Connect with us

POLITICA

Târziu (AUR) la Bistrița: Este un precedent extrem de periculos; un partid parlamentar este scos din cursa pentru Parlament

Publicat


Claudiu Târziu

Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a condamnat în termeni duri decizia BEJ Bistrița-Năsăud prin care a fost respinsă lista de candidați AUR pentru Parlament. Acesta consideră că este un precedent extrem de periculos pentru democrația din România.

„Este extrem de grav, este un precedent extrem de periculos, pentru că asta înseamnă că un partid parlamentar este scos din cursa pentru Parlamentul României. Așa ceva nu este admisibil, sub niciun motiv și de aceea mesajul nostru politic, în răspuns la mesajul lor politic, este că suntem pentru democrație, pentru libertate
și pentru alegeri libere.

Pentru acest lucru s-a vărsat sânge de români în 1989 și nu putem să trecem peste jertfa celor de atunci admițând să fim scoși din cursa electorală”, a declarat europarlamentarul AUR.

Acesta a precizat că „dacă justiția totuși își va face datoria și ne va da dreptate, indiferent de rezultat cei care se fac vinovați pentru acest incident trebuie să răspundă după lege”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj scoate un egal, 0-0, la Petrolul și vine cu un punct de la Ploiești

Publicat

CFR

CFR Cluj a remizat, sâmbătă seara, 0-0 în deplasare la Petrolul Ploiești, fiind vorba despre al 1000-lea meci disputat de clujeni în prima ligă de fotbal. 

Partida a fost una fără faze spectaculoase, în condițiile în care gazdele nu au avut niciun șut pe poarta clujenilor.

Astfel, CFR se întoarce la Cluj cu un punct de la Ploiești.

Echipele pe teren

Petrolul Ploiești: Zima – Ricardinho, Papp, Huja, Dumitriu – T. Keita – M. Rădulescu, Hanca, Jyry, Grozav (cpt.) – Bempah
Rezerve: Eșanu – Stănică, Roche, Mateiu, Jahic, Tolea, Moussaki, D. Ilie, D. Radu, Irobiso, M. Bratu, Boțogan
Antrenor: Mehmet Topal

CFR Cluj: M. Popa – Simao Rocha, Leo Bolgado, M. Ilie, Camora (cpt.) – Fică, K. Keita, Djokovic – Deac, Michael, Korenica
Rezerve: Hindrich, Gal – Mogoș, Fl. Iacob, Boben, Graovac, Artean, R. Filip, Păun, Postolachi, L. Munteanu
Antrenor: Dan Petrescu

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Rector Daniel David: UBB vrea să înființeze o rețea a foștilor absolvenți în SUA după modelul universităților americane

Publicat

De

david 2

Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, a anunțat că universitatea intenționează să înființeze o rețea de alumni, foști absolvenți, în SUA, după modelul instituțiilor de învățământ superior americane.

David a fost prezent în această săptămână la Washington DC la o întâlnire cu reprezentanți ai universități și cu foști absolvenți ai UBB din zona Capitalei SUA, la care asistat și Cristian Gaginsky de la Ambasada României.

UBB, pașaport profesionist de succes

Rectorul Daniel David a menționat că la întâlnire au fost prezenți absolvenți ai UBB, care sunt acum specialiști în universități americane de prestigiu, instituții internaționale și americane și oameni de succes în cariera lor profesională și/sau în afaceri, ceea ce confirmă că UBB este ”un pașaport profesionist de succes la nivel internațional”.

O întâlnire similară a avut loc la Chicago, unde trăiește o importantă comunitate de români, tot în această săptămână.

Sursa: Ambasada României în SUA

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 32 de ani, surprins sub un copac în pădurea de la Someșul Cald. A ajuns la spital

Publicat

padure copac

Un bărbat de 32 de ani a fost surprins, sâmbătă seara, sub un copac în pădurea din Șomesul Cald, fiind rănit și transportat la spital.

Pompierii ISU Cluj au precizat că victima era conștientă și cooperantă, fiind adusă de către localnici până într-un punct unde s-au intersectat cu echipajele de salvare.

”A fost transportat până la ambulanța SMURD și dus la UPU Cluj-Napoca”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Și Pleșu nu mai vine. Dar vine Radu Paraschivescu la Teatrul Național Cluj-Napoca, în dialog cu Marina Constantinescu

Publicat

De

teatrul national paraschivescu

Scriitorul Andrei Pleșu, care era așteptat, duminică, să participe la o întâlnire cu publicul organizată la Teatrul Național Cluj-Napoca, nu mai ajunge, astfel că organizatorii l-au înlocuit cu Radu Paraschivescu, care va dialoga cu Marina Constantinescu.

Întâlnirea are loc de la ora 19, în sala mare a Teatrului Național Cluj-Napoca, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile.

Născut în 1960, la București, Radu Paraschivescu este un cunoscut prozator, traducător și redactor de carte. A absolvit Facultatea de Filologie din București, specializarea engleză-franceză, iar, ulterior, a lucrat ca profesor de limba engleză, bibliotecar și documentarist.

În 1993 și-a început cariera de redactor de carte la Editura Olimp, urmat de un an la Elit și încă unul la RAO. În 2003, s-a alăturat editurii Humanitas ca editor.

A prezentat emisiuni de radio și tv pe teme culturale și sportive, printre care, între 2014 și 2019, ”Dă-te la o carte” și ”Pastila de limbă” la postul de televiziune Digi 24. În prezent realizează podcastul Vorba vine la Rock FM.

Autor a numeroase cărți

Radu Paraschivescu este autorul a numeroase cărți de ficțiune și non-ficțiune, printre care romane ca Fluturele negru, Cu inima smulsă din piept, Podul diavolului, Acul de aur și ochii Glorianei, Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri ș.a., volume de povestiri precum Bazar bizar și Garoafe la bordel sau literatură confesivă și texte despre România ultimelor decenii (Maimuța carpatină, Noi suntem români – nimeni nu-i perfect, Libertatea de depresie etc.).

O parte dintre cărțile sale au devenit best-sellere, printre care și Ghidul nesimțitului, volum vândut în peste 70.000 de exemplare.

Printre autorii traduși de el se regăsesc Julian Barnes, Jonathan Coe, Salman Rushdie, George Saunders, Stephen Fry, David Lodge, William Golding, Kazuo Ishiguro, James Salter, Nick Hornby, Alain de Botton, C.S. Lewis, William Burroughs, John Steinbeck.

Marina Constantinescu, realizatorul emisiunii Nocturne de la TVR 1

Născută în 1966, la București, Marina Constantinescu este om de radio și televiziune și critic de teatru. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. În 1992 a început să colaboreze cu suplimentul LAI al ziarului Cotidianul şi cu revista România Literară (este redactor al acestei reviste din 1993), unde a debutat cu cronica dramatică.

A fost director artistic şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru I.L.Caragiale, profesor invitat la instituții din țară și din străinătate, membru în numeroase jurii naționale și internaționale. Este membru-fondator al Fundației Teatrul Act, al Teatrului Act, primul teatru independent din România, și al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, membru al Senatului Uniter, al boardului director al revistei Teatrul Azi ș.a.m.d.

Premiul UNITER

Din 2001, este realizatorul emisiunii Nocturne la TVR1, cel mai important talk-show cultural din România. Pe lângă numeroase studii, eseuri și proză scurtă, semnează volumele Danaidele – istoria unui spectacol (Editura Nemira, 1996) și A fost odată în România – capitolul despre fenomenul teatral în post-comunism din antologia internaţională (publicată în America), consacrată artei spectacolului în ţările din Europa Centrală şi de Est după căderea Zidului Berlinului (1996).

În 1997 a primit premiul UNITER pentru „Cel mai bun critic de teatru”, iar în 2020 – Premiul de Excelenţă al UNITER pentru calitatea excepţională a ultimelor şase ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru.

A primit premiul Academiei Române „Aristizza Romanescu” în anul 2020. Este decorată de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax