Connect with us

ACTUALITATE

Un început de an școlar cu totul neobișnuit

Publicat


E forfotă mare și multă îngrijorare. Începe școala. O instituție fundamentală a societății noastre care și-a închis porțile în martie a.c. din cauza pandemiei și le-a ținut întredeschise cu mari precauții doar pe durata examenelor naționale, producând sincope, frustrări, indecizii, frică și uneori drame. Într-un fel, de la jumătatea lunii martie și până acum, la jumătatea lui septembrie, a fost un vis urât, o ștruțocămilă de școală și vacanță chinuită, nedorit de lungă, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori.

Tocmai de aceea reînceperea școlii este acum mult așteptată, cu deosebire de școlarii mici și de copiii de la grădinițe. Numai că așteptările lor frumoase și nerăbdătoare sunt ”împachetate”, precum cadourile la aniversări și onomastici, în infinite scenarii ale instituțiilor sanitare, în ordine comune ale miniștrilor de la educație și sănătate, în ghiduri ministeriale pompoase și labirintice.

În loc de sărbătoarea copilului, a familiei, a școlii și a țării, 14 septembrie (15 septembrie în calendarul tradițional al începerii școlii la români) a devenit un fel de sărbătoare a îngrijorării naționale. Întrebări de genul: Oare chiar începe? Dar cum începe? Cum se vor desfășura cursurile? Câți copii vor fi în clasă? Nu e periculos să-mi las copilul la școală acum? Dacă va trebui să revenim la școala de acasă cum ne vom descurca? etc. au devenit nu doar obișnuite, ci și obsesive.

Cu deosebire de când, recunoscându-și incapacitatea de-a gestiona de la centru situația pandemică, guvernul a pasat toată responsabilitatea pe autoritățile locale. Autorități care, precum autoritățile centrale, au pasat-o mai departe către școli, părinți și elevi. Cei mai împovărați de reponsabilități într-o asemenea neobișnuită delegare de competențe manageriale educaționale și sanitare au fost și sunt în continuare primarii, directorii de școli, inspectorii școlari generali, directorii direcțiilor sanitare județene și, desigur, părinții copiilor.

Majoritatea acestora, cel puțin în județul nostru, responsabili și pe baricade. Baricadele lor și ale noastre, ale comunității județene, municipale, orășenești sau comunale. Acolo unde ele există cu adevărat. Pentru că a fost și e vorba, în primul rând, de o luptă strategică cu pandemia, de scenarii, direcții, de competențe medicale și educaționale, apoi de una materială, de identificare și asigurare de resurse umane, financiare, sanitare, educaționale și nu în ultimul rând, de una morală și psihologică.

Ultimele două mai grele și mai păguboase decât primele, întrucât, pierzând busola morală, riscăm, din bune intenții și din prea mult zel, să-i punem mască și binelui, lăsând răul și frica să ne domine și să ne dezbine. Obiectiv vorbind, ca să fim eficienți în pandemie, nivelul/rata/valoarea acestor resurse necesare în timpuri normale ar fi trebuit acum cel puțin dublată.

Dar de unde atâta belșug de spații de învățământ, de cadre didactice calificate, de medici și chiar de membri majori în familie care să poată avea grijă de copii în timp ce părinții lor sunt la serviciu și, dacă se poate, să fie și calificați pentru a putea oferi asistență educațională copiilor în situația școlii de acasă?!

Ca să nu mai vorbim de resursele financiare pentru a asigura fiecărui copil și fiecărui cadru didactic mijloacele tehnice și instruirea competentă pentru organizarea învățării online, iar școlii și personalului ei în întregime măști, materiale sanitare și de curățenie și, desigur, stocul optim de biocide!

Un scenariu de science fiction pentru România secolului 21, imposibil de pus în practică, veți spune. Și totuși, cu un primar dedicat total școlii precum Emil Boc, cu un municipiu de forță financiară cum este municipiul Cluj-Napoca, cu un consiliu local făcând echipă cu primarul și cu inspectoratul școlar, învățământul, școlile clujene par pregătite pentru această inedită și dificilă încercare: deschiderea noului an școlar în cele mai bune condiții sub stare de alertă pandemică…

În ”cele mai bune condiții” ale situației date, pentru că, trebuie să recunoaștem și să acceptăm ideea că în acest an școlar succesul va fi dat în primul rând de dimensiunea sănătății. Și s-ar putea ca, pentru a putea rămâne deschisă, școala să fie obligată să funcționeze după regulile sanitare ale unui spital de campanie. Și aproape că suntem deja acolo.

Ca urmare, azi elevii nu vor veni ca altădată în prima zi la școală cu brațele pline de flori, cu zâmbetul larg pe față, cât o vacanță mare minunată, ci cu o stânjenitoare și tristă mască de protecție sanitară. Părinții și bunicii, purtând și ei măști, îi vor însoți doar până la porțile/aleile de intrare. Vor fi întâmpinați de educatoare, învățătoare și profesori cu măști și vor urma circuite prestabilite prin curțile și coridoarele școlii, toate marcate precum pistele unui complicat aerodrom pandemic.

Unele școli vor funcționa doar cu jumătați de clase. Altele cu clasele întregi, cu elevi izolați de separatoare precum astronauții în imponderabilitatea necunoscutului cosmic. Și, deși vor fi în instituții numite școli, cuvintele prime de ordine vor fi, cel puțin în următoarele săptămâni, cunoașterea și respectarea măsurilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 și doar pe urmă cele ale programelor școlare.

Începutul de nou an școlar va însemna astfel și o resetare de comportamente și nevoi la care săptămânile viitoare ne vor spune dacă îi putem face față sau nu. Cu toții: elevi, profesori, părinți, comunitatea locală, sistemul sanitar și sistemul nostru imunitar.

Anticii spuneau că minuni mai mari ca omul încă nu-s. Cu deosebire ca omul educat. Istoria a dovedit adevărul acestor cuvinte. Omul educat le-a biruit pe toate.

Școala fiind ”casa ” și ”acasa” omului educat, avem speranțe. Începe școala…

Suntem în 14 septembrie 2020. O școală cu mască, dar nu mascată. Pentru că, deși măștile îl acoperă, ele nu pot anula zâmbetul nostru optimist. Elevi, profesori, părinți, medici, comunitate locală. Împreună vom reuși.

Mircea Bertea

*Prof. dr. MIRCEA  BERTEA este directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, Profesor asociat Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Membru al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare Paris, Expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe A3. Mașină RĂSTURNATĂ

Publicat

accident

Un accident a avut loc, sâmbătă, pe A3. O mașină s-a răsturnat în afara carosabilului. Doi cetățeni maghiari au fost consultați însă au refuzat transportul la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au fost solicitați in această după-amiază să intervină după ce un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe autostrada A3, în zona km 42.

FOTO. ACCIDENT pe A3. Mașină RĂSTURNATĂ

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj al serviciului de ambulanță județean Cluj, iar preventiv a fost prealertat și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Jibou.

Au fost consultați la locul accidentului de către echipajul SAJ doi bărbați de cetățenie maghiară care au refuzat transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor bateriilor, precum și alte măsuri specifice pentru siguranța persoanele implicate în accident”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – Unirea Ungheni, 2-0. Bolgado și Kamara au stabilit SCORUL final al amicalului

Publicat

cfr

Profitând de pauza competițională, CFR Cluj a disputat, sâmbătă, un amical cu Unirea Ungheni. După 90 de minute, clujenii au câștigat cu 2-0, goluri marcate de Bolgado (min.34) și Kamara ( min.74).

„Victorie în amicalul cu Unirea Ungheni!

În minutul 34, după un corner executat de Cipri Deac, Bolgado a reluat cu capul și a reușit să înscrie. În repriza secundă, în minutul 74, Aussi a centrat în careu, Serebe a deviat pentru Kamara, care a înscris cu un șut din interiorul careului, stabilind scorul final al partidei, 2-0.

CFR Cluj – Unirea Ungheni, 2-0. Bolgado și Kamara au stabilit SCORUL final al amicalului

Echipa din prima repriză: Hindrich, Camora (C), Ilie, Bolgado, Simao, Keita, Djokovic, Fică, Korenica, Michael, Deac

Echipa din a doua repriză: Gal, Peteleu, Boben, Graovac, Iacob, Artean, Păun, Filip, Mensah, Serebe, Kamara

Au mai evoluat în repriza secundă: Aussi, Lucaci, Kresic, Avram”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan (PNL), despre Marcel Ciolacu: E viclean și un ȘMECHERAȘ. Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm

Publicat

rares bogdan

Aflat ca invitat, sâmbătă, la emisiunea „Insider politic” de la Prima TV, europarlamentarul clujean Rareș Bogdan a vorbit despre starea de fapt existentă acum în relația PNL cu PSD și despre soarta „concubinajului” dintre cele două partide la conducerea țării.

”Nu. Nu mi-a plăcut (cu PSD la guvernare). Mie ştiţi că nu mi-a plăcut, dar în acelaşi timp am înţeles situaţia şi n-am comentat prea mult decât în intern şi din când în când mai răbufneam şi în zona externă”, a afirmat Rareş Bogdan.

„Suntem despărţiţi. Noi suntem despărţiţi de PSD din punct de vedere politic. Nu mai avem niciun fel de treabă cu domniile lor. Noi nu participăm la şedinţele de coaliţie, nici nu au mai fost şedinţe de coaliţie.

Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan (PNL), despre Marcel Ciolacu: E viclean și un ȘMECHERAȘ. Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm

Am desemnat un singur om din conducerea executivă de cinci persoane pentru a reuşi să păstreze strict legătura tehnică la nivelul eşaloanelor 2-3 şi la nivelul specialiştilor departamentelor noastre cu cei din PSD, pentru buna guvernare. Aşa cum am luat decizia extrem de clară.

Nu mai vrem niciun fel de colaborare cu Partidul Social Democrat, dar azi, înainte cu două luni de alegeri, să scoţi miniştrii de la guvernare e o situaţie care duce la o criză majoră, pentru că, de asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că dacă noi ieşim de la guvernare, imediat îşi va depune mandatul, asta înseamnă o criză pentru România”, a explicat europarlamentarul.

„Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm şi ne promovăm toate măsurile noastre în Parlament, blocăm măsurile lor, am anunţat exact care sunt interesele pentru Partidul Naţional Liberal, care sunt interesele românilor, continuăm negocierile la Bruxelles, unde situaţia nu este cea mai roz pentru România, după cum ştiţi cunosc destul de bine ce se întâmplă acolo, iar tranşa trei este în continuare blocată din cauza plafonului pe care noi nu vrem să-l aplicăm. Deci nu vom scădea plafonul de la 500.000 la 80.000 de euro aşa cum e trecut în PNRR şi ar fi o condiţionalitate, adică preferăm chiar blocarea acelei sume din interiorul tranşei de 2,6 miliarde.

„Sunt şi voci care au spus că ar trebui o retragere totală de la guvernare”

E vorba de blocarea a 500 de milioane în cazul în care nu aplicăm acea măsură de reducere a pragului la micro-întreprinderi. Noi considerăm că deja l-am redus de la 1 milion la 500 de mii, că am introdus acele măsuri de la 1 la 3%, am introdus chestiunea cu C.A.S.S., a angajat un plus şi nu putem să punem presiune tot pe mediul privat”, a mai spus Rareş Bogdan.

„Sunt şi voci care au spus că ar trebui o retragere totală de la guvernare. Sunt nişte riscuri. Eu cunosc bine PSD, am fost specializat pe acest partid şi cunosc capacitatea lui enormă de a captura instituţii ale statului şi de a le folosi. Noi, liberalii, din punctul ăsta de vedere, funcţionăm extrem de democratic.

Dacă avem un ministru într-un minister de forţă sau într-o companie sau într-o regie autonomă, nu înseamnă că acel ministru face sau acel şef de companie face ceva în interesul strict al partidului. Se gândeşte întotdeauna că există viaţă şi după ce pleacă de acolo şi funcţionează foarte transparent şi foarte democratic.

„Eu am venit de pe băncile şcolii”

Mie mi-e frică de un PSD, vă spun sincer, în care, de exemplu, domnul Tudose, că îl cunoaşteţi, ar fi, spre exemplu, ministrul de interne sau domnul Paul Stănescu, ministru la Dezvoltare. Sau pot să continui enumerările, sau domnul Simonis, sau aşa mai departe sau domnul Romaşcanu. Deci eu am spus extrem de clar, Ministerul de Interne, pentru a asigura buna desfăşurarea alegerilor, echilibrată, transparentă şi corectă. Am încredere în Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu este un om foarte echilibrat, foarte raţional, care nu îşi va ştirbi cariera şi notorietatea şi imaginea pentru a face nu ştiu ce şuşanea. Nu am încredere într-un PSD-ist din cei enumeraţi, ca ministru de interne, n-ar încerca să facă ce a făcut Carmen Dan la 10 august.

De asemenea, la Ministerul Finanţelor, gândiţi-vă că a-i lăsa Ministerul Finanţelor – şi noi ne certăm cu Boloş de multe ori şi cu noi este încăpăţânat Boloş, dar prefer un tip încăpăţânat, dar care este exclusiv pentru a ţine economia şi deficitul, dar şi economia României pe funcţionabilitate şi într-o relaţie cu Comisia Europeană pentru a nu se bloca fondurile europene, decât un individ care ar veni şi ar arunca cu tot ce mai găseşte în visteria statului doar pentru că vine campanie electorală şi e o dată la patru ani”, a mai afirmat Rareş Bogdan.

”Acum nu mă comparaţi (cu dl. Ciolacu), că totuşi din punct de vedere al şcolii nu sunt la fel de viclean ca şi dânsul sau la fel de descurcăreţ sau şmecheraş. Eu am venit de pe băncile şcolii. Asta-i viaţa. Fiecare s-a descurcat altfel în viaţă”, a declarat Rareş Bogdan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Rețeta de WEEKEND: Zamă de fasole boabe cu CIOLAN afumat

Publicat

zama

Printre multele bătăi de cap pe care le are o gospodină, „ce fac de mâncare pentru weekend” este în top. Câte persoane în casă, atâtea gusturi. Cluj24 sare în ajutorul lor cu rețete testate de piloții noștri de încercare. Astăzi, în poll position se află zama de facole boabe cu ciolan afumat.

Nu umblăm la plating că nu suntem fine dining și nici vreun local frecventat de turiști străini, ca să le furăm ochii cu zama în pită. Zama noastră se servește clasic, cu polonicul din oală direct în farfurie.

ceapa

Rețeta de WEEKEND: Zamă de fasole boabe cu CIOLAN afumat

Dar să vedem ce ne trebuie pentru minunăția asta:

– fasole (cam 10 pumni); dacă nu vă iese cum trebuie, riscați să luați mai mulți
– 3 morcovi
– un ciolan afumat, de preferat cu os
– 4 foi dafin
– 2 cepe
– 3 linguri făină
– 1 cană bulion sau o conservă mică de pastă de tomate
– cimbru
– 400 gr smântână
– ulei
– sare, piper, boia dulce și iute

Care sunt etapele?

Pentru început puneți fasolea la fiert. După 10 minute de clocotit, aruncați apa și puneți alta, fierbinte, că altfel se întăresc boabele. Repetați de vreo 4 ori procedeul, asta ca să scăpăm de riscul a fi luați în evidență ca prosumatori, în cazul ăsta, furnizori de biogaz. Oricum, stați liniștiți, de scăpat nu scăpăm de tot, că doar ăsta e farmecul, nu?

Până fierbe fasolea, spălați bine ciolanul și curățați carnea de pe os, apoi o puneți la fiert cu os cu tot, musai, împreună cu morcovii tăiați cum vreți voi. Spumați din când în când. După ce e aproape fiartă carnea se adaugă fasolea fiartă separat.

Într-o oală punem un deget de ulei în care călim cele două cepe tăiate mărunt. Când ceapa devine translucidă, adăugăm trei linguri de făină, ca să facem rântașul, apoi, după un minut, stingem cu o cană de apă fierbinte. Adăugăm sare, piper și boia, atât dulce cât și un pic iute.

Punem rântașul într-o sită, în mai multe ture, sită pe care o imersăm în zeamă și frecăm cu o lingură de lemn până se dizolvă. Ceapa rămasă se aruncă.

După 10 minute de clocotit, adăugați bulionul sau pasta de roșii.

Separat, amestecați smântâna într-un bol cu zeamă fierbinte, până se dizolvă. Grijă la cocoloașe. Apoi turnați în oală smântâna diluată și amestecați bine.

Ultimul pas, adăugați dafinul și cimbru, apoi ajustați după gust cu sare și piper.

Se servește cu ceapă de care vreți voi, albă, galbenă sau roșie, nu contează, e la fel de bună. Dacă aveți carne și fasole suficientă în oală, s-ar putea să scăpați de grija felului doi.

Poftă bună s-aveți!

Foto: de la noi din bucătărie, fără photoshop

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax