Connect with us

EVENIMENT

TOP 10 vinuri memorabile din 2021 recomandate de un specialist clujean

Publicat


vin bun
S-a mai dus un an. Cu Covid, întâlniri rare cu prietenii, fără degustări, fără târguri de vin. Cam aiurea! Și, totuși, un an foarte bun pentru Wine Point Cluj-Napoca – semn că iubitorii și cunoscătorii vinului apreciază selecția și politica noastră de prețuri și au înțeles că ei se află în centrul filosofiei noastre de business, susține Ciprian Banciu.
”Am de(gustat), totuși, multe vinuri și am crescut mult selecția – doar cu vinuri bune din Spania – La Rioja Alta, din Italia – Schiopetto din Collio, Livio Sassetti din Montalcino, Aldo Conterno din Piemonte, plus multe, multe sampanii, Brundlmayer din Austria, Marisco din Noua Zeelandă, Belargus de pe Valea Loarei, El Enemigo din Argentina sau Garage Wine din Chile.
De-a lungul anului, am întâlnit multe vinuri memorabile și le-am ales pe cele care mi-au plăcut mai mult:

Domaine de la Janasse Chaupin Châteauneuf-du-Pape 2007

Un vin e mai bun când îl bei cu oameni cu care rezonezi, cu care ai ce vorbi, de la care ai de învățat și îți face plăcere să-i ai în preajmă.
Vinul de față l-am băut recent cu Maia și doi prieteni, împreună cu un Masseto 2012, Gran Enemigo Gualtallary 2012 și un Brunello Livio Sasseti 2016. A fost, pentru toată lumea, vinul serii, fără discuții. Făcut din vii vechi de 60-80 de ani, Grenache 100%. Are vinul ăsta tot ce vrei – extract, concentrare, direcție, aciditate, fruct, arome, textură, postgust. Totul, perfect dozat, de un echilibru ireal. Pentru mine personal, un vin perfect, 100 Puncte, fără dubii! Robert Parker, aka Wine Advocate, un pic mai zgârcit, i-a dat 99. Nu mai este în stoc”, a spus Ciprian Banciu de la Wine Point.

Gran Enemigo Gualtallary 2013

Primul Cabernet Franc din Argentina notat cu 100 Puncte de Robert Parker! La vinul ăsta, stai și te întrebi de ce e perfect? L-am întors pe toate fețele, l-am decantat vreo 4 ore și se schimba în pahar după fiecare gură. Echilibrul, ăsta e răspunsul! Nu are nici o nota discordantă, totul e la locul lui: taninii, aromele, complexitatea, fructele bine definite, textura și postgustul interminabil. Perfecțiune și atât!

Tenuta Sant’Antonio Amarone della Valpolicella Riserva ”Lilium Est” 2008

Cea mai frumoasă descriere pentru acest vin o face Monica Larner de la robertparker.com: ”Uau, țineți-vă bine! Lilium Est 2008 este conștient de calitatea lui. Își afirmă autoritatea prin arome concentrate și robuste de fructe negre (prune și mure uscate), condimente, gudron, lemn de cedru și fum. Frumusețea vinului vine din intensitatea și din vârsta lui, căci notele terțiare subtile îi completează complexitatea și profunzimea. Struguri lăsați să se stafidească timp de 90 de zile. Această perioadă mai scurtă de deshidratare îi conferă o prospețime mai mare, permițând aromelor evoluate să se facă simțite acum, la mai mult de 10 ani de la recoltare. Vinul este maturat trei ani în butoaie noi de stejar franțuzesc. După Dal Forno, acesta este unul dintre cele mai mari vinuri ale apelațiunii. Orașul are un șerif nou. Au fost făcute numai 5000 de sticle.”
96+ Puncte Robert Parker

Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Suolo 2016 + Livio Sassetti Brunello di Montalcino 2016

Sunt multe discuții în lumea vinului referitor la Brunello – că ar fi overpriced și că nu s-ar justifica prețurile. Cred că, de fapt, multi producători din zonă au „prins valul” și stau în siajul producătorilor care duc trena. Scrie Brunello pe sticlă? Perfect! Cerem banii pe care îi cerem pentru că putem. Și pot, datorită unora ca Argiano sau Livio Sassetti si a altor câțiva din Montalcino.
Care, cu adevărat își merită banii, care fac ce trebuie și, când plătești un Brunello de-al lor, știi de ce plătești. 2016 a fost un an stelar în Montalcino și, vorba unui amic italian: „Știi că e un an bun în Montalcino atunci când și producătorii mai slăbuți fac vinuri foarte bune”.
Și, completez eu, în anii ăștia buni, producătorii buni fac vinuri stelare! E cazul celor 2 vinuri menționate mai sus. Argiano Vigna del Suolo a fost declarat cel mai bun vin roșu italian din 2021 de către Gambero Rosso, iar Livio Sassetti a primit 100 Puncte de la James Suckling. Cam atât.

Domaine Belargus ”Treilles” 2018 Chenin Blanc

Asta-vară, de TIFF, întâmplarea a făcut ca la Wine Point să ajungă Solène Cesbron, o franțuzoaică stabilită în România de 20 de ani, implicată în lumea vinului de la noi. I-am arătat depozitele, s-a uitat în stânga și-n dreapta căutând, parcă, ceva. ”Nu ai Chenin Blanc”, zice! ”Știu, e pe listă, dar na, fără târguri e greu.”
”Părinții mei sunt prieteni cu Jo Pithon și-l cunosc bine pe noul proprietar, Ivan Massonat, care are, poate, cele mai bune 10 ha de Chenin Blanc: Domaine Belargus.” a venit răspunsul. Pleacă de la depozit, cumpăr urgent vinurile și, în două zile, le primesc – uau, uau, UAU! Vorbește Solène cu Ivan, facem un Zoom, el în vie, eu în birou și, în două săptămâni am primit vinurile.
Atât vă spun: notele alea de lână de oaie sunt priceless! 97 Puncte Parker: „…pur, rafinat și elegant, dar intens și cu note de cremene, fructe perfect coapte dar fine care se împletesc cu aromele de terroir șistic, patiserie, lămâie/portocală”. Recomandat a se bea între 2030 și 2080!!!
Pun o sticlă deoparte, să văd cum va fi prin 2080!

Mario Schiopetto „M” 2019

”Producător genial, Schiopetto este punctul de referință care ne arată cât de aromate, parfumate și seducătoare pot fi vinurile albe din Friuli. Mario Schiopetto continuă să ne încânte mirosul și palatinul cu vinurile lui extraordinare. Nu sunt chiar ieftine, dar sunt cele mai bune vinuri albe fermentate în tanc și maturate din nord-estul Italiei. Cu arome abundente care cresc încontinuu în gură, sunt vinuri uluitoare pe care nu le pot recomanda îndeajuns.” Robert Parker
”Mario Schiopetto a deschis la sfârșitul anilor 1960 o nouă eră a vinului italian, redefinind vinul alb. Mi-e încă proaspătă în minte prima întâlnire cu Schiopetto, în anii 1980, când m-a uluit cu claritatea și prospețimea vinurilor lui albe. Stilul este păstrat de noii proprietari și pare a se îndrepta spre un nou nivel de calitate.” James Suckling
Ce s-ar mai putea spune despre Mario Schiopetto? Poate, doar că generozitatea i-a fost pe măsura pasiunii pentru vin.
O vreme, a lucrat ca șofer la o firmă de transport de mărfuri, iar drumurile l-au dus și în Alsacia, unde a fost cucerit de frumusețea vinurilor albe.
A revenit și a învățat de la cei mai buni producători ai locului. Întors în Italia, la sfârșitul anilor 1960, a închiriat de la Biserica catolică viile ce înconjurau vila din Capriva a Arhiepiscopului. Le-a înnoit și a început să facă vin. A reușit să le cumpere de abia în 1989. În tot acest timp devenise mentorul tuturor viticultorilor din zonă, pe care i-a învățat, cu o generozitate rar întîlnită, să facă vin îmbuteliat și să-și dezvolte afacerile.
După ce s-a stins din viață, în 2003, proprietatea a revenit copiilor lui, Maria Angela, Carlo și Giorgio care i-au continuat munca cu aceeași pasiune și respect pentru tradiții. Moștenirea lui Mario este păstrată cu venerație și de familia Rotolo, devenită proprietară în 2014.
La cramă, vinului i se spune ”Il Mario”. Dedicat întemeietorului podgoriei, este vinul lor de top și se produce numai în anii foarte buni.
97 Puncte James Suckling: ”Parfumul puternic de sâmbure de piersică, mere feliate, salcâm și citrice este urmat de un vin corpolent, rafinat și intens. O tonă de cremene și piatră. Foarte intens, cu aciditate frumoasă. Delicios și acum, dar va îmbătrâni foarte frumos. Aveți răbdare. Are nevoie de doi sau trei ani pentru a-și dezvălui întreaga splendoare.”

Chateau de Saint Cosme ” Le Poste” 2019

Circa 500 de sticle produse în fiecare an din 100% Clairette din vii vechi, plantate în 1964 pe O,1 hectare! Fermentat și maturat în baricuri vechi, are din toate doar exact cât îi trebuie ca să fie un vin mare: piersici și lime în miros, vanilie, praf de pușcă, grapefruit și piersici în gust și o textură catifelată extraordinară. Bun vin, foarte bun! Zice Louis Barruol că ar avea un potențial de învechire de 20 de ani. Eu îl cred pe cuvânt și nu cred că o să-l verific! Păcat că am avut doar 12 sticle alocație!

Benito Ferrara Taurasi „Vigna Quattro Confini” 2015

Reiau ce spuneam prin primăvară, pentru că e perfect valabil: ”În 15 ani de business cu vin, am degustat multe vinuri, foarte multe – vreo 20.000. La târguri, evenimente, degustări, etc. În ultima vreme, le-am evaluat. Bune, mai puțin bune, tipice sau relevante pentru zonă, soi, etc.
Nu am mai avut mari revelații. Da, am spus UAU la un St Emilion gen Laroque 2018, cu un RPC incredibil. Dar, tot St Emilion. Până în seara asta, când am deschis un Aglianico de la Benito Ferrara (azi l-am primit) și a fost (este) UAU la puterea a zecea! La prima strigare pare un Bdx de malul stâng. Dar nu e. Are, pe lângă tanini, fruct şi echilibru, niște note vegetale absolut delicioase. Și un postgust plăcut, intrigant şi luuuuung!
Ăsta, da, vin de terroir, cu personalitate, unic! Da, asta-i frumusețea în lumea vinului: când crezi că le ştii pe toate, vine un Aglianico ca ăsta şi te ia de pe picioare! Şi-ți arată că mai ai multe de descoperit!”

Chateau Troplong Mondot 2005

100 Puncte Parker! ”Troplong Mondot 2005 este un asamblaj de 90% Merlot și, restul, Cabernet Franc. A fost o degustare încărcată emoțional, cu gândul la Christine Valette, care a făcut acest vin superb în timp ce se lupta cu boala. O realizare uriașă și un superstar al anului de recoltă.
De culoare purpuriu închis, vinul exhibă note de ciocolată albă, mure, coacăze și lemn dulce, precum și o insinuare de trufe și o adiere subtilă de stejar în fundal. Corpolent, stratificat și spectaculos de pur și bogat, este un tur de forță și un tribut impresionant adus unei femei incredibile. Plin de tinerețe, va avea, probabil, nevoie de încă 4-8 ani de maturare la sticlă și ar trebui să reziste încă alți 20”.
”Astea fiind spuse, vă doresc tuturor un Crăciun ca-n vremurile bune, cu vinuri și mai bune!”, a încheiat Ciprian Banciu.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Vrei să beneficiezi în continuare de impozitul pe microîntreprinderi? Ce condiții trebuiesc ÎNDEPLINITE la 31 decembrie

Publicat

anaf

Pentru a beneficia în continuare de impozitul pe microîntreprideri, societățile trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, scrie Hotnews.

Condițiile pentru a avea impozit pe veniturile microîntrepriderilor

1. A realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.

Vrei să beneficiezi în continuare de impozitul pe microîntreprinderi? Ce condiții trebuiesc ÎNDEPLINITE la 31 decembrie

2. Capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale.

3. Nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti.

4. A realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal», în proporţie de peste 80% din veniturile totale.

5. Are cel puţin un salariat, cu excepţia persoanelor juridice române nou-înfiinţate, care trebuie să îndeplinească această condiţie în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanelor juridice respective.

6. Are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile referitoare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor.

7. A depus în termen situaţiile financiare anuale, dacă are această obligaţie potrivit legii.

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

– 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro inclusiv şi care nu desfăşoară activităţile prevăzute mai jos (vezi lista de coduri CAEN).
– 3%, pentru microîntrepriderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro

sau

2. desfăşoară activităţi, principale sau secundare, corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:

– 5821 – Activităţi de editare a jocurilor de calculator,

– 5829 – Activităţi de editare a altor produse software,

– 6201 – Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),

– 6209 – Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei,

– 5510 – Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare,

– 5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată,

– 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,

– 5590 – Alte servicii de cazare,

– 5610 – Restaurante,

– 5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente,

– 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.,

– 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor,

– 6910 – Activităţi juridice – numai pentru societăţile cu personalitate juridică care nu sunt entităţi transparente fiscal, constituite de avocaţi potrivit legii,

– 8621 – Activităţi de asistenţă medicală generală,

– 8622 -Activităţi de asistenţă medicală specializată,

– 8623 – Activităţi de asistenţă stomatologică,

– 8690 – Alte activităţi referitoare la sănătatea umană.

„Anul fiscal al unei microîntreprinderi este anul calendaristic. În cazul unei microîntreprinderi care se înfiinţează sau îşi încetează existenţa, anul fiscal este perioada din anul calendaristic în care persoana juridică a existat”, precizează ANAF.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cerșetoare din Republica Moldova, prinsă în Cluj-Napoca. Câți bani avea asupra sa. Apelul Primăriei

Publicat

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică Zona II au depistat, ieri, pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 150 pe numita T. E., originară din Republica Moldova, în timp ce apela la mila publicului.

Femeia a fost condusă la sediul serviciului, iar pe numele acesteia a fost întocmit un proces verbal de constatare a contravenției în conformitate cu HCL 422/1999 și s-a dispus confiscarea sumei de 582 lei provenită din cerșetorie.

”Pe această cale, facem un apel clujenilor să nu încurajeze astfel de fapte și să le sesizeze la numărul de telefon al Dispeceratului Poliției Locale, 0264/955”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cultură de canabis găsită acasă la un dealer de DROGURI care alimenta consumatorii din Cluj

Publicat

De

Cultură de canabis

Un tânăr de 33 de ani este cercetat de DIICOT Cluj pentru trafic de droguri.

Potrivit procurorilor, acesta a vândut în luna noiembrie canabis către consumatorii clujeni.

Cultură de canabis găsită acasă la un dealer de DROGURI care alimenta consumatorii din Cluj

Activitatea infracționlă a tânărului a fost documentată de Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

Probele administrate au indicat faptul că, în luna noiembrie 2024, acesta ar fi deținut și comercializat cantități de canabis, drog de risc, către consumatori din județul Cluj.

Creștea canabis acasă

De asemenea, pe parcursul percheziției efectuate, la locuința sa, au fost descoperite și ridicate mai multe plante de canabis, aflate în diverse stadii de dezvoltare, în greutate de aproximativ 5,5 kilograme de masă verde, aproximativ 15 grame de canabis, 44 de recipiente și plicuri conținând semințe de canabis, un cântar de precizie, precum și alte mijloace de probă.

La data de 2 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea bărbatului de 33 de ani, pentru 24 de ore.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul polițiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și specialiștilor Direcției Regionale Vamale Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David, rectorul UBB Cluj: Sunt pentru o Românie euroatlantică. Alternativa este obscurantismul, superstiția și sărăcia

Publicat

De

Daniel David, rector UBB Cluj

Daniel David, rectorul UBB Cluj, susține traiectoria euroatlantică a României și spune că e nevoie ca cei antisistem să fie convinși, cu decență și fără aroganță, că aceasta este cea mai bună cale.

Profesor de psihologie clinică și psihoterapie, Daniel David transmite, într-o postare pe blogul său, mesaje pentru români, fie ei proeuropeni, antisistem, credincioși sau parte a comunitățior etnice.

Daniel David, rectorul UBB Cluj: Sunt pentru o Românie euroatlantică. Alternativa este obscurantismul, superstiția și sărăcia

“Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, respectând alte opțiuni ale oamenilor, eu sunt pentru o Românie euroatlantică și că susțin de mult timp în spațiul public această traiectorie a țării”, spune Daniel David.

Rectorul UBB Cluj arată că dacă România euroatlantică este bine realizată, este România bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care asigură eficient drepturile personale și bunăstarea tuturor, nu doar a unora).

“Alternativa este obscurantismul și superstițiile, exprimate în structuri conspiraționiste antidemocratice care susțin pseudoștiința și, în timp, prin atacul la știință și religie, în sărăcie și izolare”, spune rectorul UBB.

“Să lăsăm din aroganța de a critica”

“Celor emancipați și conectați deja cu instituțiile euroatlantice le spun să lăsăm din aroganța de a critica și da lecții celorlalți (chiar tuturor) și din luptele de putere dintre noi. ‘Lecțiile elitei’ – așa cum s-au văzut în alegerile din SUA – nu au avut efect, ba poate chiar au motivat comportamente opuse în marea masă a populației generale.

Nu ne oprește nimeni să ne exprimăm și să fim activi, dar să o facem pentru cauza bună, nu pentru imaginea noastră publică, să o facem mai în liniște, începând cu cei din jurul nostru, cu ‘tam-tam’ public doar când este absolut necesar. Noi pe noi nu trebuie să ne convingem de calea euroatlantică, ci trebuie să discutăm cu alți români și să-i convingem cu decență pentru România euroatlantică!”, spune Daniel David.

Partea tradițională este importantă

“Celor cu un angajament tradițional, cum erau și bunicii mei, le spun că le înțeleg frustrarea și teama față de prezent și viitor, dar calea este România euroatlantică! România euroatlantică trebuie însă să se facă mai bine cunoscută lor, așa cum intelectualii care au gândit România Mare au putut face asta doar cu poporul alături de ei, popor care, atunci când i s-a explicat și a fost valorizat ca un câștigător al schimbării, i-a înțeles și i-a susținut.

Nu putem avea o Românie euroatlantică fără partea tradițională a țării!

“Înțeleg frustrarea și ura față de instituții corupte”

“Celor antisistem – și am mulți prieteni buni aici – le spun că le înțeleg frustrarea și ura față de instituții corupte, cu funcționare proastă sau forme fără fond, care adesea i-au transformat pe unii în pierzători, în timp ce alții erau câștigători, în procesul modernizării euroatlantice a țării.

Cred că au fost auziți, dar calea este România euroatlantică! Să nu distrugem țara odată cu instituțiile proaste. Hai să punem împreună conținut bun în instituțiile euroatlantice, astfel încât să nu mai avem pierzători ai modernizării”, este mesajul rectorului UBB.

Mesajul rectorului UBB pentru comunitățile etnice

Comunităților etnice – altele decât românii – le spun că în România euroatlantică a fi bun cetățean român nu înseamnă doar a fi bun etnic român. Poți să fii un bun cetățean român, fără a fi etnic român.

Poate unii reacționează acum emoțional bine la atacul asupra ‘sistemului’ politic mediocru sau la teme antieuropene, dar să fim atenți că în contextul ‘strămoșismului’ prost înțeles și promovat de alternative la România euroatlantică, în esența sa finală nu există loc pentru cetățeni români care nu sunt și etnici români!”, arată Daniel David.

“Misticismul vede un dușman și în religie și biserică”

“Transversal, bisericii și oamenilor credincioși le amintesc că obscurantismul (misticismul) vede un dușman nu doar în știință, ci și în religie și biserică, ambele încurcându-i planurile de schimbare a lumii prin idei iraționale, mistice și bizare”, arată rectorul UBB Cluj.

Daviel David mai spune că, dincolo de românii deja implicați în soarta țării, există aproape o jumătate de țară care nu a participat la alegeri și care trebuie trezită pentru protecția democrației și a României euroatlantice.

“De aceea sunt pe deplin alături de ideile din comunicatul recent al Academiei Române, care spune că: ‘Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraţionistă, care pune în pericol libertăţile democratice şi siguranţa statului român. În acest moment dificil pentru România, Academia Română adresează societăţii româneşti, instituţiilor statului, presei şi tuturor forţelor democratice din ţara noastră îndemnul la maturitate, luciditate şi discernământ, pentru apărarea responsabilă şi solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noştri’”.

“Trebuie să alegem oamenii cu intenții bune”

“În fine, ca mesaj final pentru români, spun că acum să reconstruim bine și pentru toți, nu doar pentru unii, bunăstarea României euroatlantice.

Când trebuie să alegi între (1) unii care au intenții proaste, conspiraționiste și antieuropene pentru țară și știu să le implementeze și (2) cei care au intenții bune, euroatlantice, dar poate nu au încă toate abilitățile necesare pentru o Românie euroatlantică, având totuși disponibilitate să învețe de la cei care știu unele lucruri mai bine, calea este una singură: Alegem oamenii cu intenții bune, care vor învăța în proces să le implementeze bine pentru bunăstarea tuturor, nu doar pentru a unora, într-o Românie euroatlantică!

Apoi vom avea timp de analize critice și normalizări”, a încheiat Daniel David.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax