Connect with us

ECONOMIE

Țigările, serviciile de transport aerian și conservele de fructe s-au scumpit în luna iulie

Publicat


Prețurile serviciilor de transport aerian, ţigărilor şi ale conservelor din fructe au crescut cel mai mult în luna iulie, faţă de iunie, în timp ce alte legume şi conserve de legume, energia electrică, precum şi serviciile de telefonie s-au ieftinit în perioada respectivă, anunță Agerpres.

Ce s-a scumpit?

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri, preţurile la serviciile de transport aerian au crescut cu 13,83% în luna iulie a acestui an faţă de iunie 2020, respectiv cu 17% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut.

Conservele din fructe s-au scumpit în iulie cu 0,42% faţă de iunie şi cu 2,72% faţă de luna decembrie. De asemenea, fructele proaspete s-au majorat cu 24,75% în luna iulie, comparativ cu luna decembrie.

Fructe și legume

Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 2% în luna iulie comparativ cu luna anterioară şi cu 6,43% faţă de luna decembrie a anului trecut.

Tutunul dintr-o țigară

Ce s-a ieftinit?

Energia electrică s-a ieftinit cu 2,24% în iulie faţă de iunie, iar faţă de luna decembrie preţul acesteia este mai mic cu 1,54%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit în iulie cu 0,02% faţă de iunie, dar au crescut cu 0,61% faţă de luna decembrie. În schimb, în luna iulie s-au ieftinit alte legume şi conserve de legume, cu 5,03% faţă de iunie.

Energia electrică s-a scumpit

Inflația a crescut

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Clujeanul Adrian Tomșa a plătit statului datoriile postului Prima TV

Publicat

Clever Business Transilvania anunță finalizarea cu succes a tranzacției prin care a preluat postul de televiziune Prima TV. După achiziție, Prima TV s-a alăturat grupului media Clever, dezvoltat de antreprenorul clujean Adrian Tomșa, anunță profit.ro.

„Clever Business Transilvania anunță finalizarea cu succes a tranzacției prin care a preluat postul de televiziune Prima TV. După achiziție, Prima TV s-a alăturat grupului media Clever, dezvoltat de antreprenorul clujean Adrian Tomșa. Achiziția Prima TV a reprezentat un proces complex, avându-se în vedere starea de reorganizare judiciară a societății vânzătoare, necesitatea obținerii acordului din partea Consiliului Concurenței, precum și necesitatea obținerii acordului din partea Consilului Național al Audiovizualului.

Ca element specific, condiția impusă de Clever Business Transilvania pentru finalizarea acestei tranzacții, respectiv plată integrală  a impozitelor și taxelor restante către Bugetul de stat acumulate de către Vânzător, de peste 10 milioane de lei, a fost respectată. În acest sens, cumpărătorul, Clever Business Transilvania, a plătit direct către bugetul de stat, în numele vânzătorului, toate taxele restante, obținându-se astfel atestatul fiscal cu datorii zero către buget, element necesar pentru aprobarea de către CNA a tranzacției”, anunță Grupul Clever într-un comunicat.

„Avem răbdare, Prima este un proiect pe termen lung pentru noi. Ne propunem să revenim în topul televiziunilor comerciale din România, în următorii trei ani. Avem un plan pe care-l vom executa, cu milestone-uri setate la fiecare șase luni, cu o atenție acordată creșterii și dezvoltării în mediul digital”, a menționat Adrian Tomșa, acționar majoritar al Prima TV.

Citește tot articolul pe profit.ro.

Citește mai departe

ECONOMIE

Coronavirusul a lovit puternic aeroportul clujean. David Ciceo: „Există foarte multă incertitudine/ Situația se schimbă de la o săptămâna la alta”

Publicat

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, a anunțat că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra traficului aerian și a numărului de pasageri. Oficialul estimează că un milion de persoane vor zbura pe al doilea aeroport al țării, în 2020. Astfel, se va înregistra o scădere de peste 65% a traficului, din moment ce anul trecut peste 2,9 milioane de pasageri au venit pe aerogara din Cluj.

„Există foarte multă incertitudine. Toate organizațiile de aviație au revizuit estimările în jos pentru că în foarte multe țări din Europa a crescut numărul de infectări! Situația se schimbă foarte repede de la o săptămână la alta. Sunt țări care impun noi restricții”, a explicat David Ciceo.

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca

Situația actuală a traficului aerian internațional pe aeroportul Cluj

„Lufthansa a reluat zborurile în august, cu trei zboruri pe săptămână Cluj-Munchen. În septembrie, au crescut la cinci. Turkish are două zboruri pe săptâmănă, suntem în discuții și sperăm să crească frecvențele.

Într-adevăr, cu Lufthansa aveam patru pe zi, înaintea pandemiei, trei cu Munchen și unul cu Frankfurt. Asigurau posibilități de conexiune foarte bune.  Suntem în discuții și cu aeroporturile partenere, urmărim ce se întâmplă”, a declarat directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca.

De asemenea, el a adăugat că numărul scăzut de zboruri intercontinentale întârzie revenirea traficului aerian, întrucât restricțiile din America de Sud și de Nord sunt stricte.

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO/ Au început lucrările la noua cale de rulare a Aeroportului Internațional Cluj-Napoca. Noua investiție va contribui la introducerea de noi zboruri și la creșterea traficului de pasageri

Publicat

Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, David Ciceo, a anunțat începerea lucrărilor de construcție a noii căi de rulare paralelă cu pista, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în cursul zilei de joi, 17 septembrie. Societatea de Construcții Napoca SA va executa lucrările ce se vor desfășura în două etape, termenul fiind de un an de zile.

Construcția noii căi de rulare costă peste 73 de milioane de lei

Valoarea totală a contractului este de 73.000.651,05 lei cu TVA. 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului sunt asigurate  din fonduri europene, în timp ce restul de 50% este contribuția financiară a Aeroportului Internațional Cluj.

 Avantajele investiției

  • se va asigura infrastructura necesară deservirii operațiunilor la sol în condiții de siguranță și într-un timp redus;
  • se va fluidiza mișcarea aeronavelor la sol și a echipamentelor de handling;
  • se va asigura cadrul optim pentru creșterea numărului de frecvențe de operare, introducerea de noi destinații și implicit, creșterea traficului de pasageri și marfă.

Trei contracte pentru Aeroportul Cluj sunt asigurate din fonduri europene

„Domnul ministru Lucian Bode a stabilit că este o prioritate accesarea fondurilor europene de toate aeroporturile. Am reușit să încheiem trei contracte, este vorba despre calea de rulare paralelă cu pista, un contract de aproximativ 13 milioane de euro.

De asemenea, mai avem două contracte încheiate pentru echipamentele de securitate de aproximativ 7 milioane de euro, se vor încheia la sfârșitul acestui an. Aceste contracte sunt finanțate 98% din fonduri europene, iar 2% este contribuția Aeroportului Cluj.

Această criză a afectat negativ aviația civilă și toate aeroporturile. Anul acesta avem o scădere de peste 65% a traficului. Fără aceste fonduri europene de 13 milioane de euro, ne-am fi descurcat foarte greu”, a afirmat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca.

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca

O echipă a Ministerului Transporturilor va verifica lunar evoluția lucrărilor

„Suntem foarte bucuroși că am reușit să putem finanța acest proiect și celelalte două, urmând ca până la finalul anului, prin efortul Aeroportului, să depunem două cereri de finanțare pe care să le monitorizăm cum se solicită de către Comisie, pentru a nu avea cheltuieli neeligibile sau să piardă finanțare.

Noi o să venim lunar pe șantier, urmărind lucrările. Sperăm ca și constructorul să se încadreze în termenul lucrărilor”, a afirmat Ciprian Țăranu, directorul Direcției de Monitorizare a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor

Ciprian Țăranu, directorul Direcției de Monitorizare a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor

Societatea de Construcții Napoca SA va respecta datele contractualele

Dan Canta, directorul Societății de Construcții Napoca SA, a explicat că firma pe care o conduce o să respecte datele contractuale, astfel încât lucrările vor fi terminate într-un an. Compania clujeană a lucrat la pista și platformele de garare ale aeroportului.

„Faptul că Aeroportul Cluj a reușit să aducă fonduri europene pentru realizarea acestei investiții absolut necesară în rularea cât mai în siguranță a aeronavelor este un lucru extraordinar!”, a adăugăt acesta.

Dan Canta, directorul Societății de Construcții SA

Citește mai departe

ECONOMIE

Fonduri nerambursabile prin programul Casa Eficientă Energetic. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești

Publicat

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat la început de august că din acest an, cei care vor să crească eficiența energetică a propriei locuințe vor putea cere de la stat aproximativ 15.000 de euro, printr-un nou program de finanțare, pentru a-și dota casa cu sisteme de încălzire, izolație ori sisteme de iluminat mai economice, scrie avocatnet.ro.

Pentru a putea obține fondurile nerambursabile, cei interesați vor trebui să îndeplinească o serie de condiții și să depună mai multe acte, înscrierile în program începând chiar azi. Programul “Casa Eficientă Energetic” începe pe 15 septembrie 2020, adică astăzi, scopul declarat al programului fiind “reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Programul anunțat de autorități, ce se desfășoară, pentru prima oară, în acest an, finanțează persoanele fizice ce vor să crească eficiența energetică a locuinței cu 60% din costul acestor lucrări, dar nu ai mult de 70.000 de lei, adică aproape 15.000 de euro.

Cui îi este acordată finanțarea?

Finanțarea este acordată celor care vor să izoleze termic locuința, să schimbe tâmplăria exterioară, să instaleze sau să modernizeze sistemele de încălzire și de furnizare a apei calde, să modernizeze sistemul de iluminat locuința, prin folosirea de becuri cu LED și a senzorilor de mișcare și să monteze obloane ori jaluzele exterioare.

Aceasta este acordată o singură dată, doar pentru cheltuieli efectuate în cadrul locuințelor existente și nu se acordă finanțare imobilelor aflate în construcție. De asemenea, pentru a putea primi bani de la stat, beneficiarul trebuie să instaleze echipamente și aparate electronice noi.

Karla Fanea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate