ADMINISTRAȚIE
Venituri de peste 7 milioane de lei și un PROFIT istoric, de 2,3 milioane de lei, pentru BTarena, în 2023

Sala Polivalentă S.A., compania care administrează BTarena din Cluj-Napoca, cea mai mare sală multifuncțională din România, a raportat un profit brut de 2,3 milioane de lei pentru anul 2023, în creștere cu peste 35 la sută față de 2022. Veniturile totale ale instituției au depășit 7 milioane de lei, o creștere de peste 27 de procente față de anul precedent.
„Cifrele vin în contextul în care, anul trecut, în BTarena s-au investit peste 3 milioane de lei în transformarea sistemului de iluminat într-unul modern, comparabil cu cele existente la arenele din Munchen sau Barcelona, dar și în suplimentarea stațiilor de încărcare electrică din parcarea subterană și în dotarea acesteia cu un sistem inteligent de citire a plăcuțelor de înmatriculare.
Venituri de peste 7 milioane de lei și un PROFIT istoric, de 2,3 milioane de lei, pentru BTarena, în 2023
Sala Polivalentă S.A., societatea care gestionează activitatea BTarena, își continuă traseul ascendent pe piața de profil din România și își consolidează poziția lider în rândul sălilor multifuncționale. Conform raportului financiar pe anul 2023, profitul obținut a fost de peste 2,3 milioane de lei, o sumă care o transformă în cea mai rentabilă instituție de profil din România. Cifrele se datorează unor venituri record, de peste 7 milioane de lei, și aici fiind înregistrată o creștere pe 27% față de anul 2022.
„2023 este încă un an în care Sala Polivalentă S.A. este pe profit, iar cifrele ne plasează pe primul loc ca profitabilitate între sălile multifuncționale din România. Această creștere a veniturilor și profitului se datorează, în mare parte, celor peste 100 de evenimente organizate în BTarena anul trecut și numărului de spectatori care ne-au trecut pragul, gradul de ocupare la multe evenimente depășind pragul de 90%”, a spus Ionuț Rusu, directorul BTarena.
„Avem deja confirmări pentru concerte ale unor artiști importanți din străinătate”
În 2023, BTarena a găzduit mai bine de 100 de evenimente de toate tipurile, printre care meciurile “U”-BT în grupele BKT EuroCup, cu o medie de aproape 7.000 de spectatori/partidă, cinci concerte sold-out ale celebrului violonist Andrei Rieu care au adus peste 40.000 de oameni, în total, dar și o ediție a Campionatului Mondial de Gimnastică Ritmică rezervat junioarelor. Pe lângă acestea, publicul a avut ocazia să o vadă pe Gabriela Ruse jucând finala Transylvania Open 2023, desemnat cel mai bun turneu WTA250 din lume, dar și să participe la concertele de la scena Galaxy, din cadrul UNTOLD Festival. Peste un milion de spectatori au călcat pragul BTarena în anul 2023 conform estimărilor instituției.
În 2024, anul în care BTarena împlinește 10 ani de la inaugurare, conducerea se așteaptă ca numărul de evenimente să crească mai ales ca amploare, nu doar ca număr.
“Dacă ne uităm acum pe agendă, vedem că majoritatea week-end-urilor sunt ori rezervate, ori există o cerere de rezervare deja înregistrată în sistem. Avem deja confirmări pentru concerte ale unor artiști importanți din străinătate, dar și pentru competiții sportive la nivel de Cupă Mondială, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Ne dorim ca, începând cu 2024, BTarena să-și mențină statutul de jucător important pentru piața din regiune și să devină un concurent real pentru sălile similare din Budapesta, Zagreb sau Viena”, a mai spus Ionuț Rusu”, se arată în comunicatul BTarena.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Un clujean reclamă la Poliția Rutieră ”Parada Tobelor de Eșapament Modificate”: Pițipoancele și cocalarii turează motoarele


Vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, a anunțat că suma pe care statul o acordă în acest an pentru voucherele de vacanță ar putea fi virată din nou pe card, în acest sens urmând a fi emis un ordin de ministru cu normele de aplicare, scrie Alba24.
„O comisie a Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), Ministerului de Finanțe, Ministerului Muncii și câțiva reprezentanți ai industriei, emitenții de tichete și FHR, alături de ANAT, s-a reunit, la București, ca să dăm o dată drumul la normele de aplicare la vouchere de vacanță.
ANAT: Cei 800 de lei pentru voucherele de vacanță, pe CARD
Știți că s-a redus cuantumul suportat de stat de la 1.600 lei la 800 lei pentru vouchere, dar nici măcar n-au avut o exprimare fericită în acea ‘ordonanță trenuleț’ și de aceea nu puteam să o aplicăm. Până acum nu s-au dat vouchere de vacanță, pentru că nu existau norme de aplicare.
Încercarea noastră a fost că, dacă totuși s-au redus valoric să nu punem presiune suplimentară nici pe angajat – să vină el întâi cu bani de acasă că o să deconteze cândva, cineva – pentru că am făcut niște studii interne și am ajuns la concluzia că 85% din ei ar renunța în condițiile acestea. Nu funcționează așa și cred că am obținut să le punem banii pe card și gata, să nu trebuiască ca ei să crediteze statul înainte”’, a declarat Adrian Voican, potrivit Agerpres.
El a precizat că prin virarea celor 800 de lei pe card, nu se va pune presiune nici pe angajator în sensul de a se transforma ”într-un fel de poliție economică”, să strângă facturi, OP-uri, carduri, ca să dovedească că au fost cheltuiți 1.600 de lei.
”Până la urmă, toată această subvenție s-a redus la 800 lei, din care 160 lei sunt CASS și impozit pe venit, mai rămân 640 lei. Câtă poliție să faci pentru 640 de lei? Probabil că s-a ajuns la o declarație pe proprie răspundere și o atenționare din partea comercianților, ca să nu fie presiune nici pe ei. (…)
„Voucherele de vacanță și-au dovedit eficiența”
Sper că după această întâlnire am ajuns la o concluzie în sfârșit și o să apară un ordin de ministru cu normele de aplicare sau unul interministerial, cu normele de aplicare, și o să deblocăm voucherele de vacanță”, a mai spus Voican.
Reprezentanții din industria turismului au susținut întotdeauna că voucherele de vacanță și-au dovedit eficiența pentru că banii s-au întors în economie, iar ”turismul a trecut la alb”.
”În 2006, aveam 6.000 de unități de cazare și am ajuns astăzi să avem 26.000 de unități de cazare cu 585.000 de locuri în România. Și sunt destul de mândru de cifra asta, pentru că turismul acesta este turism la alb. Aș mai reaminti două cifre: am spus 30 de milioane de nopți de cazare. Este pentru prima oară când România depășește această cifră.
Am fost în 2019 la 29,8 milioane, dar acum am depășit chiar 30 de milioane de nopți de cazare și 14 milioane de turiști sosiți la recepțiile unităților de cazare clasificate, parcă 14,24 milioane dacă nu greșesc. E prima oară când depășim această cifră. Dintre aceștia, 11,8 milioane sunt români, 2,4 milioane sunt străini. Nu e foarte mult cu străinii. În 2017, 2018 și 2019 am avut 2,7 aproape 2,8 milioane. În 2018 a fost cel mai bun an de turiști străini”, a explicat vicepreședintele ANAT.
„10 milioane de turiști străini să aducem în România”
Nu în ultimul rând, acesta a precizat că a cerut autorităților un target de 10 milioane de turiști străini pe care să îi aducă în România în următorii ani, care se poate realiza cu o creștere anuală de 20%.
”Am reușit să punem în gura mai multor prim-miniștri și miniștri ai turismului un target: 10 milioane de turiști străini să aducem în România. Nu este imposibil. Un calcul matematic ne spune că dacă creștem cu 20%, timp de 8 ani de zile, am făcut 10 milioane. Nu e imposibil și jumătate din populația țării e bine, nu e ca în Franța cu 100 de milioane de turiști anul acesta sau cu 84 de milioane în Spania. Dar să se poate. Sunt bani acolo. Adică chiar trebuie să facem niște politici, că trebuie să săpăm un pic pământul ca să iasă petrolul, banii din turism, pentru că singuri nu ies.
Și ne lipsesc două lucruri: promovare și tehnologie. Astea ne lipsesc astăzi. Produs turistic avem bunicel, totdeauna e loc de mai bine, dar nu produsul turistic ne ține pe loc. Nu suntem în magazinele din toată lumea asta turistică și nu suntem cunoscuți, pentru că alții au bugete uriașe, de sute de milioane de euro multianuale. Noi în fiecare decembrie așteptăm să se apropie bugetul, să știm dacă în ianuarie putem să mergem la târguri sau nu”, a mai spus Adrian Voican.
CULTURA
O compoziție nelansată a muzicianului clujean Rodion Roșca, la EXTENDED PLAY, un eveniment MUZICAL de excepție

Sâmbătă, 29 martie, de la ora 20:00, la spațiul ZIZ Art and Social Area din Cluj-Napoca, de pe strada Paris nr. 5, va avea loc un spectacol teatral deosebit. Scriitorul și performerul britanic David Ellis îi va introduce pe spectatori în istoria evoluției muzicii pop britanice printr-un spectacol audiovizual intitulat Extended Play, explorând genurile rock, hippy, punk și post-punk.
„Spectacolul în limba engleză de la Cluj va avea o particularitate specială: datorită lui David Ellis și în cadrul acestei producții, va fi interpretată o compoziție încă nelansată a uneia dintre cele mai mari figuri ale rockului progresiv și muzicii electronice din Europa de Est, Rodion Ladislau Roșca, decedat în 2021. Biletele pot fi achiziționate AICI sau la locație, în ziua evenimentului.
O compoziție nelansată a muzicianului clujean Rodion Roșca, la EXTENDED PLAY, un eveniment MUZICAL de excepție
David Ellis, cercetător și creator influent în domeniul muzicii pop britanice și est-europene, și-a început explorarea intensă a Europei Centrale și de Est în 1993, ghidat de curiozitatea față de cultura post-sovietică. Deși a călătorit frecvent între țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania – în cele din urmă, orașele Kaunas și Vilnius din Lituania au devenit locurile unde s-a întors în mod constant, considerându-se un „atașat cultural fără portofoliu”.
Între 2014 și 2016, a inițiat proiecte artistice unice în penitenciare din Lituania și România. David Ellis a lăsat o amprentă semnificativă ca autor la prestigioasa revistă de muzică The Wire, dar și ca curator la unul dintre cele mai importante spații artistice independente conduse de artiști din Londra, The Horse Hospital, dedicat promovării artei experimentale și a culturii alternative. De asemenea, a colaborat cu Festivalul de Film din Tampere, Finlanda.
„Extended Play este un spectacol audiovizual bazat pe improvizație”
Artistul, care acum își prezintă spectacolul și la Cluj, a colaborat cu Irina Margareta Nistor și Rodion Ladislau Roșca, organizând în 2018 primul și singurul concert al acestuia din urmă în Marea Britanie. În cadrul spectacolului de vineri, publicul va putea asculta una dintre compozițiile nelansate ale uneia dintre cele mai mari figuri ale rockului progresiv și muzicii electronice din Europa de Est (România).
Extended Play este un spectacol audiovizual bazat pe improvizație, care explorează evoluția muzicii pop și impactul acesteia asupra culturii contemporane. Evenimentul conceput de David Ellis își are originea în anul 1965, evocând amintiri despre blonde platinat, motocicliști rebeli și frenezia eliberatoare a chitarelor Stratocaster, continuând până la perioada definitorie a punkului și post-punkului. Ellis își susține spectacolul într-o manieră liberă și captivantă, pe care el însuși o descrie drept „o rejucare emoționantă a amintirilor adolescenței împărtășite de cinci generații”.
„Spectacolul este recomandat fanilor rockului de toate vârstele”
Spectacolul este completat de proiecții și muzică, ilustrând convingător faptul că dezvoltarea rockului a fost un proces relativ consecvent, în care chiar și formele timpurii ale muzicii pop și rock conțineau elemente brutale și uneori agresive. Extended Play poate fi deosebit de revelator pentru fanii rockului din fostul bloc estic, unde situația culturală a Europei de Vest a fost adesea idealizată.
Valoarea spectacolului nu constă doar în conținutul media ales cu precizie și informațiile factuale, ci și în stilul emoționant, clar și direct de prezentare al lui David Ellis, care cu siguranță nu va lăsa pe nimeni indiferent. Spectacolul Extended Play de David Ellis este recomandat fanilor rockului de toate vârstele, în special celor interesați de evoluția și diversificarea culturii moderne”, au comunicat organizatorii.

Uniunea Europeană intenționează să introducă noi reguli pentru a spori siguranța în trafic. Dacă un șofer rămâne fără permis într-o altă țară, el nu va mai putea conducea nici în țara de rezidență, sună cea mai importantă dintre ele.
Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la mai multe reguli care urmează să fie implementate în perioada următoare privind siguranța rutieră, scrie GSP.
Atenție, ȘOFERI! UE introduce noi REGULI pentru a spori SIGURANȚA în trafic
Plecând de la faptul că aproximativ 20.000 de oameni mor anual în accidente rutiere, membrii Parlamentului European au decis să adopte o serie de noi măsuri pentru ca viitori șoferi să fie mai bine pregătiți și să fie cât mai conștienți de pietoni, bicicliști, copii și alți participați vulnerabili la trafic.
Astfel, pentru a obține carnetul de conducere, un viitor șofer trebuie învețe despre consecințele utilizării telefonului, despre riscul produs de unghiul mort, despre sistemele care ajută la condus, despre deschiderea portierelor în siguranță și despre condusul pe zăpadă și pe carosabil alunecos.
Mai mult, șoferii începători vor fi supuși unor reguli mai stricte în primii doi ani de la obținerea permisului, în ceea ce privește condusul sub influența alcoolului sau a drogurilor. Mai mult, UE va încuraja statele să aibă zero toleranță față de șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Aplicație pentru permis
În următorii ani, până în 2030, statele UE trebuie să implementeze permisul de conducere digital, care va fi disponibil într-o aplicație pentru smartphone. Șoferii pot opta și pentru varianta clasică de permis, ambele având aceeași valoare în fața autorităților.
În prezent, dacă un șofer rămâne fără permis într-o altă țară, el poate conduce în continuare restul țărilor. De exemplu, dacă un șofer român rămâne fără permis în Italia, el poate conduce în continuare în România sau în alte țări. Dar asta se va schimba în anii următori.
Noua lege va impune suspendarea permisului în orice țară, nu doar în cea care s-a săvârșit infracțiunea, țările UE fiind obligate să se anunțe între ele dacă un șofer încalcă legea și îi este suspendat carnetul.
Noile reglementări trebuie să fie adoptate de Parlamentul European şi de Consiliul UE, dar va fi o simplă formalitate. Apoi, fiecare țară va trebui să înceapă să implementeze noua legislație.