Connect with us

CULTURA

Vânătoare de obiecte și expoziții, în cadrul Fiți cu-Minți Creative Fest, la Cluj și București. Arta, accesibilă tuturor

Publicat


cluj afis fb

Arta și cultura mai sunt celebrate și mâine în cadrul celei de-a doua ediții Fiți cu-Minți Creative Fest, începută pe 18 mai. Participanții au adus în fața publicului o varietate de forme de artă vizuală, muzică și arte performative, toate gândite pentru a însufleți următoarea generație de artiști și creativi.

„Vei avea ocazia să te familiarizezi cu nume noi de upcoming artists, dar te vei (re)întâlni și cu cele deja consacrate în comunitatea artistică locală. Fie că ești un artist aspirant sau cauți, pur și simplu, o experiență culturală inedită, Fiți cu-Minți Creative Fest e destinația perfectă pentru tine.”, se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește destinația, locația principală care va găzdui festivalul în acest an este cea de la Kraft Market, însă organizatorii păstrează structura de rețea cu care a obișnuit publicul, incluzând în perioada 18-21 mai, locații dragi precum: AM. Social Space, J’ai Bistrot, Paninaro, Boteca13, Vicecream, Grădina Monteoru, Celula de artă, Pictor Shop Mihai Bravu, Aroma Pizza International, Cinema Europa, Milu Cafe, R.A.M, ALTRNTV Shop, C22 Cafeteria (în București), respectiv Insomnia și Negative (în Cluj-Napoca).

De asemenea, între 27 și 28 mai, va mai avea loc o întâlnire la Bazar de Cotroceni din Capitală.

cluj afis a4

O conexiune mai puternică între artiști și public

„Prin organizarea acestui festival an de an, urmărim să încurajăm o legătură puternică între artiști și public. Credem că arta ar trebui să fie accesibilă oricui, indiferent de background. De aceea, evenimentul se străduiește să ofere o arie largă de experiențe și oportunități de a interacționa cu artiștii și munca lor.

Suntem determinați să oferim un spațiu primitor și incluziv pentru a explora și aprecia forme diverse de artă. De altfel, credem că oricine poate fi un creator de experiențe, iar artiștii SFC prezenți în cadrul festivalului sunt doar câteva exemple dintre posibilitățile (nelimitate) ale creativității.”, spun cei de la Săfițicuminți.

Vânătoare de obiecte, ateliere și expoziții, la Cluj

Programul la Cluj este după cum urmează:

Insomnia: Treasure Hunt, Workshop, Expoziție
Negative: Treasure hunt, ExpozițieDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXPLOZIE în bucătăria unui apartament de pe strada Meteor din Cluj-Napoca. Cauza, o plită cu inducție

Publicat

O explozie a avut loc, miercuri, în bucătăria unui bloc de pe str. Meteor din Cluj-Napoca. Cauza exploziei a fost o plită cu inducție. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină la o explozie produsă în bucătăria unui apartament de pe strada Meteor. Imediat s-au deplasat la fața locului o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Echipajele au constatat faptul că explozia s-a manifestat la plita cu inducție și a produs pagube doar în bucătărie, nefiind urmată de incendiu. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale”, comunică ISU Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

SPECULAȚII. Încă un NUME pe lista de posibili antrenori ai CFR Cluj. A învățat MESERIE de la Dejan Stankovic

Publicat

milos milojevici

Lista de posibili înlocuitori ai lui Dan Petrescu la CFR Cluj, în cazul în care acesta ar pleca, s-a mai îmbogățit cu un nume. Milos Milojevic, în vârstă de 40 de ani, ex-Steaua Roșie Belgrad, a fost propus ca antrenor la CFR Cluj, în contextul în care despărțirea de Dan Petrescu pare iminentă, scrie GSP.

CFR Cluj a ratat marele obiectiv al sezonului, câștigarea titlului, și nu este sigură nici măcar de prezența în preliminariile Conference League sezonul viitor.

Relația dintre antrenorul Dan Petrescu și conducerea clubului s-a deteriorat serios, iar șansele ca „Bursucul” să se afle pe banca echipei și sezonul viitor par infime.

Favorit să-l înlocuiască pe Dan Petrescu este Cristiano Bergodi, antrenorul italian care le-a adus 3 trofee celor de la Sepsi OSK în cele două sezoane petrecute la Sf. Gheorghe, dar pe lista ardelenilor a mai intrat un nume. Unul extrem de interesant, de altfel.

Este vorba despre Milos Milojevic, sârbul care a antrenat-o pe Steaua Roșie Belgrad în ultimul sezon. Milojevic este liber de contract în prezent. A cucerit titlul în Serbia în acest sezon, calificând-o astfel pe Steaua Roșie în grupele Champions League, dar s-a despărțit de club zilele trecute, fiind înlocuit cu Barak Bakhar.

Milojevic are un CV extrem de interesant. A fost „principal” la Vikingur și Breidablik (Islanda), Mjällby AIF, Hammarby IF și Malmo (Suedia), iar sezonul trecut la Steaua Roșie Belgrad, alături de care a cucerit titlul.

A învățat meserie de la Dejan Stankovic

La formația din Capitală, Milojevic a activat și ca „secund” al lui Dejan Stankovic la Steaua Roșie între decembrie 2019 și iunie 2021, perioadă în care a cucerit două titluri de campion.

Ca fotbalist, Milojevic și-a petrecut întreaga carieră la cluburi din Serbia și Islanda. S-a retras în 2012, la 30 de ani, de la Vikingur.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Titanii snooker-ului, Luca Brecel și Jimmy White, se înfruntă la Cluj-Napoca

Publicat

snooker

Doi dintre cei mai cunoscuți campioni de snooker se vor înfrunta la Cluj-Napoca, într-un eveniment rafinat, organizat de Oberjin Private Members Club powered by Da Pino.

La masa de joc se vor afla campionul mondial en-titre, Luca Brecel, și campionul mondial al seniorilor, Jimmy White.

Demonstrația de snooker se va desfășura în 10 iunie de la 19,30 în Grădina Da Pino și va fi însoțită de o experiență culinară rafinată, orchestrată de apreciatul restaurant.

”Cultura gastronomică pe care o promovăm în cadrul Oberjin Privat Members Club și în restaurantul Da Pino înseamnă mai mult decât mâncare de cea mai bună calitate. Înseamnă și un itinerariu care se adresează spiritului și care le oferă membrilor clubului nostru experințe inedite, inclusiv aceea de a urmări demonstrația de măiestrie a unor campioni mondiali, care au ridicat snooker-ul la nivel artă”, spune managerul PR al clubului Oberjin, organizatorul evenimentului.

Brecel și White

Luca Brecel, un belgian de 28 de ani, cu origini italiene, este primul jucător din Europa continentală care a reușit să pună capăt supremației britanice în snooker. El a devenit campion mondial în acest an, după o carieră construită cu temeinicie, care a început la vârsta de 9 ani.

luca snooker

Jimmy White este un britanic de 61 de ani care a devenit campionul mondial al seniorilor, o categorie care îi grupează pe jucătorii experimentați care au cel puțin 40 de ani. Jimmy White a adunat în carieră șase finale ale competiției mondiale și a câștigat titlul de patru ori. Jimmy White joacă snooker de la vârsta de 8 ani.

jimmy

Da Pino este un hub gastronomic renumit prin experiențele de calitate pe care le oferă pasionaților de gastronomie. Restaurantul i-a avut ca oaspeți de-a lungul timpului pe: Ronnie O’Sullivan, Marc Selby, Steve Davis, Nicholas Cage, Alain Delon, Radu Mihăileanu sau Armand Assante, Loredana Groza, Inna, Pavel Bartoș, Smiley sau Codin Maticiuc.

Prețul biletelor pentru show-ul de snooker din 10 iunie începe de la 500 de lei, iar numărul locurilor este limitat.

Detaliile despre acces vor fi afișate pe platformele Oberjin Club & Da Pino din social media.

Sursa foto. Facebook

 

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU pe strada Ilie Măcelaru din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Publicat

pompieri incendiu bun bun

Un incendiu a izbucnit, miercuri, în bucătăria unui imobil de pe str. Ilie Măcelaru din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două autospeciale și au lichidat focul. Cauza probabilă a fost un scurt circuit.

„Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit cu două autospeciale la un incendiu care se manifesta la bucătăria unui imobil de pe strada Ilie Măcelaru. Flăcările s-au manifestat la elemente de mobilier și la mai multe bunuri. N-au fost persoane care să solicite sprijin medical.

Incendiul a fost lichidat, iar intervenția promptă a făcut ca flăcările să nu se extindă. Cauza probabilă: o defecțiune la o priză situată lângă elementele de mobilier”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax