapesta de aproape 7 milioane de euro și care este acum sediu pentru Universitatea Sapientia.

Semjen Zsolt a mulțumit Universității Sapientia, instituție privată de învățământ superior cu predare în limba maghiară, pentru că a cumpărat clădirea cu ajutorul financiar al Guvernului Ungariei și că reușit să o umple de ”viață”.

”Noi suntem acasă aici la Cluj”

Melody

”Universitatea Sapientia reprezintă un proiect major al Guvernului Ungariei, fiind un susținător al națiunii maghiare. Această instituție este o parte importantă nu numai a rețelei de universități maghiare din Bazinul Carpatic, ci și a vieții universitare din România și de la nivel internațional.

Sapientia oferă cunoștințe și asigură un învățământ competitiv pentru tinerii maghiari din Transivania, nefiind un turn de fildeș, și contribuie la păstrarea indentității tinerilor maghiari.

De asemenea, oferă acces la educație și oportunități pe piața muncii pentru absolvenți”, a spus Semjen.

Acesta a subliniat importanța învățământului în limba maternă și a precizat că nu întâmplător Guvernul Ungariei a început să sprijine construirea de grădinițe în Transilvania, deoarece educația începe de la bază, de la grădință, până la universitate.

”Noi suntem acasă aici la Cluj”, a conchis vicepremierul Ungariei.

Prima bere a lui Kelemen Hunor la Melody

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la rândul său că inagurarea clădirii după reabilitare este un moment istoric, în condițiile în care imobilul, unul reprezentativ pentru Cluj, se întoarce la comunitatea maghiară.

Acesta și-a amintit cum în anul 1987 a băut prima bere la fostul Hotel Melody, când era în primul an de studenție.

”În ultimii 34 de ani, comunitatea maghiară a făcut eforturi pentru păstrarea identității și pentru a se dezvolta.

Această clădire era să fie cumpărată de OTP Bank, dar banca a renunțat deoarece prețul a fost considerat prea mare. E bine că a fost cumpărată de Universitatea Sapientia pentru că, dacă ar fi fost cumpărată de OTP, ar fi ajuns la BT, care a cumpărat OTP.

Această clădire reprezintă nu doar o valoare arhitecturală, ci și o moștenire care aparține identității maghiare”, a mai spus liderul UDMR.

Cu câți bani a fost cumpărată clădirea

Decanul Facultății de Științe și Artă a Universității Sapientia, Senkovits Dezso, a precizat pentru Cluj24 că fostul Hotel Melody a fost cumpărat în 2020 de către Fundația Sapientia, cu ajutorul financiar sută la sută al statului ungar.

”În 2023 au început lucrările de reabilitare și renovare, finalizate acum, iar clădirea a fost predată, oficial, vineri, Universității Sapientia. În subsolul clădirii vom avea o sală de dans, la parter, unde era fostul restaurant, vom o sală de conferințe, și câteva ateliere de meșteșugari, la etajul I sunt săli de curs și de seminarii, dar și un studio de dans, precum și biroruri administrative și o sală profesorală.

La etajul 2 vom avea 13 camere de oaspeți, pentru invitații universității, dar și pe bază de închiriere.

Cumpărarea clădirii a costat 5,7 milioane de euro, la care se adaugă peste un milion de euro costurile lucrărilor de reabilitare, investiția fiind asigurată, în totalitate, de Guvernul Ungariei”, a precizat

În clădire va funcționa specializarea de coregrafie a Universității Sapientia, iar Universitatea Sapienția va împărți clădirea cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești.

La eveniment au mai participat, printre alții, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, consulul general Ungariei la Cluj-Napoca, Grezsa Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, reprezentanți ai altor biserici tradiționale maghiare.

Istoria clădirii Hotelului Melody

 

Clădirea fostului Hotel Melody, situată pe colțul de nord-vest al Pieței Unirii din Cluj-Napoca, a deservit constant, în ultimii 200 de ani, industria ospitalității.

Complexul actual a fost construit în secolul al XIX-lea pe parcela a patru case medievale. Acesta a fost precedat de un han modest deținut de Tezaurariat încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, și a fost dat în arendă împreună cu dreptul de comercializare a berii, vinului şi pălincii.

Clădirea de colț a fost imortalizată pentru prima dată de către Josef Hofreit în pictura ce înfățișa piața centrală a oraşului.

Ulterior, Tezaurariatul a achiziționat terenurile învecinate, iar în jurul anului 1830 a construit pe acesta un palat impunător cu două etaje. La parterul palatului existau spații comerciale ce se puteau închiria, iar la etaj camere.

La acea vreme, doar família Jósika mai deţinea pe latura de vest a pieței un palat cu două etaje. Noua clădire a fost imortalizată în anul 1859 în două fotografii ale celebrului fotograf al oraşului, Ferenc Veress.

În anul 1873, bunurile ce aparțineau fondului religios al Tezaurariatului au intrat în posesia Statusului Romano-Catolic din Transilvania, care a deținut palatul până la naționalizarea din 1949.

Odată cu dezvoltarea căii ferate din anii 1870, Clujul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, astfel că Ferenc Plihál a văzut o oportunitate de investiție în această clădire, pe care a închiriat-o din 1872, a renovat-o radical și a deschis Hotelul Pannonia cu 30 de camere.

După moartea acestuia, Statusul a început renovarea clădirii, ce a dus și la remodelarea fațadei conform planurilor lui Antal Oriold și ale lui Benedek Endstrasser. Această clădire, cu turnul iconic de pe colt, este cea pe care a moştenit- o Clujul zilelor noastre.

Hotel Central

Noul chirias, Gábor Nagy, cel mai important proprietar de hoteluri și de restaurante din oraş, a redenumit unitatea: „Hotel Central” (Központi Szálloda). La parterul clădirii a continuat să funcționeze restaurantul, iar pe lângă acesta funcționau și alte spații comerciale.

După Primul Război Mondial, proprietatea a fost închiriată de către Societatea Surorilor Sociale, care se ocupa în principal de ajutorarea orfanilor și a săracilor.

În 1927 societatea și-a mutat sediul la Cluj, iar hotelul din palat a continuat să funcționeze până în anul 1944, inițial sub denumirea de Hotel Central”, apoi sub denumirea de ”Központi Szálló és Étterem”.

În această perioadă, la etajul al doilea a fost amenajată şi o capelă.

După cel de-al Doilea Război Mondial, împreună cu toate celelalte proprietăți ale Statusului, și aceasta a fost naționalizată de către statul român. Clădirea, care a fost atribuită Ministerului Tineretului, și-a păstrat, în esență, fosta funcție: aici a funcționat restaurantul și hotelul ”Pescăruş/Sirály”.

În jurul anului 1960 a fost renovată din nou, iar tot atunci parterul a fost deschis traficului pietonal, iar hotelul proaspăt renovat a fost numit ”Hotel Melody” devenind una dintre cele mai importante clădiri pentru viața socială a oraşului.

Aici a funcționat primul bar de noapte, in care performa o formație profesionistă de jazz, iar mai târziu și prima discotecă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vasile Vasile

    aprilie 20, 2024 la 2:27 pm

    Mai este puțin și dacă mămăligari nu se trezesc, vicepremierul Ungariei va anunța din clădirea primăriei sau prefecturii „aici noi suntem acasă”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Clujeanca Maria Borconi a împlinit 100 de ani. Fosta învățătoare a primit cadouri de la primarul Emil Boc

Publicat

De

Clujeanca Maria Borconi vizitată de Emil Boc la împlinirea vărstei de 100 de ani

Clujeanca Maria Borconi, care fost învățătoare, a împlinit 100 de ani. Ea a fost vizitată joi de primarul Emil Boc, care i-a dus cadouri și o diplomă, în numele clujenilor.

„Sunteți un model de viață pentru toți clujenii”, i-a spus Emil Boc, care a și complimentat-o.

Clujeanca Maria Borconi a împlinit 100 de ani. Fosta învățătoare a primit cadouri de la primarul Emil Boc

Maria Borconi a primit flori, un coș cu bunătăți, o diplomă, dar și suma de 2.000 de lei, cadouri pe care Primăria le oferă clujenilor care aniversează un secol de viață

Maria Borconi a venit la Cluj-Napoca în 1947.

Prin „mâna ei” au trecut generații de elevi, dar Maria Borconi spune că „cea mai dragă școală” a fost și rămâne cea din Dâmbu Rotund, unde a fost învățătoare timp de 17 ani.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj a contestat mai multe candidaturi în Florești, Beliș și Tritenii de Jos în baza legii „Fără Penali în Funcții Publice”

Publicat

De

USR Cluj contestații candidaturi alegeri locale

USR Cluj a contestat, cu succes, mai multe candidaturi la alegerile locale în Florești, Beliș și Tritenii de Jos.

Principiul „Fără Penali” pentru care USR, împreună cu societatea civilă, a strâns în 2018 peste un milion de semnături se aplică, pentru prima dată, la alegerile din 9 iunie 2024.

USR Cluj a contestat mai multe candidaturi în Florești, Beliș și Tritenii de Jos în baza legii „Fără Penali în Funcții Publice”

USR Cluj se asigură, prin contestații și informări, că Legea „Fără Penali în Funcții Publice” este aplicată, arată membrii formațiunii politice într-un comunicat de presă.

Potrivit acestei legi, persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni comise cu intenție și pentru care s-a dispus pedeapsa cu închisoarea, pentru care nu a intervenit reabilitarea, nu pot candida pentru nicio funcție aleasă, la nivel local și național.

USR a obținut invalidarea mai multor candidaturi

În comuna Beliș, USR a contestat cu succes candidatura lui Viorel Matiș de la PSD pentru Consiliul Local, după ce biroul electoral de circumscripție îi invalidase acestuia candidatura pentru funcția de primar, dar, din eroare, nu și pentru cea de consilier local.

USR Cluj a obținut la Judecătoria Huedin invalidarea candidaturii lui Viorel Matiș, în baza legii Fără Penali.
Soluția a rămas definitivă la Tribunalul Cluj.

Contestații și la Florești și Tritenii de Jos

La Tritenii de Jos, candidatura lui Sașa Valer de la PSD a fost invalidată, ca urmare a informării transmise de USR Cluj către biroul electoral de circumscripție privind aplicarea legii Fără Penali.

Aceeași situație s-a întâmplat la Florești cu invalidarea candidaturii lui Horia Șulea.

Apel la cetățeni

„USR Cluj va urmări punerea în aplicare a legii Fără Penali, astfel încât nicio persoană care a suferit o condamnare penală pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, cu pedepse privative de libertate, pentru care nu a intervenit reabilitarea, să candideze.

USR nu doar că promovează legi care întăresc democrația, dar este activ în asigurarea respectării acestora. Legea <<Fără Penali în Funcții Publice>> a fost un pas major în reforma politică din România, iar USR continuă să fie în prima linie în aplicarea ei”, a declarat președinta USR Cluj, Oana Murariu (foto), deputat USR, membru în Comisia Juridică și cea care coordonează echipa de juriști a USR Cluj pentru monitorizarea aplicării legii Fără Penali.

Mai mult, USR Cluj face apel la cetățeni fie să conteste ei înșiși candidaturile care încalcă această lege, fie să sesizeze formațiunea politică cu privire la astfel de cazuri.

„Așteptăm ca toți cetățenii să se alăture eforturilor noastre de a asigura o administrație publică curată”, a adăugat Oana Murariu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Publicat

De

Joia Mare. IPS Andrei spala picioarele

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a spălat picioarele a 12 preoți. Ceremonia din Joia Mare a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Ceremonia este un ritual păstrat cu sfințenie în amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Iisus Hristos, înainte de Cina cea de Taină.

 

Joia Mare. IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a spălat picioarele a 12 preoți, cum cere tradiția

Ritualul a avut loc la sfârșitul slujbei de Liturghie. IPS Andrei s-a încins cu un ștergar, a spălat picioarele celor 12 preoți și diaconi, după care le-a șters și le-a sărutat.

Ritualul spălării picioarelor este o invitaţie la smerenie şi un îndemn de a lua aminte că nu suntem unii mai mari decât alţii.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

Publicat

De

Emil Boc, soluții strada Uliului Cluj-Napoca

Emil Boc spune că expertiza finală privind cauzele alunecării de teren care a dus la suprarea unei părți din strada Uliului din Cluj-Napoca nu este gata.

Primăria a căutat soluții pentru a pune la dispoziția clujenilor rute alternative pentru a ajunge acasă, dar și pentru a proteja locuințele acestora.

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

În 1 Mai, primarul Emil Boc a convocat o ședință a Comitetului local pentru Situații de Urgență pentru strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren care a dus la surparea drumului, în zona imobilului de la numărul 90.

Experții, a spus Emil Boc la Napoca Live, caută exact motivația alunecării de teren.

Trebuie condolidat dealul

„Nu știu când va fi gata expertiza, dar vor fi soluții mult mai complicate, având în vedere că toate dealurile Clujului au probleme”, a declarat Emil Boc, care a precizat că se poate să fie nevoie de piloni forați, cam s-a făcut pe strada Lombului, unde s-a forat la drum la 16 metri adâncime.

Ce măsuri s-au luat

Până la 1 Mai, a spus Boc, a fost creionată sursa alternativă de deplasare, pentru ca oamenii să ajungă acasă și s-a dispus consolidarea dealului.

Tot ieri, primarul a dispus reprezentanților companiilor de utiliăți, respectiv apă, gaz, electricitate, să monitorizeze în permanență zona.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax