Connect with us

EVENIMENT

TOP 10 vinuri memorabile din 2021 recomandate de un specialist clujean

Publicat


vin bun
S-a mai dus un an. Cu Covid, întâlniri rare cu prietenii, fără degustări, fără târguri de vin. Cam aiurea! Și, totuși, un an foarte bun pentru Wine Point Cluj-Napoca – semn că iubitorii și cunoscătorii vinului apreciază selecția și politica noastră de prețuri și au înțeles că ei se află în centrul filosofiei noastre de business, susține Ciprian Banciu.
”Am de(gustat), totuși, multe vinuri și am crescut mult selecția – doar cu vinuri bune din Spania – La Rioja Alta, din Italia – Schiopetto din Collio, Livio Sassetti din Montalcino, Aldo Conterno din Piemonte, plus multe, multe sampanii, Brundlmayer din Austria, Marisco din Noua Zeelandă, Belargus de pe Valea Loarei, El Enemigo din Argentina sau Garage Wine din Chile.
De-a lungul anului, am întâlnit multe vinuri memorabile și le-am ales pe cele care mi-au plăcut mai mult:

Domaine de la Janasse Chaupin Châteauneuf-du-Pape 2007

Un vin e mai bun când îl bei cu oameni cu care rezonezi, cu care ai ce vorbi, de la care ai de învățat și îți face plăcere să-i ai în preajmă.
Vinul de față l-am băut recent cu Maia și doi prieteni, împreună cu un Masseto 2012, Gran Enemigo Gualtallary 2012 și un Brunello Livio Sasseti 2016. A fost, pentru toată lumea, vinul serii, fără discuții. Făcut din vii vechi de 60-80 de ani, Grenache 100%. Are vinul ăsta tot ce vrei – extract, concentrare, direcție, aciditate, fruct, arome, textură, postgust. Totul, perfect dozat, de un echilibru ireal. Pentru mine personal, un vin perfect, 100 Puncte, fără dubii! Robert Parker, aka Wine Advocate, un pic mai zgârcit, i-a dat 99. Nu mai este în stoc”, a spus Ciprian Banciu de la Wine Point.

Gran Enemigo Gualtallary 2013

Primul Cabernet Franc din Argentina notat cu 100 Puncte de Robert Parker! La vinul ăsta, stai și te întrebi de ce e perfect? L-am întors pe toate fețele, l-am decantat vreo 4 ore și se schimba în pahar după fiecare gură. Echilibrul, ăsta e răspunsul! Nu are nici o nota discordantă, totul e la locul lui: taninii, aromele, complexitatea, fructele bine definite, textura și postgustul interminabil. Perfecțiune și atât!

Tenuta Sant’Antonio Amarone della Valpolicella Riserva ”Lilium Est” 2008

Cea mai frumoasă descriere pentru acest vin o face Monica Larner de la robertparker.com: ”Uau, țineți-vă bine! Lilium Est 2008 este conștient de calitatea lui. Își afirmă autoritatea prin arome concentrate și robuste de fructe negre (prune și mure uscate), condimente, gudron, lemn de cedru și fum. Frumusețea vinului vine din intensitatea și din vârsta lui, căci notele terțiare subtile îi completează complexitatea și profunzimea. Struguri lăsați să se stafidească timp de 90 de zile. Această perioadă mai scurtă de deshidratare îi conferă o prospețime mai mare, permițând aromelor evoluate să se facă simțite acum, la mai mult de 10 ani de la recoltare. Vinul este maturat trei ani în butoaie noi de stejar franțuzesc. După Dal Forno, acesta este unul dintre cele mai mari vinuri ale apelațiunii. Orașul are un șerif nou. Au fost făcute numai 5000 de sticle.”
96+ Puncte Robert Parker

Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Suolo 2016 + Livio Sassetti Brunello di Montalcino 2016

Sunt multe discuții în lumea vinului referitor la Brunello – că ar fi overpriced și că nu s-ar justifica prețurile. Cred că, de fapt, multi producători din zonă au „prins valul” și stau în siajul producătorilor care duc trena. Scrie Brunello pe sticlă? Perfect! Cerem banii pe care îi cerem pentru că putem. Și pot, datorită unora ca Argiano sau Livio Sassetti si a altor câțiva din Montalcino.
Care, cu adevărat își merită banii, care fac ce trebuie și, când plătești un Brunello de-al lor, știi de ce plătești. 2016 a fost un an stelar în Montalcino și, vorba unui amic italian: „Știi că e un an bun în Montalcino atunci când și producătorii mai slăbuți fac vinuri foarte bune”.
Și, completez eu, în anii ăștia buni, producătorii buni fac vinuri stelare! E cazul celor 2 vinuri menționate mai sus. Argiano Vigna del Suolo a fost declarat cel mai bun vin roșu italian din 2021 de către Gambero Rosso, iar Livio Sassetti a primit 100 Puncte de la James Suckling. Cam atât.

Domaine Belargus ”Treilles” 2018 Chenin Blanc

Asta-vară, de TIFF, întâmplarea a făcut ca la Wine Point să ajungă Solène Cesbron, o franțuzoaică stabilită în România de 20 de ani, implicată în lumea vinului de la noi. I-am arătat depozitele, s-a uitat în stânga și-n dreapta căutând, parcă, ceva. ”Nu ai Chenin Blanc”, zice! ”Știu, e pe listă, dar na, fără târguri e greu.”
”Părinții mei sunt prieteni cu Jo Pithon și-l cunosc bine pe noul proprietar, Ivan Massonat, care are, poate, cele mai bune 10 ha de Chenin Blanc: Domaine Belargus.” a venit răspunsul. Pleacă de la depozit, cumpăr urgent vinurile și, în două zile, le primesc – uau, uau, UAU! Vorbește Solène cu Ivan, facem un Zoom, el în vie, eu în birou și, în două săptămâni am primit vinurile.
Atât vă spun: notele alea de lână de oaie sunt priceless! 97 Puncte Parker: „…pur, rafinat și elegant, dar intens și cu note de cremene, fructe perfect coapte dar fine care se împletesc cu aromele de terroir șistic, patiserie, lămâie/portocală”. Recomandat a se bea între 2030 și 2080!!!
Pun o sticlă deoparte, să văd cum va fi prin 2080!

Mario Schiopetto „M” 2019

”Producător genial, Schiopetto este punctul de referință care ne arată cât de aromate, parfumate și seducătoare pot fi vinurile albe din Friuli. Mario Schiopetto continuă să ne încânte mirosul și palatinul cu vinurile lui extraordinare. Nu sunt chiar ieftine, dar sunt cele mai bune vinuri albe fermentate în tanc și maturate din nord-estul Italiei. Cu arome abundente care cresc încontinuu în gură, sunt vinuri uluitoare pe care nu le pot recomanda îndeajuns.” Robert Parker
”Mario Schiopetto a deschis la sfârșitul anilor 1960 o nouă eră a vinului italian, redefinind vinul alb. Mi-e încă proaspătă în minte prima întâlnire cu Schiopetto, în anii 1980, când m-a uluit cu claritatea și prospețimea vinurilor lui albe. Stilul este păstrat de noii proprietari și pare a se îndrepta spre un nou nivel de calitate.” James Suckling
Ce s-ar mai putea spune despre Mario Schiopetto? Poate, doar că generozitatea i-a fost pe măsura pasiunii pentru vin.
O vreme, a lucrat ca șofer la o firmă de transport de mărfuri, iar drumurile l-au dus și în Alsacia, unde a fost cucerit de frumusețea vinurilor albe.
A revenit și a învățat de la cei mai buni producători ai locului. Întors în Italia, la sfârșitul anilor 1960, a închiriat de la Biserica catolică viile ce înconjurau vila din Capriva a Arhiepiscopului. Le-a înnoit și a început să facă vin. A reușit să le cumpere de abia în 1989. În tot acest timp devenise mentorul tuturor viticultorilor din zonă, pe care i-a învățat, cu o generozitate rar întîlnită, să facă vin îmbuteliat și să-și dezvolte afacerile.
După ce s-a stins din viață, în 2003, proprietatea a revenit copiilor lui, Maria Angela, Carlo și Giorgio care i-au continuat munca cu aceeași pasiune și respect pentru tradiții. Moștenirea lui Mario este păstrată cu venerație și de familia Rotolo, devenită proprietară în 2014.
La cramă, vinului i se spune ”Il Mario”. Dedicat întemeietorului podgoriei, este vinul lor de top și se produce numai în anii foarte buni.
97 Puncte James Suckling: ”Parfumul puternic de sâmbure de piersică, mere feliate, salcâm și citrice este urmat de un vin corpolent, rafinat și intens. O tonă de cremene și piatră. Foarte intens, cu aciditate frumoasă. Delicios și acum, dar va îmbătrâni foarte frumos. Aveți răbdare. Are nevoie de doi sau trei ani pentru a-și dezvălui întreaga splendoare.”

