ACTUALITATE
UTCN, parte a Inno EUt+, un proiect european de succes în domeniul antreprenoriatului
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), partener în cadrul Inno Eut+, un proiect conex al noii alianțe universitare europene, denumită Universitatea Europeană de Tehnologie (EUt+), anunță rezultatele de succes obținute în perioada de implementare iulie 2021 – iunie 2022 (primul an al proiectului finanțat pe o perioadă de 2 ani).
Obiectivul principal al Inno Eut+ este de a crește capacitatea de inovare și antreprenoriat a instituțiilor de învățământ superior implicate, cu o creștere a numărului de antreprenori aspiranți și de spin-off-uri create, ca urmare a programelor comune de studii antreprenorialeși a mecanismelor de sprijin implementate.
Universitățile încearcă să aducă plus valoare educației tehnice pe care studenții o primesc în universitate,cu scopul de a pregăti noua generație de inovatori.
Proiectul de 1,2 milioane de eurourmărește să dezvolte programe formale și informale de învățământ antreprenorialincluziv,care să ajute la pregătirea personalului academic și non-academic pentru a inspira, îndruma și susține persoane sau echipe de antreprenori aspiranți într-un corp divers de studenți și cercetători.
Rezultatele proiectului
Managementul proiectului Inno EUt+ este mându să anunțe rezultateleobținute în primul an de implementare, care s-au concretizat în schimbări la nivel instituțional, contribuții la dezvoltarea inovațiilor și a întreprinderilor, consolidarea parteneriatelor și îmbunătățirea calității inovării și a educației antreprenoriale.
Astfel, cadrele didactice șistudenții au fost încurajați să gândească precum antreprenorii și să găsească soluții valoroase pentru problemele locale și societale.
Consolidarea parteneriatelor
A fost integrat cu succes triunghiul cunoașterii, cu sprijinul celor 7 instituții de învățământ superior și a celor 2 parteneri, Water Alliance și Chrysalis LEAP, care sunt bine ancorați în domeniul inovării și al antreprenoriatului din sfera tehnologiilor nepoluante.
Îmbunătățirea calității inovării și a educației antreprenoriale
Primul pas pentru a ne atinge obiectivele a fost să ne pregătim personalul ca formatori în domeniul antreprenoriatului climatic (Climate Entrepreneurship Trainers) prin Chrysalis LEAP și să le oferim studenților un program bine structurat de dezvoltare a ideilor. Au fost instruiți 100 de membri ai personalului academic și non-academic, ceea ce a dus la formarea a 571 de studenți, precum și la generarea a peste 150 de concepte de afaceri în total în cadrul Alianței Inno-EUt+.
Formarea și îndrumarea studenților din cadrul Alianței au reprezentat cel mai mare impact pe care l-am avut în timpul proiectului Inno-EUt+. Pentru a spori și mai mult impactul pozitiv al formării noastre, am implementat Inno-EUt+ Student DemoDays.
Debutul Inno-EUt+ Student Demo Day s-a desfășurat la Cartagena la începutul anului 2022, cu cea mai bună echipă de studenți din fiecare instituție de învățământ superior membră prezentându-și ideea generată în timpul programului de formare antreprenorială în domeniul climei (Climate Entrepreneurship Training).
Eveniment la Riga
Cel de-al doilea eveniment Inno-EUt+ Student DemoDay, la care au participat reprezentanți ai studenților din instituțiile de învățământ superior partenere, a avut loc la Riga la sfârșitul lunii iunie 2022. Tot la Riga, studenții au participat și la o sesiune de Dirty Prototyping, pentru a avea o reprezentare vizuală a ideii lor.
Promovarea angajamentului și a schimbării instituționale
În plus, în timpul primului an de implementare a Inno-EUt+, 62 de membri ai personalului academic și non-academic au fost instruiți de către Universitatea Tehnologică din Riga prin intermediul modulului de formare „Agenți ai schimbării” (Change Agents), pentru a acționa ca ambasadori ai inovării și intraprenoriatului în cadrul instituției lor de învățământ superior, precum și pentru a găsi soluții inovatoare la problemele existente în cadrul organizațiilor lor.
Un alt rezultat important este realizarea cărții „Manualul profesorului pentru proiectarea cursurilor de antreprenoriat incluziv în învățământul superior” (Educator handbook for designing inclusive entrepreneurship courses in higher education) și traducerea sa în 7 limbi limbi: engleză, spaniolă, franceză, greacă, bulgară,letonă și română.
Acest manual servește drept ghid și poate fi utilizat și pentru a instrui profesori universitari care să creeze cursuri de antreprenoriat pentru grupuri minoritare specifice (femei, tineri, persoane în vârstă, șomeri, imigranți și persoane cu dizabilități).
Manualul se axează pe două abordări principale: Proiectarea Universală pentru Învățare și ghidarea instructorilor dornici să ia parte la diferite tipuri de inițiative antreprenoriale, precum și sprijinirea anumitor categorii specifice de grupuri subreprezentate.
Contribuții la dezvoltarea inovațiilor și a întreprinderilor
Pentru a sprijini ecosistemele noastre locale de inovare, a fost creat un program de mentorat personalizat, care a fost oferit câtorva startup-uri preselectate în cadrul programului de sprijin pentru startup-uri Inno-Eut+.
Acest program a sprijinit și a oferit mentorat pentru zece companii deja înregistrate, având aplicabilitate vastă în domeniul tehnologiei verde,de la soluții de tratare a apei, până la inițiative de revoluționare a sectorului energiei regenerabile.
Testimoniale din proiect
„A fost de o mare relevanță practică pentru mine. Mi-a făcut să avansez în ceea ce privește abilitățile și cunoștințele despre demararea unei afaceri. Și, nu în ultimul rând, mi-a oferit cu adevărat posibilități mari de relaționare.” (start-up, Țările de Jos)
„Am trecut prin multe schimbări în ultimul an. Mentoratul ne-a ajutat să obținem o perspectivă structurată asupra pieței. Ne-a permis, de asemenea, să pivotăm în ceea ce presupune modelul de afaceri actual. În urma mentoratului am reușit să facem niște pași mari înainte.” (start-up, Suedia)
„O altfel de lecție, un nou mod de a vedea lucrurile, deci un nou țel… Aceste cuvinte pot rezuma experiența mea în cadrul programului Inno-EUt+. Am fost impresionată de viziunea și implicarea tuturor persoanelor pe care le-am întâlnit.” (student, România)
Despre Inno-EUt+
Innovative European University of Technology (Inno-EUt+)este un proiect care face parte din noua alianță a Universității Europene de Tehnologie (EUt+),realizat în deplină concordanță cu obiectivele generale ale alianței și punând un accent deosebit pe integrarea spiritului de inovare și antreprenoriat în instituțiile de învățământ superior.
Partenerii care iau parte la acest proiect sunt 7 dintre cele 8 universități din consorțiul EUt+, și anume: Universitatea Tehnologică din Sofia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Dublin, Universitatea de Tehnologie din Troyes, Universitatea Politehnică din Cartagena, Universitatea Tehnică din Riga și Universitatea de Tehnologie din Cipru, împreună cu doi parteneri externi, Water Alliance, un hub de inovare tehnologică legată de apă care sprijină startup-urile și companiile din acest sector și Chrysalis LEAP, primul accelerator de idei de afaceri în domeniul tehnologiei verde din Cipru și partener EIT Climate-KIC RIS din 2016.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia. Cum se “citea” vremea în satele clujene în “prima zi de iarnă”
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia, marcată anual în calendar pe 21 noiembrie, este prima mare sărbătoare după Lăsatul Secului Crăciunului.
Sărbătoarea, care este celebrată în Postul Crăciunului, este considerată și prima zi de iarnă.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia
În tradițiile populare românești, ajunul acestei sărbători este perceput ca un „timp sacru”, când, la fel ca la alte mari sărbători de peste an, se credea că se deschid cerurile, iar cei buni îl pot vedea pe Dumnezeu, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Se crede că în pragul Vovideniei se aude toaca din cer.
Prima zi de iarnă. Practici care arătau cum va fi vremea în anul următor
În multe zone ale țării, sărbătoarea este considerată „prima zi de iarnă”.
Astfel, în această zi existau diferite practici care puteau să arate cum va fi vremea în anul următor.
“Dacă sărbătoarea cade într-o zi cu soare, luminoasă, vara va fi secetoasă, iar daca va fi brumă și promoroacă, anul care vine va fi bun pentru recolte și pentru sănătate”, arată specialiștii clujeni.
Dacă ninge la Vovidenie, va fi iarnă grea.
Tradiții și obiceiuri în satele clujene
Specialiștii clujeni de la CJCPCT arată că, în această zi se dădea de pomană apă și lumânări, pentru a fi luminată calea morților în Cealaltă Lume, crezându-se că “lumina de veci” nu se va stinge niciodată.
Totodată, în satele românești exista un obicei în această zi de a duce la biserică și a sfinți un fuior de cânepă cu care, în timpul anului, erau șterși la ochi cei bolnavi.
Icoana „Intrarea Fecioarei în Biserică” păzește casa de tot răul
De asemenea, nu era casă de creștin în care să nu fie prezentă icoana „Intrarea Fecioarei în Biserică”, pictată pe lemn sau sticlă.
“Se credea că această icoană păzește casa de tot răul, ajută la prosperitatea familiei și a neamului”, arată etnologul Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania – Sărbători, credințe, rituri, mituri”, apărut cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
FOTO: „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”- icoană pe sticlă, autor călugărul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea clujeană Nicula
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.