Connect with us

ACTUALITATE

Un început de an școlar cu totul neobișnuit

Publicat


E forfotă mare și multă îngrijorare. Începe școala. O instituție fundamentală a societății noastre care și-a închis porțile în martie a.c. din cauza pandemiei și le-a ținut întredeschise cu mari precauții doar pe durata examenelor naționale, producând sincope, frustrări, indecizii, frică și uneori drame. Într-un fel, de la jumătatea lunii martie și până acum, la jumătatea lui septembrie, a fost un vis urât, o ștruțocămilă de școală și vacanță chinuită, nedorit de lungă, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori.

Tocmai de aceea reînceperea școlii este acum mult așteptată, cu deosebire de școlarii mici și de copiii de la grădinițe. Numai că așteptările lor frumoase și nerăbdătoare sunt ”împachetate”, precum cadourile la aniversări și onomastici, în infinite scenarii ale instituțiilor sanitare, în ordine comune ale miniștrilor de la educație și sănătate, în ghiduri ministeriale pompoase și labirintice.

În loc de sărbătoarea copilului, a familiei, a școlii și a țării, 14 septembrie (15 septembrie în calendarul tradițional al începerii școlii la români) a devenit un fel de sărbătoare a îngrijorării naționale. Întrebări de genul: Oare chiar începe? Dar cum începe? Cum se vor desfășura cursurile? Câți copii vor fi în clasă? Nu e periculos să-mi las copilul la școală acum? Dacă va trebui să revenim la școala de acasă cum ne vom descurca? etc. au devenit nu doar obișnuite, ci și obsesive.

Cu deosebire de când, recunoscându-și incapacitatea de-a gestiona de la centru situația pandemică, guvernul a pasat toată responsabilitatea pe autoritățile locale. Autorități care, precum autoritățile centrale, au pasat-o mai departe către școli, părinți și elevi. Cei mai împovărați de reponsabilități într-o asemenea neobișnuită delegare de competențe manageriale educaționale și sanitare au fost și sunt în continuare primarii, directorii de școli, inspectorii școlari generali, directorii direcțiilor sanitare județene și, desigur, părinții copiilor.

Majoritatea acestora, cel puțin în județul nostru, responsabili și pe baricade. Baricadele lor și ale noastre, ale comunității județene, municipale, orășenești sau comunale. Acolo unde ele există cu adevărat. Pentru că a fost și e vorba, în primul rând, de o luptă strategică cu pandemia, de scenarii, direcții, de competențe medicale și educaționale, apoi de una materială, de identificare și asigurare de resurse umane, financiare, sanitare, educaționale și nu în ultimul rând, de una morală și psihologică.

Ultimele două mai grele și mai păguboase decât primele, întrucât, pierzând busola morală, riscăm, din bune intenții și din prea mult zel, să-i punem mască și binelui, lăsând răul și frica să ne domine și să ne dezbine. Obiectiv vorbind, ca să fim eficienți în pandemie, nivelul/rata/valoarea acestor resurse necesare în timpuri normale ar fi trebuit acum cel puțin dublată.

Dar de unde atâta belșug de spații de învățământ, de cadre didactice calificate, de medici și chiar de membri majori în familie care să poată avea grijă de copii în timp ce părinții lor sunt la serviciu și, dacă se poate, să fie și calificați pentru a putea oferi asistență educațională copiilor în situația școlii de acasă?!

Ca să nu mai vorbim de resursele financiare pentru a asigura fiecărui copil și fiecărui cadru didactic mijloacele tehnice și instruirea competentă pentru organizarea învățării online, iar școlii și personalului ei în întregime măști, materiale sanitare și de curățenie și, desigur, stocul optim de biocide!

Un scenariu de science fiction pentru România secolului 21, imposibil de pus în practică, veți spune. Și totuși, cu un primar dedicat total școlii precum Emil Boc, cu un municipiu de forță financiară cum este municipiul Cluj-Napoca, cu un consiliu local făcând echipă cu primarul și cu inspectoratul școlar, învățământul, școlile clujene par pregătite pentru această inedită și dificilă încercare: deschiderea noului an școlar în cele mai bune condiții sub stare de alertă pandemică…

În ”cele mai bune condiții” ale situației date, pentru că, trebuie să recunoaștem și să acceptăm ideea că în acest an școlar succesul va fi dat în primul rând de dimensiunea sănătății. Și s-ar putea ca, pentru a putea rămâne deschisă, școala să fie obligată să funcționeze după regulile sanitare ale unui spital de campanie. Și aproape că suntem deja acolo.

Ca urmare, azi elevii nu vor veni ca altădată în prima zi la școală cu brațele pline de flori, cu zâmbetul larg pe față, cât o vacanță mare minunată, ci cu o stânjenitoare și tristă mască de protecție sanitară. Părinții și bunicii, purtând și ei măști, îi vor însoți doar până la porțile/aleile de intrare. Vor fi întâmpinați de educatoare, învățătoare și profesori cu măști și vor urma circuite prestabilite prin curțile și coridoarele școlii, toate marcate precum pistele unui complicat aerodrom pandemic.

Unele școli vor funcționa doar cu jumătați de clase. Altele cu clasele întregi, cu elevi izolați de separatoare precum astronauții în imponderabilitatea necunoscutului cosmic. Și, deși vor fi în instituții numite școli, cuvintele prime de ordine vor fi, cel puțin în următoarele săptămâni, cunoașterea și respectarea măsurilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 și doar pe urmă cele ale programelor școlare.

Începutul de nou an școlar va însemna astfel și o resetare de comportamente și nevoi la care săptămânile viitoare ne vor spune dacă îi putem face față sau nu. Cu toții: elevi, profesori, părinți, comunitatea locală, sistemul sanitar și sistemul nostru imunitar.

Anticii spuneau că minuni mai mari ca omul încă nu-s. Cu deosebire ca omul educat. Istoria a dovedit adevărul acestor cuvinte. Omul educat le-a biruit pe toate.

Școala fiind ”casa ” și ”acasa” omului educat, avem speranțe. Începe școala…

Suntem în 14 septembrie 2020. O școală cu mască, dar nu mascată. Pentru că, deși măștile îl acoperă, ele nu pot anula zâmbetul nostru optimist. Elevi, profesori, părinți, medici, comunitate locală. Împreună vom reuși.

Mircea Bertea

*Prof. dr. MIRCEA  BERTEA este directorul Colegiului Naţional Pedagogic “Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, Profesor asociat Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj, Membru al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare Paris, Expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Mândria Clujului! Potaissa Turda a reușit un egal istoric în fața lui Toulouse, una dintre cele mai bune echipe de handbal din Franța

Publicat

AHC Potaissa Turda a reușit un rezultat istoric marți seară, pe teren propriu, în fața celor de la Fenix Toulouse. Băieții antrenați de Horațiu Gal au smuls un egal, scor 35-35, uneia dintre cele mai titrate echipe de handbal masculin din Franța. Partida de la Turda a avut loc în cadrul finalei de calificare în grupele European League. Câștigătoarea returului din Franța va merge în grupele competiției.

Micuța echipă din Cluj a reușit să revină de fiecare dată când a fost condusă. Spre exemplu, scorul la pauză era 17-15 în favoarea oaspeților. Mai mult, Toulouse conducea în minutul 42 cu scorul de 27-22. Horațiul Gal a mișcat repede. Aceste a scos portarul, jucând pe faza de atac 7 contra 6. Câteva minute mai târziu, scorul a devenit egal, 28-28.

Potaissa Turda putea și câștiga, dar și să piardă. Cu câteva minute înainte de finalul partidei, gazdele au preluat conducerea, scor 33-31. Francezii nu s-au lăsat bătuți cu așa ușor, revenind la conducere când mai erau doar 20 de secunde de jucat. Turda a egalat, iar apoi a avut mare noroc la chiar ultima fază a meciului când cei de la Toulouse au izbit bara.

Meciul retur din Franța este programat să se dispute pe data de 29 septembrie, ora 21,45.

VIDEO: Declarații după AHC Potaissa Turda – Fenix Toulouse

AHC Potaissa Turda – Fenix Toulouse 35-35 (15-17)

AHC Potaissa Turda: Ghiță 9, Huba Talas 7, Szoke 5, Thalmaier 5, Iancu 3, Dragas 2, Pavel 2, Savici 1, Zacaciurin 1.

Antrenor: Horațiu Gal 

Fenix Toulouse: Ilici 8, Martins Vieira 6, Jakobsen 5, Chelle 4, Abdi 4, Steins 3, Kempf 2, Ben Halima 2, Leventoux 1.

Antrenor: Phillipe Gardent

FOTO: Facebook AHC Potaissa Turda

Citește mai departe

ACTUALITATE

Concertele din șură, un succes la Mera World Music Lite

Publicat

Fanii world music s-au bucurat și în această toamnă de un eveniment la Mera, într-un cadru restrâns și plăcut. Organizatorii Mera World Music LITE i-au așteptat pe aceștia cu patru concerte de șură, atelier de muzică tradițională și o expoziție foto.

Chiar și cu respectarea regulilor de pandemie, pe durata a patru zile curtea șurii a devenit o locație plăcută, cu atmosfera mai degrabă de picnic, nu de cotidian pandemic. Spectatorii din Mera s-au bucurat de concerte într-o- atmosferă destinsă, așezați pe baloți de paie.

În decursul celor patru zile au participat la concerte mai mult de 400 de persoane, iar live-urile de pe facebook au adunat mai mult de 100 de mii de vizualizari. Organizatorii au profitat de situația creată de pandemie și au construit o clădire nouă, multifuncțională și permanentă, de care participanții se vor putea bucura și la edițiile viitoare. Aici a avut loc atelierul de muzică tradițională, la care au participat mai mult de douăzeci de tineri, doritori să învețe să cânte la vioară, braci, contrabas sau acordeon, ori cântece din Țara Călatei.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Puteți urmări înregistrările concertelor de pe pagina de Facebook la următoarele link-uri:
● Concert Nadara:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/327281998353023
● Concert Szilágyi Tóni:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/1699866513522147
● Concert Nightlosers:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/323140515581411
● Concertul participanților la atelierul de muzică și Tokos Band:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/1447095788814405

Tot cu ocazia Mera World Music LITE au fost expuse și o serie de fotografii realizate la edițiile anterioare de Tamás Bethlendi și István Kőmíves.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Organizatorii mulțumesc sprijinului acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Agenția Maghiară de Turism, Exing Construct, TBS Aviation, Bonanza – Fritech, Promelek, Pardoseli Slefuite Sclivisite Polisate, 3D Concept, Codespring, Fischer, Electroluk și RDE Harghita.

Următoarea ediție Mera World Music este planificată între 29 iulie și 1 august 2021.

Citește mai departe

ACTUALITATE

De ce nu se găsește Euthyrox? „Distribuitorii preferă să meargă în ţări unde sunt preţuri mai mari”, spune Nelu Tătaru

Publicat

eutyrox

Aflat la Alba Iulia, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că ar fi în România cantităţile necesare de Euthyrox, dar că distribuitorii preferă să meargă în alte ţări, unde medicamentul costă mai mult. El a răspuns astfel la întrebarea despre discontinuitatea care persistă în aprovizionarea farmaciilor cu acest medicament, menţionând că ar putea fi luată în calcul o creştere a preţului, relatează Agerpres.

„Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„Săptămâna trecută a fost aprobată o autorizaţie de import paralel”

Nelu Tătaru a adăugat că săptămâna trecută a fost aprobată o autorizaţie de import paralel, dată de Comisia de Endocrinologie. “Noi sperăm să putem avea şi cantitatea care ne trebuie. Din ce ne-a dat Merck (compania farmaceutică – n.r.) şi din ce ne-a dat informaţii şi Comisia de Endocrinologie, ne arată că doar în luna aprilie a fost un deficit de producţie cu 20% mai puţin, restul apare ca intrând în România cam aceeaşi cantitate, dar nu se regăseşte în farmacii”, a spus ministrul.

Întrebat de ce nu se regăseşte, totuşi, dacă a fost importată aceeaşi cantitate, Nelu Tătaru a explicat că firma producătoare nu aduce direct în farmacii, ci prin distribuitori, iar acei distribuitori trebuie să ajungă la farmacii.

“Politica de preţ este cea care face… Noi avem în acest moment autorizaţia de import paralel, în care să mărim cantităţile, dar gândim şi la o creştere a preţului, fiindcă, din discuţiile cu asociaţiile de pacienţi, vor chiar şi la un preţ mai ridicat, dar numai să-l găsească”, a mai spus Nelu Tătaru.

Sursa: Hotnews

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe curentul în anumite zone din județul Cluj

Publicat

Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Cluj-Napoca anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, după cum urmează:

Data întreruperii: 23.09.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Tureni, localitatea Micești, parțial
Intervalul orar: 10:00-13:00

Data întreruperii: 30.09.2020
Adresa/Localitatea: Localitatea Gherla, str. Gârlei, str. Parcului, nr. 16-19, 29, str. Primăverii, str. Alexandru Vlahuță
Intervalul orar: 08:00-16:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate