Connect with us

EVENIMENT

Vacanța la Marea Roșie cu Join UP!: Ce poți face într-un sejur în Sharm-el-Sheikh, perla stațiunilor din Egipt (P)

Publicat


marea rosie

Egiptul este o destinație de vacanță preferată în ultimii ani de tot mai mulți români. Pentru istoria fascinantă, piramide sau mai degrabă pentru hotelurile cu program all-inclusive, plajele frumoase și apele incredibil de albastre din Marea Roșie, la prețuri mai mici decât în Turcia.

La invitația agenției de turism “Join UP!”, am plecat de pe aeroportul “Henri Coandă” într-o dimineață friguroasă de martie odată cu primul grup de turiști din România care au ales noua agenție pentru vacanța în Sharm-el-Sheikh, stațiunea de lux a Egiptului.

Curse aeriene spre Egipt cu propria flotă de avioane

Prima surpriză plăcută a fost spațiul foarte generos de care ne-am bucurat în avionul companiei Sky UP! – operatorul aerian care face parte din același grup de firme cu agenția de turism.

Spațiul mare dintre scaune arată că avioanele (noi am zburat cu un Boeing 737-700) nu au fost modificate pentru a încăpea cât mai multe scaune așa cum sunt cele folosite de companiile low-cost. Așa că cele trei ore și jumătate cât a durat zborul până în Egipt au trecut comod și ușor.

Ajunși în aeroportul internațional din Sharm-el-Sheikh, am început să realizez că multe dintre părerile preconcepute despre Egipt, cu care recunosc că am plecat la drum, erau greșite.

Aeroportul foarte modern, curățenie impecabilă și multe forțe de securitate care îți dau un sentiment de siguranță. Erau preconcepții pe care mi le-am format din experiențele altor turiști sau din știrile internaționale despre Egipt dar se pare că turismul este atât de important pentru economia acestei țări încât actuala conducere face eforturi uriașe pentru ca turiștii să se simtă bine și în siguranță în vacanță iar lucrul acesta este foarte vizibil.

Sharm-el-Sheikh, un oraș ca scos din cutie

Pe aeroportul din Sharm-el-Sheikh ne-a întâmpinat echipa de ghizi locali a touroperatorului Sun International cu care Join UP! lucrează și surpriza a fost un tânăr de sub 30 de ani pe nume Ahmed care ne-a spus într-o română foarte bună că el este român. Am râs cu toții dar Ahmed nu glumea și a scos din portmoneu o carte de identitate românească!

Este un cetățean român, născut la Galați din mamă româncă și tată egiptean, angajat recent de Join UP! special pentru ca turiștii români să se simtă cât mai bine în Egipt vorbind în limba lor cu un localnic bun cunoscător al ambelor popoare.

Iar adevărul este că Ahmed împreună cu colegii săi egipteni și cu Olga însoțitoarea noastră din Ucraina, au fost de un real folos pentru grupul nostru pe parcursul celor 7 zile de vacanță informativă.

Sharm-el-Sheikh nu este deocamdată destinația favorită a turiștilor români care ajung mai mult în Hurghada însă cred că acest lucru se va schimba rapid pentru că Sharm-el-Sheikh este altceva.

Construit de la zero abia acum 43 de ani, orașul-stațiune este destinația predilectă a turiștilor britanici, italieni, ucrainieni și ruși cu pretenții ceva mai mari pentru că oferă ceva special. Fiind construit de nou cu destinația de resort turistic totul e gândit astfel încât să deservească acest scop.

Pe o lungime de 35 de kilometri de-a lungul țărmului s-au construit hoteluri noi și luxoase pe o infrastructură incredibilă: șosele cu 5 benzi pe sens despărțite de spații verzi impecabil îngrijite și irigate, iluminate cu led alimentate solar, spații publice largi, magazine moderne, stații de autobuz cu aer condiționat, iluminat ambiental și arhitectural spectaculos, mobilier urban modern, terenuri de sport, spitale și săli de conferință imense.

Se vede că întreaga stațiune a fost gândită de urbaniști, arhitecți și designeri special angajați pentru un astfel de proiect. Au contribuit la imaginea impecabilă a stațiunii și recentele investiții pentru COP27, o conferință a Națiunilor Unite despre schimbările climatice găzduită de Sharm-el-Sheikh la care au participat peste 40 de șefi de stat și de guvern.

