Connect with us

EVENIMENT

„U” Cluj, cea mai activă la TRANSFERURI. Mai vrea un fost jucător trecut pe la club

Publicat


u cluj

„U” Cluj este echipa cea mai activă pe piața transferurilor în această vară. După șase mutări deja perfectate și oficializate, ardelenii vor să fie în trend și să mai aducă jucători ofensivi. Următorii pe listă sunt atacantul Jovan Markovic, negociindu-se un transfer definitiv cu Craiova, și o foarte veche cunoștință a alb-negrilor, nigerianul Anthony Nwakaeme.

Ardelenii s-au concentrat pe aducerea unor jucători cu profil ofensiv. Chiar dacă tocmai au anunțat transferul lui Mamadou Thiam, 29 de ani, revenit pe malul Someșului după un sezon în fotbalul arab. Celelalte cinci mutări oficializare au fost Dorin Codrea (26 de ani, mijlocaș central, Concordia Chiajna), Ovidiu Popescu (30 de ani, mijlocaș central, FCSB), Vadim Rață (31 de ani, mijlocaș central, FC Voluntari), Iulian Cristea (29 de ani, stoper, Rapid) și Radu Boboc (25 de ani, fundaș dreapta, FC Voluntari), scrie GSP.

„U” Cluj, cea mai activă la TRANSFERURI. Mai vrea un fost jucător trecut pe la club

„U” Cluj vrea să-l transfere și pe Jovan Markovic, 23 de ani, de la Universitatea Craiova, dar și să realizeze o mutare spectaculoasă în mercato. Conform surselor Gazetei Sporturilor, ardelenii ar putea să-l „repatrieze” pe Anthony Nwakaeme! Vă mai aduceți aminte de el?

Fotbalist cu profil ofensiv, vârf și extremă la nevoie, nigerianul a ajuns la 35 de ani și tocmai a devenit liber de contract. Tony a mai evoluat în tricoul alb-negrilor la începutul carierei sale. Africanul tocmai s-a despărțit de Al-Fayha, din prima ligă saudită, acolo unde s-a duelat cu Cristiano Ronaldo și alte vedete atrase în Arabia. Împotriva lui Al-Nassr a jucat și în dubla din Champions League al Asiei.

Anthony Nwakaeme

Chiar dacă are o vârstă înaintată, nigerianul a dat randament la echipa sa în prima ligă arabă. A marcat de șase ori în 27 de meciuri și a mai avut și 5 pase decisive. Atacantul care a fost pe lista de dorințe a lui Gigi Becali în câteva perioade de mercato în urmă cu mai mulți ani este departe de gândul de a-și pune ghetele în cui.

În iulie 2010, „U” Cluj l-a transferat de la Vejle, din Danemarca. Doi ani mai târziu a plecat cu „lotul Florian Walter” la Petrolul Ploiești. A jucat și în Israel la Hapoel Beer-Sheva (3 campionate cucerite) și Hapoel Raanana, după care s-a transferat în Turcia. Patru ani a evoluat pentru Trabzonspor, ce-l cumpărase pentru 1,1 milioane de euro.

De menționat că la U Cluj a adunat 48 de meciuri, 10 goluri și 7 assist-uri. Era unul dintre preferații galeriei.

Markovic, aproape să semneze cu „U”

Jovan Markovic, jucătorul care a cochetat și cu echipa națională nu a mai dat randamentul scontat la Universitatea Craiova în ultimul sezon, însă clujenii consideră că ar putea să renască pe malul Someșului. S-a mai întâmplat și cu alți fotbaliști.

jovan markovic

Totuși, ardelenii nu mai doresc să se bazeze pe jucători împrumutați. Au avut de suferit în diverse etape din cauza a fel și fel de clauze. Tocmai de aceea se negociază detaliile unui transfer definitiv care să fie avantajos și pentru Cluj, și pentru Craiova.

Foto: Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO. Străzile Clujului se surpă. Un nou crater, apărut pe strada Andrei Mureșan

Publicat

Un nou crater a apărut în mijlocul străzii Andrei Mureșanu. Zilele trecute, un scuter a fost „înghițit” de o groapă, pe strada Constantin Brâncuși.

Apar gropi și surpături pe tot mai multe străzi din Cluj-Napoca. Cel mai recent a fost semnalat de un cititor Cluj24 pe strada Andrei Mureșanu, în dreptul numărului 41.

Craterul de dimensiuni considerabile este „semnalizat” cu un ghiveci cu flori, așezat probabil de vreun locuitor din zonă pentru a-i atenționa pe șoferi.

Scuter blocat într-un crater pe strada Constantin Brâncuși

Amintim că, luni, o groapă „s-a căscat” în asfaltul de pe mijlocul străzii Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Un livrator pe scuter nu a observat groapa și a intrat în plin în ea, rămânând blocat.

Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca a dirijat traficul în zonă, iar o echipă de muncitori a intervenit pentru astuparea gropii. Șoferii aflați în trafic pe stradă au fost sfătuiți să circule cu atenție.

Citește mai departe

EVENIMENT

Meciul România – Belgia se vede în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la TIFF.23

Publicat

tiff

Clujenii sunt așteptați să vadă meciul România – Belgia, a doua partidă a Echipei Naționale din Campionatul European de Fotbal 2024, pe cel mai mare ecran al TIFF, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Acesta va fi difuzat sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 22:00, iar intrarea este liberă.

Vor fi puse la dispoziție 2.000 de scaune, iar spectatorii sunt încurajați să vină în tricourile naționale, cu steaguri tricolore, pentru a crea o atmosferă de neuitat, dar și cu scaune pliabile. Este al doilea meci al Naționalei din grupele turneului final al Euro 2024, după succesul fulminant cu Ucraina, pe care a înfrânt-o cu 3-0. Publicația belgiană de sport Walfoot a scris ulterior că „au jucat un meci perfect, și-au anihilat complet adversarul. Presiunea pe băieții noștri e deja la maximum”.

Meciul România – Belgia se vede în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la TIFF.23

***

Proiecția filmului Sub cerul liber (r. Mariana Arriaga, Santiago Arriaga), programată pentru ora 21:45 în Piața Unirii, va fi mutată la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 23:00. În plus, a mai fost programată o proiecție a filmului la ora 23:15 la Cinema Florin Piersic. Mai multe detalii sunt disponibile pe tiff.ro.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Valabilitatea PUG-ului municipiului Cluj-Napoca, prelungită. Licitația se lasă așteptată

Publicat

De

Actualul plan urbanistic general (PUG) al municipiului Cluj-Napoca va avea valabilitatea prelungită cu încă maxim 10 ani, potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului Local. Licitația pentru noul PUG se lasă așteptată.

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de marți, 25 iunie, un proiect de hotărâre privind prelungirea valabilității actualului plan urbanistic general (PUG), aprobat în 2014. PUG-ul are valabilitate de maxim 10 ani și urmează să expire la data de 22 decembrie 2024.

Potrivit reglementărilor legale, însă, termenul de valabilitate poate fi prelungit o dată, până la intrarea în vigoare a noului PUG, dar nu mai mult de 10 ani de la data depăşirii termenului de valabilitate.

La mai bine de 7 ani de la lansarea licitației, Clujul încă nu are PUG

Potrivit documentului, se impune prelungirea valabilității PUG-ului pentru a evita blocajele privind emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizațiilor de construire. Măsura se ia prin hotărâre a Consiliului Local.

Administrația locală a început demersurile de actualizare a Planului Urbanistic General înainte de expirarea termenului de valabilitate, însă, după mai bine de 7 ani, acesta încă se lasă așteptat.

Ce s-a întâmplat?

Începerea demersurilor de actualizare a PUG-ului a fost aprobată de Consiliul Local încă din 2017, iar în 2018, Primăria municipiului Cluj-Napoca a început demersurile pentru Actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca.

Demersul s-a concretizat prin încheierea unui contract de prestări servicii încheiat între Municipiul Cluj-Napoca și firma SC Synergetics Corporation SRL AV Transport Planning SRL şi Panteia B.V. Proiectul avea termen de execuție de 24 de luni de la data procesului verbal de începere a lucrărilor.

Contract reziliat

Termenul de predare a fost apoi amânat de mai multe ori, Primăria oferind firmei un ultimatum pentru data de 20 februarie 2022. Întrucât nici acest termen nu a fost respectat, Primăria a reziliat contractul cu firma SC Synergetics Corporation SRL.

„Pe parcursul derulării contractului, din cauza unori factori independenți de instituția noastră, au apărut întârzieri în derularea contractului, fapt ce a condus la decalarea termenelor de predare. În acest context, s-a întocmit actul adițional nr. 1 la contractul de prestări servicii care prelungea termenul de predare al primei etape până la data de 20.02.2022. Întrucât prestatorul nu a predat documentația prevăzută în etapa 1 s-a comunicat notificarea de reziliere a contractului nr. 609048/433/01.07.2022”, se arată în proiectul de hotărâre.

SC Synergetics Corporation SRL a contestat rezilierea, solicitând instanței ca motivele invocate prin notificarea de reziliere să fie considerate neîntemeiate şi să constate valabilitatea contractului de prestări servicii, însă Tribunalul București a respins acțiunea. Contractanții au reproșat administrației că nu au predat la timp datele necesare pentru întocmirea studiilor de fundamentare, nici nu a organizat consultările publice pe parcursul acestei prime etape din contract. Sentința a rămas definitivă în 20.11.2023, prin respingerea recursului ca nefondat.

Ulterior rezilierii contractului, administrația locală a reluat demersurile de actualizare a PUG-ului (tot înainte de expirarea termenului de valabilitate), fiind începute demersurile pentru actualizarea caietului de sarcini, în concordanţă cu contextul actual.

Când ar putea fi relansată licitația?

Primăria ar urma să relanseze licitația pentru actualizarea planului urbanistic general abia după adoptarea de către Parlament a Codului Urbanismului.

„După ce va fi adoptat de către Parlament, vom relua și noi licitația pentru actualizarea PUG”, declara viceprimarul Dan Tarcea în ședința consiliului local din 28 mai.

Codul Urbanismului se află, în prezent, în dezbatere parlamentară. Printre reformele propuse se numără digitalizarea și simplificarea procesului de obținere a autorizațiilor de construire.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. EXCLUSIV. Podcast CLUJ24. Regizorul Stere Gulea: Filmul, ca o MEDITAȚIE despre viață

Publicat

stere gulea

Regizorul Stere Gulea, prezent vineri la TIFF, a fost invitatul lui Doru Pop la podcastul Cluj24. Stere Gulea este regizor, scenarist și creator de filme documentare, absolvent și apoi profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, director interimar al Televiziunii Române, între 1996 și 1998. Gulea a regizat filme etalon precum Moromeții (1987), Vulpe, vânător (1993), Sunt o babă comunistă (2013), Moromeții 2 (2018) și Moromeții 3 (2024).

Conversațiile cu Stere Gulea încep cu mult înaintea unui interviu și continuă mult după aceea. Regizorul, azi octogenar, se află la Cluj pentru proiecția de gală celei de-a treia producții din saga „Moromeților”, care are loc în Piața Unirii, de la ora 21:45.

stere gulea

VIDEO. EXCLUSIV. Podcast CLUJ24. Regizorul Stere Gulea: Filmul, ca o MEDITAȚIE despre viață

Acest film, a cărui documentare a început imediat după încheierea filmărilor la Moromeții 2 și se bazează atât pe „Jurnalul intim” al lui Marin Preda, cât și pe discuțiile cu poeta Aurora Cornu, prima soție a prozatorului, care a murit la Paris. Istoria „Moromeților” coincide cu istoria ultimilor patru decenii de cinematografie românească.

Multe dintre amintirile lui Stere Gulea nu apar în această conversație, una dintre cele mai amuzante povești fiind aceea în care, după ce primul „Moromeții” a rămas în labirinturile cenzurii, neprimind aprobare pentru difuzare din pricina uneltirilor lui Titus Popovici, reprezentanții casei de film îl sună pe regizor și îl întreabă „Unde e filmul”?

De la cenzură, la filmul „sălbatic” al anilor 90, la producția cu ajutorul tehnologiilor digitale, Gulea a parcurs toate etapele prin care a trecut și filmul autohton.

Întrebarea cenzorilor „unde este filmul?” este și întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem când vedem creațiile lui Gulea, pentru că filmul nu este doar un spectacol vizual, este și o formă de problematizare a umanității noastre.

„Când mergi cu gloata, nu e loc pentru reflecție”

Stere Gulea: „Până la urmă, fiecare opțiune de a filma trebuie să decurgă din sensul pe care vrei să îl dai în momentului respectiv, oricât ar părea că există o dispută între conținut și expresie. (…)

Oamenii în ziua de azi spun în numele libertății, diversității și toate lucrurile astea. Bun, de acord, Gulea este anticomunist. Poate că am o anumită nuanță, din momentul în care eu cred că am trăit într-un sistem pe care îl detest din anumite puncte de vedere chiar esențiale. Și eu vorbesc despre experiență personală și-ți spun concret ce am trăit. De ce crezi că este anticomunist? Este o experiență trăită de un om. Poate este o experiență subiectivă, dar poți să-i etichetezi intenționalitatea. (…)

Sunt lucruri la care societatea nu vrea să se mai gândească, nu vrea să mediteze și te întreb: în ce lume trăim, nu spre ce lume ne îndreptăm? (…)

La Moromeții 1 am filmat trei luni, la Moromeții 3 am avut bani doar pentru 28 de zile de filmare. Bun, sigur, acum sunt noile tehnologii care te ajută să fii mai rapid, mai nu știu ce… Dar pregătirea unei secvențe, e vorba de modul de lucru, de repetițiile cu actorii, de miza în scenă, de toate astea, nu poți să le faci… Ele cer o anumită durată. Nu poți să le faci pe repede înainte. Astea sunt problemele.”

Doru Pop

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax