ACTUALITATE
Surpriză! Metroul de Cluj nu poate fi realizat legal. Emil Boc s-a trezit abia în anul 2022 că e nevoie de modificarea legilor

Proiectanții metroului din Cluj, care va lega Floreștiul de municipiul Cluj-Napoca, s-au prezentat, joi, în fața Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean, pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal al proiectului. Surprinza a venit după ce arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, le-a atras atenția că nu pot să meargă înainte cu metroul atâta timp cât nu prezintă deciziile de expropriere pentru imobilele afectate. Șeful echipei de proiectare, Ionel Oprea, a recunoscut că din punct de vedere legal cerința nu poate să fie îndeplinită astăzi.
Practic, legislația românească nu a prevăzut ca vreodată să se facă metrou altundeva în afara Bucureștiului. Astfel că în anul 2022 singura entitate care poate efectua exproprieri pentru metrou este Metrorex.
Legea 255 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică spune că statul e reprezentat doar ”prin Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex”- S.A., pentru lucrările necesare dezvoltării reţelei de transport cu metroul şi de modernizare a reţelei existente”.
Pentru a schimba acest lucru e nevoie de modificarea legii, demers inițiat de proiectanții metroului clujean abia din luna ianuarie. Aceștia au luat legătura cu autoritățile locale, care la rândul lor au contactat Guvernul. Însă circuitul de avizare ar fi blocat undeva la Secretariatul General al Guvernului, după afirmațiile lui Ionel Oprea.
Chiar dacă lucrurile vor merge ca pe roate de acum înainte, vor fi necesare minim 3 luni pentru schimbarea legii.
Arhitectul Radu Spânu a atras atenția și asupra problemei viitorului Centru Cultural din Florești, care pentru a fi realizat va avea nevoie de acordul entității care gestionează funcționarea metroului clujean, pentru că va fi edificat în apropiere, iar acest lucru va fi greu de obținut de la o entitate care nu există.
Alt punct sensibil discutat a fost legat de proiectul pentru devierea traficului din centrul municipiului Cluj-Napoca, care nu există. Proiectanții s-au asigurat că acest plan va fi efectuat în partea de proiectare a metroului, de către câștigătorul licitației deschise de către Primăria Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
A fost semnat contractul pentru tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău de pe Autostrada Transilvania, cel mai SCUMP din România

După mai bine de două decenii, Autostrada Transilvania (A3) face un pas decisiv spre finalizare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat joi, la Zalău, contractul pentru construcția ultimului tronson.
Joi, 10 aprilie, a fost semnat contractul pentru ultimul tronson al Autostrăzii Transilvania, între Poarta Sălajului și Nușfalău, care va include și cel mai lung tunel rutier din țară – Tunelul Meseș.
Pas decisiv pentru finalizarea lucrărilor la Autostrada Transilvania
Investiția este cea mai mare de până acum în infrastructura rutieră românească și aduce cu un pas mai aproape finalizarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de autostradă din România.
„Pas decisiv pentru finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania (#A3), după mai mult de 20 de ani! CNAIR a semnat astăzi contractul pentru construcția ultimului tronson al acestei autostrăzi foarte importante pentru economia României.
Cu o valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA), acesta este cel mai scump contract de infrastructură rutieră semnat până acum în România și va fi derulat de o asociere de constructori turci. Pe tronsonul de autostradă, cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, cu o lungime totală de 41 km va fi construit și Tunelului Meseș (2,89 km), cel mai lung tunel rutier construit până acum în România”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Cel mai mare contract din istoria infrastructurii rutiere din România
Tronsonul va avea o lungime de 41 de kilometri, iar lucrările vor fi realizate de o asociere de antreprenori turci, Makyol și Ozaltin, în baza unui contract în valoare de 6,62 miliarde de lei (fără TVA), cel mai mare din istoria infrastructurii rutiere din România.
Printre elementele spectaculoase ale proiectului se numără și Tunelul Meseș, cu o lungime de 2,89 kilometri, care va deveni cel mai lung tunel rutier construit vreodată în România.
„Tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău, în lungime de 41 km, va fi construit de o Asociere de antreprenori turci (Makyol – Ozaltin), în termen de 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție). În cadrul contractului este prevăzută și construirea celui mai lung tunel rutier din Romania (Tunelul Meseș) care va avea o lungime de 2,89 km.
Proiectul, cu cea mai mare valoare de până acum (6,62 miliarde de lei, fără TVA), finanțat prin Programul Transport 2021-2027, include construcția a 65 de viaducte, poduri şi pasaje, cu o lungime totală de 13 km”, a declarat directorul general CNAIR, Cristian Pistol.
Proiectul, împărțit pe două secțiuni
Finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021–2027. Proiectul este împărțit în două secțiuni:
- Poarta Sălajului – Zalău (15,14 km), care include Tunelul Meseș
- Zalău – Nușfalău (25,86 km).
Construcția tronsonului de autostradă Poarta Sălajului-Nușfalău va asigura o legătură rutieră modernă între vestul, centrul și nordul României.
EVENIMENT
Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în 2025. Tișe: Profesionalism, dăruire, eficiență

ALOPEDI – 0364 917 a fost apelat de peste 3.400 de ori în primul trimestru al anului 2025. Peste 70% dintre apeluri s-au finalizat cu recomandări pentru îngrijirea copilului la domiciliu, fără a fi necesară prezentarea la medic.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe, împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii care gestionează serviciul de call-center ALOPEDI – 0364917, au realizat o analiză a activității derulate în trimestrul întâi al acestui an prin intermediul proiectului dedicat sfaturilor medicale pediatrice.
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Peste 70% din cazuri, finalizate cu recomandări de îngrijire la domiciliu
ALOPEDI – 0324917 a fost apelat în primul trimestru al anului 2025 de către 3.417 părinți. Majoritatea apelurilor, mai exact 71,76% dintre acestea, s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora este necesar consultul medical față în față.
De asemenea, pentru 253 de copii a fost recomandat consultul medical imediat, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra și problemele respiratorii, cele mai frecvente probleme
Febra și problemele respiratorii au fost principalele motive pentru care părinții au apelat serviciul de call center pentru urgențe pediatrice ALOPEDI – 0324917, situație specifică sezonului rece.
Din totalul celor 3.417 apeluri primite în primele trei luni ale acestui an, 1.191 de solicitări au provenit de la părinți din alte județe decât județul Cluj, Bucureștiul fiind principalul apelant, iar 15 apeluri au fost preluate de la părinți români aflați în afara granițelor țării.
ADMINISTRAȚIE
Primul autobuz electric articulat a intrat în CIRCULAȚIE la Cluj după ce s-a rezolvat problema cu AUTONOMIA

Primul autobuz electric articulat a revenit pe străzile Clujului după ce s-a întors din service. El face parte dintr-un lot de 18 bucăți care au avut o problemă cu autonomia.
„Este vorba de primul dintr-un lot de 18 autobuze electrice articulate. Acestea au avut o problemă legat de autonomia de funcționare și prima tranșă de cinci a fost trimisă în service la București.
Primul autobuz electric articulat a intrat în CIRCULAȚIE la Cluj după ce s-a rezolvat problema cu AUTONOMIA
După ce se vor finaliza și celelalte patru, o nouă tranșă de cinci va fi expediată pentru rezolvarea problemei și tot așa, până la 18”, a declarat pentru Cluj24 Liviu Neag, directorul CTP Cluj.

Fostul președinte de la CFR Cluj, Iuliu Mureșan, își vede vechea echipă favorită la titlu. Judecat într-un dosar de delapidare alături de fostul patron Paszkany Arpad, Mureșan este convins că CFR Cluj poate reuși chiar și eventul.
„CFR-ul eu cred că are șanse mari la titlu. Este o echipă consistență și joacă bine. E singura contracandidată a FCSB-lui. Echipa s-a sudat din nou și se vede că se înțeleg toți foarte bine între ei acum. Din ce știu eu nu au nici probleme financiare și lucrurile sunt OK. Asta se vede și de aceea echipa joacă bine. Dan Petrescu asigură echilibru, consistență și tot ceea ce trebuie pentru a face performanță.
Fostul președinte de la CFR Cluj își vede vechea echipă FAVORITĂ la titlu
Plus că CFR-ul are la fel ca FCSB acest ADN de campion. Sunt singurele două cluburi care au asta și mulți ani de acum încolo se vor lupta pentru titlu. Eu cred că CFR Cluj e favorită și la câștigarea Cupei României și la campionat pentru că sunt subiectiv. Nu au mai luat Cupa de când am fost eu.
În acea perioadă s-a cucerit de 4 ori acest trofeu. De când am plecat eu nu le-a mai ieșit. Nu știu din ce motive. Noi am acordat mereu atenție acestei competiții. Ultima oară a fost în 2016 când am întors cu Dinamo de la 0-2 la pauză și am câștigat cu 3-2. O amintire frumoasă”, a spus Iuliu Mureșan.
Fostul președinte e de părere că Louis Munteanu e un jucător unicat în SuperLiga: „E cel mai bun jucător din campionat. E cel mai prolific atacant, cu 20 de goluri. Nu în fiecare campionat e un atacant care să marcheze atât de mult. E foarte greu să mai găsești astfel de jucători. Sigur se va transfera la o echipă mai bună de afară și pe o sumă frumoasă. Nu e ușor să dai atâtea goluri în niciun campionat din Europa”, a mai spus fostul oficialul al lui CFR Cluj în exclusivitate pentru Fanatik.
Întrebat despre procesul legat de delapidarea a 10 milioane de euro din conturile clubului, Iuliu Mureșan nu s-a arătat îngrijorat: „Așa zisele fapte sunt prescrise și vedem. Au trecut atâția ani. Eu nu mă consider vinovat în niciun fel. Vom face contestație”.
Foto: Fanatik