Chateau de Saint Cosme ” Le Poste” 2019

Circa 500 de sticle produse în fiecare an din 100% Clairette din vii vechi, plantate în 1964 pe O,1 hectare! Fermentat și maturat în baricuri vechi, are din toate doar exact cât îi trebuie ca să fie un vin mare: piersici și lime în miros, vanilie, praf de pușcă, grapefruit și piersici în gust și o textură catifelată extraordinară. Bun vin, foarte bun! Zice Louis Barruol că ar avea un potențial de învechire de 20 de ani. Eu îl cred pe cuvânt și nu cred că o să-l verific! Păcat că am avut doar 12 sticle alocație!

Benito Ferrara Taurasi „Vigna Quattro Confini” 2015

Reiau ce spuneam prin primăvară, pentru că e perfect valabil: ”În 15 ani de business cu vin, am degustat multe vinuri, foarte multe – vreo 20.000. La târguri, evenimente, degustări, etc. În ultima vreme, le-am evaluat. Bune, mai puțin bune, tipice sau relevante pentru zonă, soi, etc.
Nu am mai avut mari revelații. Da, am spus UAU la un St Emilion gen Laroque 2018, cu un RPC incredibil. Dar, tot St Emilion. Până în seara asta, când am deschis un Aglianico de la Benito Ferrara (azi l-am primit) și a fost (este) UAU la puterea a zecea! La prima strigare pare un Bdx de malul stâng. Dar nu e. Are, pe lângă tanini, fruct şi echilibru, niște note vegetale absolut delicioase. Și un postgust plăcut, intrigant şi luuuuung!
Ăsta, da, vin de terroir, cu personalitate, unic! Da, asta-i frumusețea în lumea vinului: când crezi că le ştii pe toate, vine un Aglianico ca ăsta şi te ia de pe picioare! Şi-ți arată că mai ai multe de descoperit!”

Chateau Troplong Mondot 2005

100 Puncte Parker! ”Troplong Mondot 2005 este un asamblaj de 90% Merlot și, restul, Cabernet Franc. A fost o degustare încărcată emoțional, cu gândul la Christine Valette, care a făcut acest vin superb în timp ce se lupta cu boala. O realizare uriașă și un superstar al anului de recoltă.
De culoare purpuriu închis, vinul exhibă note de ciocolată albă, mure, coacăze și lemn dulce, precum și o insinuare de trufe și o adiere subtilă de stejar în fundal. Corpolent, stratificat și spectaculos de pur și bogat, este un tur de forță și un tribut impresionant adus unei femei incredibile. Plin de tinerețe, va avea, probabil, nevoie de încă 4-8 ani de maturare la sticlă și ar trebui să reziste încă alți 20”.
”Astea fiind spuse, vă doresc tuturor un Crăciun ca-n vremurile bune, cu vinuri și mai bune!”, a încheiat Ciprian Banciu.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Angajații din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti, din iunie, IMPOZIT pe venit și contribuția la SĂNĂTATE

Publicat

Din luna iunie a acestui an, angajații din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuția la sănătate (dar rămân asigurați) și, opțional, nici la Pilonul II de pensii, conform unei legi publicate în Monitorul oficial, ce a fost promulgată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis.

Pe modelul construcțiilor, salariul minim în aceste domenii va fi de 3.000 de lei, iar până la 30.000 de lei nu se vor plăti impozitul și sănătate. Diferența este opționalitatea cu privire la contribuția de la Pilonul II.

Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim de 3.000 lei brut, ar înseamna că un angajat va lua 2.362 lei în mână.

Cineva care este șef la o fabrică din sectorul alimentar, de exemplu, și are un salariu brut de maxim 30.000 lei, de exemplu, va primi 23.625 lei (net).

„În agricultură și industria alimentară lucrează aproximativ 300.000 de oameni”

La același brut de 30.000 lei, un alt salariat dintr-un domeniu care nu lucrează într-o zonă care beneficiază de excepții va primi un net de 17.550 lei.

Dacă ești contabil, șofer, expert în vânzări etc. vei fi plătit mai bine la o firmă din agricultură, industria alimentară sau construcții decât la una dintr-o altă industrie. Adică angajatorul va fi dispus să ofere un net mai mare având în vedere că va plăti mai puține taxe.

Conform datelor INS, în agricultură și industria alimentară lucrează aproximativ 300.000 de oameni.

Sursa: Hotnews

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristian Lațcău, fost comisar șef în cadrul BCCO Cluj-Napoca a încetat din viață. Avea 50 de ani

Publicat

De

lumanare morti pixabay

Comisarul-șef de poliţie Cristian Laţcău a încetat din viață în urma unui infarct miocardic. Avea doar 50 de ani.

Cristian Lațcău a fost şef al Direcţiei de Combatare a Crimei Organizate Sălaj, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca.

De asemenea, în anul 2010 acesta devenit director general al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), potrivit magazinsalajean.ro.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul, singurul ORAȘ din România în proiectul-pilot de PARTENERIATE pentru INOVARE regională

Publicat

De

cluj napoca (2)

Comisia Europeană a anunţat marţi cele 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state membre selectate în cadrul proiectului-pilot pentru Parteneriatele pentru inovare regională, o iniţiativă elaborată împreună cu Comitetul Regiunilor. Clujul este singurul oraș din România, care e parte din proiect.

Participanţii la acţiunea-pilot sunt deschişi să facă schimb de bune practici, precum şi să dezvolte în comun şi să testeze instrumente de mobilizare a mai multor surse de finanţare şi politici şi să conecteze programele regionale şi naţionale la iniţiativele UE pentru transformarea verde şi cea digitală.

Aceste parteneriate contribuie la noua Agendă de inovare pentru Europa, în care inovarea stimulează transformarea pentru sustenabilitate, conectând strategiile locale cu iniţiativele de la nivelul UE.

Culuj, singurul oraș din România care e parte din proiect

Cererea de propuneri a atras o largă reprezentare a ecosistemului de inovare al UE, state membre precum Slovacia, care participă la nivel naţional, şi o mare varietate de regiuni ale UE, cum ar fi Andaluzia, Azore, Hauts-de-France, Ostrobotnia, Podkarpackie, Egeea de Nord, Emilia Romagna şi multe altele.

Cererea de propuneri a declanşat, de asemenea, o colaborare şi un proces de creare de reţele ascendente, reunind deja numeroşi participanţi ca parte a reţelelor multiregionale.

Aceasta include, de exemplu, regiunea Mării Baltice, instrumentul pentru bioregiuni şi un consorţiu extins „Cities 4.0” (Leuven, Bologna, Turku), la care participă, de asemenea, Eindhoven (Olanda), Espoo (Finlanda) şi Cluj-Napoca (România).

Politici pentru pentru tranziția verde și digitală

Participanţii la proiectul-pilot vor explora noile parteneriate pentru inovare regională bazate pe „Protocolul operaţional al parteneriatelor pentru inovarea regională”, un document de orientare iniţială publicat astăzi de Centrul Comun de Cercetare.

Protocolul operaţional propune o gamă largă de instrumente şi mecanisme de guvernanţă pentru a îmbunătăţi coordonarea politicilor regionale, naţionale şi ale UE în materie de inovare pentru a pune în aplicare dubla tranziţie verde şi digitală a Europei şi pentru a aborda decalajul în materie de inovare din UE.

Un element central al abordării propuse este introducerea misiunilor locale de coordonare a acţiunilor în cadrul unei logici direcţionale coerente, care să permită explorarea unor combinaţii ample de politici pentru inovarea la nivel de sistem.

În timpul acţiunii-pilot, participanţii vor testa aceste instrumente de politică, creând în acelaşi timp în comun orientări operaţionale.

Protocolul operaţional şi acţiunea-pilot vor promova, de asemenea, bunele practici, vor facilita învăţarea prin experimentare şi vor sprijini administraţiile publice şi ecosistemul mai larg. Acţiunea-pilot nu va avea un impact asupra actualului proces de programare a fondurilor pentru perioada 2021-2027.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Accident cu două MAȘINI la Chinteni. Una s-a RĂSTURNAT în afara drumului. 2 victime conștiente

Publicat

De

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini a avut loc în urmă cu puțin timp în Chinteni.

ISU Cluj intervine la locul accidentului. Din primele informații, în accident au fost implicate două mașini, iar una s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Accident la Cjinteni: 2 victime ieșite din mașină

La locul accidentului, au fost găsiți doi bărbați, ieșiți din mașină, conștienți și cooperanți, potrivit reprezentanților ISU Cluj.

A fost solicitată o ambulamță cu medic pentru a-i consulta și, dacă este cazul pentru a-i transporta la spital.

UPDATE

Cei doi bărbați de 28, respectiv 33 de ani nu au fost răniți grav și au refuzat transportul la spital.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate