ACTUALITATE
Ultimul șlagăr de înșelătorii după Caritas și FNI. Împrumut de 5 milioane de euro pe Facebook
Cel mai probabil, afaceri ca și Caritas sau FNI sunt bine întipărite în conștiința colectivă românească. De altfel, așa numitele scheme piramidale au fost un subiect bine anchetate în istoria relativ recentă a economiei Românești (chiar dacă ele au apărut în sec al XIX-lea). În princial, acest gen de înșelătorii se asigură că anumite persoane, cu „greutate”, primesc sume importante de bani. Totuși, pe parcurs ce tehnologia a avansat, s-au găsit modalități tot mai interesante și mai ușoare de a înșela. Metoda pe care o voi prezenta în rândurile de mai jos se bazează pe „social engineering”. Adică ține mai mult de psihologie decât de economie.
Social Engineering
Din cauza faptului că termenul nu are un echivalent în română, îl voi traduce mot a mot. „Ingineria socială” are ca scop principal aflarea unor informații confidențiale prin manipularea unor persoane vulnerabile. Adică, dacă o persoană te convinge să îi furnizezi PIN-ul cardului de credit înseamnă că ai căzut pradă „ingineriei sociale”. Modalitatea poate fi utilizată în diverse scopuri. În acest caz, este vorba despre fraudă.
Înșelăciuni pe Facebook
După cum se va vedea în pozele atașate mai jos, frauda nu ezită să fie o practică uzuală. Oameni ca cel care folosește contul de Facebook „Elena Mirabella Palimariu” sunt genul despre care vorbeam mai sus, „inginerii sociali”. O persoană m-a contactat astăzi cu o întrebare simplă „Ai probleme financiare?” Știam de la început unde se va duce discuția, dar am fost curios cu privire la modul în care vom ajunge acolo. Așadar, am raspuns că am nevoie de bani și am primit următoarea ofertă: „Împrumut de 15.000 euro”. Tot ceea ce eu ar fi trebuit să fac era să vorbesc cu o doamnă pe WhatsApp. Zis și făcut.
Să împrumuți bani nu te costă bani
Am contactat pe WhatsApp respectiva persoană, cea care ar fi trebuit să îmi împrumute o sumă destul de mare de bani. Nu doar că a dus „gluma” până la final, ci a și plusat. Așadar, oferta a ajuns la suma de 5.000.000 de euro, adică undeva la 24 de milioane de lei. Frauda, chiar dacă la prima vedere pare cât se poate de avantajoasă, a oferit un indiciu flagrant. Prelucrarea actelor ar fi costat 290 de euro, adică 1400 de lei. De altfel, toate înșelăciunile de genul acesta presupun plătirea unor bani unor terți fantomă despre care nu știe nimeni nimic.
Nu ar fi primit nimeni 5.000.000 de euro
Rezultatul final a fost, așa cum m-am așteptat, „înșelăcios”. Această fraudă a folosit aceleași metode „ieftine” de a înșela persoanele mai vulnerabile. Rețeta pare a fi următoarea: o ofertă extraordinară, doar că implică niște costuri. După ce nu am mai răspuns, slovenul m-a sunat disperat. Totuși, nu cred ca îmi va oferi mie împrumutul de 5.000.000 milioane de euro.
Mai jos puteți urmări discuția mea cu persoana ce, probabil, administra ambele conturi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
VIDEO FOTO. Final de Jazz in the Park 13, cu Ada Milea, Omar Sosa și Nneka. Primul artist confirmat pentru ediția din 2026!

Duminică, 8 iunie, ultima zi a festivalului Jazz in the Park a adus în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca momente memorabile, care au încheiat ediția din acest an cu energie, zâmbete și aplauze îndelungi.
Ziua a început la ora 13:30 pe Friends Stage, cu un spectacol plin de umor și creativitate semnat de Ada Milea și Berti Barbera. Cei doi artiști au adus pe scenă o reinterpretare muzicală jucăușă a „Amintirilor din Copilărie” de Ion Creangă – un amestec de teatru, concert și improvizație care a stârnit râsete și nostalgie.
Delvon Lamarr Organ Trio, din nou pe scena Jazz in the Park
De la ora 16:30, pe Backyard Stage, publicul a fost invitat la o porție generoasă de groove oferită de Delvon Lamarr Organ Trio. Trupa americană, recunoscută pentru sound-ul său autentic construit în jurul orgii Hammond B-3, a reușit din nou să creeze o atmosferă electrizantă, transformând parcul într-un spațiu de dans și good vibes.
Prezenți și la o ediție anterioară la festival, trio-ul a reconfirmat legătura specială cu publicul român.
Momentul-surpriză al serii a avut loc la ora 19:30, pe Hill Stage, unde a fost prezentat unul dintre cele mai așteptate proiecte ale acestei ediții: JazzyBIT & Omar Sosa. Rezultatul unei rezidențe muzicale derulate în cadrul festivalului, concertul a fost o demonstrație de sinergie artistică între celebrul pianist cubanez (șase nominalizări la Grammy) și trio-ul timișorean. Publicul a fost martorul unei colaborări ce transcende granițele și stilurile, construită pe prietenie și colaborare artistică.
Înainte de acest moment, pe aceeași scenă a urcat Sorvina, o artistă americană stabilită la Berlin, cunoscută pentru mixul unic de jazz rap, neo-soul și gospel. Concertul său a fost un manifest pentru autenticitate și libertate personală, împletind versuri cu mesaj social cu instrumentație live și o prezență scenică magnetică.
Festivalul s-a încheiat cu un concert de excepție al Nnekăi, artista nigeriană cu un timbru vocal distinct și un stil care îmbină soul, reggae și hip-hop. De la ora 22:15, Hill Stage a vibrat la unison cu mesajele ei profunde și cu energia molipsitoare pe care a adus-o în fața publicului clujean.
Primul artist confirmat pentru 2026
Marcos Valle, unul dintre artiștii anunțați inițial pentru ediția 2025, nu a mai putut fi prezent din motive personale, însă organizatorii au confirmat că artistul brazilian va urca pe scenă la Jazz in the Park 2026.
În plus, participanții la ediția din acest an au avut ocazia să achiziționeze, în cadrul festivalului, abonamente promoționale pentru anul viitor, la prețul special de 150 de lei.
Despre Jazz in the Park
Jazz in the Park este mai mult decât un festival – este un manifest cultural care promovează valorile pozitive prin muzică și dialog social. Cu peste 500 de concerte organizate până în prezent, festivalul este astăzi unul dintre cele mai importante evenimente de jazz din Europa. În 2019, a fost desemnat „Best Small European Festival” la European Festival Awards și a fost de cinci ori finalist în cadrul aceleiași competiții, inclusiv pentru ediția din 2023.

Un locuitor din comuna Tureni trage un semnal de alarmă în legătură cu o problemă care îi afectează pe săteni: zgomotul și pericolul provocat de ATV-urile care circulă cu viteză prin sat.
Bărbatul acuză lipsa de reacție a autorităților în fața unei situații care se repetă deja în fiecare weekend, dar și în alte zile ale săptămânii.
Locuitorii din Tureni sunt exasperați de ATV-uri
Zgomotul produs de motoarele turate ale vehiculelor de teren tulbură liniștea comunității în fiecare sfârșit de săptămână și pune în pericol siguranța copiilor și a bătrânilor, a transmis cititorul Cluj24.ro.
„Liniștea satului este spulberată de motoare turate la maxim, de ATV-uri care trec în viteză printre case, pe ulițe înguste, pe lângă copii și bătrâni, ca și cum s-ar afla pe un circuit de raliu, nu într-o comunitate în care oamenii trăiesc, muncesc și vor doar puțină pace”, spune cititorul.
Acesta amintește și cadrul legal în vigoare. Potrivit OUG 195/2002, ATV-urile pot circula pe drumurile publice doar dacă sunt înmatriculate și conduse de persoane cu permis. În plus, Legea 61/1991 prevede sancțiuni pentru tulburarea liniștii publice.
„Vrem respect”
„Nu cerem decât respect pentru copiii care dorm, pentru bătrânii bolnavi, pentru cei care vor să audă păsările, nu tobele de eșapament modificate. Să trăiești la sat nu înseamnă că trebuie să-ți pui dopuri în urechi”, a mai spus bărbatul din Tureni.
El cere intervenția fermă a autorităților, respectiv controale, amenzi și măsuri clare, pentru ca locuitorii din Tureni să trăiască liniștiți.
EDUCATIE
Absolvenții clujeni de clasa a XII-a încep examenul de Bacalaureat. Calendarul complet al probelor scrise. Noutatea din acest an

Absolvenții de clasa a XII-a din acest an, dar și cei din promoțiile anterioare care nu au trecut de probele scrise, încep examenul de Bacalaureat.
Prima probă a sesiunii de vară a BAC-ului va avea loc marți, astăzi fiind zi liberă.
Absolvenții clujeni de clasa a XII-a încep marți examenul de Bacalaureat
Absolvenții de liceu din Cluj au avut termen de înscriere vineri, 6 iunie.
Calendarul probelor scrise la BAC:
- 10 iunie – Limba și literatura română
- 11 iunie – Proba obligatorie a profilului
- 13 iunie – Proba la alegere a profilului și specializării
- 16 iunie – Limba și literatura maternă
Rezultatele vor fi afișate în data de 20 iunie, până la ora 12:00, iar candidații nemulțumiți de notele primite pot vizualiza lucrările și pot depune contestații în aceeași zi, între orele 14:00 și 18:00, dar și în zilele de 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie.
Care este noutatea la examen în acest an
Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30. Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.
Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro. În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TelVerde 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea sau desfășurarea examenului.
Activitățile de evaluare a lucrărilor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate. Afișarea primelor rezultate este programată în data de 20 iunie. Noutate pentru acest an, este accea că la examenul național de bacalaureat 2025 este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise.
În ceea ce privește organizarea programului școlar în perioada susținerii probelor scrise din această sesiune a examenului național de bacalaureat, în funcție de particularități, activitățile didactice se pot desfășura în format asincron și se vor identifica soluții pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen.
EVENIMENT
Spitalul Regional de Urgență din Cluj, aproape de faza de construcție. Rafila: Proiectarea și amenajarea s-a finalizat

Se fac pași concreți pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că etapele de proiectare și amenajare a terenului au fost finalizate.
Construcția Spitalului Regional de Urgență din Cluj, unul dintre cele mai așteptate proiecte medicale din România, se apropie de etapa de execuție. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, au fost depășite două etape-cheie: proiectarea și amenajarea terenului.
Lucrările pregătitoare pentru Spitalul Regional Cluj s-au încheiat
„Pentru cele trei spitale regionale, Cluj, Craiova și Iași, am făcut licitațiile pentru proiectare. Proiectarea a durat un an și s-a terminat. Am făcut licitații pentru amenajarea terenului, care nu e o glumă. De exemplu, la Iași am avut 500 de mii de metri cubi de escavat, întărirea perimetrului, utilități, devieri. A fost complicat. S-au terminat și astea”, a declarat ministrul Rafila, la Prima TV.
Spitalul Regional de la Cluj intră în linie dreaptă
În acest moment, Ministerul Sănătății a intrat în etapa de evaluare a ofertelor depuse pentru execuția lucrărilor. Rafila subliniază că depășirea acestor faze birocratice și tehnice reprezintă un pas esențial.
„Termenul limită este sfârșitul anului 2028. Faptul că am reușit să parcurgem deja două etape consistente, proiectarea și amenajarea terenului, e important”, a declarat ministrul.
Finalizarea construcției, până în 2028
Spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova sunt proiecte de infrastructură medicală finanțate din fonduri europene, cu scopul de a aduce servicii medicale avansate în regiuni-cheie. Dacă nu apar noi întârzieri, lucrările de construcție ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2028.
Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj, care se ridică în Florești, au început anul trecut. În luna decembrie 2024 a fost termenul limită pentru procedura de atribuire a lucrărilor principale de construcții, pachetul 2 de lucrări, iar nouă asocieri de companii românești și internaționale au depus oferte.
Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 metri pătrați, din care 176.638 reprezintă clădirea principală, structurată pe 8 niveluri, care va avea și heliport. Suprafața terenului pe care este construit viitorul spital este de 143.064 de metri pătrați.