Rezultatul este impresionant, un oraș ca scos din cutie, mărginit pe o parte de Marea Roșie iar în cealaltă parte de un deșert muntos spectaculos.

Drumul de la aeroport la orice hotel din stațiune nu durează mai mult de 30 de minute pentru că și acesta a fost construit special în interiorul ei iar pe șoselele ca în palmă majoritatea vehiculelor sunt microbuze noi, albe sau portocalii, care își duc turiștii la hotelurile de pe malul mării.

Vacanța în Egipt: Traseele turistice sunt securizate

Primul drum către hotel ne-a mai dezvăluit ceva care vorbește despre grija aproape exagerată a guvernului egiptean pentru siguranța turiștilor: toată stațiunea este înconjurată pe laturile de către uscat de un zid imens din beton plin de camere video și cu posturi de control cu oameni înarmați care fac din Sharm-el-Sheikh o fortăreață în care nu intră nimeni fără un control strict al armatei și poliției.

Sunt măsuri pe care Egiptul le-a adoptat de câțiva ani buni din cauza unor atentate în urma cărora au murit turiști străini și care le-au dat peste cap industria turismului.

A fost o lecție dură pentru Egipt unde turismul e vital și se pare că învățămintele trase atunci au dus la aceste măsuri extreme care sunt binevenite pentru siguranța turiștilor.

Ce înseamnă all-inclusive în Egipt

În vacanța noastră în Egipt am stat în două hoteluri de 5* întinse pe mai multe hectare. Atât Grand Rotana Resort & Spa 5* cât și Savoy 5* te întâmpină cu intrări spectaculoase pe alei pavate cu marmură și mărginite de palmieri și fântâni arteziene. Nu înainte însă ca microbuzul să fie verificat cu câini specializați și detectoare de explozibil.

La fel și turiștii care trec prin detectoare de metal înainte de a ajunge în clădirea principală. O altă măsură de securitate suplimentară și aplicată la toate hotelurile din stațiune care dețin personal de pază și protecție propriu.

Hotelurile sunt compuse din mai multe corpuri de clădire împrăștiate pe o suprafață de teren foarte mare, printre palmieri, piscine, terase și restaurante, toate pe malul mării. Ai nevoie de 2-3 zile că să înveți pe unde ajungi la masă, la plajă sau la sala de sport dar este un efort plăcut.

Peste tot muncesc bărbați egipteni și foarte rar vezi femei localnice care să lucreze în spațiile publice. Face parte din tradiția și religia lor. La fel cum la masă nu o să găsiți carne de porc sub nicio formă tot din această cauză a restricțiilor religioase.

E un mic sacrificiu pe care trebuie să îl faci dacă ești turist în orice țară cu populație predominant musulmană. Asta nu înseamnă că gurmanzii nu au de unde alege.

Majoritatea hotelurilor au regim all-inclusive deci mâncarea este servită în restaurante de mari dimensiuni iar bucătăria este predominant internațională.

Egiptul, locul ideal pentru fanii fructelor de mare

Dacă ești fan fructe de mare ai nimerit unde trebuie pentru că la orice prânz sau cină ai pește, creveți, calamari, caracatiță și alte asemenea bunătăți gătite în diverse moduri.

Pe lângă ele găsești preparate din carne de vită, pui sau curcan pregătite în fel și chip. E aproape imposibil să nu găsești ceva pe placul tău într-un astfel de hotel. Băuturile sunt de asemenea incluse și nu lipsesc berea sau vinul din meniu.

Copiii sau cei care nu consumă alcool au la dispoziție sucuri naturale, gamele de băuturi acidulate de la branduri internaționale și apă îmbuteliată la discreție.

De alfel, nu se recomandă turiștilor străini să consume apa de la robinet de aceea apa plată îmbuteliată o aveți peste tot la dispoziție. Inclusiv în minibarul din camere.

Tips în Egipt: Cât se dă bacșiș

Apropo de camere, majoritatea sunt mai mari decât cele dintr-un hotel obișnuit, cu băi moderne, bine echipate și cu terase sau balcoane generoase. Se face curățenie zilnic iar cei care o fac sunt dea dreptul pedanți.

Vor aprecia dacă le lăsați pe pat o bancnotă de un dolar sau o monedă de un euro pentru serviciul prestat. De altfel instituția bacșișului este un fapt în Egipt și în schimbul acelui euro sau dolar veți primi multă amabilitate și atenție pentru că salariile localnicilor nu sunt prea generoase.

Plaja este cu nisip și amenajată cu beach-baruri gratuite, șezlonguri, baldachine și prosoape. Echipe de entertainment te invită la cursuri de dans, yoga sau băi de spuma așa că dacă ai copii cu tine sau nu vrei să lenevești la soare, ai de unde alege.

Este practic același sistem inventat de francezi prin Club Med în anii ’70-’80 și replicat cu succes de turci, egipteni și tunisieni.

Marea Roșie – locul unde sigur te poți întâlni cu peștișorul Nemo

Intrarea în mare se face pe pontoane plutitoare pentru că nu poți intra direct în apă din cauza coralilor care încep foarte aproape de mal. Dar vă promit că merită tot efortul de a sări în apa turcoaz ca spirtul de la capătul pontonului.

Marea Roșie are una dintre cele mai frumoase ape din lume, albastră și translucidă, plină de pești colorați și corali spectaculoși. Chiar lângă hotelul în care sunteți cazați, daca vă puneți ochelarii de snorkeling aveți 100% șanse să dați bot în bot cu peștișorul Nemo. Noi am făcut-o și apa avea în jur de 24 de grade deși eram în luna martie.

Când vă plictisiți de soare și baie sunt suficiente activități pe care le puteți face în afara hotelului. Noi am ales câteva la sugestia ghizilor noștri locali și toate au meritat fiecare bănuț.

Safari în deșertul Egiptului cu ATV-urile

Nu e o activitate pe care să o poți face pe cont propriu. Totul este organizat de partenerul local al agenției Join UP! pentru că implică ieșirea din fortăreața Sharm-el-Sheikh și intrarea în deșertul vecin.

De aceea organizatorul anunță autoritățile despre componența grupului iar prezența lui în deșert este monitorizată discret pentru siguranța turiștilor. Microbuzul ne-a scos printr-un post de control dincolo de zid și ne-a dus într-un fel de sătuc plin de parcuri cu ATV-uri și dune-buggy, un fel de mașinuțe de 2 sau de 4 locuri cu roți mari și copertine care să te apere de soarele deșertului.

După un mic instructaj și echipare cu baticuri în carouri tradițional arăbești, cu căști de protecție și ochelari de soare, am plecat către deșert călare pe ATV-uri în șir indian cu un localnic în frunte.

Dacă va plăcut filmul Mad Max sau dacă aveți un sâmbure de aventurier în voi, veți fi încântați de experiența asta. Ghidul merge în față cu ATV-ul lui și este permanent atent să nu piardă vreun turist pe drum iar pe traseu grupurile de turiști se intersectează des pe motorizatele turate.

Destinația este o așezare de beduini care acceptă și așteaptă turiști pe care-i tratează cu un ceai tradițional și o plimbare cu dromaderul. Cu 5 dolari îți plătești și ceaiul și poza pe care ți-o face beduinul cu telefonul tău înainte de a te coborâ de pe animal. Interesant dar nu e pentru oricine, mai ales dacă nu ești puțin sportiv.

Excursia durează 4-5 ore cu tot cu drumul înapoi la hotel unde veți ajunge cu praf în cele mai ascunse locuri și pliuri. Dar noi am ajuns veseli și plini de adrenalină, deci vă recomand să o faceți.

Hammam și baie turcească: tratamente de relaxare

Aici se poate merge pe cont propriu, cu condiția să știi unde să mergi și să iei un taxi până la locație. Unde am fost noi părea să fie un stabiliment foarte cunoscut în Sharm-el-Sheikh, cu punctaj de 9.3 pe TripAdvisor și cu multe recomandări de la alti turiști.

Ne-am dus cu ghizii noștri locali Ahmed romano-egipteanul și Petrus, șeful său local de la Sun International. Baia turcească e ceva mai puțin obișnuit pentru un turist european. Am început soft, cu o saună uscată și un jacuzzi de dimensiuni mai mari. A fost doar de acomodare.

Am fost conduși apoi într-o cameră imensă, plină de mese din marmură încălzită și de angajați îmbrăcați în uniforme negre care ne-au preluat individual. Fiecare am fost așezați pe o astfel de masă și a început procedura.

Fără avertisment m-am trezit cu o oală de apă în cap și întrebat abia apoi dacă temperatura apei e bună pentru mine. Din fericire era perfectă. Apoi a început ceva mai puțin plăcut, cel puțin inițial.

Băiatul care se ocupa de mine a scos dintr-o pungă sigilată o mănușă neagră din fibre de nucă de cocos și a început să frece fiecare bucățică de piele disponibilă, pornind de la cap.

Un fel de tratament cu șmirghel pe tot corpul, cu mici întreruperi în care mai primești câte o oală de apă caldă în cap. Procedura urmărește să îndepărteze orice urmă de piele moartă de pe corpul tău, un fel de scrub care doare ca naiba la început.

După “șlefuire” urmează o parte mult mai plăcută când omul tău te acoperă cu spumă și îți face un fel de masaj combinat cu presopunctură. Minunat!

La final te mai spală o dată cu multă apă caldă și te trimite într-o cameră de relaxare unde altcineva vine și te unge din cap până în picioare cu un ulei de cacao foarte bine mirositor care îți calmează pielea iritată de mănușa din cocos.

Cert este că atât de curat cum am ieșit din hammam nu m-am simțit niciodată iar a doua zi bebelușii putea fi invidioși pe pielea mea cea nouă.

Excursie pe Marea Roșie și scufundări printre corali

Pentru mine a fost experiență pe care am așteptat-o cel mai mult. Ca și la safari în desert, trebuie să o faci în mod organizat, cu grupul. Drumul de la hotel până în port nu durează mai mult de 30 de minute. Acolo te așteaptă o parcare imensă cu sute de microbuze turistice și un port înțesat de yahturi care încarcă pe rând grupurile de turiști aduși de ghizi.

Cam toate au același program și același traseu deci trebuie să te înarmezi cu putină răbdare până să ajungi pe vas. Controalele de securitate adaugă un element: nu ai voie cu alcool la bordul navelor din motive de siguranță.

Din port se pleacă spre o rezervația naturală națională locul unde navele aruncă ancora și începe programul de scuba și snorkeling.

Cine vrea să facă scufundări trebuie să completeze niste formulare și declarații și să asiste la un curs teoretic foarte bine explicat de instructorul de scuba. Oamenii stiu ce fac și nu se joacă deloc cu siguranța clienților.

De altfel, fiecare turist care vrea să facă scufundări este preluat personal în apă de instructor și condus tot timpul, individual, însoțit de un alt angajat care filmează și face fotografii subacvatice.

Experiența este incredibilă pentru iubitorii de apă și pești. Doar în zona Australiei mai există ape atât de curate și bogate în corali și pești tropicali. Pentru snorkeling procedurile nu sunt atât de stricte iar responsabilul cu această activitate duce în mare mai mulți turiști o dată.

În total se fac trei opriri în locații diferite iar între ele se servește și o masă tradițională pe vaporaș. Durata totală a excursiei depășește 6-8 ore.

Cumpărături și vizite la obiective religioase

Sharm-el-Sheikh are mai multe zone de shopping întinse pe bulevarde largi și în piețe moderne. Veți găsi câteva mall-uri și multe magazine tradiționale dar nu vă așteptați să găsiți branduri occidentale prea multe.

În schimb puteți cumpăra obiecte de îmbrăcăminte din vestitul bumbac egiptean, uleiuri esențiale, parfumuri orientale, obiecte din piele, mirodenii, cafea și suveniruri. Egiptenilor le place să negocieze deci dacă nu ești fanul acestui tip de comerț caută magazine cu preț fix.

Un loc surprinzător de colorat și animat este piața Soho care face parte din grupul Savoy și Sun International. Soho se desfășoară chiar în fata hotelului Savoy și arată foarte bine mai ales seara, fiind plin de terase, restaurante și magazine.

Dacă vreți să aflați câte ceva despre istoria locului puteți vizita două lăcașuri de cult reprezentative pentru cele două religii predominante în Egipt.

Unul este moscheia Al Sahaba în care vin să se roage credincioșii musulmani iar celălalt este, cumva surprinzător pentru o țară din Africa, o biserică creștin-ortodoxă aparținând credincioșilor ortodocși-copti.

Niciunul dintre lăcașurile de cult amintite nu sunt foarte vechi pentru că așa cum am menționat, Sharm are o istorie de numai 43 de ani însă ambele sunt construcții impresionante, inspirate din arhitectura tradițională respectivă.

În Egipt trăiesc peste 100 de milioane de oameni, majoritar musulmani însă aproape 20 de milioane sunt creștini-ortodocși de rit copt.

Chiar ghidul nostru Petrus, este creștin și mândru de asta. Din fericire, cele două culte religioase trăiesc acum în armonie cu toate că în istoria recentă au existat tulburări cauzate de fanatismul religios. Se pare însă că actualul președinte al Egiptului a reușit să calmeze spiritele prea încinse și să aducă stabilitate în tară.

Vacanță în Egipt: Informații utile pentru turiști. Costuri și sfaturi.

  • Un sejur ca cel pe care l-am petrecut noi în Sharm la hotelurile Grand Rotana sau Savoy costă prin agenția Join UP! aproximativ 1.000 de euro de persoană. Nu sunt incluse în acest cost excursiile opționale. În acest an, plecările au început din București dar până la vară vor exista plecări și din Cluj Napoca, Iași, Timișoara și Suceava

Concediu în Egipt: cât costă activitățile opționale

  • Costul aproximativ al activităților opționale este de: 25 de dolari pentru moto-safari; 35 de dolari hammam; excursia pe mare 40-50 de dolari plus 30 de dolari scuba diving.
  • E mai avantajos să plecați cu dolari în Egipt decât cu euro pentru că au aproape același curs de schimb fată de moneda locală: 30-32 de lire egiptene. Puteți plăti direct cu dolari și veți primi rest în dolari în cele mai multe locuri. E posibilă și plata cu cardul în unele locații.

Atenție la convorbirile telefonice și internet pe perioada vacanței în Egipt: soluțiile cele mai bune

  • Atenție la costurile de roaming care sunt imense mai ales pentru datele mobile care ajung să coste 12-13 euro/Mb deci o singură poză pusă pe Facebook vă poate costa peste 50 de euro. Sfatul nostru este să nu folosiți roamingul deloc pentru că și apelurile de voce costă mult-circa 2 euro pe minut.

Cel mai bine este să folosiți wi-fi de la hotel pentru că vitezele de transfer au fost foarte bune (cel puțin la hotelurile la care am stat noi). Sau, o variantă și mai bună ar fi să aveți cu voi un modem mobil sau un telefon mai vechi în care să puneți o cartelă locală de Vodafone/Orange cumpărată de la reprezentanța din aeroportul Sharm și să vă faceți hot-spot.

Cu aproximativ 15 euro cumpărați cartela respectivă și aveți cam 50 Gb de date, adică mai mult decât suficient pentru o săptămână de citit știri, Instagram, Facebook sau apeluri prin wi-fi pe Whatsapp, Facetime sau ce mai folosiți de obicei.

  • Nu uitați să vă puneți în bagaj creme și spray-uri cu factor de protecție solară cât mai mare. În Egipt soarele arde puternic chiar și atunci când bate vântul și nu simțiți arșița. Veți vedea a doua zi că nu vă ajung cremele de arsuri solare dacă nu vă protejați. Pălăriile, șepcile și ochelarii de soare nu trebuie să vă lipsească de asemenea.
  • Înainte să plecați, încheiați o asigurare medicală pentru turiști la o societate serioasă. Nu costă mai mult de 50-60 de lei dar acoperă multe costuri dacă aveți ghinion să vă îmbolnăviți sau să vă accidentați.
  • Luați cu voi medicamente de strictă necesitate. Găsiți și în Egipt dar denumirile diferă așa că mai bine luați ce cunoașteți de acasă.
  • Ascultați întotdeauna sfaturile ghidului vostru local pentru că el este responsabil de siguranța voastră acolo și de buna voastră dispoziție. Respectați regulile locale de comportament pentru a nu vă strica vacanța cu amenzi usturătoare sau alte neplăceri.

Despre Join UP!, agenția care ne-a făcut vacanța plăcută în Egipt

Grupul format din Join UP! și Sky UP! este originar din Ucraina. Războiul i-a obligat să își scoată flota de avioane din țara lor și să caute refugiu în tări prietenoase de unde să își poată continua activitatea. Până să înceapă războiul erau una dintre cele mai mari agenții de turism din regiune și trimitea zeci de mii de turiști în foarte multe destinații. Acum operează din țările baltice și cea mai recentă piață pe care au intrat este România unde au deschis o agenție în București pe strada Vasile Lascăr la numărul 178, etajul 4.

Detalii despre agenție pot fi găsite pe https://joinup.ro/ro . Informații despre destinatii și rezervări pot fi obținute la email: romania@joinup.ro , tel.: +40 31 229 77 06.

Pentru turiștii români, Join UP! pregătește sezonul estival 2023 cu destinații în care are legături puternice cu touroperatori și hotelieri locali: Egipt, Turcia, Grecia, Tunisia și Spania (Tenerife).

Printr-un parteneriat cu FlyDubai Wings mai oferă pachete pentru Maldive, Sri Lanka, Emiratele Arabe Unite, Tanzania (Zanzibar) și Thailanda. Acestea din urmă vor fi operate doar din București.

Join UP! spune că vor aplica și în România principiile care i-au făcut lideri de piață în Ucraina și pe alte piețe pe care operează: oferă turiștilor programe pe destinații diverse cu plecări din regiuni diferite ale tării făcând din accesibilitate o prioritate astfel încât să vă puteți bucura de călătorii în cel mai confortabil mod posibil, indiferent de zona în care locuiți.

Reportaj realizat de C. M. și I. M.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dan Tanasă (AUR): “Conservele cu ochi albaștri INFILTRATE în AUR primesc ordinul de chemare în unitățile de care aparțin”

Publicat

Deputatul AUR Dan Tanasă acuză sistemul că încearcă să destructureze mișcarea politică din care face parte: “Conservele cu ochi albaștri infiltrate în AUR primesc ordinul de chemare în unitățile de care aparțin”.

„În AUR vii să dai, nu să iei. Este sloganul nostru încă din momentul în care mișcarea AUR de redeșteptare națională a apărut în spațiul politic românesc.

Dan Tanasă (AUR): “Conservele cu ochi albaștri INFILTRATE în AUR primesc ordinul de chemare în unitățile de care aparțin”

De 4 ani am rezistat în fața tuturor încercărilor făcute de diverse grupuri de interese de a ne destructura. Ne-au prezis dispariția încă din primul an de Parlament. Dar, în pofida tuturor așteptărilor, am rezistat și astăzi suntem a doua forță politică din România.

Dacă au văzut că nu le merge cu diverse tehnici să ne înfrângă, sistemul a încercat să infiltreze tot felul de conserve cu ochi albaștri, care, la momentul potrivit, să se detoneze singure și să creeze prejudicii de imagine AUR. Unele dintre ele venind, cel mai probabil, inclusiv de la un domn bine cunoscut în rândul sistemului, celebrul general Coldea, spaima PSD și PNL.

„Jurnaliștii de casă ai PSD și PNL anunțau plecări din filialele partidului”

Problema lor este că ne-am prins de această intenție a lor, atât a sistemului securist care a pus stăpânire pe țară de 34 de ani, cât și a marionetelor care se prezintă drept adversari politici pentru AUR, și anume Partidul Comasat Român – PSDNL.

În urmă cu o lună aproape, jurnaliștii de casă ai PSD și PNL anunțau plecări din filialele Mehedinți și Timiș ale AUR. Titrau chiar că George Simion rămâne fără lideri de organizații în țară, chiar înainte de alegerile locale.

Cine erau acești „lideri”? Niște pocnitori trimise de PSD și PNL în AUR, în speranța că vor face mare zgomot când le va fi aprins fitilul.

Doar că, în afară de niște fum, nu au făcut mare lucru. Pe 1 Martie, în vreme ce AUR demara campania de strângere de semnături pentru europarlamentare (singurele alegeri organizate în acest an conform legii), conservele cu ochi albaștri infiltrate în AUR de sistem începeau propria lor campanie de retragere în unitățile de care aparțin. Prima astfel de conservă: Ilan Laufer.

Vineri seara, în cadrul unei emisiuni televizate de maximă audiență, am văzut și o primă asumare publică a conservei Laufer de către unul dintre partidele sistemului – vechea lui dragoste, PSD, de unde a plecat cu coada între picioare. Un lider important al PSD, Robert Cazanciuc, l-a mângâiat părintește, pe creștet, pe fiul rătăcitor Ilan, spunând că acesta își pierduse calea, iar după acțiunea de imagine de pe 1 Martie și-a redescoperit calea.

Care?

Alături de sistem, alături de partidele acestuia, alături de aceeași grupare manevrată tacticos de același domn Coldea. Scandalul generat ieri de conserva Ilan Laufer va continua, pentru că domnul Coldea și ceilalți pioni ai sistemului care prin PSD și PNL conduc România nu și-au activat toate petardele pe care le-au infiltrat în AUR.

„Curățenia de primăvară a început în AUR”

Probabil vor urma și zilele următoare să mai apară și să spună despre AUR că nu sunt băgați în seamă și alte fantasmagorii. Totul face parte dintr-o piesă foarte bine regizată de păpușarii securistoizi care au creat aceste vehicule care pornesc la sfert. Este atât de regizată încât aceste umile unelte se umplu singure de ridicol.

Spre exemplu, „antreprenorul” Laufer s-a activat fix în mijlocul Caravanei Antreprenorilor organizată de AUR (!!!) prin filialele sale, nicidecum de acesta sau partidul pe care l-a inventat. Acestui individ, la fel ca și în cazul altora, le-am acordat prezumția reabilitării în sensul apărării interesului românilor.

Doar că, atunci când li s-a spus că trebuie să muncească, au revenit la natura lor de sinecuri politice, care nu sunt capabile să obțină o funcție publică sau vreun post important decât cu sprijin politic, al unor tătuci politici.

Cam aceasta este povestea incurabilului trădător, Ilan Laufer. Când nu ai ce să oferi românilor, când ești incapabil să muncești pentru binele țării, pe care în mod mincinos te lauzi că o respecți, revii la vechea dragoste: la păpușarii care te-au crescut, la băieții generalului Coldea din Pădurea Băneasa.

Și ca el mai sunt mulți, dar curățenia de primăvară a început în AUR, iar multe astfel de conserve vor fi eliminate sau se vor elimina singure, anunțând că nu sunt lăsați să evolueze în AUR. Scenariul este scris, actorii îi știm, urmează doar ca domnul Coldea să îi activeze”, a comunicat AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj, 1-1. Clujenii se întorc acasă doar cu un rezultat de egalitate

Publicat

Farul Constanța și CFR Cluj s-au întâlnit astăzi, 2 martie, pe Stadionul Central din Ovidiu în etapa cu numărul douăzeci și nouă din Superliga României. CFR Cluj se întoarce cu un punct de pe terenul Farului, rămânând în urmă la lupta pentru titlu.

Echipele de start:

Farul Constanța: Buzbuchi – Dussaut, Boli, Popescu, Kiki – Deaconu, Nedelcu, Vina – Grigoryan, Munteanu, Rivaldihno

REZERVE: Musat – Andronache, Banu, Bechaib, Budescu, Cojocaru, Danuleasa, Grameni, Grosu, Gustavo Marins, Queiros, Sirbu

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

Farul Constanța – CFR Cluj, 1-1. Clujenii se întorc acasă doar cu un rezultat de egalitate

CFR Cluj: Sava – Manea, Boben, Ajeti, Abeid – Muhar, Keita, Tachtsidis – Fica, Birligea, Otele

REZERVE: Balgradean, Hindrich – Aussi, Avounou, Camora, Filip, Fofana, Ilie, Michael, Mogoș, Serebe

ANTRENOR: Adrian Mutu

ARBITRU: George Cătălin Găman

CFR Cluj bifează a doua remiză consecutivă în deplasare la Farul Constanța

Prima repriză începe cu ambele echipe abordând un joc precaut, prima ocazie a partidei vine în minutul 11 când clujenii beneficiază de o lovitură de colț în urma căreia Bîrligea trimite cu capul spre poarta apărată de Buzbuchi, dar acesta reține mingea fără probleme.

Prima ocazie a Farului vine în minutul 23 când Vînă trimite o centrare periculoasă în careul mic al CFR-ului, dar Rivaldihno reușește doar să ciupească balonul și portarul CFR-ului intervine salvator în ultimul moment și păstrează scorul 0 la 0.

Gazdele continuă atacurile cu Fica care trimite o centrare direct pe poartă, dar Sava greșește și scapă mingea în careu ca mai apoi Louis Munteanu să tragă spre poartă, dar Ajeti scoate crucial de pe linia porții.

În minutul 32 Louis Munteanu trimite un nou șut puternic din afara careului, dar Sava intervine încă o dată salvator și respinge balonul.

Oaspeții nu se lasă mai prejos și atacă în forță prin mijlocașul Tachtsidis care trimite o lovitură puternică spre poarta lui Buzbuchi care are o super intervenție și scoate balonul care se plasa chiar sub bara transversală.

„Deschiderea scorului vine în minutul 65”

Repriza secundă o are pe CFR protagonistă care atacă pozițional avându-l ca principal pe Manea care trimite un șut puternic, dar Buzbuchi intervine salvator și păstrează poarta intactă.

Deschiderea scorului vine în minutul 65 când Kiki a centrat pentru Louis Munteanu care a pasat cu capul perfect pentru Ronaldo Deaconu care s-a infiltrat perfect în careul advers și a trimis un voleu care îl învinge pe Sava și scorul devine 1 la 0 în favoarea echipei lui Gheorghe Hagi.

În minutul 82 CFR Cluj beneficiază de o lovitură de la colțul terenului pe care inițial o respinge un apărător al Farului, dar o face greșit până în centrul careului unde era apărătorul clujenilor Arlind Ajeti care execută un voleu imparabil și stabilește egalitatea ca mai apoi să fie scorul final 1 la 1.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

Publicat

Un bărbat care a probat, sâmbătă, un tricou în magazinul Zara din incinta Iulius Mall Cluj s-a dus îmbrăcat cu el la casă să-l plătească.

Clientul a rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

A rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Bărbatul, îmbrăcat într-un trening de firmă, a făcut scandal, dar casierița a fost de neînduplecat. Atunci clientul și-a scos tricoul pe care voia să îl cumpere și a rămas la bustul gol până s-a scanat eticheta produsului.

„Nu am mai văzut atâta tupeu, a venit un țăran la Zara să se dea mare”, a comentat o clientă care a observat tărășenia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj. Clujenii au ca obiectiv întoarcerea „acasă” cu cele 3 puncte

Publicat

De

CFR Cluj și Farul Constanța se vor întâlni sâmbătă, 2 martie, de la ora 20:00 pe Stadionul Central din Ovidiu unde vor disputa partida din etapa cu numărul două zeci și nouă, deplasare din urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne în calcule pentru titlu după începerea play-off-ului.

CFR Cluj vine după o remiză în deplasare la Oțelul Galați, scor 2-2, gălățenii i-au egalat pe clujeni în minutul 90+6 când au marcat din lovitură de la 11 metri, la 10 minute după ce alb-vișiniii au preluat conducerea tot din lovitură de la 11 metri. CFR Cluj nu concepe să se întoarcă la Cluj fără cele 3 puncte, mai ales după ce s-au depărtat la 12 puncte de liderul FCSB cu două partide înainte de începerea play-off-ului.

Farul Constanța vine după o partidă modestă împotriva „U” Cluj pe Cluj Arena unde au pierdut cu 1 la 0. Elevii lui Hagi traversează o perioadă incertă după ce în ultimele două etape au obținut doar un punct din șase posibile. Farul Constanța se află pe locul 5 în Superliga României cu 41 de puncte și este aproape sigură de prezența în play-off.

 

CFR Cluj vrea să repete deznodământul partidei din turul campionatului împotriva Farului

 

Ultima întâlnire dintre CFR Cluj și Farul Constanța a fost pe 30 octombrie anul trecut când clujenii s-au impus cu 3 la 1 împotriva echipei antrenate de Gheorghe Hagi, golurile fiind marcate de Constantin Budescu pentru Farul Constanța și Juricic, respectiv Karlo Muhar care a reușit o dublă pentru echipa antrenată la acea vreme de Mandorlini.

După douăzeci și opt de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă poziția a treia în clasament cu 49 de puncte, în timp ce Farul Constanța este pe locul cinci cu 41 de puncte acumulate.

 

„Ne așteaptă un meci greu cu o echipă de play-off, campioana României de anul trecut”

 

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor a declarat că pe clujeni îi va aștepta un meci greu pe stadionul celor de la Farul, dar este încrezător că echipa sa va face o figură frumoasă și va repeta șcenariul din turul campionatului când clujenii au învins campioana României „ Farul Constanța este o echipă greu de bătut, au valoare, au demonstrat-o și anul trecut chiar dacă nimeni nu le dădea nici o șansă, câștigând campionatul, îi respectăm, dar noi mergem acolo să luăm cele trei puncte pentru a rămâne aproape de Rapid și de FSCB care sunt în fruntea clasamentului.”

Cosmin Olaru

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax