CULTURA
Ce să faci în weekend la Cluj. 16 evenimente. Nu rata DISTRACȚIILE din primul sfârșit de săptămână al lunii IULIE
Acum că a venit vara, evenimentele sunt în floare. Ți-am pregătit o listă cu 16 modalități în care îți poți petrece timpul în primul weekend al lunii iulie.
Vineri, 1 iulie
1. Seri de film, Iulius Parc, 21:30-23:30
În serile de vineri, începând cu ora 21:30, Movie Nights aprinde ecranul gigant, unde vei avea prilejul de a vedea comedii savuroase, povești dramatice și suspans la cote maxime.
Accesul este gratuit.
2. Concert de operă, Piața Unirii, 21:00
Prezentat de Opera Națională Română Cluj-Napoca și dirijorul invitat Cristian Spătaru, concertul 𝑳𝒂 𝑵𝒆𝒈𝒓𝒂 𝑵𝒐𝒄𝒉𝒆 prezintă un repertoriu de arii și cântece autentic hispanice, pe partituri îndrăgite de publicul larg, precum: La Cucaracha, Vaya con Dios, Granada, Volver și multe altele.
În interpretarea tenorilor Hector Lopez, Eusebiu Huțan, Cristian Mogoșan și a baritonului Florin Estefan, apreciați soliști de renume internațional și veritabili mariachi, acompaniați de orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca, La Negra Noche va aduce spiritul latino-american pe scena Opera Aperta. Doar în această seară, muzica va purta spectactorii din Piața Unirii în atmosfera serilor calde și pline de veselie din Mexico City.
Concertul La Negra Noche va fi condus cu „nerv și pasiune” de dirijorul invitat Cristian Spătaru, intrat în vizorul publicului după ce a obținut premiul pentru „Cel mai bun dirijor român”, câștigat la Concursul Internațional de Dirijori din București.
Originar din Republica Moldova, el și-a început studiile la Academia de Muzică din Chișinău. La 21 de ani pleacă la Viena, la Universitatea de Muzică și Arte, clasa lui Michael Jarrell, iar în 2016 începe studiile de dirijat orchestră cu Mark Stringer și dirijat coral cu Alois Glassner în cadrul aceleași instituţii. A compus aproape 100 de lucrări de diverse genuri muzicale, care au fost interpretate în săli importante din Viena.
Intrarea la concertul „La Negra Noche” este liberă.
Opera Aperta este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Asociației „Opera 2 You”.
3. Muzică sacră: Cvartetul de coarde Sepsi Art Quartet, Biserica Piaristă (Sfântu-Gheorghe)
Asociația EGYHÁZZENE – KOLOZSVÁR | Muzica Sacră Cluj organizează stagiunea concertelor de vară KlausenMusik 2022. Aceste concerte vor avea loc pe parcursul lunilor iulie și august în fiecare luni și vineri seara de la ora 19.
În zilele de luni la Biserica Sf. Mihail și Biserica Lutherană (Pietati) în mod alternativ, având în focus cele două orgi recent restaurate, iar în zilele de vineri la Biserica Sfânta Treime (Piaristă) din Cluj-Napoca pentru muzică de cameră.
Prin urmare, vineri, 1 iulie, la Biserica Piaristă, va concerta Cvartetul de coarde Sepsi Art Quartet.
4. Booha, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 20:00
Pentru prima dată în ultimii 3 ani, Booha revine la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pentru petrecerea tradiție dinaintea festivalului Electric Castle.
Muzica groovy și melodic house va fi asigurată de Gemini Brothers, Sixtee Seconds și Miu. Biletele se achiziționează de aici.
Accesul e permis doar persoanelor peste 18 ani.
5. Yoga pentru deschiderea șoldurilor cu Timea, Magic Yoga – Joy Studio, 18:30-20:00
După multe ore petrecute pe scaunul de la birou, în mașină sau la școală, poți remarca ușor senzațiile neplăcute de tensiune, de apăsare în zona șoldurilor, care poate se extind până în partea inferioară a spatelui și a picioarelor.
Vestea bună e că yoga te ajută.
Practica regulată a secvențelor bazate pe deschiderea șoldurilor, scade rigiditatea, înlătură durerile și tensiunile, evaporă emoțiile negative, aduce mobilitate și flexibilitate acestei zone.
Rezervă-ți locul pe saltea:
- studio: click aici
- online: click aici
Prețuri:
- Drop-in 1 clasă: 50 lei
- Abonament 5 clase: 230 lei (valabil 30 zile)
- Abonament 8 clase: 330 lei (valabil 45 zile)
- Abonament 12 clase: 440 lei (valabil 60 zile)
Prețuri pentru clase online:
- Drop-in 1 clasă: 29 Ron
- 3 clase: 80 Ron
Plata:
- Revolut: 0745 818 852
- Direct la studio
6. Teatru în vreme de război, premieră Teatrul Naţional Cluj-Napoca, 19:00
Vineri seara va avea loc premiera „Teatru în vreme de război”, un spectacol-lectură după texte de Natalia Vorojbit, Tetiana Kițenko, Natalia Blok, în regia lui Ionuț Caras.
Pasha Fedotov va încânta publicul cu muzica live. Distribuția e după cum urmează:
- Adriana Băilescu
- Diana Ioana Licu
- Matei Rotaru
Biletele se pot achiziționa aici.
Sâmbătă, 2 iulie
1. Pistil – garden share & sale, Strada Fericirii 12, 12:00
Share your Closet și Comunitatea de Plante se întâlnesc în curtea Căminului Subcultural pentru un garden share de haine și schimb de plante.
„Haideți cu sacoșa după voi cât să încapă straie și pui de flori, iar noi vă așteptam cu drinkuri, prosecco, bere și limonadă. Iar spre seară cu petrecerea aniversară de 3 ani de MMNW„, spun organizatorii.
Aceștia nu pot oferi standere pentru cei care vor expune haine, dar vor exista zone disponibile. Pentru înscrieri, e necesară trimiterea unui mesaj pe telefon sau Whatsapp cu numele complet și textul „Share your closet” la numărul de telefon 0770 22 15 89.
2. 3 ani de MMNW, Strada Fericirii 12, 15:00-23:00
Make Music Not War (producție muzicală independentă din Cluj) a făcut 3 ani în aprilie, iar membrii echipei vor da o petrecere pentru a marca momentul.
„Pe scurt: O să fie’n curte la cămin, o să fie cu toată familia, cu soare, cu multă muzică, cu activități pe zi și proiecții pe seară. Cu limonadă, bere și probabil și ceva mâncare sănătoasă ca’n fiecare an… dar oricum, mai vedem pe parcurs”, spun organizatorii.
3. T Ǝ C H N O – 31000 ϟ ( MIND) Rooftop & Afterparty
Iubitorii de muzică techno și rave-uri sunt așteptați la Novis Plaza pentru o petrecere „vibrațională”. Evenimentul va începe la 17:00 pe acoperiș, unde participanții se vor bucura de o vedere deosebită a Clujului, cu băuturi reci și ritmuri groovy.
De la miezul nopții, petrecerea se mută jos, unde se va continua până la răsărit.
4. Luxuria, un spectacol-senzație, Piața Unirii, 21:00
Suspans, intrigă, dragoste, scandal, cam așa ar putea fi descris în câteva cuvinte-cheie noul spectacol-senzație semnat de Barcelona Flamenco Ballet. Inovator și versatil, cu fragmente teatrale și elemente de flamenco tradițional și modern, jazz și balet, spectacolul 𝑳𝒖𝒙𝒖𝒓𝒊𝒂 spune povestea unui artist carismatic, care își întâlnește marea dragoste și cele mai intime și intense emoții odată cu aceasta.
Prin stilul inovator de flamenco pe care trupa barceloneză îl imprimă spectacolului, publicul simte intensitatea, pasiunea și tragedia poveștii pe măsură ce protagonistul principal este acaparat de îndoială, mândrie, disperare și, în final, de singurătate. Simbioza fascinantă dintre stilurile muzicale, de la muzica clasică, flamenco tradițional până la jazz, creează o ambianță plină de seducție și tragism în același timp, într-un spectacol greu de uitat, ce tratează teme profund intime și mereu actuale.
Barcelona Flamenco Ballet este condus de David Gutiérrez și Paula Reyes, doi regizori, coregrafi și dansatori principali ai grupului. În Luxuria, cei doi sunt acompaniați de interpretul Joel de Pepa și chitaristul Jordi Centeno.
Regia spectacolului aparține coregrafului David Gutiérrez, considerat drept unul dintre cei mai talentați artiști flamenco ai Spaniei și liderul flamenco-ului modern. Călătoria lui în lumea dansului a început la 4 ani, în Catalonia, și, foarte curând, acest copil-minune al flamenco-ului câștiga titlul de „Cel mai bun dansator solo de flamenco” la Gibraltar Stage Dance Festival.
Intrarea este liberă.
Opera Aperta este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Asociației „Opera 2 You”.
5. Discoteca ’80, BT Arena, 19:00-00:00
Saragossa Band, Lian Ross, Ivana Spagna, Afric Simone, Kaoma, Mauro Și Francesco Napoli vor concerta la Discoteca ’80 Cluj sâmbătă, la Sala Polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca.
Dacă îți e dor de muzica anilor ’80, ai găsit evenimentul perfect pentru tine. Biletele se pot achiziționa online, pe discoteca80.ro și pe iabilet.ro.
6. Spectacol de păpuși cu AnimaART, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, 12:00
La spectacolul de păpuși „Muzeul ultimului PET”, cu AnimaART, joacă păpușile realizate în cadrul atelierelor de creație din 30 iunie și 1 iulie cu Alexandra Mureșan.
- regia și scenariul: Dana Bonțidean
- scenografia: Leonard Vartic
- distribuția: Enikö Tokacs, Ruxandra Purdea, Lucian Rad, Leonard Viziteu
Intrarea este liberă
„Teatrul de păpuși are menirea de a stimula și cultiva copiilor fantezia, creativitatea și bucuria jocului. Arta mânuirii și teatrul de animație sunt expresii complexe și complete, iar mijloacele teatrului de păpuși sunt infinite. Păpușa – elementul primordial – crează jocul și dictează regulile.
Teatrul de păpuși este una dintre cele mai vechi forme de a spune povești și de a bucura publicul. Pretutindeni în lume, prin tehnici diferite de mânuire, actorii păpușari au fascinat, au hrănit imaginația și au deschis inimile copiilor și adulților deopotrivă”, a spus Dana Bonțidean, referitor la scopul teatrului de păpuși.
AnimaART este o asociație non-profit din Cluj-Napoca a cărei activitate constă în producții teatrale pentru copii și adulți, utilizând specificul teatrului de animație și arta mânuirii păpușii. Sunt dedicați promovării diverselor forme de educație culturală și activităților suport pentru interpretare artistică, elaborând proiecte naționale și internaționale.
Rocada Artelor este un festival anual, organizat de Asociația ROCADE, în parteneriat cultural cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Radio Cluj, ce se bazează pe ideea complementarității expresiilor artistice, indiferent de forma de manifestare. Încadrate de o expoziție de artă plastică, au loc o suită de evenimente-atelier din zone artistice diferite provocate la dialog.
7. Dance Romania 2022, Iulius Parc Cluj-Napoca, 13:00
Center for Peace and Violence Prevention (CPVP) invită clujenii la dans.
Dance Romania e un eveniment intercultural umanitar care are scopul de a promova și celebra diversitatea din România, creând un spațiu sigur și incluziv pentru toți oamenii, indiferent de rasă, gen, naționalitate sau religie.
Astfel, Dance Romania e locul unde oamenii se întâlnesc, socializează, dansează, se împrietenesc, depășind stereotipurile și acceptându-i pe cei din jur.
Vor fi și instructori de dans care vor coordona evenimentul, învățând participanții să danseze Zumba, Afro dance, salsa, street dance și multe alte stiluri.
8. Karaoke Night, L’Autre Café, 20:30
Dacă preferi cântatul în locul dansului, te așteaptă o seară de karaoke unde poți câștiga premii.
Tot ce trebuie să faci este să te înscrii și să cânți, iar dacă publicul te-a plăcut, acesta te va trimite direct pe podiumul câștigătorilor. Locurile 1, 2 și 3 vor primi niște recompense speciale din partea personalului.
Pentru rezervări sau înscrieri, trimite un mesaj pe pagina pub-ului, sau sună la 0741 245 311.
Duminică, 3 iulie
1. Photo Romania Festival, Galeria Wincon (strada Dragalina 93), 18:30-22:00
Clujenii sunt așteptați la o serie de evenimente în cadrul festivalului Photo Romania 2022.
„Vom vorbi despre expozițiile de fotografie din cadrul festivalului, vom lansa două cărți și o revistă foto, un proiect artistic interesant, vom asculta muzică de calitate iar la final vă vom delecta cu o piesă de teatru”, anunță organizatorii.
Mai multe detalii în imaginea de mai jos.
2. Thai Yoga cu Lorena, Magic Yoga – Joy Studio, 16:00-17:30
Lorena te invită la o sesiune de Terapie prin Yoga şi elongaţii inspirate din masajul Thai, pentru flexibilitate, relaxare si echilibru energetic.
Masajul Thai face parte din arta de vindecare tradiţională a medicinii Thai.
Clasa propusă implică o fuziune între diferite tehnici Thai şi principii Yoga, create pentru beneficiul armonios al corpului, minţii şi sufletului.
Modul de lucru va fi în perechi, prin interschimbarea rolului de persoană activă şi pasivă. Puteţi veni însoţit de un prieten, partener sau membru al familiei sau cu deschiderea de a lucra cu o persoană nouă.
„Vom face secvenţe de stretching, răsuciri şi apăsări uşoare ale musculaturii corpului, cu scopul eliberării tensiunilor şi a armonizării corpului şi minţii.
Vă aştept să învăţăm împreună prin experimentare, distracţie, conectare şi relaxare”, se arată într-un anunț al instructoarei.
Lorena-Iulia Dăian este Terapeut Yumeiho gradul III, Terapeut Masaj Thai, co-fondator al centrului de recuperare prin masaj, terapii alternative şi kinetoterapie Amos Center şi pasionată de tot ce înseamnă mişcare şi armonizare a corpului, prin dans, yoga, drumeţii în natură.
A lăsat în urmă o experienţă de 10 ani în IT ca şi programator pentru a-şi urma chemarea de a lucra cu oamenii şi cu întreg corpul uman, nu doar cu mintea.
Prețuri:
- Drop-in 1 clasă: 50 lei
- Abonament 5 clase: 230 lei (valabil 30 zile)
- Abonament 8 clase: 330 lei (valabil 45 zile)
- Abonament 12 clase: 440 lei (valabil 60 zile)
Plata:
- Revolut: 0745.818.852
- Direct la studio
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic în bloc.
În luna martie a acestui an, ANRE a emis un regulament privind repartizarea consumului de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii repartitoarelor.
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat – n.r.) sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”.
„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%”
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, a scris pe Facebook: „A venit prima factură de căldură! Prima aberație a iernii în blocurile cu repartitoare: jumătate din factura pe bloc o plătesc toți, atât conectații, cât și deconectații (cei cu centrală proprie). Este o aberație colosală. Nu ai cum să ai parte comună 50% din factura totală. Nu înțeleg cum au ajuns la acea formulă”.
„Cota comună ar trebui să fie maximum 10%. Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere. Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun. Cum să ajungă partea comună 50%?!”, s-a întrebat el.
„Este abia prima lună cu costuri de încălzire. Să vedeți ce scandaluri vor ieși în blocuri când vin facturile acelea urișe pe decembrie, ianuarie, februarie.
Să zicem că v-ați luat centrală pe gaz, ați făcut o investiție, ați dat bani pe centrală, v-ați debranșat, acum plătiți facturi la gaz, și acelea uriașe, iar acum mai vine și această cotă comună uriașă”, a mai scris Opaina.
„O clădire, o singură soluție de încălzire”
Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, este de altă părere: „Sunt legile fizicii. Căldura circulă. Vă dau alt exemplu: cineva care are centrală pleacă de acasă și închide centrala, deci nu consumă și nu plătește nimic pentru acea perioadă, însă când vine acasă nu găsește rece ca afară, ci 15 grade cel puțin”.
În opinia sa, soluția este interzicerea posibilității de a avea mai multe modalități de încălzire în același condominium.
„Ar trebui să fie: o clădire, o singură soluție de încălzire”, zice Mereuță.
EVENIMENT
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.
„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope începând cu aceeași dată”, scria Capital.
Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative
„Anvelopele de tip all-season nu sunt foarte sigure pe timpul sezonului rece, sunt de părere specialiștii. O serie de studii arată că șoferii aflați la volanul unor vehicule astfel echipate au produs mai multe accidente. Conform statisticilor, anvelopele de tip all-season reprezintă un compromis”, scria Evenimentul Zilei.
Cu alte cuvinte, anvelopele all-season nu că ar fi bune și vara și iarna, ele n-ar fi bune nici vara, nici iarna.
Conform presei, sursa acestei informații ar fi chiar Uniunea Europeană, care consideră că majoritatea accidentelor ar fi fost provocate din cauza echipării mașinilor cu acest tip de anvelope.
„Nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă”
Cluj24 a solicitat un răspuns singurului for din România abilitat să ia o asemenea decizie, și anume RAR:
„Primele ninsori aduc și primele întrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule în sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă înțelegem nelămuririle, pentru că în fiecare an sunteți bombardați cu informații nereale, menite să genereze panică printre cei care se tem că au omis să citească modificările legislative. Din acest motiv vă spunem noi tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă.
Pe scurt, dacă nu vreți să citiți până la capăt (deși vă recomandăm să o faceți), trebuie să știți că legislația din România nu s-a modificat! TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi <<mud>> și zăpadă <<snow>>), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.
Acum, mai în detaliu, reamintim că legea din România nu merge dincolo de marcajul format din literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S.
Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.
„Nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece”
Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una dintre formele menționate.
Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu se aplică sancțiuni!
Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.
Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.
Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).
În final, vă asigurăm că am citit și noi știrile despre “anvelopele care vor fi interzise din 2024”, dar rămâne cum am stabilit: vă anunțăm din timp când vor apărea noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule din România”.
Zvon sau nu, cert este că o asemenea știre are și o componentă comercială. Cui prodest? Cui folosește un asemenea gen de dezinformare? Evident, vânzătorilor de anvelope care, se pare, și-au crescut vânzările la categoria anvelope de iarnă…
ECONOMIE
Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție
CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.
„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!
Povești de adormit mediul de afaceri
Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.
Ce nu știi însă este că toate lăudăroșeniile lor sunt povești de adormit mediul de afaceri pentru că, singurul lucru pe care îl fac este să fure angajați de la competiție. Păi are cineva chef, bani și timp să investească în angajați? Are cineva chef, bani și timp să dezvolte un director financiar sau economic, un specialist de calitate, de la director la analist, un specialist în operațiuni industriale de la director la ingineri la supervizori la operatori mașini alfa-numerice, un specialist în planificarea producției, un specialist în lanțul de aprovizionare, un specialist de mediu?
Instructajul costă sute de mii de lei
Uite. Un director financiar se pregătește în 5-10 ani, instructajul costă sute de mii de lei. Specialiști de calitate și de operațiuni industriale nu există, ei trebuie luați de pe băncile facultății, durează 1-3 ani pregătirea lor, tot sute de mii de lei. Specialiști de planificare, de aprovizionare, de mediu, la fel, nu există, costă mii și mii de lei pregătirea lor.
Pentru pregătirea unor astfel de specialiști este necesară muncă asiduă în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă de pe băncile facultății, etc.
Mergem la competiție și furăm
Prostii! Timp și bani dați de pomană. Așadar, mergem la competiție și furăm. Luăm oameni gata pregătiți de fraierii din alte companii, care cred bazaconii de tipul învățământ dual preuniversitar și universitar sau pierd vremea în pregătirea angajaților prin parteneriate cu facultățile. Sunt unii angajatori fraieri care cred în rolul angajatorilor de a ajuta societatea să progreseze prin dezvoltarea generațiilor Y și Z.
Cât de fraieri pot fi?
Furtul de angajați este soluția perfectă pentru orice șef de resurse umane:
- Poți da salarii mai mari sau beneficii de altă natură pentru că nu te costă nimic pregătirea lor;
- Nu există nici o lege împotriva furtului de angajați, dimpotrivă, Codul Muncii „încurajează” furtul de angajați prin prevederi ambigue. Astfel încât poți fura 1, 2, 5, 10, 20 de angajați. Poți fura atâția angajați de la competiție până o închizi și tot nu pățești nimic, degeaba reclamăa unii aceasta practică;
- În plus:
- Bonus 1: merită să vezi fețele directorilor cărora le furi angajații, sunt de neprețuit supărarea și frustrarea lor după ce au consumat timp și bani cu munca susținută în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă încă de pe băncile facultății. Niște fraieri, merită să râzi de ei;
- Bonus 2: daca angajatul furat nu se inseră în organizația ta, îl dai afara fără probleme, fără să fi consumat timp și bani pentru a-l pregăti. Și rămâi cu satisfacția că ai destabilizat competitorul de unde l-ai furat, care trebuie să consume timp și bani ca să pregătească pe altcineva.
Singura cale ieftină, să furi angajați de la competiție
Așadar, fură un angajat de la competiție, fură 2, 5, 10.
Totuși, fii un pic prudent, respectă niște reguli de bază:
- mergi tot timpul la conferințe ca să arați publicului că de fapt ești un angajator de top care investește timp și bani în pregătirea resursei umane. Și mai bine, cumpăra un loc într-un anuar ”Angajatori de Top”, e maxim 5.000 de Euro, dă bine;
- folosește anunțuri pe situl propriu, târguri de cariere, platforme de recrutare, companii de plasare de forța de muncă și vânători de capete, astfel încât să eviți orice risc ca planurile tale să fie dezvăluite;
- lipește afișe de recrutare pe stâlpi sau plasează banere în jurul locației competitorului pe care îl asediezi ca să-i furi angajații, demonstrezi astfel că ai publicat la loc vizibil intenția de angajare.
Singura cale ieftină și rapidă de dezvoltare a organizației tale este să furi angajați de la competiție. Succes!”, a spus Damian.
ADMINISTRAȚIE
Trenul metropolitan, „undă verde” de la Consiliul Județean Cluj. Aviz favorabil în Comisia de Urbanism
Consiliul Județean Cluj a avizat realizarea trenului metropolitan, în ședința Comisiei de Urbanism de joi, 21 noiembrie.
Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, cu condiționări, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Tren Metropolitan Cluj.
Trenul metropolitan va rezolva problema mobilității urbane
„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul depunerii și obținerii finanțării europene, am decis să aprobăm, cu anumite modificări, documentația prezentată în comisie. Este necesar ca proiectul viitorului tren metropolitan să fie corelat cu toate proiectele de infrastructură publice și private aprobate deja pe traseul propus prin PUZ.
Această nouă investiție este una extrem de importantă din perspectiva rezolvării problemei de mobilitate urbană pentru cei aproximativ 500 de mii de clujeni care trăiesc și muncesc în Zona Metropolitană Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și al Comisiei CTATU.
Ultima etapă a fazei de proiectare
Elaborarea PUZ-ului aferent Trenului Metropolitan Cluj, ca etapă finală a fazei de proiectare, a fost necesară în vederea stabilirii reglementărilor urbanistice pentru realizarea obiectivelor noi propuse în cadrul acestui proiect de infrastructură, reguli care nu au fost cuprinse, anterior, în cadrul PUG-urilor aflate în vigoare.
Proiectul Trenului Metropolitan constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii de cale ferată existentă deja între localitățile Gârbău și Bonțida, via Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de 23 de stații. Astfel, de-a lungul celor 48,8 km de traseu, vor fi amenajate noi peroane, un pasaj rutier subteran, trotuare, piste biciclete, parcări auto/moto/velo și stații de autobus.