Connect with us

ACTUALITATE

TIFF: Federico Fellini, de la jurnalist la cel mai mare regizor european

Publicat


Embed from Getty Images

Federico Fellini este unul dintre cei mai importanți regizori ai secolului al XX-lea, reușind să revoluționeze cinematografia mondială cu capodoperele sale, La dolce vita, 8 1/2, La strada, Amarcord sau Il Casanova. De-a lungul carierei sale impresionante, a obținut nu mai puțin de 5 premii Oscar și multe alte premii la festivalurile europene de film.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa, prilej cu care Festivalul Internațional de Film Transilvania a introdus secțiunea Retrospectiva Fellini, astfel încât cinefilii să poată viziona din nou filmele marelui regizor italian.

Sursa foto: Tiff.ro

Părinții regizorului

Federico Fellini s-a născut la data de 20 ianuarie 1920, într-o familie de oameni din clasa mijlocie din Rimini, un oraș situat pe coasta Mării Adriatice. Tatăl său, Urbano Fellini, provenea dintr-o familie de țărani din Gambettola, în timp ce mama sa, Ida Barbiani, provenea dintr-o familie de comercianți ce aparțineau burgheziei.

Din moment ce părinții Idei au fost împotriva căsătoriei, tânăra a ales să fugă cu Urbano, mutându-se în casa părinților lui din Gambettola. După un an, cei doi și-au oficializat relația, cununia religioasă având loc în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma.

Copilăria lui Fellini

Inițial, Fellini a început școala primară într-un institut condus de călugărițe, însă la șase ani a fost mutat la o școală publică. Micul Federico era pasionat de desen, fiind un elev muncitor. De asemenea, îi plăcea să descopere desenele din revista destinată copiilor, Il corriere dei piccoli.

Primul film pe care Fellini l-a văzut a fost  Maciste all’Inferno, regizat de Guido Brignone, fiind producția cinematografică care i-a marcat întreaga carieră în domeniul cinematografiei.

Tot la șase ani a descoperit lumea Grand Guignol, circul cu clovnul Pierino și filmele. Maciste all’Inferno al regizorului Guido Brignone a fost primul film pe care l-a văzut și filmul care i-a marcat întreaga carieră și viziune asupra lui Dante și a cinematografiei.

Pleacă la facultate, dar nu merge la cursuri

La vârsta de 19 ani, Federico Fellini se înscrie la facultatea de Drept din cadrul Universității din Roma, mai mult de gura părinților, din moment ce nu a participat la vreun curs. După o perioadă în care a desenat schițe ale restaurantelor și cafenelelor și portrete ale patronilor, Fellini se angajează ca reporter la ziarul Il Piccolo și la Il Popolo di Roma.

Sursă foto: AFP

Jurnalismul l-a ajutat să intre în contact cu lumea filmului

Fellini a obținut rubrica intitulată „Dar sunteți ascultați?” în cadrul revistei semestriale de umor, Marc’Aurelio.

Considerat a fi „momentul determinant din viața lui Fellini”, revista i-a oferit un loc de muncă constant între 1939 și 1942, când a interacționat cu o mulțime de scriitori și scenariști. Iar aceste întâlniri au deschis o serie de oportunități pentru a intra în lumea showbizz-ului și a cinema-ului.

Printre colaboratorii săi s-a numărat și actorul Aldo Fabrizi care l-a recrutat pe Fellini pentru a scrie scenariile și a oferi idei pentru spectacolele sale.

De aici înainte Fellini a început să fie coautor al mai multor scenarii de film. Până în 1993, a regizat și a scris o mulțime de filme, a fost extrem de premiat și apreciat și, așa cum spuneam, primul regizor european ce a primit cinci premii Oscar, plus alte onoruri la festivalurile internaționale de la Cannes sau Veneția.

Sursa foto: AFP

Caracterul autobiografic al unor filme a fost negat de regizorul italian

În ciuda faptului că Fellini a adaptat unele evenimente din copilărie și adolescență în filme precum I Vitelloni (1953), (1963) și Amarcord (1973), artistul a negat vehement că ar fi apelat la experiența sa de viață:

„Nu amintirile îmi domină filmele. A spune că filmele mele sunt autobiografice este o exagerare, o clasificare pripită. Mie mi se pare că am inventat aproape totul: copilăria, personajele, nostalgiile, visurile, amintirile, pentru plăcerea de a putea să le enumăr din nou”.

Fellini și Biserica

Biserica Catolică a fost îngrozită de La Dolce Vita, cel mai definitoriu film al carierei lui Fellini, care  începe cu o statuie a lui Iisus care este călcat peste Roma – o a doua venire, adusă cu elicopterul, anunță newyorker.com. Anita Ekberg, care joacă rolul eroinei Silviei, se îmbracă ca o parodie a unui preot pentru a urca în cupola Bazilicii Sfântului Petru. De asemenea, ea îl botează în mod ironic pe Marcello, Marcello Mastroianni, în Fontana di Trevi.

YouTube video

 

Viața de familie a lui Federico Fellini

În 1943, Fellini s-a căsătorit cu actrița Giulietta Masina, însă fiul lor, Pierfederico, a decedat în mod tragic la numai o lună de la naștere, din cauza encefalitei. Astfel, cei doi au decis să nu mai aibă alți copii, deși mariajul lor a fost unul de durată.

Cu câteva luni după ce a primit cel de al cincilea Oscar din carieră, în 1993, a fost internat la Spitalul Cantonal din Zurich pentru o angioplastie pe artera femurală. Douâ luni mai târziu, a suferit un accident vascular cerebral la Grand Hotel din Rimini.

Fiind parțial paralizat, a fost transferat la Ferrara pentru reabilitare, apoi la un spital din Roma, pentru a fi aproape de soția sa. A suferit un al doilea atac cerebral și a intrat în comă ireversibilă.

Marele regizor a decedat la Roma, pe data de 31 octombrie 1993, la vârsta de 73 de ani, la numai o zi după aniversarea a cincizeci de ani de la căsătorie.

Cinci luni mai târziu, pe 23 aprilie 1994, soția sa, Giulietta Masina, a murit din cauza unui cancer la plămâni.

Amintirea lui Fellini

Aeroportul din Rimini poartă numele Federico Fellini în amintirea marelui regizor. Au fost realizate numeroase filme documentare despre viaţa şi opera sa, printre care se numără: „Ciao Federico (1969), regia Gideon Bachmann; „Federico Fellini – un autoritratto ritrovato” (2000), regia Paquito Del Bosco, pentru RAI TV; „Fellini: I’m a Born Liar” (2002), regia Damian Pettigrew, pentru ARTE, Eurimages; „”How Strange to Be Named Federico” (2013), regia Ettore Scola.

Sursă foto: AFP

Sursa informațiilor: Life.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 11.00, peste cea din 2020

Publicat

Alegeri prezidențiale

Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 11.00, în jud. Cluj votaseră 10,61%.

Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 7,40% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 11.00

În Cluj-Napoca, până la ora 11.00 au votat 12% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 11.00 era de 8,72%.

În județul Cluj au votat și aproape 6.924 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 12,45%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 2.400.000.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Publicat

coroane

Duminică, de Ziua Națională a României, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.

coroane

coroane

coroane

VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

coroane

coroane

coroane

coroane

coroane

coroane

Au depus coroane coroane Parlamentul României, Parlamentul European, Guvernul, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul județean Cluj și Divizia 4 infanterie Gemina.

coroane

coroane

coroane

coroane

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Incidente la două secții de votare din Cluj. Buletinele de vot, ștampilate cu ștampila de control înainte de ziua alegerilor

Publicat

CAST vot

Poliția Turda a fost sesizată legat de un incident la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu. Buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

Poliția Municipiului Turda a fost sesizată în seara zilei de 30 noiembrie, în jurul orei 21, că la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției înainte de ziua alegerilor, ceea ce ar contraveni prevederilor legale.

„La data de 30 noiembrie, în jurul orei 21, Poliția Municipiului Turda a fost sesizată cu privire la faptul că, la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

În urma primelor verificări, s-a constatat că activitatea s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor comisiei secției de votare. Totodată, s-a stabilit că această activitate nu este sancționată de vreun act normativ în vigoare.

Polițiștii vor continua verificările pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară cu respectarea legislației și în condiții de legalitate deplină”, a transmis IPJ Cluj.

Incident „tras la xerox” la Sâncraiu

Ulterior, Poliția Cluj a anunțat că și la Sâncraiu a fost semnalat un incident similar.

„La data de 30 noiembrie, în jurul orei 21, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că la secția de votare din localitatea Sâncraiu, comuna Sâncraiu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

În urma primelor verificări, s-a constatat că activitatea s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor comisiei secției de votare. Totodată, s-a stabilit că această activitate nu este sancționată de vreun act normativ în vigoare.

Polițiștii vor continua verificările pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară cu respectarea legislației și în condiții de legalitate deplină”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 09.00, peste cea din 2020

Publicat

Alegeri prezidențiale

Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 09.00, în jud. Cluj votaseră 3,15%.

Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 2,67% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 09.00

În Cluj-Napoca, până la ora 09.00 au votat aproape 3,76% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 09.00 era de 3,17%.

În județul Cluj au votat și aproape 3.793 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 4,8%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 1.000.000.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax