Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Trenul metropolitan, pe repede înainte! Studiul de fezabilitate și asocierea cu CFR Călători, pe masa consilierilor locali

Publicat


tren gara bun 1

Administrația locală face noi pași pentru realizarea trenului metropolitan de la Cluj-Napoca. Două proiecte de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate, respectiv semnarea parteneriatului cu CFR Călători pentru implementarea proiectului, vor ajunge pe masa consilierilor locali săptămâna viitoare.

Consiliul Local Cluj-Napoca va aproba săptămâna viitoare, într-o ședință extraordinară convocată pentru ziua de marți, 22 octombrie, două proiecte de hotărâre necesare pentru realizarea trenului metropolitan. Aceasta ar urma să fie ultima ședință în actualul format al consiliului local, înaintea constituirii noului consiliu cu aleșii votați la alegerile locale din 9 iunie.

Studiul de fezabilitate, pe masa consilierilor locali

Pe ordinea de zi a ședinței se regăsesc două proiecte privind continuarea demersurilor pentru proiectul trenului metropolitan. Primul proiect propune spre aprobare studiul de fezabilitate pentru proiectul „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida”.

Potrivit documentației, ținând cont de rezultatele analizelor tehnice, economice și de risc opțiunea recomandată pentru realizarea trenului metropolitan este scenariul 1 (Opţiunea 1-30), care se bazează pe următoarele cerințe:

  • Achiziții garnituri de tren metropolitan 7 garnituri de tren dintre care una prevăzută ca rezervă;
  • Trenuri de 70 metri lungime;
  • Capacitatea minimă a trenurilor pe oră pe direcție este de 840 pasageri;
  • Frecvența de circulație a garniturilor de Tren Metropolitan este de 30 minute.

Această variantă a fost aleasă în detrimentul Optiunii 2-60, care propunea achiziția a 5 garnituri de tren dintre care una prevăzută ca rezervă, o capacitate minimă a trenurilor pe oră pe direcție de 420 pasageri și o frecvență de circulație a garniturilor de 60 minute.

23 de stații, cu trenuri din 30 în 30 de minute

Trenul metropolitan al Clujului va ave traseul Gârbău Hm – Cluj Napoca – Apahida – Bonțida Hm (48,8 km), cu 23 de puncte de îmbarcare-debarcare și 30 de trenuri pe zi, care vor circula cu următoarea frecvență:

  • 1 tren pe oră între orele 05:00 și 06:00;
  • 2 trenuri pe oră între orele 06:00 şi 19:00;
  • 1 tren pe oră între orele 19:00 și 22:00.

Distanța medie dintre stații va fi de 2,12 km, iar durata totală a unei călătorii, de 65 minute (1 oră şi 5 minute). Trenurile vor avea o viteză comercială de 45 km/h.

Investiție de 1,14 miliarde de lei

Investiția se ridică la 1,14 miliarde de lei (231 milioane de euro). Plata va fi eșalonată pe parcursul a trei ani: circa 302 milioane de lei – 26% în anul I, 457 milioane de lei – 40% în anul II și 390 de milioane de lei -34% în anul III.

Finanțarea investiției va fi realizată din:

  • Fonduri Europene Nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021-2027;
  • Alocații de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor;
  • Alocații de la bugetul local prin UAT Municipiul Cluj-Napoca, UAT Comuna Gârbău, UAT Comuna Baciu, UAT Comuna Apahida, UAT Comuna Jucu, UAT Comuna Bonțida și Consiliul Județean Cluj;
  • Alte surse legal constituite identificate pe parcurs.

Durata de implementare a proiectului este în total de 48 de luni (4 ani) din care 12 luni pentru proceduri de licitație și 36 de luni pentru proiectare şi execuția lucrărilor.

Protocol pentru implementarea proiectului semnat cu CFR

Cel de-al doilea proiect de hotărâre din ședința consiliului local, aflat la punctul 14, propune constituirea parteneriatului dintre Municipiul Cluj-Napoca în nume propriu și în numele UAT-urilor Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, cu Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pentru implementarea proiectului de tren metropolitan și aprobarea protocolului de implementare a proiectului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. ”Un veac de singurătate”, val de aplauze și ovații la concertul din deschiderea festivalului SoNoRo la Cluj-Napoca

Publicat

veac

Festivalul de muzică SoNoRo se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie cu tema ,,Ex Libris”, explorând legătura dintre muzică și literatură, iar fiecare concert va fi inspirat din opere literare celebre. În deschidere a avot loc concertul ”Un veac de singurătate” după romanul lui Gabriel Garcia Marquez.

Deschiderea a avut loc marți seară, de la ora 19:30 la Casino-ul din Parcul Central, unde artiști renumiți precum Francesco Ionașcu (vioară), Aylen Pritchin (vioară), Ștefan Șimonca-Oprița (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel), Marianna Shirinyan (pian) și Thorsten Johanns (clarinet) au interpretat lucrări semnate de de Heitor Villa-Lobos, Alberto Ginastera, Johannes Brahms și Ernest Chausson.

Lucrările au fost inspirate din cartea ,,Un veac de singurătate” de Gabriel García Márquez.

Seară senzațională

Răzvan Popovici, violist, director executiv si fondator al festivalului SoNoRo a declarat despre prima seară de concert că a fost una ”senzațională”.

”Am început cu dreptul, publicul entuziast. Noi, muzicienii, am fost încântați pentru modul în care a fost primită această reinterpretare a cărții <<Veacului de singurătate>> de Gabriel García Márquez.

A fost remarcabil, și simți când un public vibrează, când sala vibrează, când liniștea e atât de magică încât o ,,tai cu cuțitul” și au fost momente de acest fel pe tot parcursul concertului. Și acesta este un mare compliment pentru public, pentru că a creat magia aceasta într-o sală de concert”, a spus Popovici.

Întrebat despre cum a fost aleasă linia sonoră pe baza acestei cărți, Răzvan Popovici a mărturisit că piesele au fost alese pentru a sugera cât mai sofisticat, dar și mai elegant și potrivit atmosfera din carte.

”Asta este și frumos în muzica noastră, că ceea ce facem noi e să deschidem porți, iar fantezia ascultătorilor o poate lua razna în toate direcțiile’’, a precizat directorul SoNoRo.

Ansamblul Janoska la Cluj

Un punct culminant al festivalului va fie concertul ,,The New Old” din data de 13 noiembrie, ora 19:30 susținut de Ansamblul Janoska la Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, care va interpreta „Cele patru anotimpuri” de Antonio Vivaldi în stilul Janoska, o abordare modernă, Deutsche Grammophon, cei trei frați și cumnatul lor fiind maeștri ai improvizației.

De asemenea, în acest an, festivalul ,,SoNoRo” va susține pentru prima dată un concert la Casa NUMAÀ, o clădire al cărei istoric începe în 1884 și care a fost restaurată timp de 20 de ani pentru a fi redată clujenilor și turiștilor.

Vernisajul va avea loc miercuri, 13 noiembrie, de la ora 16:00. Tot aici vor avea o expoziție a fotografiilor a lui Iosif Trif din Brașov. Acesta a realizat o serie de 21 de fotografii din timpul concertelor care au avut loc în școlile minorităților maghiare sau săsești din Transilvania, reflectând încântarea și entuziasmul tinerilor care au ocazia, de multe ori pentru prima dată, să se bucure de muzica clasică interpretată live.

Această colecție reușește să capteze momentele unice ale experienței lor culturale și impactul emoțional al muzicii în viețile copiilor din comunități mai puțin expuse la astfel de evenimente.

Concerte pentru copii

În această ediție, concertele SoNoRo Kids, care fac parte din programul „SoNoRo Open House – promovează diversitatea prin inspirație” sunt interpretate lucrări aparținând compozitorilor de etnie maghiară (Béla Bartók), rromă (melodii lăutărești din repertoriul de muzică clasică) sau evreiască (precum piese din folclorul idiș, adunate de Max Eisikovits), pentru a evidenția importanța moștenirii culturale a acestora.

Acest program va fi susținut în cadrul școlilor minorităților maghiare, săsești și în zonele cu acces limitat la evenimentele culturale.

,,În definitiv, muzica este pentru toată lumea, iar limbajul ei deschide mințile și unește sufletele”, a susținut Răzvan Popovici.

Concertele din următoarele zile

JANOSKA ENSEMBLE – THE NEW OLD – miercuri, 13 noiembrie 2024, ora 19:30, Universitatea Babeș-Bolyai – Auditorium Maximum

TO THE LIGHTHOUSE – joi, 14 noiembrie 2024, ora 19:30, Biserica Evanghelică-Luterană

COMOARA DIN INSULĂ – vineri, 15 noiembrie 2024, ora 19:30, Casa Boema

EL AMOR EN LOS TIEMPOS DE SONORO – sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 11:00, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ – sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 19:30, Casa NUMAÀ

SoNoRo TALKS & MUSIC – duminică, 17 noiembrie 2024, ora 11:00, Oberjin Club

PORTRAIT OF AN ARTIST AS A YOUNG MAN – duminică, 17 noiembrie 2024, ora 19:30, Universitatea Babeș-Bolyai – Auditorium Maximum

Abonamente și bilete

Abonamentele și biletele la concertele din Cluj-Napoca se pot achiziționa de pe site-ul Eventbook, prețul unui bilet fiind cuprins între 80 și 120 de lei, iar abonamentul 580 de lei. De asemenea, posesorii oricărui card UniCredit Bank pot achiziționa abonamente și bilete cu o reducere de 20%.

Pensionarii, studenții, elevii și persoanele cu handicap beneficiază de o reducere de 50% și pot achiziționa biletele exclusiv de la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca.

Andreea Paparuș

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeanul Kiss Oliver, gata de o nouă aventură. Pleacă singur pentru o lună în India, Pakistan și Afganistan

Publicat

Oliver

Jurnalistul clujean de la cotidianul de limbă maghiară Szabadsag, Kiss Oliver, va pleca, joi, singur, pentru o lună, într-o nouă aventură, urmând să bifeze, ca simplu turist trei țări îndepărtate, și anume India, Pakistan și Afganistan, ocazie cu care își va și serba ziua de naștere departe de casă.

Oliver Kiss a declarat pentru Cluj24 că în țările pe care le vizitează caută legătura cu oamenii, frumuseţea existenţei lor într-un alt registru de valori, caută experienţe cu localnicii, ”nu clădiri, oricât de frumoase ar fi ele”.

”În țările occidentale, oamenii sunt ospitalieri, doar că, în momentul în care se uită în ochii tăi, caută semnul euro, în timp ce în țările arabe/ musulmane când un om se uită în ochii tăi îți caută inima și sufletul, fără să vrea nimic în schimb. De acea caut astfel de locuri, pentru că îți oferă un contact uman real și sincer.

Eu încerc să fiu călător, nu doar turist, și vreau doar să urc câteva trepte pe scara cunoaşterii. Caut noi experienţe gastronomice, gusturi, oricât de necunoscute sau ciudate, chiar ar fi ele. Caut şocuri culturale, care mă fac mai tolerant, înţeleg mai mult din lume. Am mai fost în Liban, Uzbekistan, am fost în luna martie în Irak și merg acum în India, Pakistan și Afganistan”, a spus Oliver.

Acesta s-a decis să călătorească în India după ce a găzduit prin sistemul couchsurfing, care înseamnă cazare gratis acasă la localnici, două fete indience, Sneha din New Delhi și pe Esha din Mumbai, care l-au invitat în țara lor.

”Dacă tot merg în India, am zis să ajung și în Pakistan, iar de acolo până în Afganistan. Situația cu talibanii din Afganistan pare stabilă, nu mai sunt atentate”, a precizat clujeanul.

Traseul călătoriei

Acesta va lua, joi, avionul din Cluj spre Abu Dhabi, unde va sta 2 zile, și își va petrece ziua de naștere, după care va zbura spre Mumbai, iar biletele de avion l-au costat doar 151 de euro.

În  Mumbai va locui acasă la niște localnici, ceea ce înseamnă, pentru el, o adevărată imersiune în societatea indiană pe care are ocazia s-o cunoască în profunzime, urmând să petreacă cât mai mult timp cu ei.

Din Mumbai va pleca cu trenul, spre Ahmedabad, o experiență unică, după care se va îndrepta spre Jaipur, apoi va urma New Delhi și granița cu Pakistanul.

Aici va poposi în orașul Lahore, după care va sta câteva zile în Islamabad, iar apoi va ajunge în Peshawar, de unde va obține viza de Afganistan.

”Voi trece granița pe jos și mă voi opri Jalalabad și apoi mă voi îndrepta cu autobuzul spre Kabul. Din Kabul merg spre Mazar – i – Sharif și spre Kandahar, de unde voi lua avionul unei companii afgane spre Abu Dhabi, iar de acolo înapoi acasă, la Cluj, unde voi ajunge în 12 decembrie.

Pentru această aventură mi-am luat concediu fără plată”, a explicat Oliver Kiss.

Acesta a ținut să-i mulțumească Dianei Lesko din Debrețin, o bloggeriță care are blogul globtrotterdetective.com, care l-a ajutat cu informații despre Afganistan.

Citește mai departe

CULTURA

Cronică de film. Adrian Marian: ”Moartea în vacanță” și principiul ”Dovezii sociale”

Publicat

vacanță

Este excepțional când filmele românești reușesc să câștige simpatia publicului. Astfel, aflăm că ultima realizare a lui Mircea Bravo, conform cinemagia.ro, a fost pe locul I, recent la încasări.

Top 10 filme în România în săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie 2024, (cinemagia.ro) 1. Moartea în vacanţă; 2. Venom: The Last Dance (Venom: ultimul dans); 3. Terrifier.

Există o lege/principiu  de manipulare care spune că avem tendința de a ne comporta în funcție de atitudinile și acțiunile care se regăsesc în grupul majoritar de indivizi. Se numește în tratatele de specialitate principiul ”Dovezii Sociale”!

Se lucrează atât de intens în Campania electorală cu acest principiu în a induce oamenilor ideea că nu are rost să ne irosim voturile decât pentru unii candidați care au șanse să câștige. Deci nu cumva să votăm după valoarea și realizările vreunui candidat, sau pur și simplu pe cel care ne place mai mult, trebuie votat cel care are șanse. Spiritul de turmă nu este doar monopolul oilor.

Revenind la ”oile noastre” cinematografice, vedem că și la cinema sau la un film anume suntem influențați de acest principiu. De exemplu, dacă faci parte din lumea bună a Clujului înseamnă că ai văzut filmul ”Oppenheimer”! NB: dacă nu l-ai văzut nu dispera, o să vă spunem un mare secret precum evreul pe patul de moarte fiului său că există posibilitatea ca vinul să se facă și din struguri. Există încă posibilitatea să vedeți filme mai bune decât ”Oppenheimer” (pe care, vai! așa de repede l-am uitat).

Când ai talent, ai

”Moartea în vacanță” este un film pe care nu îl veți uita repede pentru că pornește de la un înfiorător fapt real în care, din dorința de a- și maximize profitul rubedeniile ascund cadavrul bunicii și îl trafichează ilegal peste granițe. Când ai talent ai, iar Mircea Bravo chiar dacă nu are înalte studii cinematografice reușește să trateze aceste abominabile fapte într-o cheie umoristică dinspre ideea lui Roberto Benigni în ”La vita e bella” sau Radu Mihăileanu în ”Trenul vieții”!

Se râde fără scrupule, fără programare la acest film în ciuda titlului neatractiv, înspăimântător, desigur doar dacă nu ești din ”lumea bună” și recunoști când un film este pentru elite sau nu. În Cluj (și peste tot) e grele problema cu elitele.

Recunoști imediat și că Mircea Bravo nu este actor, dar figura lui simpatică de golănaș care vrea s-o tragă în piept pe bunicuța din Chinteni, se pliază la prea multe situații să facem din aceasta un caz. Cândva comicul Grigore Vasiliu Birlic a stricat înmormântarea unei mătuși dragi pentru că publicul obișnuit să râdă la grimasele lui, a râs la îngropăciune. Când îl vezi pe Mircea Bravo în groapa din cimitir la debutul filmului nu te sperii, știi că va urma ceva de râs.

Intriga filmului

Mircea Bravo este în rolul unui ajutor de notar, Adrian, cu chirie la Rodica, o băbuță cu chef de băieți tineri, iar Adrian cu greu evită compromisul reducerii chiriei contra iubire și până când? Până când apar în scenă Mihăiță, un verișor de-al lui Adrian, plin de poante, dar mai ales de datorii și Patricia, o agentă imobiliară la granița dintre vârste care sunt dispuși să facă mari concesii mândriei pentru a se înfrupta din averea băbuței languroase.

Patricia și bogătașa pleacă în vacanță în Grecia, dar de frică de a nu scăpa ”găina de aur” imediat pleacă și Adrian și Mihăiță.

În canicula din Grecia, Rodica își dă duhul, iar cei trei aspiranți la moștenire, Adrian, Mihăiță și Patricia, ascund cadavrul într-un portbagaj autosuspendat și-l transport în secret și cu peripeții peste toate granițele înapoi în România.

Reușesc să scape greu, și în râsetele spectatorilor, de toate belele drumului, falsifică un testament, urmează înmormântarea și anunțarea clauzelor testamentului. Șocul final este extraordinar, răstoarnă toate așteptările, dar cred că s-a vorbit deja prea mult despre acțiunea filmului și nu vrem să răpim nimănui savoarea de a se bucura de o comedie reușită.

Despre actori

Actorul Costel Bojog, Mihăiță din film, gigolo de două parale,  este de premiat, are un rol foarte mare încât îți pare rău că nu îl vezi mai des în filme decât în juriul de la iUmor, concurs care a lansat-o pe Maria Popovici care a prestart foarte bine în rolul Patriciei, mult mai mult decât cei 50 de euro din film, prețul standard pentru corupția balcanică.

Mihaela Deceanu, actrița care îi dă viață Rodicăi cea bogată și nerușinată, i-a dat viață excelent, desigur, doar până unde i-a permis scenariul și inventează o nouă Bubulinaca în filmul Zorba, doar că 75 % din film e moartă, dar nouă ne amintește că la Turda, trăiește Teatrul Municipal cu actori deosebiți cum este domnia sa.

Un scurt pasaj al notarului din film atenționează ce mare actor ar fi fost Ioan Isaiu dacă nu și-ar fi interrupt cariera un timp și ce talent zace în Alin Florea care joacă un vameș abuziv și corrupt (modele a avut, poate nici nu a fost așa greu).

Film la care se râde

Filmul lui Mircea Bravo este ca un banc bun de pe vremea comunismului, nu rezolvă problema, dar râzi, îți face greutatea zilei mai frumoasă. Este ca o prestație reușită a unei brigăzi artistice studențești, poate nu sunt de meserie, dar dau în clocot de talent și pasiune.

Nu trebuie să mergem la ”Moartea în vacanță” pentru că într-o anume săptămână a avut audiența cea mai mare deși nu are vulgaritatea hăhăită din filmul românesc ”Teambuilding” care ar deține recordul de încasări.

”Moartea în vacanță!” este un film care merită văzut în grup sau singur, la orice oră, la orice vârstă, pentru că este o comedie care îți poate face o zi mai frumoasă, ne aduce zâmbete de haz care nu au nevoie nici de aprobare, nici de falsă pudoare. Mircea Bravo cred că asta a și vrut.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a murit Silviu Prigoană la restaurantul din Bran. Medicii de pe ambulanță nu l-au putut salva

Publicat

prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană, născut la Gherla, care a murit marți, nu a putut fi salvat de medicii de pe ambulanță care au intervenit la restaurantul din Bran unde acesta servea masa. Lui i s-a făcut rău la scurt timp după ce a intrat în restaurant, iar cei care îl însoțeau și angajații restaurantului au încercat să îi acorde primul ajutor până a sosit echipajul SMURD. Primele concluzii ale medicilor este că Prigoană a suferit un infarct, arată Mediafax.

Primul care a intervenit în cazul lui Silviu Prigoană a fost echipajul SMURD, aflat în apropierea restaurantului din satul Simon, comuna Bran.

La sosirea echipajului, bărbatul era în stop cardio-respirator.

„Au început manevrele de resuscitare și s-a solicitat sprijin unui echipaj superior. Din păcate, pe toată durata măsurilor de resuscitare nu s-a obținut niciun răspuns și în consecință, la ora 15.30 s-a declarat decesul. Din declarațiile celor prezenți, pacientul era cunoscut cu antecedente cardiace și neurologice și că acum stopul cardio-respirator s-a instalat, probabil, din aceste motive”, spune. la Antena 3 CNN, dr. Liviu Stelea, de la SAJ Brașov.

Venea săptămânal la masă

La rândul său, Bogdan Pascu, reprezentant al restaurantului unde i s-a făcut rău lui Silviu Prigoană, spune că omul de afaceri s-a prăbușit la foarte scurt timp după ce a intrat în restaurant.

„Domnul Silviu Prigoană era client de-al nostru fidel, venea săptămânal la noi la masă. (…) Dânsul a sosit la masă, iar după câteva minute i s-a făcut rău. Am sunat la 112, ambulanța a ajuns destul de repede, au încercat foarte-foarte mult să îl resusciteze. Din păcate, nu au reușit. Venea la masă săptămânal”, a spus Pascu.

Întrebat dacă a apucat să mânânce, Pascu a spus că Prigoană nu a mâncat, ci doar a băut un pahar cu apă.

„La câteva minute s-a întâmplat”, a mai spus el.

Pascu a mai spus că atât cei care îl însoțeau pe Prigoană, cât și angajații din restaurant au încercat să îi acorde primul ajutor acestuia până la sosirea echipajului de prim-ajutor medicale, însă din păcate, fără rezultat.

Silviu Prigoană, în vârstă de 60 de ani, a murit, marți, la un restaurant din Bran. În primele momente după aflarea veștii s-a crezut că acesta s-a înecat cu mâncare. Necropsia va edifica ce a dus, cu exactitate, la decesul acestuia.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax