Connect with us

EVENIMENT

TOP 10 vinuri memorabile din 2021 recomandate de un specialist clujean

Publicat


vin bun
S-a mai dus un an. Cu Covid, întâlniri rare cu prietenii, fără degustări, fără târguri de vin. Cam aiurea! Și, totuși, un an foarte bun pentru Wine Point Cluj-Napoca – semn că iubitorii și cunoscătorii vinului apreciază selecția și politica noastră de prețuri și au înțeles că ei se află în centrul filosofiei noastre de business, susține Ciprian Banciu.
”Am de(gustat), totuși, multe vinuri și am crescut mult selecția – doar cu vinuri bune din Spania – La Rioja Alta, din Italia – Schiopetto din Collio, Livio Sassetti din Montalcino, Aldo Conterno din Piemonte, plus multe, multe sampanii, Brundlmayer din Austria, Marisco din Noua Zeelandă, Belargus de pe Valea Loarei, El Enemigo din Argentina sau Garage Wine din Chile.
De-a lungul anului, am întâlnit multe vinuri memorabile și le-am ales pe cele care mi-au plăcut mai mult:

Domaine de la Janasse Chaupin Châteauneuf-du-Pape 2007

Un vin e mai bun când îl bei cu oameni cu care rezonezi, cu care ai ce vorbi, de la care ai de învățat și îți face plăcere să-i ai în preajmă.
Vinul de față l-am băut recent cu Maia și doi prieteni, împreună cu un Masseto 2012, Gran Enemigo Gualtallary 2012 și un Brunello Livio Sasseti 2016. A fost, pentru toată lumea, vinul serii, fără discuții. Făcut din vii vechi de 60-80 de ani, Grenache 100%. Are vinul ăsta tot ce vrei – extract, concentrare, direcție, aciditate, fruct, arome, textură, postgust. Totul, perfect dozat, de un echilibru ireal. Pentru mine personal, un vin perfect, 100 Puncte, fără dubii! Robert Parker, aka Wine Advocate, un pic mai zgârcit, i-a dat 99. Nu mai este în stoc”, a spus Ciprian Banciu de la Wine Point.

Gran Enemigo Gualtallary 2013

Primul Cabernet Franc din Argentina notat cu 100 Puncte de Robert Parker! La vinul ăsta, stai și te întrebi de ce e perfect? L-am întors pe toate fețele, l-am decantat vreo 4 ore și se schimba în pahar după fiecare gură. Echilibrul, ăsta e răspunsul! Nu are nici o nota discordantă, totul e la locul lui: taninii, aromele, complexitatea, fructele bine definite, textura și postgustul interminabil. Perfecțiune și atât!

Tenuta Sant’Antonio Amarone della Valpolicella Riserva ”Lilium Est” 2008

Cea mai frumoasă descriere pentru acest vin o face Monica Larner de la robertparker.com: ”Uau, țineți-vă bine! Lilium Est 2008 este conștient de calitatea lui. Își afirmă autoritatea prin arome concentrate și robuste de fructe negre (prune și mure uscate), condimente, gudron, lemn de cedru și fum. Frumusețea vinului vine din intensitatea și din vârsta lui, căci notele terțiare subtile îi completează complexitatea și profunzimea. Struguri lăsați să se stafidească timp de 90 de zile. Această perioadă mai scurtă de deshidratare îi conferă o prospețime mai mare, permițând aromelor evoluate să se facă simțite acum, la mai mult de 10 ani de la recoltare. Vinul este maturat trei ani în butoaie noi de stejar franțuzesc. După Dal Forno, acesta este unul dintre cele mai mari vinuri ale apelațiunii. Orașul are un șerif nou. Au fost făcute numai 5000 de sticle.”
96+ Puncte Robert Parker

Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Suolo 2016 + Livio Sassetti Brunello di Montalcino 2016

Sunt multe discuții în lumea vinului referitor la Brunello – că ar fi overpriced și că nu s-ar justifica prețurile. Cred că, de fapt, multi producători din zonă au „prins valul” și stau în siajul producătorilor care duc trena. Scrie Brunello pe sticlă? Perfect! Cerem banii pe care îi cerem pentru că putem. Și pot, datorită unora ca Argiano sau Livio Sassetti si a altor câțiva din Montalcino.
Care, cu adevărat își merită banii, care fac ce trebuie și, când plătești un Brunello de-al lor, știi de ce plătești. 2016 a fost un an stelar în Montalcino și, vorba unui amic italian: „Știi că e un an bun în Montalcino atunci când și producătorii mai slăbuți fac vinuri foarte bune”.
Și, completez eu, în anii ăștia buni, producătorii buni fac vinuri stelare! E cazul celor 2 vinuri menționate mai sus. Argiano Vigna del Suolo a fost declarat cel mai bun vin roșu italian din 2021 de către Gambero Rosso, iar Livio Sassetti a primit 100 Puncte de la James Suckling. Cam atât.

Domaine Belargus ”Treilles” 2018 Chenin Blanc

Asta-vară, de TIFF, întâmplarea a făcut ca la Wine Point să ajungă Solène Cesbron, o franțuzoaică stabilită în România de 20 de ani, implicată în lumea vinului de la noi. I-am arătat depozitele, s-a uitat în stânga și-n dreapta căutând, parcă, ceva. ”Nu ai Chenin Blanc”, zice! ”Știu, e pe listă, dar na, fără târguri e greu.”
”Părinții mei sunt prieteni cu Jo Pithon și-l cunosc bine pe noul proprietar, Ivan Massonat, care are, poate, cele mai bune 10 ha de Chenin Blanc: Domaine Belargus.” a venit răspunsul. Pleacă de la depozit, cumpăr urgent vinurile și, în două zile, le primesc – uau, uau, UAU! Vorbește Solène cu Ivan, facem un Zoom, el în vie, eu în birou și, în două săptămâni am primit vinurile.
Atât vă spun: notele alea de lână de oaie sunt priceless! 97 Puncte Parker: „…pur, rafinat și elegant, dar intens și cu note de cremene, fructe perfect coapte dar fine care se împletesc cu aromele de terroir șistic, patiserie, lămâie/portocală”. Recomandat a se bea între 2030 și 2080!!!
Pun o sticlă deoparte, să văd cum va fi prin 2080!

Mario Schiopetto „M” 2019

”Producător genial, Schiopetto este punctul de referință care ne arată cât de aromate, parfumate și seducătoare pot fi vinurile albe din Friuli. Mario Schiopetto continuă să ne încânte mirosul și palatinul cu vinurile lui extraordinare. Nu sunt chiar ieftine, dar sunt cele mai bune vinuri albe fermentate în tanc și maturate din nord-estul Italiei. Cu arome abundente care cresc încontinuu în gură, sunt vinuri uluitoare pe care nu le pot recomanda îndeajuns.” Robert Parker
”Mario Schiopetto a deschis la sfârșitul anilor 1960 o nouă eră a vinului italian, redefinind vinul alb. Mi-e încă proaspătă în minte prima întâlnire cu Schiopetto, în anii 1980, când m-a uluit cu claritatea și prospețimea vinurilor lui albe. Stilul este păstrat de noii proprietari și pare a se îndrepta spre un nou nivel de calitate.” James Suckling
Ce s-ar mai putea spune despre Mario Schiopetto? Poate, doar că generozitatea i-a fost pe măsura pasiunii pentru vin.
O vreme, a lucrat ca șofer la o firmă de transport de mărfuri, iar drumurile l-au dus și în Alsacia, unde a fost cucerit de frumusețea vinurilor albe.
A revenit și a învățat de la cei mai buni producători ai locului. Întors în Italia, la sfârșitul anilor 1960, a închiriat de la Biserica catolică viile ce înconjurau vila din Capriva a Arhiepiscopului. Le-a înnoit și a început să facă vin. A reușit să le cumpere de abia în 1989. În tot acest timp devenise mentorul tuturor viticultorilor din zonă, pe care i-a învățat, cu o generozitate rar întîlnită, să facă vin îmbuteliat și să-și dezvolte afacerile.
După ce s-a stins din viață, în 2003, proprietatea a revenit copiilor lui, Maria Angela, Carlo și Giorgio care i-au continuat munca cu aceeași pasiune și respect pentru tradiții. Moștenirea lui Mario este păstrată cu venerație și de familia Rotolo, devenită proprietară în 2014.
La cramă, vinului i se spune ”Il Mario”. Dedicat întemeietorului podgoriei, este vinul lor de top și se produce numai în anii foarte buni.
97 Puncte James Suckling: ”Parfumul puternic de sâmbure de piersică, mere feliate, salcâm și citrice este urmat de un vin corpolent, rafinat și intens. O tonă de cremene și piatră. Foarte intens, cu aciditate frumoasă. Delicios și acum, dar va îmbătrâni foarte frumos. Aveți răbdare. Are nevoie de doi sau trei ani pentru a-și dezvălui întreaga splendoare.”

Chateau de Saint Cosme ” Le Poste” 2019

Circa 500 de sticle produse în fiecare an din 100% Clairette din vii vechi, plantate în 1964 pe O,1 hectare! Fermentat și maturat în baricuri vechi, are din toate doar exact cât îi trebuie ca să fie un vin mare: piersici și lime în miros, vanilie, praf de pușcă, grapefruit și piersici în gust și o textură catifelată extraordinară. Bun vin, foarte bun! Zice Louis Barruol că ar avea un potențial de învechire de 20 de ani. Eu îl cred pe cuvânt și nu cred că o să-l verific! Păcat că am avut doar 12 sticle alocație!

Benito Ferrara Taurasi „Vigna Quattro Confini” 2015

Reiau ce spuneam prin primăvară, pentru că e perfect valabil: ”În 15 ani de business cu vin, am degustat multe vinuri, foarte multe – vreo 20.000. La târguri, evenimente, degustări, etc. În ultima vreme, le-am evaluat. Bune, mai puțin bune, tipice sau relevante pentru zonă, soi, etc.
Nu am mai avut mari revelații. Da, am spus UAU la un St Emilion gen Laroque 2018, cu un RPC incredibil. Dar, tot St Emilion. Până în seara asta, când am deschis un Aglianico de la Benito Ferrara (azi l-am primit) și a fost (este) UAU la puterea a zecea! La prima strigare pare un Bdx de malul stâng. Dar nu e. Are, pe lângă tanini, fruct şi echilibru, niște note vegetale absolut delicioase. Și un postgust plăcut, intrigant şi luuuuung!
Ăsta, da, vin de terroir, cu personalitate, unic! Da, asta-i frumusețea în lumea vinului: când crezi că le ştii pe toate, vine un Aglianico ca ăsta şi te ia de pe picioare! Şi-ți arată că mai ai multe de descoperit!”

Chateau Troplong Mondot 2005

100 Puncte Parker! ”Troplong Mondot 2005 este un asamblaj de 90% Merlot și, restul, Cabernet Franc. A fost o degustare încărcată emoțional, cu gândul la Christine Valette, care a făcut acest vin superb în timp ce se lupta cu boala. O realizare uriașă și un superstar al anului de recoltă.
De culoare purpuriu închis, vinul exhibă note de ciocolată albă, mure, coacăze și lemn dulce, precum și o insinuare de trufe și o adiere subtilă de stejar în fundal. Corpolent, stratificat și spectaculos de pur și bogat, este un tur de forță și un tribut impresionant adus unei femei incredibile. Plin de tinerețe, va avea, probabil, nevoie de încă 4-8 ani de maturare la sticlă și ar trebui să reziste încă alți 20”.
”Astea fiind spuse, vă doresc tuturor un Crăciun ca-n vremurile bune, cu vinuri și mai bune!”, a încheiat Ciprian Banciu.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj transferă un atacant crescut la celebra academie PSG

Publicat

CFR Cluj a anunțat astăzi transferul atacantului Virgiliu Postolachi de la Grenoble. Cele două cluburi au ajuns la un acord pentru transferul jucătorului moldovean.

CFR Cluj urează bun venit celui mai nou atacant al formației, transferat de la Grenoble. În vârstă de 24 de ani, Virgiliu Postolachi a fost format la renumita academie a PSG din Franța.

„Bine ai venit, Virgiliu Postolachi!

Cluburile CFR 1907 Cluj și Grenoble au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Virgiliu Postolachi.

Atacant crescut la PSG

Crescut în Franța la celebra academie a celor de la PSG, tânărul atacant vine în Gruia după un sezon petrecut la Grenoble, formație pentru care a bifat 33 de partide, 4 goluri și 2 pase decisive.

Vârful de 24 de ani a mai evoluat în Belgia, la Mouscron, în Danemarca la Vendsyssel, la echipele secunde ale celor de la PSG și Lille, dar și în România, la UTA Arad, echipă pentru care a marcat de 14 ori în 46 de partide.

Jucător în naționala Moldovei

Un obișnuit al naționalei Moldovei, noul nostru atacant a bifat 21 de selecții pentru prima reprezentativă a țării sale în doar trei ani.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite în tricoul echipei noastre!”, a transmis CFR Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a dat lovitura! Răzvan Sava pleacă la Udinese pentru 2,5 milioane de euro

Publicat

CFR Cluj realizează încă un transfer notabil, urmând să încaseze 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani). Tânărul jucător urmează să se alăture echipei Udinese.

CFR Cluj obține o tranzacție financiară importantă în această perioadă de transferuri, urmând să primească 2,5 milioane de euro pentru portarul Răzvan Sava (22 de ani), scrie GSP. Răzvan Sava va fi transferat la Udinese, echipă din Serie A.

Răzvan Sava pleacă la Udinese pentru 2,5 milioane de euro

Patronul CFR Cluj, Nelu Varga, a confirmat recent că pentru Sava existau mai multe oferte, dintre care cea de la Udinese s-a concretizat într-un transfer oficial. Suma inițială de 2,5 milioane de euro poate crește datorită unor bonusuri de performanță incluse în contract.

Ultimul meci al lui Răzvan Sava pentru CFR Cluj va fi în prima manșă din turul 3 preliminar al Conference League împotriva echipei Neman Grodno. Meciul este programat pentru ora 20:30, iar Sava, care a avut un sezon remarcabil în echipa clujeană, va îmbrăca pentru ultima dată tricoul ardelenilor în această partidă.

Sezonul trecut, Sava a fost un jucător-cheie pentru CFR Cluj, evoluând în toate cele 40 de meciuri din Superliga, precum și în alte competiții interne și europene. Performanțele sale l-au propulsat în lotul preliminar al naționalei pentru EURO 2024.

CFR, în căutarea unui nou portar

Cu plecarea lui Sava, CFR Cluj va căuta un nou portar pentru a-l înlocui. Momentan, antrenorul Dan Petrescu îl are în lot pe Otto Hindrich, care a fost rezerva lui Sava și a mai fost titular în trecut pentru echipa clujeană.

Acesta este al doilea transfer major pentru CFR Cluj în această perioadă de mercato, după ce Philip Otele a fost vândut la Al Wahda pentru 3,5 milioane de euro. În total, clubul încasează 6 milioane de euro din cele două transferuri, consolidându-și astfel bugetul pentru următoarele investiții și campanii de transferuri.

Citește mai departe

EDUCATIE

EXCLUSIV FOTO. Cine sunt profesorii clujeni care au luat 10 la examenul de titularizare. Ce spun despre cariera în învățământ

Publicat

De

Profesorii clujeni cu nota 10 la titularzare

Cinci profesori din județul Cluj au reușit să ia examenul de titularizare cu 10, înainte de contestații.

Este un examen important pentru cei care vor cu adevărat să urmeze o carieră în învățământ.

Cine sunt profesorii clujeni care au luat 10 la examenul de titularizare. Ce spun despre cariera în învățământ

Alexandra Pintea este profesoară de educație fizică și sport, și chiar dacă este în învățământ doar de un an s-a ambițonat să fie “titular” pentru că îi place foarte mult.

A învățat 3-4 luni pentru examen pentru că spune ea, “nu mai am 20 de ani”.

“Eu fac sport de o viață. Anul trecut a fost prima dată când am fost profesor într-o școală și m-am ambiționat să devin titular.

A fost un test bun pentru mine ca să vad dacă îmi place, și îmi place foarte mult”, a declarat pentru Cluj24.ro Alexandra Pintea, care a fost până acum profesor la Școala Gimnazială “Ion Agârbicenu” din Cluj-Napoca.

Are doctorat în finanțe, dar nici nu vrea să audă de “stat la birou”

Alexandra Pintea spune că dacă îți place, merită să urmezi o carieră și în învățământ.

“Eu așa cred. Nu mă văd făcând altceva. Eu am un doctorat în finanțe, dar nu pot să stau la un birou, nu pot sta într-un loc. Dar cred că trebuie să fii făcut pentru asta, pentru meseria de profesor”, a mai spus Alexandra Pintea, care a fost și profesoară de fitness.

Cel mai probabil va trebui să ia un post la o școală din mediul rural, pentru cel puțin un an, dar spune că merită să faci și un astfel de sacrificiu pentru a fi profesor cu normă întreagă.

Tudor Aluaș vrea să predea în continuare la Gârbău și Suatu

Tudor Aluaș este profesor de educație fizică și sport de 7 ani.

A reușit să ia examenul de titularizare cu 10 și spune că s-a pregătit două luni.

“Nu mi s-a părut greu examenul, am fost pregătit. Din punctul meu de vedere merită să faci carieră în învățământ”, a declarat Tudor Aluaș pentru Cluj24.ro.

El a predat la școlile gimnaziale Gârbău și Suatu și spune că și-ar dori să ia aceleași posturi și ca titular.

“Dacă ai vocație, merită să urmezi o carieră în învățământ”

Ioana Mureșan este profesoară de educație muzicală specializată. A luat 10 la examenul de titularizare și spune că s-a pregătit constant, fiind specializată la pian.

Pentru acest examen, în special, s-a pregătit mai intens după ce s-au încheiat cursurile, aproximativ o lună.

“Cred că dacă ai vocație, dacă îți place ceea ce faci, merită să urmezi o carieră în învățământ.

Chiar dacă parcursul e greu, nu îmi pare rău. Este un proces greu și constant și în această vară am să dau examenul pentru gradul II didactic”, a declarat pentru Cluj24.ro Ioana Mureșan.

Ioana Mureșan este profesoară în sistemul de stat de 4 ani, iar înainte a predat în sistemul privat, încă de când era în anul I la facultate.

A fost profesoară la Școala Gimnazială de Muzică “Augustin Bena” din Cluj-Napoca și va preda tot acolo.

“Învățământul este o cale dacă ai sânge de pedagog”

Krisztian Malicski profesor de educație muzicală specializată a terminat examenul de titularizare cu 10 și spune că rezultatul e rodul a șase ani de studiu la Academia de Muzică “Ghoerghe Dima” din Cluj-Napoca.

Crede și el, ca și alți colegi de ai lui, că merită să urmezi o carieră în învățământ.

“Învățământul este o cale și dacă omul are în el sânge de pedagog, de ce nu?”, a declaraat pentru Cluj24.ro Krisztian Malicski care predă materii teoretice.

În învățămțntul de stat lucrează de doi ani, la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, unde va preda în continuare.

“Este o carieră foarte frumoasă, cu posibilități de dezvoltare”

Dana Trif vine din învățământul universitar, dar și-a dorit să dea o șansă și celui preuniversitar.

Așa ca a devenit profesor de educație socială. Pentru acest examen s-a pregătit constant pe tot parcusrul anului și mai intens cu două săptămâni înainte.

Crede că merită și poți să ai o carieră frumoasă și în învațamânt.

“Îmi pare rău că este o discuție atât de negativă la adresa profesorilor, în general. Este o carieră foarte frumoasă, cu posibilități de dezvoltare.

Dar adsolvenții actuali cunoc foarte puțin despre acest lucru și e păcat”, a declarat pentru Cluj24.ro Dana Trif.

Anul trecut a fost pentru ea primul în învățământul preuniversitar.

“Eu vin din învățământul universiar, sunt cercetător, dar  să predau în învățământul preuniversitar e un lucru pe care mi l-am dorit tot timpul”, a mai spus Dana Trif, care a luat 10 și anul trecut la examenul de titularizare.

Spune aceste lucruri chiar dacă disciplina pe care o predă, educația socială, este una mai “dificilă”, având în vedere că nu sunt posturi titularizabile pentru aceasta.

Practic, la această disciplină este greu să existe o normă întreagă, așa că Dana Trif a predat anul trecut în patru școli din Cluj-Napoca.

Ea a fost profesor la Colegiul Național “George Coșbuc”, la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, la Colegiul Națioanal “Gheorghe Lazăr” și la Colegiul Național “Emil Racoviță”.

Anul acesta o va lua de la zero, probabil nu va mai fi profesor la aceleași licee, ci acolo unde se va preda această materie.

O materie care cuprinde gândire critică și drepturile copilului, educație interculturală și educație pentru cetățenie democratică.

Clujul, pe locul I la examenul de titularizare

Rata de promovare a cadrelor didactice din județul Cluj la concursul național de titularizare, înainte de conestații, este de 84,62%.

Un rezultat care a dus județul Cluj pe primul loc în țară.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

O tânără de 20 de ani, lovită de o autoutilitară, în comuna Baciu. A fost preluată de elicopterul SMURD

Publicat

O tânără a fost lovită de o autoutilitară, în apropierea localității Suceagu din comuna Baciu. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Un accident s-a produs joi după-amiază, pe DN1F, în apropiere de Suceagu. O tânără de 20 de ani a fost lovită de o autoutilitară.

Tânăra, preluată de elicopterul SMURD

La momentul sosirii echipajului de prim ajutor, tânăra prezenta multiple traumatisme, fiind preluată și transportată la spital de un elicopter SMURD.

„Un echipaj SMURD, din cadrul Gărzii de Intervenție Aghireșu, a intervenit în această după-amiază pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane, care a fost lovită de o autoutilitară pe drumul DN1F, în apropiere de localitatea Suceagu, comuna Baciu.

La fața locului a ajuns și elicopterul SMURD, din cadrul Punctului Aromedical Jibou, care a preluat victima și a transportat-o la spital în vederea acordării îngrijirilor medicale.

Conform primei evaluări, femeia, în vârstă de aproximativ 20 de ani, prezenta mai multe traumatisme, era în stare de conștiență și era cooperantă”, a transmis ISU Cluj.

Circulația în zonă a fost blocată.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax