Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Trenul metropolitan, pe repede înainte! Studiul de fezabilitate și asocierea cu CFR Călători, pe masa consilierilor locali

Publicat


tren gara bun 1

Administrația locală face noi pași pentru realizarea trenului metropolitan de la Cluj-Napoca. Două proiecte de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate, respectiv semnarea parteneriatului cu CFR Călători pentru implementarea proiectului, vor ajunge pe masa consilierilor locali săptămâna viitoare.

Consiliul Local Cluj-Napoca va aproba săptămâna viitoare, într-o ședință extraordinară convocată pentru ziua de marți, 22 octombrie, două proiecte de hotărâre necesare pentru realizarea trenului metropolitan. Aceasta ar urma să fie ultima ședință în actualul format al consiliului local, înaintea constituirii noului consiliu cu aleșii votați la alegerile locale din 9 iunie.

Studiul de fezabilitate, pe masa consilierilor locali

Pe ordinea de zi a ședinței se regăsesc două proiecte privind continuarea demersurilor pentru proiectul trenului metropolitan. Primul proiect propune spre aprobare studiul de fezabilitate pentru proiectul „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida”.

Potrivit documentației, ținând cont de rezultatele analizelor tehnice, economice și de risc opțiunea recomandată pentru realizarea trenului metropolitan este scenariul 1 (Opţiunea 1-30), care se bazează pe următoarele cerințe:

  • Achiziții garnituri de tren metropolitan 7 garnituri de tren dintre care una prevăzută ca rezervă;
  • Trenuri de 70 metri lungime;
  • Capacitatea minimă a trenurilor pe oră pe direcție este de 840 pasageri;
  • Frecvența de circulație a garniturilor de Tren Metropolitan este de 30 minute.

Această variantă a fost aleasă în detrimentul Optiunii 2-60, care propunea achiziția a 5 garnituri de tren dintre care una prevăzută ca rezervă, o capacitate minimă a trenurilor pe oră pe direcție de 420 pasageri și o frecvență de circulație a garniturilor de 60 minute.

23 de stații, cu trenuri din 30 în 30 de minute

Trenul metropolitan al Clujului va ave traseul Gârbău Hm – Cluj Napoca – Apahida – Bonțida Hm (48,8 km), cu 23 de puncte de îmbarcare-debarcare și 30 de trenuri pe zi, care vor circula cu următoarea frecvență:

  • 1 tren pe oră între orele 05:00 și 06:00;
  • 2 trenuri pe oră între orele 06:00 şi 19:00;
  • 1 tren pe oră între orele 19:00 și 22:00.

Distanța medie dintre stații va fi de 2,12 km, iar durata totală a unei călătorii, de 65 minute (1 oră şi 5 minute). Trenurile vor avea o viteză comercială de 45 km/h.

Investiție de 1,14 miliarde de lei

Investiția se ridică la 1,14 miliarde de lei (231 milioane de euro). Plata va fi eșalonată pe parcursul a trei ani: circa 302 milioane de lei – 26% în anul I, 457 milioane de lei – 40% în anul II și 390 de milioane de lei -34% în anul III.

Finanțarea investiției va fi realizată din:

  • Fonduri Europene Nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021-2027;
  • Alocații de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor;
  • Alocații de la bugetul local prin UAT Municipiul Cluj-Napoca, UAT Comuna Gârbău, UAT Comuna Baciu, UAT Comuna Apahida, UAT Comuna Jucu, UAT Comuna Bonțida și Consiliul Județean Cluj;
  • Alte surse legal constituite identificate pe parcurs.

Durata de implementare a proiectului este în total de 48 de luni (4 ani) din care 12 luni pentru proceduri de licitație și 36 de luni pentru proiectare şi execuția lucrărilor.

Protocol pentru implementarea proiectului semnat cu CFR

Cel de-al doilea proiect de hotărâre din ședința consiliului local, aflat la punctul 14, propune constituirea parteneriatului dintre Municipiul Cluj-Napoca în nume propriu și în numele UAT-urilor Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, cu Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pentru implementarea proiectului de tren metropolitan și aprobarea protocolului de implementare a proiectului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Transylvania Open WTA 250 revine în 2026, între 31 ianuarie – 7 februarie, pe BTarena din Cluj-Napoca

Publicat

Transylvania Open WTA 250, cel mai important turneu de tenis feminin din România, revine cu ediția a șasea în perioada 31 ianuarie – 7 februarie 2026, la BTarena din Cluj-Napoca.

Anunțul a fost făcut în deschiderea meciului demonstrativ din cadrul Sports Festival 2025 ”Ronaldinho & Friends”. Turneul va aduce din nou în fața publicului român jucătoare de top din circuitul internațional și momente memorabile de competiție. Meciurile se vor disputa, ca de obicei, indoor, pe terenuri de suprafață hard. 32 de jucătoare la simplu și 16 echipe la dublu vor juca pentru marele trofeu.

Ediția precedentă, desfășurată între 1–9 februarie 2025, a fost una de referință. Anastasia Potapova, favorita numărul 1 a competiției, a câștigat trofeul la simplu după o finală disputată în trei seturi împotriva italiencei Lucia Bronzetti.

Momente memorabile la Transylvania Open 2025

Transylvania Open 2025 a fost și scena unui moment istoric pentru sportul românesc: Simona Halep și-a anunțat retragerea oficială din cariera profesionistă chiar pe terenul central din Cluj, după meciul din primul tur jucat împotriva finalistei Lucia Bronzetti. Evenimentul a avut loc în fața unei săli pline de fani ai tenisului veniți să fie alături de una dintre cele mai mari jucătoare din istoria tenisului mondial.

Turneul din 2025 a oferit șansa participării pe tablourile principale de simplu și dublu pentru un mare număr de jucătoare din România. Pe tabloul de simplu au fost prezente Sorana Cîrstea, Irina-Camelia Begu, Simona Halep, Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian. În proba de dublu, s-au regăsit pe tablou Monica Niculescu, Irina-Camelia Begu, Sorana Cîrstea, Simona Halep, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, ultima reușind să ajungă în finală alături de partenera sa, Angelica Moratelli.

Ediția 2025 a fost una dintre cele mai apreciate de până acum, cu peste 17.000 de spectatori prezenți în BTarena și cu un nivel competițional ridicat. Premiul total a fost de 275.094 de dolari, iar câștigătoarele au obținut puncte valoroase pentru clasamentul WTA.

Despre Transylvania Open WTA 250

Transylvania Open este organizat de aceeași echipă care face evenimentele: Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România, Urban Playfield și Biletul de Sănătate. Turneul care are loc în Cluj-Napoca este cea mai importantă competiție de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250. Evenimentul reunește jucătoare de top din întreaga lume pentru o săptămână de competiție intensă în BT Arena din Cluj-Napoca și a fost votat de către jucătoare, doi ani consecutivi (2022, 2023), drept cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250! Cu o creștere constantă în popularitate, Transylvania Open WTA 250 continuă să promoveze tenisul feminin în România și în lume.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Minoră din Cluj-Napoca, dată dispărută. AȚI VĂZUT-O?

Publicat

O minoră de 15 ani a fost dată dispărută, după ce vineri a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Polițiștii fac apel la persoanele care pot furniza orice informații să sune la 112.

La data de 14 iunie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că, în data de 13 iunie a.c., în jurul orei 16:20, minora BŰKŐS NICOLETA ALECSANDRA, în vârstă de 15 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: înălțime aproximativă 1,65 m, greutate aproximativă 50kg, ochii căprui, păr brunet.

La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu un maieu de culoare roz deschis, o bluză de trening de culoare neagră cu dungi albe, pantaloni scurți de culoare negri și pantofi sport.

Persoanele care pot furniza orice informații despre minora plecată voluntar sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la o anexă gospodărească din Valea Ierii. Flăcările au cuprins întreg acoperișul

Publicat

Pompierii din Băișoara și Florești au intervenit, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe din localitatea Valea Ierii. Flăcările s-au extins rapid, însă intervenția promptă a echipajelor a prevenit propagarea focului către alte clădiri din gospodărie. 

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Băișoara și a punctului de Lucru Florești au intervenit în această seară pentru stingerea unui incendiu care a cuprins acoperișul unei anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Valea Ierii.

„La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit acoperișul anexei cuprins în totalitate de flăcări.

Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea incendiului mai departe de limitele în care a fost găsit.

Preventiv a fost trimis la locul solicitării și un echipaj SMURD”, a transmis ISU Cluj.

De la ce a pornit focul

Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Focul ar fi pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător.

„Din fericire, nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment. Conform primelor cercetări, cel mai probabil incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clădirea Consiliului Județean Cluj, luminată în culoarea roșie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Publicat

Consiliul Județean Cluj susține, la fel ca în anii precedenți, demersurile prin intermediul cărora se marchează, în data de 14 iunie, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge.

Astfel, în semn de solidaritate cu toți donatorii de sânge, care contribuie prin gestul lor la salvarea vieții sau la îmbunătățirea stării de sănătate a semenilor aflați în situații medicale dificile, în seara zilei de sâmbătă, 14 iunie 2025, sediul forului administrativ județean, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților, nr. 106, va fi iluminat în culoarea roșie.

„Această zi este despre eroii anonimi care aleg constant să salveze viețile semenilor ce se confruntă cu diverse probleme de sănătate. Încurajez pe această cale clujenii care pot dona, să o facă, cu atât mai mult cu cât în Cluj și în întreaga țară există o nevoie permanentă de sânge și de componente sanguine. E important să fim alături de cei a căror viață sau stare de sănătate depind de aceste transfuzii și să conștientizăm faptul că o donare poate salva două sau chiar trei vieți”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Reamintim, în acest context, faptul că între Consiliul Județean Cluj și Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” a fost încheiat un Protocol de colaborare în vederea sprijinirii desfășurării unor acțiuni de donare de sânge. În baza acestuia, Consiliul Județean Cluj se implică activ în campaniile de conștientizare derulate la nivelul județului Cluj și care au drept principal obiectiv creșterea numărului donatorilor de sânge.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate