Connect with us

EVENIMENT

TOP 10 vinuri memorabile din 2021 recomandate de un specialist clujean

Publicat


vin bun
S-a mai dus un an. Cu Covid, întâlniri rare cu prietenii, fără degustări, fără târguri de vin. Cam aiurea! Și, totuși, un an foarte bun pentru Wine Point Cluj-Napoca – semn că iubitorii și cunoscătorii vinului apreciază selecția și politica noastră de prețuri și au înțeles că ei se află în centrul filosofiei noastre de business, susține Ciprian Banciu.
”Am de(gustat), totuși, multe vinuri și am crescut mult selecția – doar cu vinuri bune din Spania – La Rioja Alta, din Italia – Schiopetto din Collio, Livio Sassetti din Montalcino, Aldo Conterno din Piemonte, plus multe, multe sampanii, Brundlmayer din Austria, Marisco din Noua Zeelandă, Belargus de pe Valea Loarei, El Enemigo din Argentina sau Garage Wine din Chile.
De-a lungul anului, am întâlnit multe vinuri memorabile și le-am ales pe cele care mi-au plăcut mai mult:

Domaine de la Janasse Chaupin Châteauneuf-du-Pape 2007

Un vin e mai bun când îl bei cu oameni cu care rezonezi, cu care ai ce vorbi, de la care ai de învățat și îți face plăcere să-i ai în preajmă.
Vinul de față l-am băut recent cu Maia și doi prieteni, împreună cu un Masseto 2012, Gran Enemigo Gualtallary 2012 și un Brunello Livio Sasseti 2016. A fost, pentru toată lumea, vinul serii, fără discuții. Făcut din vii vechi de 60-80 de ani, Grenache 100%. Are vinul ăsta tot ce vrei – extract, concentrare, direcție, aciditate, fruct, arome, textură, postgust. Totul, perfect dozat, de un echilibru ireal. Pentru mine personal, un vin perfect, 100 Puncte, fără dubii! Robert Parker, aka Wine Advocate, un pic mai zgârcit, i-a dat 99. Nu mai este în stoc”, a spus Ciprian Banciu de la Wine Point.

Gran Enemigo Gualtallary 2013

Primul Cabernet Franc din Argentina notat cu 100 Puncte de Robert Parker! La vinul ăsta, stai și te întrebi de ce e perfect? L-am întors pe toate fețele, l-am decantat vreo 4 ore și se schimba în pahar după fiecare gură. Echilibrul, ăsta e răspunsul! Nu are nici o nota discordantă, totul e la locul lui: taninii, aromele, complexitatea, fructele bine definite, textura și postgustul interminabil. Perfecțiune și atât!

Tenuta Sant’Antonio Amarone della Valpolicella Riserva ”Lilium Est” 2008

Cea mai frumoasă descriere pentru acest vin o face Monica Larner de la robertparker.com: ”Uau, țineți-vă bine! Lilium Est 2008 este conștient de calitatea lui. Își afirmă autoritatea prin arome concentrate și robuste de fructe negre (prune și mure uscate), condimente, gudron, lemn de cedru și fum. Frumusețea vinului vine din intensitatea și din vârsta lui, căci notele terțiare subtile îi completează complexitatea și profunzimea. Struguri lăsați să se stafidească timp de 90 de zile. Această perioadă mai scurtă de deshidratare îi conferă o prospețime mai mare, permițând aromelor evoluate să se facă simțite acum, la mai mult de 10 ani de la recoltare. Vinul este maturat trei ani în butoaie noi de stejar franțuzesc. După Dal Forno, acesta este unul dintre cele mai mari vinuri ale apelațiunii. Orașul are un șerif nou. Au fost făcute numai 5000 de sticle.”
96+ Puncte Robert Parker

Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Suolo 2016 + Livio Sassetti Brunello di Montalcino 2016

Sunt multe discuții în lumea vinului referitor la Brunello – că ar fi overpriced și că nu s-ar justifica prețurile. Cred că, de fapt, multi producători din zonă au „prins valul” și stau în siajul producătorilor care duc trena. Scrie Brunello pe sticlă? Perfect! Cerem banii pe care îi cerem pentru că putem. Și pot, datorită unora ca Argiano sau Livio Sassetti si a altor câțiva din Montalcino.
Care, cu adevărat își merită banii, care fac ce trebuie și, când plătești un Brunello de-al lor, știi de ce plătești. 2016 a fost un an stelar în Montalcino și, vorba unui amic italian: „Știi că e un an bun în Montalcino atunci când și producătorii mai slăbuți fac vinuri foarte bune”.
Și, completez eu, în anii ăștia buni, producătorii buni fac vinuri stelare! E cazul celor 2 vinuri menționate mai sus. Argiano Vigna del Suolo a fost declarat cel mai bun vin roșu italian din 2021 de către Gambero Rosso, iar Livio Sassetti a primit 100 Puncte de la James Suckling. Cam atât.

Domaine Belargus ”Treilles” 2018 Chenin Blanc

Asta-vară, de TIFF, întâmplarea a făcut ca la Wine Point să ajungă Solène Cesbron, o franțuzoaică stabilită în România de 20 de ani, implicată în lumea vinului de la noi. I-am arătat depozitele, s-a uitat în stânga și-n dreapta căutând, parcă, ceva. ”Nu ai Chenin Blanc”, zice! ”Știu, e pe listă, dar na, fără târguri e greu.”
”Părinții mei sunt prieteni cu Jo Pithon și-l cunosc bine pe noul proprietar, Ivan Massonat, care are, poate, cele mai bune 10 ha de Chenin Blanc: Domaine Belargus.” a venit răspunsul. Pleacă de la depozit, cumpăr urgent vinurile și, în două zile, le primesc – uau, uau, UAU! Vorbește Solène cu Ivan, facem un Zoom, el în vie, eu în birou și, în două săptămâni am primit vinurile.
Atât vă spun: notele alea de lână de oaie sunt priceless! 97 Puncte Parker: „…pur, rafinat și elegant, dar intens și cu note de cremene, fructe perfect coapte dar fine care se împletesc cu aromele de terroir șistic, patiserie, lămâie/portocală”. Recomandat a se bea între 2030 și 2080!!!
Pun o sticlă deoparte, să văd cum va fi prin 2080!

Mario Schiopetto „M” 2019

”Producător genial, Schiopetto este punctul de referință care ne arată cât de aromate, parfumate și seducătoare pot fi vinurile albe din Friuli. Mario Schiopetto continuă să ne încânte mirosul și palatinul cu vinurile lui extraordinare. Nu sunt chiar ieftine, dar sunt cele mai bune vinuri albe fermentate în tanc și maturate din nord-estul Italiei. Cu arome abundente care cresc încontinuu în gură, sunt vinuri uluitoare pe care nu le pot recomanda îndeajuns.” Robert Parker
”Mario Schiopetto a deschis la sfârșitul anilor 1960 o nouă eră a vinului italian, redefinind vinul alb. Mi-e încă proaspătă în minte prima întâlnire cu Schiopetto, în anii 1980, când m-a uluit cu claritatea și prospețimea vinurilor lui albe. Stilul este păstrat de noii proprietari și pare a se îndrepta spre un nou nivel de calitate.” James Suckling
Ce s-ar mai putea spune despre Mario Schiopetto? Poate, doar că generozitatea i-a fost pe măsura pasiunii pentru vin.
O vreme, a lucrat ca șofer la o firmă de transport de mărfuri, iar drumurile l-au dus și în Alsacia, unde a fost cucerit de frumusețea vinurilor albe.
A revenit și a învățat de la cei mai buni producători ai locului. Întors în Italia, la sfârșitul anilor 1960, a închiriat de la Biserica catolică viile ce înconjurau vila din Capriva a Arhiepiscopului. Le-a înnoit și a început să facă vin. A reușit să le cumpere de abia în 1989. În tot acest timp devenise mentorul tuturor viticultorilor din zonă, pe care i-a învățat, cu o generozitate rar întîlnită, să facă vin îmbuteliat și să-și dezvolte afacerile.
După ce s-a stins din viață, în 2003, proprietatea a revenit copiilor lui, Maria Angela, Carlo și Giorgio care i-au continuat munca cu aceeași pasiune și respect pentru tradiții. Moștenirea lui Mario este păstrată cu venerație și de familia Rotolo, devenită proprietară în 2014.
La cramă, vinului i se spune ”Il Mario”. Dedicat întemeietorului podgoriei, este vinul lor de top și se produce numai în anii foarte buni.
97 Puncte James Suckling: ”Parfumul puternic de sâmbure de piersică, mere feliate, salcâm și citrice este urmat de un vin corpolent, rafinat și intens. O tonă de cremene și piatră. Foarte intens, cu aciditate frumoasă. Delicios și acum, dar va îmbătrâni foarte frumos. Aveți răbdare. Are nevoie de doi sau trei ani pentru a-și dezvălui întreaga splendoare.”

Chateau de Saint Cosme ” Le Poste” 2019

Circa 500 de sticle produse în fiecare an din 100% Clairette din vii vechi, plantate în 1964 pe O,1 hectare! Fermentat și maturat în baricuri vechi, are din toate doar exact cât îi trebuie ca să fie un vin mare: piersici și lime în miros, vanilie, praf de pușcă, grapefruit și piersici în gust și o textură catifelată extraordinară. Bun vin, foarte bun! Zice Louis Barruol că ar avea un potențial de învechire de 20 de ani. Eu îl cred pe cuvânt și nu cred că o să-l verific! Păcat că am avut doar 12 sticle alocație!

Benito Ferrara Taurasi „Vigna Quattro Confini” 2015

Reiau ce spuneam prin primăvară, pentru că e perfect valabil: ”În 15 ani de business cu vin, am degustat multe vinuri, foarte multe – vreo 20.000. La târguri, evenimente, degustări, etc. În ultima vreme, le-am evaluat. Bune, mai puțin bune, tipice sau relevante pentru zonă, soi, etc.
Nu am mai avut mari revelații. Da, am spus UAU la un St Emilion gen Laroque 2018, cu un RPC incredibil. Dar, tot St Emilion. Până în seara asta, când am deschis un Aglianico de la Benito Ferrara (azi l-am primit) și a fost (este) UAU la puterea a zecea! La prima strigare pare un Bdx de malul stâng. Dar nu e. Are, pe lângă tanini, fruct şi echilibru, niște note vegetale absolut delicioase. Și un postgust plăcut, intrigant şi luuuuung!
Ăsta, da, vin de terroir, cu personalitate, unic! Da, asta-i frumusețea în lumea vinului: când crezi că le ştii pe toate, vine un Aglianico ca ăsta şi te ia de pe picioare! Şi-ți arată că mai ai multe de descoperit!”

Chateau Troplong Mondot 2005

100 Puncte Parker! ”Troplong Mondot 2005 este un asamblaj de 90% Merlot și, restul, Cabernet Franc. A fost o degustare încărcată emoțional, cu gândul la Christine Valette, care a făcut acest vin superb în timp ce se lupta cu boala. O realizare uriașă și un superstar al anului de recoltă.
De culoare purpuriu închis, vinul exhibă note de ciocolată albă, mure, coacăze și lemn dulce, precum și o insinuare de trufe și o adiere subtilă de stejar în fundal. Corpolent, stratificat și spectaculos de pur și bogat, este un tur de forță și un tribut impresionant adus unei femei incredibile. Plin de tinerețe, va avea, probabil, nevoie de încă 4-8 ani de maturare la sticlă și ar trebui să reziste încă alți 20”.
”Astea fiind spuse, vă doresc tuturor un Crăciun ca-n vremurile bune, cu vinuri și mai bune!”, a încheiat Ciprian Banciu.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Uncategorized

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

armean

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au suferit în această tragedie, subliniind, totodată, importanța educării publicului și a păstrării memoriei istorice.

,,Privitorule, aș vrea să să te poti împărtăși în și cu durerea noastră, a armenilor, să iei o bucățică din ea, pentru seara aceasta cu tine. Nu pentru că noi armenii să nu mai avem durere, ci ca să o alungăm împreună”, sunt cuvintele care au deschis ochii publicul către atrocitățile secolului XX. ,,Dar ia aminte, privitorule, că durerea nu se seamană prin durere, ci prin speranță, prin speranța că lumina îngenunchează întunericul și că iubirea răzbește ura”.

De ce trebuie comemorate astfel de evenimente

armeni

Directorul muzeului, Tudor Sălăgean, și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, au purtat publicul prin lupta pentru supraviețuire a armenilor de la 1915. Alături de Ruxandra Cesereanu, Călina Părău, Teodora Tămaș și Diana Huțanu, vorbitorii au oferit un răspuns la întrebarea: ,,De ce ar trebui comemorate astfel de evenimente?”

Așa cum subliniază Vakar Istvan, „mortul piere doar după ce este uitat”, iar prin comemorarea de miercuri s-a urmărit să fie păstrată vie amintirea a ceea ce a fost.

Scopul, însă, nu a fost întotdeauna ușor de atins, având în vedere faptul că autoritățiile politice din România evită să recunoască ”armenocidul”, procedând ,,asemenea struțului care își bagă capul în pământ”.

Astfel, rămâne în responsabilitatea oamenilor să nu permită ca astfel de orori să fie șterse din memoria colectivă.

Moment de reculegere

De asemenea, s-au făcut trimiteri la concepte spirituale, informații istorice și perspective politice, menite să educe publicul și să respingă ,,orice fel de idee naționalistă și xenofobă”.

Participanții au avut, așadar, ocazia să afle mai multe despre istoria și cultura armeană, iar momentele muzicale ținute de Cosmin Rafel Bălean, Norbert Dumitresc și Karen Sebesi au adus în prim-plan melodiile și instrumentele tradiționale ale poporului armean, amplificând astfel mesajul de comemorare și solidaritate.

La finalul evenimentului, participanții au ținut un moment de reculegere pentru victimele genocidului și au audiat rugăciunea „Tatăl nostru” în limba armeană.

Despre genocidul armean

24 aprilie 1915, este ziua declanșatoare a uneia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității: genocidul armean.

În această zi, sute de lideri ai comunității armenilor din Constantinopol au fost arestați și deportați, marcând începutul unei campanii de exterminare în masă a populației armene din Imperiul Otoman.

Genocidul armean a fost o tragedie enormă, soldată cu pierderea a peste un milion de vieți nevinovate și cu suferințe inimaginabile pentru supraviețuitori și urmașii acestora.

Așadar, cu acest prilej, comunitatea armeană comemorează această zi pentru a onora memoria victimelor și pentru a ne angaja să prevenim astfel de atrocități în viitor.

Bianca Matei

Daria Mustea

Alexandru Mocan

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu, antreprenorul din Parlament, îl concurează pe Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

Viorel Băltărețu

După mai bine de douăzeci de ani de antreprenoriat, a intrat în politică să schimbe regulile jocului. Scrie proiecte de legi pentru susținerea mediului privat, mai puțină birocrație și simplificarea interacțiunilor cu statul. Pune presiune pentru accelerarea proiectelor mari de infrastructură din nordul Transilvaniei. Acum, are un plan pe 20 de ani pentru Cluj-Napoca.

Timp de peste două decenii, Viorel Băltărețu a condus Trend Furniture, companie clujeană care oferă soluții complete de amenajări interioare și mobilier pentru sectoarele HoReCa și sănătate. Azi, compania oferă cea mai variată gamă de produse profesionale de mobilare de tip Green Products, Recycled & Sustenability din România.

Mutat la Cluj în timpul facultății

Născut la București, Băltărețu s-a mutat la Cluj-Napoca în timpul facultății, pentru a fi alături de viitoarea soție, pe atunci studentă la Medicină. Fost campion mondial la speologie, a înființat prima lui firmă, de lucrări de alpinism utilitar, încă din timpul facultății.

“De ce am intrat în politică, după o viață în antreprenoriat? Din două motive. În primul rând, tocmai pentru că știu dificultățile pe care le au antreprenorii, știu birocrația sufocantă, prezența obligatorie la ghișeu cu ștampila, impredictibilitatea fiscală.

Apoi, pentru că politica, așa cum o văd eu, e o rezolvare continuă de probleme. Deci, foarte asemănătoare cu antreprenoriatul. Atât ingineria, cât și experiența de antreprenor mi-au format o mentalitate de tipul “care e soluția?” și “cum o aplicăm, rapid și eficient?”.

De cealaltă parte a baricadei

Așa că am trecut de cealaltă parte a baricadei, pentru că de unul singur nu poți crea schimbarea de proporții pe care o văd necesară în atitudinea Statului față de antreprenori.

Așa am gândit, de exemplu, în 2022, proiectul de lege pentru compensarea concediilor medicale cu taxele plătite în baza Declarației 112.

Statul întârzie cu anii plata acestor sume, iar companiile sunt dezechilibrate, locurile de muncă sunt puse în pericol”.

Reducerea birocrației

Deputatul susține că economia României poate crește sănătos doar dacă statul susține real dezvoltarea mediului privat. Pentru asta, trebuie început cu reducerea birocrației.

Ca să le facă viața mai simplă celor care vor să înceapă o afacere, Băltărețu a depus recent un proiect de lege pentru simplificarea procedurii prin care se acordă autorizațiile de funcționare.

Apoi, mai susține el, trebuie încurajate, printr-o fiscalitate favorabilă, investițiile în companii. Inițiativa lui, propusă alături de alți colegi parlamentari, elimină pragul maxim de investiții în start-up-uri.

“Urmărim să creștem atractivitatea acestor investiții pentru ca, apoi, dezvoltarea afacerilor să creeze un mediu antreprenorial dinamic, competitivitate în piețe internaționale, locuri de muncă, dezvoltare pe orizontală.”

Centre de inovare digitală

Introducerea centrelor de inovare digitală în categoria incubatoarelor de afaceri, un alt proiect de lege din portofoliul lui Băltărețu, votat în Camera Deputaților, ajută companiile să devină mai competitive, folosind tehnologii digitale.

“Urmărim și aici obiectivul mai amplu: mai multe locuri de muncă motivante, care să-i țină pe profesioniștii români în țară, mai puțin outsourcing și mai multă inovație made in Romania. Exportăm tehnologie, dar “creierele” rămân în țară.”

Transformare de anvergură

Cât despre cea mai recentă “misiune posibilă, dar dificilă”, candidatura la Primăria Cluj-Napoca, Băltărețu spune cu convingere că municipiul are nevoie de o transformare structurală, de anvergură.

“Clujul are magnetismul lui, îl cunosc și eu, mi-am crescut aici familia și afacerea.

Dar Clujul e încă departe de ce ar putea să fie. Până acum, a crescut ca un stejar plantat într-un cub de beton cu latura de 1 metru. E înghesuit și clujenii plătesc un preț disproporționat de mare ca să se înghesuie în cub.

Trebuie regândit, reconstruit pentru următorii 50 de ani.

Centuri ocolitoare care să-i permită o creștere sănătoasă, atât imobiliară, cât și în ce privește industriile. Școli și grădinițe în cartierele noi, pline de familii tinere. Aer curat, urbanism cu respectarea legii și locuințe mai accesibile pentru toți.

Dezvoltare sănătoasă

Foarte important: ca să se dezvolte sănătos, Clujul are nevoie să își crească amprenta antreprenorială.

Nu e suficient să-i meargă bine doar IT-ului.

Trebuie să creștem și alte industrii: platforme de testare în industria automotive, producție industrială cu tehnologii de ultimă oră (roboți, AI), tehnologii cuantice, producție cinematografică, industria medicală.

Noi parcuri industriale, atragerea de noi investiții de mari dimensiuni, un Centru Expozițional, toate sunt în planul meu pentru Cluj-Napoca pentru următorii 20 de ani”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Artistul FENOMEN al momentului, BURNA BOY, vine în PREMIERĂ în România, la UNTOLD

Publicat

burna boy

Artistul fenomen al momentului, BURNA BOY, vine în premieră în România, la UNTOLD. Stilul afrobeat a devenit un fenomen de masă, iar BURNA BOY este considerat superstarul global al acestui gen muzical. Show-urile artistului sunt sold-out în câteva minute, iar recent a fost inclus de revista „Time” în clasamentul celor mai influente 100 de personalități ale lumii în 2024.

BURNA BOY, câștigător al unui premiu Grammy la categoria “Best Global Music Album”, va ajunge in aceasta vară pe scena principală a festivalului UNTOLD. Artistul, originar din Nigeria, are concerte sold-out pe marile arene ale lumii. Ed Sheeran, Justin Bieber, J Balvin, Stormzy, USHER, Chris Martin, 21 Savage, Jay Cole, Sam Smith, Beyonce, Khalid, Major Lazer, DJ Snake sau Rita Ora sunt doar câteva dintre numele mari, la nivel global, cu care BURNA BOY a avut colaborări.

STILUL AFROBEATS ESTE UNUL DINTRE CELE MAI INFLUENTE FENOMENE MUZICALE DIN LUME

Există câteva nume în industria muzicală care au reușit să ofere un mix perfect de sunete, iar BURNA BOY este unul dintre artiștii care a oferit lumii o astfel de combinație unică de dancehall, reggae, afrobeat și pop.

Cu ritmurile sale contagioase și influențele diverse, genul Afrobeats a devenit rapid un fenomen global. Originar din Africa, acest stil muzical vibrant și plin de energie a captivat audiența din întreaga lume. Artiști precum BURNA BOY, Wizkid și Davido au fost printre pionierii care au propulsat Afrobeats-ul în mainstream-ul muzical internațional.

FOTO. Artistul FENOMEN al momentului, BURNA BOY, vine în PREMIERĂ în România, la UNTOLD

Evenimente sold-out organizate pe cele mai mari stadioane din lume, din Statele Unite, Marea Britanie și Europa, dar și numărul uriaș de ascultări de pe platformele de streaming, peste 15 miliarde, au contribuit la popularitatea explozivă a acestui gen muzical.

În iunie 2023, Spotify a numit stilul Afrobeats ca unul dintre cele mai influente fenomene muzicale din toate timpurile și a lansat platforma “Afrobeats: Journey of a Billion Streams”.

În 2018, albumul “Outside” a ajuns pe locul trei în Billboard Reggae

BURNA BOY a devenit vizibil încă de la lansarea albumului de debut, “L.I.F.E”, în 2013 și acesta a fost doar începutul.

În 2018, albumul “Outside” a ajuns pe locul trei în Billboard Reggae, iar în 2019 a câștigat premiul la categoria “Best International Act”, în cadrul BET Awards. A fost și anul în care a fost desemnat de Apple Music, „Up Next Artist”. Din acest punct, nigerianului devine un artist cu expunere la nivel internațional, iar sound-ul său unic i-a adus o nominalizare la cea de-a 62-a ediție a premiilor Grammy, pentru albumul “African Giant”, la categoria Best World Music Album.

Primul Grammy a venit un an mai târziu, în 2021. Albumul „Twice as Tall” a fost desemnat favorit și a câștigat premiul “Best World Music Album”. La acest album, BURNA BOY a colaborat cu Youssou N’Dour, Naughty by Nature și Chris Martin de la Coldplay.

În luna aprilie 2022, BURNA BOY a fost primul artist de origine nigeriană care a fost headliner la un eveniment sold-out în Madison Square Garden.

Albumul „Love, Damini” a fost lansat în ziua în care BURNA BOY împlinea 31 de ani, pe 2 iulie 2022. Single-ul de promovare, “Last, Last” a fost un succes, pentru această piesă artistul nigerian a folosit un sample dintr-o piesă semnată de Tony Braxton, “He Wasn’t Man Enough”, și a fost certificat cu Discurile de Platină și de Diamant pentru numărul de copii vândute la nivel global. A fost nominalizat la categoria “Best Global Music Performance”, în cadrul premiilor Grammy.

În 2023, BURNA BOY a avut un show live sold-out pe London Stadium, la care au participat 60.000 de oameni

La acest eveniment a lansat hit-ul „Sittin’ on Top of the World” cu care își promova cel de-al 7-lea album din carieră, “I Told Them…”, cu care a debutat pe locul 1 în UK Albums Chart și a primit un număr record de nominalizări, patru, la cele mai importante categorii ale premiilor Grammy. Publicația Rolling Stone a inclus albumul lui BURNA BOY în clasamentul „The 100 Best Albums of 2023”, iar zilele trecute publicația Time l-a inclus în clasamentul celor mai influente 100 de personalități ale lumii în anul 2024. Acest clasament recunoaște și onorează implicarea pe care, acești 100 de oameni, o au în domenii precum artă, cultură și activism social.

UNTOLD se pregătește să-și deschidă porțile universului magic în perioada 8-11 august pentru sutele de mii de fani din întreaga lume, pentru care organizatorii pregătesc noi experiențe memorabile și un lineup impresionant în care sunt incluși DJ de top la nivel global: Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix, Alok, Timmy Trumpet, Lost Frequencies, Purple Disco Machine, Carl Cox, Fisher, Solomun, Black Coffee și mulți alții.

UNTOLD ȘI VISA LANSEAZĂ UNTOLD CREATORS, PRIMUL PROGRAM DE MENTORSHIP DEDICAT VIITOAREI GENERAȚII DE CREATORI DE FESTIVAL

În fiecare vară, Cluj-Napoca devine epicentrul unei experiențe de festival memorabile, UNTOLD, care reușește să redefinească standardele industriei muzicale în fiecare ediție. În acest an, UNTOLD și Visa lansează UNTOLD CREATORS, o inițiativă dedicată viitoarei generații de creatori de festival din România.

Inițiativa UNTOLD CREATORS by Visa își propune să ofere tinerilor pasionați de muzică și evenimente o platformă de mentorat și dezvoltare profesională, conectându-i cu experți din industrie și oferindu-le oportunitatea de a-și transforma pasiunea într-o carieră de succes și de a-și dezvolta abilitățile într-un mediu dinamic. Programul este adresat tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani, pasionați de industria muzicală și de evenimente, și se concentrează pe patru domenii cheie: DJ-ing și producție muzicală, foto și video storytelling, management artistic, comunicare și sponsorizare de festival.

Programul de mentorat va oferi celor 80 de participanți selectați șansa de a participa la workshop-uri intensive, de a lua parte la sesiuni de training alături de experți din domeniu și, în final, de a concura pentru șansa de a se alătura echipei UNTOLD. Mai multe detalii despre programul de mentorat UNTOLD CREATORS by Visa pe www.untoldcreators.com.

Festivalul UNTOLD are loc în perioada 8-11 august, în Cluj-Napoca. Abonamentele sunt disponibile pe untold.com .

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Zeci de elevi, părinți și profesori la Marșul Bicicliștilor de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă”  

Publicat

bicicliști

Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din Cluj-Napoca a organizat ,,Marșul Bicicliștilor”, care a avut loc în cadrul programului Săptămana Verde. Astfel, aproximativ 120 de elevi, însoțiți de părinți și profesori, au pornit pe traseu într-o plimbare care a durat peste 2 ore. 

Traseul parcurs a început în curtea unității de învățământ și a continuat pe str. Primăverii- str. Plopilor- Parcul Rozelor- pista de biciclete de pe malul drept al Someșului- str. Splaiul Independențe- Pod Garibaldi- pista de biciclete de pe malul stâng al Someșului- Pod Rozelor- Parcul Rozelor- str. Plopilor- Str. Primăverii, apoi linia de finish pe Aleea Peana, nr. 2-4 (Școala Gimnazială Ion Creangă).

 Evenimentul a fost o adevărata reușită

bicicliști

,,A fost o adevărată reușită. Fericire totală din partea copiilor”, sunt cuvintele profesorului coordonator Simona Mariaș pentru a rezuma evenimentul.

Alături de prof. Camelia Sîncrăian Pop și la inițiativa Iulianei Moholea, membru al consiliului părinților, s-a urmărit promovarea în rândul copiilor a unui stil de viață mai sănătos și productiv.

Așadar, această activitate se remarcă în cadrul Saptămânii Verzi, aducând o notă de originalitate și dynamism, restul activităților fiind statice, în timp ce aceasta a fost una foarte dinamică.

Cum sportul îi ajută pe copii să se deconecteze de realitatea digitală

Totodată, profesorul școlii a adus în discuție problematica timpului excesiv petrecut de copii în mediul virtual, aceasta fiind de părere că activitățile în aer liber îi pot ajuta pe copii să petreacă mai puțin timp pe dispozitivele electronice.

”Sunt tot timpul cu telefoanele în mână…însă astăzi au uitat cu țoții de grija lor”, a spus Mariaș.

Elevii au fost, astfel, foarte dornici de mișcare și socializare, privind activitatea ca pe un prilej de a se cunoaște mai bine între ei, fiind liberi să iasă din zona lor de confort.

“La școală fiecare este cu clasa lui, grupul lui, dar aici s-au format noi prietenii”, menționează Simona Mariaș.

Proiectul ,,Săptămâna Verde” – educație ecologică în școli

Programul “Săptămâna verde” a început în 2023 și se desfășoară pe parcursul a 5 zile lucrătoare din timpul anului școlar. În această perioadă, unitățile de învățământ sunt încurajate să implice elevii în activități care au ca scop educarea cu privire la mediul înconjurător și menținerea unui stil de viață sănătos.

Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din Cluj reușește, de asemenea, să implementeze aceste obiective, prin diversele activități interprinse. Pe lângă ,,Marșul Bicicliștilor”, elevii școlii au vizitat Universitatea Tehnică, unde cadrele didactice ale Facultății de Mediu au prezentat micuților curioși experimente și videoclipuri educative cu privire la mediu și poluare.

La finalul activității, elevii și-au pus cunoștințele la încercare printr-un quiz distractiv pe Kahoot, iar datorită rezultatelor bune obținute, au fost recompensați cu premii de către universitate.

Alte activități

Săptămâna Verde se va încheia vineri, cu o acțiune de ecologizare, în care copiii vor contribui la îmbunătățirea orașului și vor învăța tehnici de supraviețuire.

Cadrele didactice ale școlii au mulțumit Primăriei și Poliției Locale Cluj-Napoca, a căror cooperare a fost utilă în organizarea evenimentului de miercuri.

De asemenea, și părinții au avut o contribuție la bunul mers al activității, prin mobilizarea de care au dat dovada pentru a face rost de veste reflectorizante și de truse de prim ajutor.

Având la dispoziție truse de prim ajutor oferite de părinți, copiii care nu au avut bicicletă au avut și ei un rol important pe traseu, fiind “ajutorul de serviciu” în cazul unor probleme.

Timeea Morocoj
Bianca Matei
Alexandru Mocan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax