Connect with us

EVENIMENT

Un bărbat de 70 de ani a murit într-un incendiu de vegetație

Publicat


incendiu vegetatie

Un bărbat în vârstă de 70 de ani și-a pierdut viața într-un incendiu de vegetație scăpat de sub control, în localitatea Aluniș din județul Cluj.

Un bărbat de 70 de ani a murit într-un incendiu de vegetație, în localitatea Aluniș din județul Cluj. Focul ar fi fost pornit de acesta și ar fi scăpat de sub control.

„La data de 13 august, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au fost sesizați, prin apel 112, de către un bărbat, de 55 de ani, cu privire la faptul că o persoană ar fi decedat într-un incendiu de vegetație, produs pe un teren viran din proximitatea localității Corneni, comuna Aluniș.

Un bărbat și-a pierdut viața într-un incendiu de vegetație

La fața locului a fost dirijat un echipaj medical care a constatat decesul unui bărbat de 70 de ani. Din verificările preliminare, polițiștii au constatat că bărbatul de 70 de ani ar fi aprins vegetația uscată, iar ulterior ar fi scăpat de sub control incendiul propagat, fiind găsit decedat în această zonă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor”, a transmis IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod GALBEN de viituri în Cluj și în alte județe

Publicat

inundatii 2

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod galben de inundații pentru Cluj și alte 18 județe din România, valabilă în următoarele 36 de ore. Alerta vine ca urmare a prognozei meteo care indică ploi abundente în mai multe regiuni ale țării.

Primul interval de alertă începe marți, la ora 12.00 și se încheie miercuri, la ora 9.00. Județele vizate în această perioadă sunt Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

Cod GALBEN de viituri în Cluj și în alte județe

Un alt cod galben vizează, de marți, ora 21.00, până miercuri, ora 24.00, râuri din Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Braşov, Covasna, Buzău, Vrancea, Galaţi, Tulcea și Constanţa.

Hidrologicii avertizează asupra posibilității de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și de viituri rapide pe râurile mici. Aceste fenomene pot duce la inundații locale și la creșteri semnificative de debite și niveluri ale apelor, cu potențiale depășiri ale cotelor de atenție în bazinele hidrografice Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Dâmboviţa, Ialomiţa, Siret, Prut și râurile din Dobrogea.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc spune că anularea licitației pentru centură l-a costat electoral: Mi-am asumat rezultatul. Unii au profitat la maxim

Publicat

De

centura metropolitana milioane

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că anunțul anulării licitației pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane, făcut în plină campanie, l-a costat puncte electorale semnificative.

Emil Boc este de părere că decizia de a anunța anularea licitației pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane i-a afectat imaginea în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale. Cu toate acestea, el a subliniat că a preferat să fie onest și să își asume acest rezultat, lucru care i-a afectat procentele electorale.

„Știți bine că nu sunt un om decât al legii, al legalității și chiar dacă m-a costat câteva procente electorale consistente, nu am amânat o secundă. Când rezultatul a fost gata, l-am anunțat în plină campanie electorală, chiar înainte de alegeri, asta este, îmi asum. Nu am ce să fac cu rezultatul decât să îl duc mai departe și să reiau licitația în termenii legii”, a declarat primarul, invitat la Ziua Live.

„Evident că unii au profitat la maxim”

Edilul spune că contracandidații săi au profitat de acest anunț. Deși anunțul putea fi amânat până după alegeri, primarul a arătat că a ales să fie onest și să și-l asume.

„Evident că unii au profitat la maxim, s-au bătut, am înțeles treaba asta, dar mă bucur că, până la urmă, lucrurile sunt în direcția în care putem să avem din nou licitația pe masă și să continuăm legal și toată lumea să doarmă liniștită. A fost un act care nu a fost ușor de asumat, dar așa e în administrație, întotdeauna mi-am asumat lucruri, nu m-am învârtit în jurul lor. Puteam și atunci, până în 25 iunie, să amân, să tergiversez rezultatul. Nu, am spus din prima secundă: acesta este rezultatul, îl comunicăm. Asta e viața, ai și greutăți, important este să le înfrunți și să le depășești”.

Boc: „Am preferat să mă critice toată lumea”

Primarul Clujului a explicat că nu a dorit să intre într-o negociere directă pentru un proiect de un miliard de euro, chiar dacă acest lucru i-ar fi adus mai puține critici. Decizia a fost luată pentru a proteja implementarea pe termen lung a proiectului.

„Mi-am asumat cele mai grele lucruri cu putință. Pentru că nu au fost îndeplinite condițiile legale, nu am acceptat să fiu șantajat să intru la negociere directă cu cineva pe un proiect de un miliard de euro. Am preferat să mă critice toată lumea… Teoretic puteai intra pe negociere directă, dar după aceea riscai să ai probleme pe proiectul acesta încât să nu mai poată fi implementat mai târziu, pentru suspiciunile pe care le-ar fi trezit”.

Proiectul va continua în termenii prevăzuți de lege

Primarul a arătat că licitația a fost reluată în condiții legale și că este mulțumit de direcția în care se îndreaptă proiectul. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 3 octombrie.

„3 octombrie este termenul de depunere a ofertelor. La prima parte se lucrează deja, vor fi începute lucrări de amploare, inclusiv la pasajul care se face în zona spitalului regional și lărgirea la șase benzi pentru Cluj-Florești. Pentru partea a doua, vom vedea exact în 3 octombrie câte firme vor depune oferte”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Proiectul de regenerare urbană de la Carbochim se va numi RIVUS. Fosta platformă industrială, redată orașului

Publicat

Cel mai nou proiect de reconversie și regenerare urbană propus de grupul IULIUS, la Cluj-Napoca, al cărui Plan Urbanistic Zonal a fost aprobat recent de Consiliul Local, se va numi RIVUS. Cuvântul este originar din limba latină și înseamnă „râu”, evidențiind conexiunea cu Someșul.

Proiectul redă orașului 14 hectare de fostă platformă industrială ca proiect multifuncțional, oferind comunității accesul la râul Someș într-o manieră interactivă. Valorificarea râului a stat la baza conceptului arhitectural, de la designul fluid și focusul pe elementele naturale, până la principiile de sustenabilitate implementate.

Investiție de peste jumătate de miliard de euro

Investiția estimată la peste jumătate de miliard de euro, a companiilor IULIUS și Atterbury Europe, se va materializa prin proiectul mixt cu probabil cea mai mare diversitate funcțională din România – retail, office, cultură, entertainment, parc – cu o suprafață închiriabilă totală a proiectului de 165.000 mp.

Descoperă cel mai amplu proiect de reconversie urbană din România pe www.rivus.ro și pe platformele social media dedicate: www.instagram.com/rivuscluj, www.facebook.com/rivuscluj.

Ce va conține RIVUS?

Conceptul proiectului RIVUS, semnat de arhitecții olandezi UNStudio, un nume cu rezonanță în topurile mondiale de specialitate, este inspirat din ceea ce și-a dorit comunitatea. Astfel, RIVUS va integra:

  • Cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp (integrând atât mall-ul – 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
  • Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
  • Peste 30 de restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
  • Fresh Market pentru producătorii autohtoni
  • Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp
  • Grădină japoneză pe acoperiș
  • Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale și office
  • Centru de live arts și sală de spectacole
  • Concepte de entertainment în premieră regională, pentru toate vârstele
  • Cele mai noi tehnologii cinematografice, pentru prima dată în Transilvania, și open air cinema
  • Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
  • Investiții în conectivitate și mobilitate alternativă

Manager: „RIVUS exprimă perfect viziunea noastră”

„RIVUS simbolizează fluxul constant de viață, energie și dezvoltare, elemente care alcătuiesc fundamentul proiectului nostru, care pune accent pe armonia dintre spațiul construit și cel natural, creând astfel simbioza ideală. Propunerea noastră pentru fosta platformă Carbochim are o componentă naturală pronunțată, care constă în amenajarea malurilor râului Someș, întregirea culoarului verde-albastru din zona de nord a orașului și crearea de la zero a unei grădini urbane spectaculoase, care se va întinde pe o treime din suprafața întregului proiect.

RIVUS exprimă perfect viziunea noastră și avem convingerea că va deveni, într-un mod natural, nu doar o destinație favorită, ci și un nou reper al Clujului modern, vibrant, sustenabil. Proiectul RIVUS a demarat prin relocarea și retehnologizarea fabricii Carbochim, care acum se află pe o traiectorie nouă, cu perspective de dezvoltare. În prezent, pregătim terenul pentru noul proiect, prin dezmembrarea fostelor hale și ne bucurăm că am înaintat în procesul de autorizare”, a spus Sorin Guttman, Manager RIVUS.

 RIVUS Cluj-Napoca, primul proiect implementat de UNStudio în România

Proiectul îi aduce în premieră în România pe renumiții arhitecți olandezi de la UNStudio, care au în portofoliu proiecte emblematice în toată lumea, cum sunt Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, Lyric Theatre Complex din Hong Kong, metroul din Doha sau Podul Erasmus din Rotterdam.

Valorificarea râului Someș a stat la baza conceptului arhitectural, viziunea celor de la UNStudio pentru acest proiect fiind cea de a stabili o legătură între noua dezvoltare, oraș și malul râului Someș, inaccesibil în prezent. Fluiditatea și specificul natural al râului domină designul, care pornește de la picături concentrice în apă ce se transpun în proiect ca piațete publice de lumină și verdeață, regăsindu-se atât în interior, cât și în grădină și spațiile exterioare. Liniile fluide ale râului sunt integrate și în fațada exterioară, iar materialele naturale, precum lemnul și piatra, au fost selectate pentru o integrare armonioasă a vegetației, atât în interior, cât și în exterior.

„E important să căutăm noi modalități de reamenajare a zonelor urbane existente”

„Suntem foarte conștienți de potențialul pe care regenerarea urbană îl are pentru orașe. În acest sens, este esențial să căutăm noi modalități de reamenajare a zonelor urbane existente, în așa fel încât să poată oferi ceva înapoi orașului ca întreg, să reactiveze și să însuflețească spațiile și zonele care s-au perimat de-a lungul anilor. Proiectarea pentru consolidarea și susținerea comunităților înseamnă să creezi locuri care aduc oamenii laolaltă”, a declarat Ben van Berkel, fondator și arhitect principal UNStudio.

„Sunt foarte mândru că avem ocazia să realizăm la Cluj primul nostru proiect din România. Este foarte interesant să vedem că putem conecta această veche zonă industrială la Parcul Armătura, amenajat recent. Dorim să aducem și oamenii din zona Carbochim înapoi spre apă, pentru a continua centura verde de-a lungul râului”, a spus Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio.

Cea mai mare destinație de entertainment & shopping din România

RIVUS se anunță a fi cel mai amplu lifestyle center din România și un nucleu al segmentului de entertainment din țară. În RIVUS Mall vor fi prezente branduri internaționale mult așteptate, magazine reprezentative ale marilor retaileri pe segmente precum home&deco, health&sports, fashion și divertisment, dar și concepte ale producătorilor și antreprenorilor locali. Un spațiu în care fiecare membru al comunității locale se va regăsi, cu funcțiuni dedicate familiilor, și o destinație principală pentru modă, lifestyle și entertainment, care va include peste 400 de magazine.

RIVUS propune soluții în premieră de petrecere a timpului liber, cu prima sală de spectacole integrată într-un centru comercial și un centru de arte performative – RIVUS Live Arts –, administrată în parteneriat cu mediul cultural clujean, care va funcționa în fosta hală cu arcade a Carbochim. Alături de ea, din fostul sit industrial va mai fi păstrată clădirea administrativă, din cărămidă roșie, care va deveni RIVUS Hub, cu spații de office și servicii.

Concepte culturale, de timp liber

Atenția pentru familii se va reflecta prin amenajarea de spații de joacă, concepte de divertisment în premieră națională, tehnologii cinematografice și open air cinema, concepte educaționale, facilități sport și wellness, dar și hub medical cu discipline variate.

Proiectul va fi o platformă de promovare a producătorilor locali și destinația în care gastronomia se îmbină armonios cu atmosfera vibrantă, incluzând un concept Fresh Market și 30 de locații-concept, restaurante și cafenele tematice, cu terase amplasate în noua grădină amenajată de la zero.

Dezvoltarea propune spații office premium de aproximativ 15.000 mp GLA, care vor contribui la consolidarea prezenței locale a unor companii multinaționale, oferind oportunități de dezvoltare profesională.

RIVUS Garden contribuie la crearea unei conexiuni verzi de 14 hectare în nordul Clujului

RIVUS Garden va fi ancora verde a proiectului, 52.000 mp de parc în inima orașului, amenajat de peisagiști străini și autohtoni, care se adaugă parcurilor deja modernizate în proximitate – Armătura și Feroviarilor. Împreună, vor delimita râul Someș cu aproximativ 14 hectare de spații verzi amenajate și infrastructură pentru promenadă și timp liber.

În RIVUS Garden vor putea fi admirați peste 700 de arbori maturi, cu vârste de până la 60 de ani și înălțimi de până la 13 metri, inclusiv copaci care au fost recuperați de pe fosta platformă industrială, dar și peste 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni. Clădirea principală de retail va avea fațade înierbate și acoperiș verde, care va integra inclusiv o grădină japoneză.

Investiții pentru conectivitate

Ca și în cazul proiectelor similare dezvoltate la Iași și Timișoara, IULIUS este preocupat de buna conectivitate cu orașul, astfel că și-a asumat, prin contract cu Municipalitatea, investiții consistente în infrastructură. Acestea vor include realizarea unui nou pod rutier peste Someș, două poduri pietonale, soluții de sistematizare a traficului, modernizarea unor străzi din proximitate, precum și amenajarea de infrastructură velo, aliniată la strategia autorităților de mobilitate. Proiectul va fi deservit de aproximativ 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane, dintre care 900 vor avea conexiuni pentru încărcarea mașinilor electrice, precum și de 2.500 de spații pentru parcarea bicicletelor.

Investiția va fi realizată de companiile IULIUS și Atterbury Europe. Proiectul este în etapa de obținere a autorizației de construire. Prima etapă a lucrărilor, cea de dezmembrare a fostelor hale industriale, este aproape de finalizare, acesta fiind un demers independent de procesul de avizare și autorizare a noului proiect.

Despre IULIUS

Compania IULIUS este dezvoltator și operator real estate specializat în proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 25 de ani. Portofoliul său include peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium). Centrele comerciale sunt lidere de piață la nivel regional și înregistrează anual peste 70 de milioane de vizite. Compania IULIUS deţine şi 15 clădiri de birouri, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, cu o suprafață totală de peste 242.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de companii și unde lucrează peste 27.000 de angajați.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de PLOI abundente în Cluj și în alte județe, până joi

Publicat

ploi

ANM a emis noi atenţionări de ploi, averse însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, valabile până joi dimineaţa în Cluj și în majoritatea județelor.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), o primă atenţionare de ploi în general moderate cantitativ va fi valabilă în perioada 10 septembrie, ora 10:00 – 12 septembrie, ora 10:00, în toată ţara. Vor fi mai ales averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi local de 20 – 30 litri/mp şi izolat de peste 40 – 50 litri/mp.

ploi

Cod galben de PLOI abundente în Cluj și în alte județe, până joi

De asemenea, pe parcursul zilei de marţi, până la ora 21:00, va fi în vigoare un Cod galben de averse însemnate cantitativ în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, precum şi în Carpaţii Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali. Mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 litri/mp şi izolat de peste 30 – 40 litri/mp.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax