Connect with us

ACTUALITATE

Vezi ce loc ocupă România în TOPUL țărilor cu cele mai puternice ARMATE din lume în 2023

Publicat


razboi 1

Topul celor mai puternice armate din lume este dominat de Statele Unite ale Americii, Rusia și China. Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare, scrie Alba24.ro.

Dacă în urmă cu doi ani România avea o armată clasată pe locul 38, clasamentul din 2023 o plasează pe locul 47, țara noastră fiind depășită de Irak, Elveția.  Și la nivel european, în topul celor mai puternice armate din Europa, România a fost plasată în clasament pe locul 13, după ce în urmă cu doi ani s-a aflat pe locul 12.

Țara noastră deține un scor PowerIndex de 0,7735 (un scor de 0,0000 fiind considerat „perfect”).

Potrivit Business Insider, acest clasament ia în considerare factori precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și poziția financiară, geografia și resursele disponibile.

Acești factori sunt folosiți pentru a genera un scor ”PowerIndex”, unde un scor mai apropiat de zero indică o armată mai puternică.

Top 10 cele mai puternice armate din lume

armate 1

1: SUA
Global Firepower a pus SUA pe primul loc, deoarece Statele Unite „prezintă cifre impresionante în categoriile cheie de materiale, financiare și de resurse”.

SUA, care a primit un scor PowerIndex de 0,0712, este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansată în sectoarele cheie din domeniul medical, aerospațial și al telecomunicațiilor, menținând în același timp un avantaj pe mai multe piețe industriale majore, „ceea ce permite un anumit grad de autosuficiență”.

Cu 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac, începând cu aprilie 2023, țara s-a clasat pe primul loc în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea flotei sale de avioane, numărul de nave de război și puterea flotei sale de transport.

De asemenea, SUA aveau de departe cel mai mare buget de apărare, de 761,7 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, care avea un buget de apărare de 230 de miliarde de dolari.

2: Rusia
Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul doi în clasamentul Global Firepower.

Invazia Rusiei în Ucraina „a evidențiat limitări cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului său cantitativ în materie de forță de muncă și material față de Ucraina vecină”, afirmă Global Firepower, care subliniază faptul că China se apropie de locul al doilea.

Global Firepower a clasat Rusia pe locul al doilea în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Iar în ianuarie 2023 Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare.

Deși Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina – pierzând cantități considerabile de echipamente, în special tancuri – forțele sale aeriene și navale au evitat în mare parte daunele.

În general, Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714.

3: China
Global Firepower a clasat China pe primul loc în ceea ce privește forța de muncă disponibilă și forța flotei sale navale.

China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent decisiv pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru”, arată Global Firepower în ultimul său clasament.

Dacă această tendință continuă, China „va deveni principalul adversar militar global al Statelor Unite”.

Potrivit Global Firepower, China dispune de o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, împreună cu 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare.

China are un scor PowerIndex de 0,0722.

4: India
Forța Indiei constă în mărimea populației sale. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea în ceea ce privește forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală disponibilă și forța paramilitară.

Începând cu ianuarie 2023, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, adică 47% din populația țării.

De asemenea, India are aproape 1,5 milioane de militari activi în 2023.

Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025.

5: MAREA BRITANIE
Global Firepower afirmă că poziția Marii Britanii a fost consolidată de punctele forte ale acesteia în ceea ce privește forța de muncă și puterea aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică.

„Este, de asemenea, una dintre puținele puteri care operează mai mult de un portavion”, se arată în raport.

În prezent, Marea Britanie are două portavioane, un număr egal cu cel pe care îl au China, Italia și India, dar mult mai mic decât cele 11 pe care le operează SUA.

Global Firepower a clasat Marea Britanie în top 10 în domenii care includ numărul total de porturi disponibile și puterea totală a flotei de avioane tancuri aeriene, acordând țării un scor PowerIndex de 0,1435.

6: Coreea de Sud
Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile de zeci de ani cu Coreea de Nord.

Global Firepower a clasat Coreea de Sud în primele cinci locuri în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța elicopterelor.

Global Firepower precizează că națiunea asiatică avea peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023.

În general, Coreei de Sud are un scor PowerIndex de 0,1505.

7: Pakistan
Pakistanul a urcat de pe locul 9 în clasamentul general în 2022 și pe locul 7 în 2023.

În timp ce Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023, Global Firepower a precizat că ascensiunea sa se datorează și faptului că topul din acest an se concentrează mai mult pe resursele naturale și pe frontierele comune.

Pakistanul se învecinează cu Afganistanul, China, India și Iranul și are multe zăcăminte de cărbuni, precum și câteva câmpuri de petrol și gaze naturale.

Global Firepower a clasat Pakistanul în top 10 în domenii care includ populația totală disponibilă aptă pentru serviciul militar, forța de muncă militară activă totală disponibilă și forța totală a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694.

8: Japonia
Global Firepower a clasat Japonia în top 10 pentru forța flotei de avioane, forța totală a elicopterelor și forța flotei de vehicule blindate de luptă.

Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile mari, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul al doilea (după SUA) în ceea ce privește forța flotei sale de avioane pentru misiuni speciale – platforme dezvoltate special pentru a-și asuma un rol deasupra câmpului de luptă „prin utilizarea de echipamente avansate la bord sau de trăsături specializate”.

Global Firepower a precizat că Japonia avea peste 1.400 de aeronave militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711.

9. Franța
Global Firepower a clasat Franța pe locul 9 în clasamentul general, în top 10 domenii care includ flota totală de avioane-cisternă, flota totală de elicoptere și numărul de nave de război distrugătoare, precum și puterea totală a flotei sale de transport.

Potrivit sursei citate, Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 nave de război distrugătoare în ianuarie 2023, ceea ce îi conferă un scor PowerIndex de 0,1848.

10. Italia
Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de avioane-cisternă, numărul total de elicoptere, numărul total de avioane de atac și numărul total de nave de război portavioane.

Sursa citată a precizat că Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023.

Global Firepower a acordat Italiei un scor PowerIndex de 0,1973.

Top – cele mai puternice armate din Europa

Marea Britanie, Franța și Italia dețin cele mai puternice armate din Europa. Ucraina se află pe locul 4, iar România pe locul 13.

armate top europa

Top armate din Europa de EST

Armata României se află pe locul 4 din Europa de Est, după Rusia, Ucraina și Polonia. Republica Moldova se află pe ultimul loc.

armate europa de est

Top global – cele mai puternice armate

armate 1 1

armate 2

armate 3

armate 4

armate 5

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca a învins Rapidul fără drept de apel. 79 – 56

Publicat

De

u bt cluj

U-Banca Transilvania a jucat joi primul meci al sezonului în Liga Națională de Baschet masculin. Echipa antrenată de Mihai Silvășan a întâlnit-o pe Rapid București acasă, în BT Arena din Cluj-Napoca.

U-BT Cluj -Napoca a stat în weekend-ul trecut, astfel că disputa de azi a contat pentru etapa cu numărul II a Ligii Naționale.

Tot azi, U-BT a anunțat un record, și anume vânzarea a nu mai puțin de 2.196 de abonamente.

U-BT a reușit o victorie clară împotriva echipei Rapid București – 79 – 56.

Cel mai bun jucător al U-BT a fost Emanuel Cățe, care a reușit 19 puncte și 7 recuperări.

Bryce Jones și Karel Guzman au reușit fiecare câte 14 puncte, iar Andrija Stipanovic 12 puncte.

Foto: Facebook/ U-BT Cluj-Napoca

Citește mai departe

ECONOMIE

Conducte de gaze naturale, alimentare cu energie electrică, extinderea reţelelor de fibră optică în Cluj şi-n alte 4 judeţe

Publicat

De

conducte gaze transgaz
Guvernul a aprobat, joi, hotărârile pentru realizarea unor conducte de transport gaze naturale în mai multe judeţe, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, transmite Agerpres.
„Un set de hotărâri de Guvern au avut în vedere pregătirea unor proiecte de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. Este vorba despre realizarea unor conducte de transport gaze naturale în judeţele Mehedinţi şi Timiş, respectiv pentru realizarea unor conducte de gaze naturale, alimentare cu energie electrică, extinderea reţelelor de fibră optică în judeţele Dolj, Olt, Cluj, Sălaj şi Bihor”, a precizat Constantin, după şedinţa de Guvern.
El a menţionat că deciziile luate sunt premergătoare demarării proiectelor care vor fi dezvoltate de S.C. Transgaz, în scopul „extinderii reţelelor de gaze şi a creşterii accesului la energie şi comunicaţii pentru cetăţeni, grădiniţe, şcoli, unităţi sanitare, instituţii publice şi societăţi economice”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Partida Romilor ”Pro Europa” rupe legăturile cu autoritățile locale din Gilău. ”PNL sabotează romii”

Publicat

gilau cl 1

Partida Romilor ”Pro Europa” rupe legăturile cu autoritățile locale din comuna Gilău și acuză consilierii PNL că sabotează romii. De asemenea, va fi sesizat președintele Consiliului Județean Cluj.

Conflictul a pornit de la refuzul PNL de a numi, în ședința Consiliului Local Gilău, pe consilierul local Aurel Roșianu în Consiliul de Administrație al școlii din comună, în condițiile în care unitatea de învățământ se confruntă cu probleme cauzate de elevii de etnie romă, iar prezența unui consilier rom ar fi avut rolul de a le atenua.

”Președintele de ședință Ioan Gheorghe Creț, de la PNL, a propus în CA al școlii o colegă de-a sa de la liberali, pe Ioana Abrudan, și a mai fost numit Harasztosi Pal, de la UDMR, în detrimentul comunității rome. Inclusiv inspectoarea pentru romi de la ISJ Cluj a susținut numirea consilierului local din partea romilor, dar PNL nu a vrut să audă.

Suntem profund nemulțumiți și, drept urmare, Partida Romilor rupe legăturile cu PNL la nivelul autorităților locale din Gilău, a Primăriei. Comunitatea romă este folosita de catre partidele politice din Gilău doar în campania electorala și la alegeri, iar drepturile romilor din comună sunt puse sub preș de către o parte din consilierii locali ai Consiliul Local Gilau, cât și de către compartimentele din cadrul Primăriei Gilău. PNL sabotează romii din Gilău”, a spus președintele organizației de tineret a Partidei Romilor ”Pro Europa” Cluj, Dragoș Roșianu.

gilau cl 2â

Acesta susține că la ultimele alegeri locale a curs cu lapte și miere, iar acum ”curge aroganță, discriminare și nepăsare fata de romii din Gilău de catre o parte din Consiliul Local Gilău, for decizional cu privire la treburile comunei”.

Fără mită electorală

”În alegerile locale din 2020, membrii partidelor politice au dezorientat și influențat prin promisiuni și sume de banii tinerii romii din comunitatea romă și pe tinerii din echipa de fotbal a romilor din Gilău, pentru a vota candidații pentru Consiliul Local.

Acum eu vin și trag un semnal de alarma despre faptul că cine se va mai apropia de comunitatea romă să le ofere oamenilor sume de bani ori promisiuni deșarte, indiferent de partidul politic, promit că voi recurge la depunerea plângerilor penale.

Dacă cineva își pune întrebarea cum a ajuns un anume partid sa aibă atâtea voturi este prin simplu fapt că a mituit comunitatea romă. Romii sunt folosiți doar în alegeri, dar, gata, vrem drepturi egale, suntem sătui de promisiuni”, a precizat Dragoș Roșianu.

Acesta susține că Aurel Roșianu, consilier local în cadrul CL al comunei Gilău din partea Partidei Romilor ”Pro-Europa”, ține în permanență legătura cu părinții elevilor și cu mediatorul școlar din cadrul școlii cu scopul de a oferi sprijin elevilor de etnie romă de la școala din comună, conform cadrului legal în vigoare, atât ca presedinte judetean al Partidei Romilor ”Pro Europa”, cât și ca și consilier local.

”Ținând cont de aceasta relație formată de-a lungul anilor dintre Aurel Roșianu și părinții romi, acestea din urmă l-au rugat și îl susțin în continuare ca să fie reprezentantul lor în cadrul Consiliul de Administrație al școlii, deoarece a sprijinit foarte multe familii în rezolvarea problemelor din comunitatea romă”, a conchis liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Cluj.

Numărul elevilor romi de la școala din Gilău se apropie de 250.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Victorie pentru „U” Cluj în Cupa României. A învins Steaua București cu 3-1

Publicat

De

u cluj facebook u cluj

CSA Steaua București și „U” Cluj s-au întâlnit joi în primul meci al grupei B a Cupei României.

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă și merge mai departe în Cupa României. Ilie a înscris două din golurile Universității.

Echipele de start:

CSA STEAUA: I. Pop – D. Maftei, Vîrtej, Walace, Beța, Ad. Ilie (cpt.) – Sierra, Mancuso, D. Matei – Chipirliu, Chunchukov
Rezerve: H. Iancu – Bărbulescu, Enceanu, Boiciuc, Raicu, Dobrescu, Buziuc, Topuzov, C. Avram
Antrenor: Daniel Oprița

U CLUJ: Iliev – Peteleu, Masoero, Mitrea, Vătăjelu – Nistor, Bic, Doukoure, Chipciu (cpt.) – F. Ilie, Popadiuc
Rezerve: Gorcea – Oancea, Pițian, Miron, V. Gheorghe, Hofman, Fossati, D. Popa, Silaghi
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Stadion: „Steaua” (București)
Arbitru: Vlad Baban; A1: Mihăiță Necula; A2: Ioan Alexandru Corb.

„Șepcile roșii” au început meciul în forță.

Primul gol al partidei a fost înscris de „U” Cluj. După o pasă a lui Nistor, Alexandru Chipciu a înscris în poarta adversă, în minutul 26.

În minutul 34, Filip Ilie înscrie și el în poarta Stelei. A fost 2-0 pentru Universitatea Cluj, scor cu care s-a și încheiat prima repriză.

Ilie a înscris din nou, în minutul 53 al partidei și a dus scorul la 3-0 pentru „U” Cluj.

Steaua a reușit să reducă din diferență în minutul 65 prin Alexandru Boiciuc.

Foto: Facebook/ FC Universitatea Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax