CULTURA
Techno, trap, latino, film și teatru de păpuși, în acest WEEKEND, la Cluj. TOP 10 evenimente de neratat
Weekend-ul acesta rezervă distracție pentru toate gusturile la Cluj. Fie că vrei să petreci latino, trap, metal, techno, sau pe ritmuri de tobe africane, în acest sfârșit de săptămână le găsești pe toate. De asemenea, există și evenimente pentru clujenii care preferă să se relaxeze, de la seri de poezie la ateliere de meditație și călătorii în natură. Nu în ultimul rând, și iubitorii (mici și mari) de teatru și film au cu ce să se delecteze. Iată o listă cu 10 evenimente care vor avea loc sâmbăta și duminica aceasta.
Sâmbătă, 21 ianuarie
Petrecere de inaugurare a cu(i)bului nou, Cercul Întreg, 18:00
Cercul Întreg, spaţiu dedicat educaţiei complementare prin ritm, dans-mișcare și joc (capoeira, percuţie africană şi braziliană, hore, dansuri africane şi altele), invită clujenii la o petrecere de inaugurare a cuibului nou din Cluj-Napoca, în Piața Karl Liebknecht numărul 3, din Iris.
Programul serii este după cum urmează:
- 18:15 – 19:00: Cerc de capoeira
- 19:15 – 19:45: Atelier introductiv de tobe africane
- 20:00 – 20:30: Atelier introductiv de dansuri africane
- 20:30: Drift-jamsession, petrecere cu dans și voie bună
La eveniment nu va lipsi nici bufetul comunitar, pentru care „fiecare aduce un pic, și așa se face abundență”.
Pentru a participa, donațiile sunt după posibilități, între 40 și 100 de lei.
Tură pe Sărătură, Cojocna, 12:00 – 15:00
Cercetătorii biologi Monica Beldean și Loredana Peca invită clujenii la un tur ghidat de observare a cuiburilor speciilor de păsări din pajiştile cu tufărişuri de la Cojocna (dealul de la sărătură şi Dealul Cojocnei).
„ În curând vor fi populate de cei mai firavi locatari, puișorii speciilor de păsări și mamifere asociate acestui tip de ecosistem. În acest an, datorită temperaturilor primăvăratice păsările sedentare au început deja să îşi construiască cuiburile.
Vom vedea locurile de cuibărit ale corvidelor (ţărci, ciori, gaiţe), passeriformelor (vrăbii, codroş), raţelor, dar şi cuiburi de prigorie, una dintre cele mai exotice specii de păsări migratoare din Europa temperată şi o vizuină de vulpe.
Totodată, vom vorbi despre ecologia păsărilor şi a mamiferelor care populează aceste pajişti, precum şi despre rolul tufărişurilor mature şi a vegetaţiei uscate pentru fauna sălbatică.
Vom avea ocazia să vedem şi structura internă a unui tufăriş de porumbar bătrân, locul de dormit al căprioarelor. Cei fascinaţi de aceste animale, pot vedea şi simţi pe viu diferenţa dintre mediul ambiant asigurat de tufăriş în spaţiul deschis al pajiştii”, transmit cercetătorii.
Participanții vor vizita 2 locații:
- râpă argiloasă situată în apropiere de târgul Cojocnei, pentru observarea cuiburilor de prigorii
- dealul de la sărătură, pentru observarea cuiburilor de corvide, passeriforme, raţe şi a unei vizuini de vulpe
„Dacă prima locaţie nu necesită efort fizic, cea de-a doua presupune un efort mediu pentru urcarea unui deal cu o diferenţă de nivel de aproximativ 100 de metri. Deplasarea de la locația 1 la locația 2 se va face cu mașina, apoi mașinile vor fi parcate lângă băile amenajate din Cojocna și ne vom deplasa 200-300 de metri până la sărătură.
Datorită topografiei locului, cuiburile păsărilor pot fi observate de aproape, însă nu vor fi deranjate, iar dacă suntem puţin norocoşi şi silenţioşi avem şanse mari să întâlnim iepure de câmp, căprioare, iar pentru cine vrea să stea cu noi până la apus, zeci de rațe care se întorc pe sărătură să înnopteze”, adaugă cei 2 ghizi.
Informații utile pentru participanți
Punctul de întâlnire este la Băile Cojocna, poarta principală (vis-a-vis de staţia de autobuz).
Participanții care doresc să rămână pot intra să se încălzească la un ceai sau să servească ceva mai consistent la restaurantul hotelului Salt Resort, aflat în zonă.
Pentru tură este nevoie de încălțăminte impermeabilă și îmbrăcăminte călduroasă de teren, termos cu ceai sau un recipient cu apă și o gustare. Cei care au binoclu sunt încurajați să îl aducă.
Taxa de participare este de 60 de lei de persoană, turul fiind potrivit pentru toate categoriile de vârstă.
Pentru informații sau înscriere, sună sau dă un mesaj pe WhatsApp, la 0774 400 353. Vineri, 20 ianuarie, este ultima zi în care te poți înscrie.
Concert Killa Fonic, FORM Space, 20:00
Killa Fonic a cochetat cu muzica încă din copilărie, devenind ulterior un nume mare pe scena românească de trap. Este cunoscut pentru versurile provocatoare și mesajul puternic.
A obținut numeroase premii pentru activitatea sa artistică, fiind un cântăreț influent în țară, dar a concertat și în străinătate. Iar pe 21 ianuarie va veni la Cluj pentru un show de excepție.
Pentru bilete, click aici.
În aceeași seară va concerta Luna Amară, la Hardward Pub, pentru a lansa un nou single.
„Probabil că ne suntem datori nu doar cu iubire și revoltă, dar și cu gustul amar al resemnării și al înfrângerii, uneori, in aceasta viață. Tablou suprarealist al durerii de a te pierde și a pierde, noua noastră piesă sapă în ridurile unor nopți nedormite ale căror dimineți aduc doar leșia stoarsă din singurătăți zgomotoase și speranța firavă că ne iubim mai mult când dormim”, spun membrii formației.
În deschidere vor cânta băieții de la Nightmarion, o trupă din Bucovina de metal alternativ.
Pentru bilete, click aici.
Petrecere techno, Jungle Temple, 22:00
Seria de evenimente „Back to the Underground”, cu muzică techno de cea mai bună calitate, continuă la Jungle Temple din Cluj. Încarcă-ți bateriile pentru că se lasă cu multe ore de dans intens!
Line-up este la înălțime:
- Horace Dan D.
- Audio State
- Little Mouth
Intrarea costă 30 de lei, biletele fiind disponibile doar la fața locului, în limita capacității.
Duminică, 22 ianuarie
„Un Basm Mascat”, Teatrul de Păpuși „Puck”, 17:00
Teatrul de păpuși din oraș îi așteaptă pe clujeni, duminica aceasta, la un spectacol plin de magie, cascadorii și râsete, inspirat din personajele Commediei dell’Arte.
„E un altfel de basm, cu un erou grăsuț și fricos, care nu vrea decât să mănânce dulciuri toată ziua. El va trebui să plece în aventură, unde se va întâlni cu un hoț, un bucătar bătrân și un magician, și va înfrunta căpcăuni, blesteme antice și pe maleficul împărat Capitano. Totul pentru a și îndeplini destinul, să se însoare cu fiica lui Capitano, și cel mai mare vis, să mănânce profiterol!”, se arată în descrierea evenimentului.
Pentru bilete, click aici.
Proiecție unică: „Border” / „La graniță”, Cinema Victoria, 17:30
O poveste mai neobișnuită, dar cuceritoare, despre identitate și cum se simte să fii diferit față de cei din jur va fi proiectată la Cinematica TIFF din cadrul Cinemaului Victoria.
„Tina, un ofițer de vamă de o eficacitate incredibilă, este recunoscută pentru simțul ei infailibil. Însă când Vore, un tip suspect, trece prin fața ei, capacitățile sale sunt puse la încercare pentru prima dată. Tina știe că Vore ascunde ceva, dar nu poate identifica ce anume. Mai rău, simte și o atracție bizară față de el”, se arată în descrierea filmului.
Acesta este un portret de regizor al lui Ali Abbasi din 2018, care durează 101 minute.
A primit premiul „Un Certain Regard” la Festival de Cannes 2018 și a fost nominalizat la Premiile Oscar 2019 pentru cel mai bun machiaj.
Pentru bilete, click aici.
„ConVERSații”, petrecere de poezie, Education Studio, 18:00
Clujenii de la Education Studio (strada Tipografiei 1), te invită la o petrecere cu poezie în comunitate.
„Aducem un spațiu de conectare și reconectare cu oameni care citesc, scriu, recită, interpretează, mănâncă, visează și vorbesc despre poezie. Vom avea activități diverse în jurul poeziei, la care vei putea lua parte după cum și cât poftești. Va fi un loc unde:
– îți poți testa poezia la microfon, să te audă cei mai mari fani ai tăi, prietenii
– poți împărtăși din poemele care îți plac atât de mult că ai vrea să știe toată planeta de ele
– îți poți da un kickstart creativ prin jocuri de scris și nu numai (magnetic poetry, blackout poetry)
– vei găsi volume de poezie în diverse forme cu care să stai la un scurt date inspirațional
– poți să stai la povești cu oamenii, ca la o petrecere”, spun gazdele evenimentului.
Intrarea se face pe bază de donație, după posibilitățile fiecăruia. Doritorii pot aduce și gustări sănătoase pentru a le împarți cu ceilalți.
„Construim mini-biblioteca Studio-ului! Dacă vrei să ne susții și într-un alt fel, te invităm să aduci un volum de poezie pe care ai vrea să ni-l donezi împreună cu un bilețel în care să ne scrii de ce vrei să ne dai acel volum. Volumele adunate astfel vor avea loc de cinste pe rafturile noastre de unde vor putea fi răsfoite de toată comunitatea Education Studio”, adaugă organizatorii.
Pentru înscriere, trebuie completat formularul disponibil cu un click aici.
Evenimentul face parte din proiectul „ConVERSații”, care își propune crearea unei comunități pasionate de poezie și să familiarizeze poezia ca unealtă creativă de explorare și exprimare autentică.
Atelier de meditație cu mantre, IKWE yoga studio, 18:00 – 19:00
Dacă vrei să te relaxezi, dar poezia nu e genul tău, mai e varianta atelierului de meditație, care e potrivit pentru oricine și nu necesită niciun fel de pregătire sau cunoștințe anterioare.
„V-am pregătit un atelier relaxant, unde vă puteți bucura de experiența unei tehnici de meditație străvechi, apreciate și practicate azi peste tot în lume: meditația cu mantre.
Adesea, meditația e văzută ca o activitate în care trebuie să te retragi, să stai în liniște și să te concentrezi netulburat. Meditația în solitudine e fără îndoială o practică valoroasă. Însă, la fel de prețioasă este și bucuria de a o împărtăși cu ceilalti, folosind un limbaj universal: muzica”, spun gazdele evenimentului.
Intrarea este liberă, dar se pot face mici donații pentru a acoperi închirierea spațiului primitor de la studioul IKWE (strada Veliciu 9).
Curs de dans latino, BAILArte Dance School, 19:00 – 23:00
Dacă prefer să îți închei săptămâna pe alte ritmuri, duminicile sunt rezervate dansulului la studioul BAILArte, pe Calea Dorobanților 38 din Cluj-Napoca.
„Poate ai lipsit la o oră și nu ai reusit să recuperezi, poate nu ai înțeles o figură la curs, poate vrei să nu uiți/repeți ce ai învățat sau poate pur și simplu ai chef de socializare și de o atmosferă faină. Practice-ul te ajută cu toate aceste mici probleme.
Începătorii au ocazia să își așeze mai bine în minte informația primită la curs, să exerseze, să danseze și să evolueze alaturi de persoane mai avansate, iar cei mai avansați au ocazia să lucreze la detalii și să își perfectioneze stilul de dans, să experimenteze figuri noi, să își îmbunătățească leading-ul/following-ul, dansând cu persoane de diferite niveluri”, spun instructorii în descrierea evenimentului.
Acesta presupune 3-4ore în care se dansează si se exersează figurile învățate maim ult sau mai puțin la curs, se clarifică anumite detalii, dar se și socializează, totul sub îndrumarea instructorilor și pe cele mai frumoase piese, fiind este ocazia perfecta de a cunoaște oameni noi cu pasiuni similare.
Participarea costă 20 lei, dar este gratuită cu 7card Explore+, incluzând apa plată. Doritorii pot aduce alte băuturi de acasă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.
EVENIMENT
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.
Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.