Connect with us

EVENIMENT

Tânăr dejean de 19 ani, reținut pentru scandal și FURT calificat

Publicat


catuse bun

Un tânăr de 19 ani din Dej a fost reținut pentru scandal și furt calificat. Acesta a sustras 100 de lei de la o sală de jocuri apoi a amenințat un asistent medical cu un cuțit.

„Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej au reținut pentru 24 de ore un tânăr de 19 de ani, din același municipiu, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de amenințare, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, tulburarea ordinii și liniștii publice și furt calificat.

Tânăr dejean de 19 ani, reținut pentru scandal și FURT calificat

În fapt, la data de 4 iunie a.c., în jurul orei 01.10, acesta ar fi pătruns în interiorul unei săli de jocuri de noroc, din municipiul Dej, unde ar fi sustras suma de 100 de lei, ulterior părăsind locația.

Totodată, la data de 6 iunie a.c., în jurul orei 23.30, acesta s-ar fi prezentat la o unitate medicală din municipiul Dej cu o plagă tăiată, unde ar fi devenit agresiv și ar fi amenințat asistentul medical cu un obiect contondent.

La data de 13 iunie a.c., în baza probatoriului administrat, tânărul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, iar ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile”, a comunicat IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce români nu primesc tichete de VACANȚĂ în această vară. MODIFICĂRI de la 1 iulie

Publicat

vouchere de vacanta

Din această vară, unele categorii de români nu vor mai primi tichete de vacanță. De la 1 iulie apar modificări în legislație.

Este vorba despre aplicarea legii prin care sunt desființate posturi vacante în instituții publice și dispar anumite funcții de conducere, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie, funcția de șef birou va dispărea.

De asemenea, din acest an, se reduc categoriile de bugetari care primesc vouchere de vacanță.

În concediile din această vară vor putea merge cu bani de la stat doar bugetarii care au salariul net mai mic de 8.000 de lei.

Condițiile de acordare ale voucherelor de vacanță 2024

Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță au fost modificate prin aplicarea Legii 296/2023.

Au dreptul să le primească angajații din sistemul bugetar, dar și cei de la firme private, în funcție de decizia angajatorului.

Pentru angajații din instituții publice, însă, este introdus plafon de salarizare de 8.000 de lei. Adică primesc vouchere de vacanță doar cei care au salariul sub acest nivel. Valoarea tichetului este de 1.600 de lei.

Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 160 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri, potrivit Ministerului Economiei.

Mod de utilizare a voucherelor de vacanță

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 lei pe an. În cazul angajaților cu contract de muncă part-time sau cu ora, modul de calcul al sumei este diferit. Valoarea va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate și valoarea maximă de 1.600 de lei.

După primirea voucherelor de la angajator, salariatul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție și plătește cu voucherele.

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se prelungește din nou PLAFONAREA tarifelor RCA. Ce TERMEN a propus Ministerul Finanțelor

Publicat

rca

Se prelungește din nou plafonarea tarifelor RCA. Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect pus în dezbatere publică, menținerea tarifelor plafonate pentru încă trei luni.

Potrivit proiectului, „se prelungește perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023,până la data de 30 septembrie 2024”, scrie Alba24.ro.

Plafonarea tarifelor RCA

Plafonarea tarifelor RCA a fost stabilită din aprilie 2023 (prin HG 298/2023), la nivelul din februarie 2023. Apoi, măsura a fost prelungită cu trei luni. În decembrie 2023, prin HG 1326/2023 s-a permis indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu un procent de maximum 6,8% pentru o perioadă de 3 luni.

În martie 2024, prin HG 262/2024 măsura a fost prelungită până în 30 iunie.

Se prelungește din nou PLAFONAREA tarifelor RCA. Ce TERMEN a propus Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor consideră că plafonarea tarifelor RCA trebuie menținută încă trei luni.

Potrivit statisticilor MF, din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.

”Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat în perioada 1.01.2024 – 2.06.2024, sunt în număr de aproximativ 41.500, din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători”, se arată în proiectul MF.

Citește mai departe

EVENIMENT

ITM Cluj, controale la restaurantele din județ. Două firme au fost amendate

Publicat

Angajații Inspecției Muncii au desfășurat recent controale la zeci de angajatori din domeniul restaurante și alte servicii de alimentație.

ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, de catre angajatorii din domeniul „restaurante si alte activitati de servicii de alimentație”.

S-a verificat respectarea reglementărilor legale privind angajarea personalului, transmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților, durata timpului de muncă și muncă suplimentară, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de către salariați, repausuri periodice(repausul săptămânal, sărbători legale), munca de noapte, precum și stabilirea si acordarea drepturilor salariale.

De asemenea, s-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul.

Obiectivele campaniei

  • Identificarea și verificarea agenților economici care activează în domeniul „restaurante și alte activități de servicii de alimentație”.
  • Eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Două societăți comerciale, amendate de ITM Cluj

Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale  la un număr de 29 de  angajatori din judeţul Cluj. Două societăți comerciale au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 4.500 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru neorganizarea evidentei orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere si de sfârșit a programului de lucru pentru fiecare salariat în parte.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan pentru perioada 22–24 iunie 2024

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 22-24 iunie 2024:

22.06.2024 – circulatia se va desfasura intre orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sambata;

CTP Cluj: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan pentru perioada 22–24 iunie 2024

23.06. si 24.06.2024 – circulatia se va desfasura intre orele 6,00–23,00, conform programului pentru zilele de duminica.

Programele de circulatie pot fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.

Pe aceasta cale uram publicului calator “Sarbatori fericite! ”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax