ACTUALITATE
UTCN, parte a Inno EUt+, un proiect european de succes în domeniul antreprenoriatului

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), partener în cadrul Inno Eut+, un proiect conex al noii alianțe universitare europene, denumită Universitatea Europeană de Tehnologie (EUt+), anunță rezultatele de succes obținute în perioada de implementare iulie 2021 – iunie 2022 (primul an al proiectului finanțat pe o perioadă de 2 ani).
Obiectivul principal al Inno Eut+ este de a crește capacitatea de inovare și antreprenoriat a instituțiilor de învățământ superior implicate, cu o creștere a numărului de antreprenori aspiranți și de spin-off-uri create, ca urmare a programelor comune de studii antreprenorialeși a mecanismelor de sprijin implementate.
Universitățile încearcă să aducă plus valoare educației tehnice pe care studenții o primesc în universitate,cu scopul de a pregăti noua generație de inovatori.
Proiectul de 1,2 milioane de eurourmărește să dezvolte programe formale și informale de învățământ antreprenorialincluziv,care să ajute la pregătirea personalului academic și non-academic pentru a inspira, îndruma și susține persoane sau echipe de antreprenori aspiranți într-un corp divers de studenți și cercetători.
Rezultatele proiectului
Managementul proiectului Inno EUt+ este mându să anunțe rezultateleobținute în primul an de implementare, care s-au concretizat în schimbări la nivel instituțional, contribuții la dezvoltarea inovațiilor și a întreprinderilor, consolidarea parteneriatelor și îmbunătățirea calității inovării și a educației antreprenoriale.
Astfel, cadrele didactice șistudenții au fost încurajați să gândească precum antreprenorii și să găsească soluții valoroase pentru problemele locale și societale.
Consolidarea parteneriatelor
A fost integrat cu succes triunghiul cunoașterii, cu sprijinul celor 7 instituții de învățământ superior și a celor 2 parteneri, Water Alliance și Chrysalis LEAP, care sunt bine ancorați în domeniul inovării și al antreprenoriatului din sfera tehnologiilor nepoluante.
Îmbunătățirea calității inovării și a educației antreprenoriale
Primul pas pentru a ne atinge obiectivele a fost să ne pregătim personalul ca formatori în domeniul antreprenoriatului climatic (Climate Entrepreneurship Trainers) prin Chrysalis LEAP și să le oferim studenților un program bine structurat de dezvoltare a ideilor. Au fost instruiți 100 de membri ai personalului academic și non-academic, ceea ce a dus la formarea a 571 de studenți, precum și la generarea a peste 150 de concepte de afaceri în total în cadrul Alianței Inno-EUt+.
Formarea și îndrumarea studenților din cadrul Alianței au reprezentat cel mai mare impact pe care l-am avut în timpul proiectului Inno-EUt+. Pentru a spori și mai mult impactul pozitiv al formării noastre, am implementat Inno-EUt+ Student DemoDays.
Debutul Inno-EUt+ Student Demo Day s-a desfășurat la Cartagena la începutul anului 2022, cu cea mai bună echipă de studenți din fiecare instituție de învățământ superior membră prezentându-și ideea generată în timpul programului de formare antreprenorială în domeniul climei (Climate Entrepreneurship Training).
Eveniment la Riga
Cel de-al doilea eveniment Inno-EUt+ Student DemoDay, la care au participat reprezentanți ai studenților din instituțiile de învățământ superior partenere, a avut loc la Riga la sfârșitul lunii iunie 2022. Tot la Riga, studenții au participat și la o sesiune de Dirty Prototyping, pentru a avea o reprezentare vizuală a ideii lor.
Promovarea angajamentului și a schimbării instituționale
În plus, în timpul primului an de implementare a Inno-EUt+, 62 de membri ai personalului academic și non-academic au fost instruiți de către Universitatea Tehnologică din Riga prin intermediul modulului de formare „Agenți ai schimbării” (Change Agents), pentru a acționa ca ambasadori ai inovării și intraprenoriatului în cadrul instituției lor de învățământ superior, precum și pentru a găsi soluții inovatoare la problemele existente în cadrul organizațiilor lor.
Un alt rezultat important este realizarea cărții „Manualul profesorului pentru proiectarea cursurilor de antreprenoriat incluziv în învățământul superior” (Educator handbook for designing inclusive entrepreneurship courses in higher education) și traducerea sa în 7 limbi limbi: engleză, spaniolă, franceză, greacă, bulgară,letonă și română.
Acest manual servește drept ghid și poate fi utilizat și pentru a instrui profesori universitari care să creeze cursuri de antreprenoriat pentru grupuri minoritare specifice (femei, tineri, persoane în vârstă, șomeri, imigranți și persoane cu dizabilități).
Manualul se axează pe două abordări principale: Proiectarea Universală pentru Învățare și ghidarea instructorilor dornici să ia parte la diferite tipuri de inițiative antreprenoriale, precum și sprijinirea anumitor categorii specifice de grupuri subreprezentate.
Contribuții la dezvoltarea inovațiilor și a întreprinderilor
Pentru a sprijini ecosistemele noastre locale de inovare, a fost creat un program de mentorat personalizat, care a fost oferit câtorva startup-uri preselectate în cadrul programului de sprijin pentru startup-uri Inno-Eut+.
Acest program a sprijinit și a oferit mentorat pentru zece companii deja înregistrate, având aplicabilitate vastă în domeniul tehnologiei verde,de la soluții de tratare a apei, până la inițiative de revoluționare a sectorului energiei regenerabile.
Testimoniale din proiect
„A fost de o mare relevanță practică pentru mine. Mi-a făcut să avansez în ceea ce privește abilitățile și cunoștințele despre demararea unei afaceri. Și, nu în ultimul rând, mi-a oferit cu adevărat posibilități mari de relaționare.” (start-up, Țările de Jos)
„Am trecut prin multe schimbări în ultimul an. Mentoratul ne-a ajutat să obținem o perspectivă structurată asupra pieței. Ne-a permis, de asemenea, să pivotăm în ceea ce presupune modelul de afaceri actual. În urma mentoratului am reușit să facem niște pași mari înainte.” (start-up, Suedia)
„O altfel de lecție, un nou mod de a vedea lucrurile, deci un nou țel… Aceste cuvinte pot rezuma experiența mea în cadrul programului Inno-EUt+. Am fost impresionată de viziunea și implicarea tuturor persoanelor pe care le-am întâlnit.” (student, România)
Despre Inno-EUt+
Innovative European University of Technology (Inno-EUt+)este un proiect care face parte din noua alianță a Universității Europene de Tehnologie (EUt+),realizat în deplină concordanță cu obiectivele generale ale alianței și punând un accent deosebit pe integrarea spiritului de inovare și antreprenoriat în instituțiile de învățământ superior.
Partenerii care iau parte la acest proiect sunt 7 dintre cele 8 universități din consorțiul EUt+, și anume: Universitatea Tehnologică din Sofia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Dublin, Universitatea de Tehnologie din Troyes, Universitatea Politehnică din Cartagena, Universitatea Tehnică din Riga și Universitatea de Tehnologie din Cipru, împreună cu doi parteneri externi, Water Alliance, un hub de inovare tehnologică legată de apă care sprijină startup-urile și companiile din acest sector și Chrysalis LEAP, primul accelerator de idei de afaceri în domeniul tehnologiei verde din Cipru și partener EIT Climate-KIC RIS din 2016.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


După ce în spațiul public au apărut mai multe informații conform cărora populația este pregătită pentru război, MApN a liniștit populația.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat prin care dezminte categoric informațiile false apărute în spațiul public, privind mobilizarea rezerviștilor și pregătirea populației pentru apărare, subliniind că aceste zvonuri sunt manipulări fără niciun fundament legal. Reacția autorităților vine după ce, pe rețelele de socializare și în diverse grupuri de pe Facebook au fost distribuite mai multe mesaje alarmiste, scrie Fanatik.
MApN DEZMINTE mobilizarea rezerviștilor și antrenamentele militare pentru populație
Una dintre dezinformări susținea că tinerii cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, vor fi chemați de urgență la instruire militară, începând cu 3 aprilie 2025. MApN a clarificat că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România încă din 2007, conform Legii 395/2005.
„Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”, a punctat MApN.
O altă informație falsă se referea la presupuse exerciții de mobilizare, care ar fi fost pregătite de autoritățile din România pentru populație. MApN a explicat că sursa acestor informații este un articol publicat în Republica Moldova, care face referire la acțiunile Armatei Naționale moldovenești. Nu este vorba despre niciun exercițiu pregătit de autoritățile române.
Ce trebuie să știe românii despre exercițiile de mobilizare ale Armatei Române
MApN a ținut să precizeze că, deși organizează astfel de exerciții în România, acestea sunt anunțate public în prealabil și se desfășoară de obicei de două-trei ori pe an. Ultima acțiune de acest tip a avut loc în octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița.
„În acest sens, MApN precizează că execută, conform atribuţiilor funcţionale, exerciţii de acest gen şi în ţara noastră, de regulă, de două-trei ori anual, activităţi care sunt anunţate din timp în spaţiul public. Ultima astfel de acţiune de instruire a avut loc în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa (Exerciţiul MOBEX BZ-IL-24)”, au declarat reprezentanții instituției.
Pentru anul 2025, MApN a confirmat că sunt planificate exerciții de mobilizare, care vor fi comunicate public în timp util, în prima jumătate a anului. Autoritățile se așteaptă ca astfel de dezinformări să continue să apară în mediul online, de aceea le atrage atenția românilor să fie foarte atenți ca sursa informațiilor să fie adevărată.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea derby-ului cu CFR Cluj: E clar că ne dorim să CÂȘTIGĂM. Echipa este pregătită

Luni, 31 martie, cu începere de la ora 20:30, are loc derby-ul Clujului dintre „U” și CFR, primul meci din istorie în play-off-ul Superligii. Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat partida la conferința de presă.
„Vrem să luptăm pentru fiecare minge, să arătăm că suntem o echipă, că avem caracter. Să nu îi dezamăgim pe cei care au investit mult în noi și pe cei care vin să ne vadă luni seara. Cred că acesta trebuie să fie un prim obiectiv, după care, sigur, să câștigăm. E clar că ne dorim să câștigăm. Vreau să văd curaj, jucători cu personalitate, capabili să fie concentrați pe tot parcursul jocului.
Sabău („U” Cluj), înaintea derby-ului cu CFR Cluj: E clar că ne dorim să CÂȘTIGĂM. Echipa este pregătită
Ei au un antrenor foarte valoros, cu experiență, cu foarte multe trofee câștigate, foarte orgolios și ambițios și această stare o va transmite jucătorilor. Și jucătorii vor dori să își ia o revanșă față de cele două jocuri (din sezonul regular-n.n.), așa cum și noi am așteptat anul acesta, după acele rezultate negative, să ne luăm o revanșă față de noi, de publicul nostru, de cei care ne plătesc. Am reușit, am făcut două meciuri senzaționale, mai ales cel din Gruia, poate cel mai frumos meci al campionatului.
Știm că CFR este o echipă care pregătește foarte bine fazele fixe, chiar dacă până acum noi i-am pus în dificultate la aceste faze. Joacă direct pe atacanți, surprind, sunt foarte buni pe tranziția ofensivă. Sunt o echipă matură, un club care are multe trofee câștigate. Louis Munteanu este un jucător tânăr, important pentru campionatul nostru și trebuie să îi acordăm o atenție mai aparte. Pleacă foarte bine pe spații, calitatea lui numărul unu este să plece între fundașii centrali. Are execuții, e jucător de viteză”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Mesajul lui Sabău către jucători
„Să vedem la joc dacă au înțeles ce înseamnă o victorie împotriva CFR-ului. Au fost și două sau trei antrenamente mai intense, am avut grijă să-i recuperăm. Echipa este pregătită, dar când începe jocul se vede caracterul unui jucător, capacitatea sa de a-și depăși emoția respectivă, limitele uneori. Sunt aici să-i educ în acest sens și să identific acei jucători capabili să își dorească rezultate și nu să stăm la căldură și să vedem ce se va întâmpla. Vreau oameni responsabili și care știu să lupte pentru interesele acestui club.
Va veni foarte multă lume, e o presiune, oamenii își doresc foarte mult. Fanii noștri care ne-au susținut mereu își doresc foarte mult să arătăm bine ca echipă. Asta vor, să vadă în noi niște luptători. Nu cred că își permite cineva la meciul acesta să fie apatic, să nu alerge sau să nu fie concentrat. Să greșim mai puțin și să nu o facem decisiv. Să fim mai organizați pe faza defensivă, mai echilibrați, nu atât de implicați doar pe faza de atac. Trebuie să găsim un echilibru și să arătăm bine ca echipă ca să putem obține un rezultat bun la acest joc”, a completat Sabău.
Despre absențe
„Din păcate, sunt câțiva jucători indisponibili, începând cu Cristea, Bic, poate și Boboc. Să vedem dacă își va reveni și Artur, care a venit de la echipa națională și a venit bolnav. Oaidă are mici probleme la genunchi. Sunt câțiva jucători cu mici probleme, e clar că nu doar la noi, e sfârșit de campionat. Au fost multe meciuri, în general am mers pe un nucleu de jucatori și se simte o oarecare uzură. Se acumulează o anumită oboseală, trebuie să ai foarte mulți jucători care să îi poată înlocui.
Pentru mine, fiecare joc din play-off este o evaluare pentru a pregăti foarte bine sezonul următor. Vreau să știu ce jucători sunt capabili să-și fixeze obiective de play-off. Dacă anul acesta primul obiectiv a fost locurile 7-8, să nu mai avem emoțiile retrogradării și ne-am calificat în play-off, anul viitor obiectivul este clar calificarea în play-off. Nu există un alt obiectiv”, a mai spus principalul Universității.

Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă seara, pentru a scoate cadavrul unei femei din râul Someș pe raza comunei Câțcău.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, pompierii au intervenit cu o barcă pentru a scoate cadavrul din apă.
Din primele informații, este vorba despre o femeie care a dispărut de două săptămâni din Dej.
Trupul neînsuflețit a fost transportat la IML în vederea necropsiei.
Poliția Cluj cercetează acest caz.
Vom reveni cu detalii.
EDUCATIE
Ce înseamnă să fii un bun patriot. Daniel David: Luptele dintre noi pun la risc țara. Trebuie să ne concentrăm pe ce ne unește

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre patriotism și despre cum acesta este înțeles de către cetățenii României, în cadrul unei conferințe susținute la Cluj-Napoca.
Invitat al conferinței „Despre patriotismul la români. Ce înseamnă astăzi un bun român?”, organizată vineri, 28 martie, la Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, Daniel David a subliniat că patriotismul nu este un concept uniform și simplu, ci unul plin de nuanțe.
Iubirea de țară se exprimă în forme diferite
Conform ministrului, patriotismul este legat de iubirea față de țară, dar această iubire se poate exprima în forme diverse. Deși există viziuni diferite despre ce înseamnă a fi un „bun patriot”, este esențial să ne concentrăm pe acele aspecte comune care ne leagă și să tolerăm diferențele care inevitabil apar într-o societate democratică, este de părere Daniel David.
„Un bun patriot înseamnă un om care își iubește țara, iar iubirea țării se exprimă în forme diferite, în structuri diferite. Mesajul meu este acesta, în final, că sunt elemente comune în diverse forme de patriotism și trebuie să ne focalizăm pe acele elemente comune, care ne leagă. Sunt și elemente care ne diferențiază, asta nu înseamnă că cineva nu este patriot sau este mai puțin patriot, este altfel patriot și este important ca aceste diferențe să nu rupă țesutul social dintre noi și să nu afecteze, în final, țara”, a afirmat acesta.
Ministrul a atras atenția că, „oamenii sunt dezbinați de ani buni, sunt polarizați, așa cum se întâmplă și în alte țări, de aceea cred că este important să ne reamintim că împreună suntem mai puternici, cooperarea este importantă, diferențele există și vor exista, dar nu este voie să lăsăm aceste diferențe să ne afecteze personal foarte mult și mai ales să nu afecteze țara”, a subliniat David.
Trei niveluri de patriotism
Daniel David a propus o analiză detaliată a conceptului de patriotism, împărțindu-l în trei niveluri, fiecare reprezentând o formă diferită de manifestare a iubirii față de țară.
- Patriotismul fundamental, funciar care se bazează pe două atribute fundamentale: protejarea integrității teritoriale a țării și apărarea independenței și suveranității naționale. David consideră că orice cetățean român care se consideră patriot ar trebui să fie de acord cu aceste două principii esențiale.
- Patriotismul sistemic, care derivă din instituțiile formale ale statului și din tradițiile larg răspândite în societate. Aici, patriotismul este legat de respectul și promovarea simbolurilor naționale (steag, stemă, imn național), precum și a valorilor culturale, științifice și educaționale fundamentale. În acest sens, un patriot român ar trebui să respecte și să promoveze aceste valori, indiferent de diferențele de opinie pe care le-ar putea avea asupra altor aspecte ale societății.
- Patriotismul personal, nivelul la care patriotismul devine mult mai personalizat și influențat de factorii politici și de experiențele individuale de viață. De exemplu, unii patrioți pot considera că a fi un bun român înseamnă susținerea unui regim politic sau a unei viziuni politice specifice, cum ar fi democrația liberală sau monarhia. Aceste diferențe pot duce la polarizare.
Pericolele polarizării în societatea românească
Ministrul Daniel David a abordat pericolele care amenință România în acest moment, cum ar fi slăbirea instituțiilor statului și creșterea fenomenelor de pseudo-știință și teorii conspiraționiste. Acestea din urmă sunt considerate de ministru factori care contribuie la destabilizarea unui discurs rațional și civilizat în societate.
„Problema este că au început să pătrundă pe scară foarte largă pseudo-știința și pseudo-religia. Au început să apară teorii conspiraționiste foarte puternice, rescrieri ale istoriei, reinterpretări ale religiei, astfel încât discuțiile dintre noi care mai puteau fi atenuate de o intervenție a unui om de știință, a unui lider religios, încep să nu mai poată fi atenuate de niște instituții pe care noi le-am creat să ne protejăm noi de noi. Aceste elemente sunt atât de puternice și unele teorii atât de bizare, încât antagonizează oamenii până la limita în care nu mai putem avea un discurs rațional unii cu ceilalți și fiecare începe să trăiască în bula lui, țara începând să fie o țară de bule care luptă între ele. Luptele acestea dintre noi, în condițiile în care lumea în care trăim se află într-o schimbare paradigmatică, pun la risc, efectiv, țara”, a spus David.
Cum poate fi restabilit patriotismul autentic?
Ministrul Educației a subliniat că un patriotism veritabil presupune o congruență între gânduri, sentimente și acțiuni. Din păcate, a adăugat Daniel David, mulți dintre cei care se declară patrioți nu își traduc faptele în comportamente concrete, ceea ce subminează adevărata esență a patriotismului.
„Psihologic vorbind, dragostea față de țară se manifestă prin trei componente: componenta subiectiv-emoțională, adică ce simți la nivel subiectiv, componenta cognitivă, adică ce gândești și partea comportamentală, adică ce faci. Un patriotism autentic înseamnă o congruență între cele trei niveluri: patriotismul autentic înseamnă că gândești patriotic, simți patriotic și te comporți patriotic. Pot să apară discrepanțe între ele și acela nu mai este un patriotism autentic. Îi vezi pe mulți vorbind despre patriotism, dar nu vezi congruență între ce spun, ce fac și ce gândesc”, a explicat el.
Iubirea față de țară nu înseamnă ură față de ceilalți
În această direcție, ministrul a încurajat un patriotism bazat pe o abordare echilibrată și rațională, care să fie separat de extremele naționalismului sau xenofobiei, care, din păcate, sunt din ce în ce mai prezente în discursul public din multe colțuri ale lumii.
„Patriotismul trebuie să fie separat de xenofobie. Xenofobia înseamnă că ai tendința să îi evaluezi pe străini într-o manieră negativă și să îi privești cu frică și ură. De asemenea, patriotismul trebuie separat de șovinism. Șovinism înseamnă că ai tendința să te evaluezi pe tine ca fiind superior altora și pe alții să îi evaluezi ca fiind inferiori ție. Aceasta este o abordare rațională, o abordare realistă dacă vrei să te definești ca un patriot în sensul de un om care își iubește țara. Un om care își iubește țara o iubește așa cum e, și cu aspecte pozitive, și cu aspecte negative. Dacă le ascundem, dacă le minimizăm, dacă le distorsionăm, facem mai mult rău țării decât bine și pentru mine acela nu este patriotism”, a mai spus el.
Democrația și regulile sale
Daniel David subliniază faptul că în democrație nu putem face sau spune orice, indiferent de context, ci ea presupune respectarea unor norme care protejează demnitatea și ordinea publică.
„În democrație se spune că poți să faci orice, să spui orice. Nu este adevărat. Democrația chiar asta înseamnă, că am stabilit niște reguli între noi, care ne transformă dintr-un grup de Homo Sapiens într-o societate civilizată. Poți să spui ce vrei, dar dacă prin ce spui, îmi afectezi demnitatea, spui o minciună, ai un comportament agresiv, violent, tu ai dreptul să faci asta, dar sunt reguli care își vor aduce sancțiuni. Acele reguli sunt explicite, le știm cu toții și le-am asumat între noi ca societate și asta înseamnă un stat de drept”, mai arată Daniel David.
Cum să influențezi schimbarea fără a cădea în anarhie
Într-o societate democratică, atunci când te simți nedreptățit de autoritățile instituționale, dreptul de a protesta sau de a critica este esențial. Daniel David sugerează că într-o astfel de situație trebuie să apelezi la instrumentele oferite de statul de drept. Potrivit acestuia, este vital ca cetățenii să participe activ la viața politică și instituțională pentru a cere o mai bună reprezentare, mai degrabă decât să adopte atitudini anarhice, care ar duce la instabilitate.
„Într-o astfel de țară, în care nu te simți reprezentat de către autorități, instituții, conducători, trebuie să faci ceea ce îți permite statul de drept: să protestezi, să participi la alegeri, să faci critici, să ceri ca instituțiile să funcționeze mai bine. A avea o atitudine anarhică, de a lovi îi instituții, să le înlocuim… cu ce? Să ne întoarcem la ce, la forța celui care strigă cel mai tare? La părți agresive? La ororile unui lider pe care îl facem șef peste noi ca să spună ce să facem, cum să facem și când să facem? Este clar că avem un segment în societate care este foarte supărat pe componenta de sistem. Ce trebuie să cerem este ca instituțiile să reprezinte mai bine oamenii și să funcționeze pentru oameni, să funcționeze mai bine”, a explicat el.
Patriotismul economic și riscurile sale
Patriotismul economic este un subiect de mare actualitate. Daniel David afirmă că sprijinirea economiei naționale este importantă, dar ar trebui să fie realizată cu flexibilitate și echilibru, arătând că un patriotism economic excesiv ar putea duce la izolare economică.
„Și acest lucru trebuie făcut cu flexibilitate. Imaginați-vă că vor începe marile piețe spre care noi exportăm să fie foarte patriotice economic și nu o să mai cumpere produsele noastre, poate nici nu mai exportă produsele lor la care țin foarte mult. Întrebarea este unde o să ajungem? Patriotismul economic poate să fie un mecanism într-o componentă de patriotism, dar nu cred că trebuie să fie dominant sau ceva ce să folosim într-o manieră irațională. Nu este un lucru bun sau rău în sine, ci devine un lucru bun sau rău, în funcție de cum îl folosești”, avertizează el.
Globalismul și patriotismul pot merge mână în mână
Daniel David consideră că patriotismul și globalismul nu sunt concepte incompatibile, ci dimpotrivă, se pot complementa. În opinia sa, a avea o viziune globală înseamnă a sprijini circulația liberă a ideilor și persoanelor, iar acest lucru poate aduce beneficii României pe plan internațional.
„Eu sunt un globalist, dar un globalist căruia îi place să ducă cultura românească acolo unde este el în lume. A fi un bun român înseamnă a vorbi despre valori românești, despre tradițiile noastre, despre realizările noastre nu doar în România, ci a le duce în cele mai înalte instituții ale lumii. În acest sens, cele patriotismul și globalismul sunt compatibile. A avea o viziune globală pentru mine înseamnă a avea o circulație liberă a persoanelor și a ideilor, în acest sens, nu cred că globalismul este incompatibil cu patriotismul, dimpotrivă”, a spus David.
„Să nu ajungem în situația în care ura și frica dintre noi să ne distrugă țara”
Daniel David trage un semnal de alarmă cu privire la diviziunea tot mai mare din societatea românească, cauzată de ură și frică.
„Să nu ajungem în situația în care ura și frica dintre noi să ne distrugă țara. Aici suntem, ura e atât de mare, frica e atât de mare, încât oamenii ajung în situația de „care pe care”, având satisfacția că l-a învins pe unul în condițiile în care țara are de suferit în elementele esențiale”, a mai arătat ministrul.
Provocările României în 2025
Printre cele mai mari pericole care amenință România în 2025 se află slăbirea instituțiilor statului, care sunt deja vulnerabile la nivel economic și social, este de părere Daniel David. Potrivit acestuia, România se află pe o cale economică periculoasă, în care deficitul bugetar și lipsa resurselor financiare pun țara în fața unui risc major.
„Faptul că instituțiile pe care le avem sunt slăbite va duce la probleme economico-financiare foarte mari, pe care le-ați văzut de la început de an. Eu le-am simțit direct ca ministru al Educației și Cercetării, când m-am trezit, din primele zile, cu ordonanța-trenuleț, cu bugetul blocat, dar din interior, am și înțeles de ce.Când ai un deficit atât de mare, care nu îți permite să mai faci împrumuturi, nu îți permite să mai atragi resurse financiare, țara este la risc. Nu suntem la momentul crizei ca cea din 2008, dar dacă nu avem grijă, suntem pe traiectoria respectivă”, a explicat acesta.
Schimbările globale și impactul lor asupra României
Despre cum se reașează lumea, Daniel David nu are o predicție clară, dar remarcă faptul că „se prăbușesc vechile alianțe” și că există o creștere a pretențiilor teritoriale și de influență, într-un context de instabilitate internațională. Cu toate acestea, el vede în Uniunea Europeană un factor stabilizator important pentru România.
„Nu pot spune cum se reașează lumea, pentru că nimeni nu știe, dar observați că se prăbușesc vechile alianțe? Că se schimbă vechile înțelegeri? Dreptul internațional este pus sub semnul întrebării, fiecare începe să aibă pretenții teritoriale de la celălalt, cu o lejeritate de parcă ar spune «își iau ciocolata». Nu știm înspre ce mergem. Faptul că suntem membri în Uniunea Europeană este un lucru foarte bun, fiindcă ne dă o oarecare stabilitate, statul de drept în Uniunea Europeană funcționează”, a afirmat ministrul.
Neîncrederea dăunează grav României
În încheiere, Daniel David atrage atenția asupra unui alt factor care îngreunează progresul național: neîncrederea. Conform acestuia, această neîncredere face imposibilă cooperarea eficientă între cetățeni și instituții, blocând dezvoltarea unei societăți puternice.
„Nu îmi place neîncrederea extraordinară pe care o avem unii în ceilalți. Neîncrederea asta nu ne ajută să cooperăm, nu cooperăm, nu construim instituții puternice, nu construim instituții puternice, suntem mereu la limita destructurării instituțiilor și nu ne folosim potențialul de inteligență și creativitate pe care îl avem”, concluzionează el.