Connect with us

EVENIMENT

STUDIU: Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi eficient în 94% din cazuri

Publicat


Primul mare studiu efectuat în lumea reală asupra vaccinului Pfizer / BioNTech arată că acesta este extrem de eficient în prevenirea COVID-19, într-un moment important pentru țările care vor să pună capăt restricțiilor și să redeschidă economiile, relatează Reuters.

Până în prezent, cele mai multe date despre eficacitatea vaccinurilor COVID-19 au venit în condiții controlate, în studiile clinice, lăsând un element de incertitudine cu privire la modul în care rezultatele s-ar transpuune în lumea reală.

Cercetările efectuate în Israel au arătat că două doze de vaccin Pfizer au redus cu 94% cazurile de COVID-19 la toate categoriile de vârstă.

Studiul efectuat pe circa 1,2 milioane de persoane a arătat, de asemenea, că o singură doză a fost 57% eficientă pentru protejarea împotriva infecțiilor simptomatice după două săptămâni, potrivit datelor publicate în New England Journal of Medicine.

„Vaccinul este eficient împotriva variantei de coronavirus identificată în Marea Britanie”

Rezultatele studiului sunt foarte apropiate de cele din studiile clinice de anul trecut, care au constatat că două doze s-au dovedit a fi eficiente în proporție de 95%.

„Am fost surprinși, pentru că ne așteptam ca, în contextul real, în care lanțul de frig nu este menținut perfect și populația este mai în vârstă și mai bolnavă, rezultatele să nu fie la fel de bune pe cât sunt cele din studiile clinice controlate”, a declarat pentru Reuters autorul principal al studiului, Ran Balicer. „Vaccinul a funcționat la fel de bine în lumea reală”.

Studiul sugerează, de asemenea, că vaccinul, dezvoltat de Pfizer și BioNTech este eficient împotriva variantei de coronavirus identificată în Marea Britanie. Cercetătorii au spus că nu pot oferi un nivel specific de eficacitate, dar varianta era versiunea dominantă a virusului în Israel la momentul studiului.

Cercetarea nu indică modul în care acționează vaccinul împotriva unei alte variante, acum dominantă în Africa de Sud.

Din cele nouă milioane de locuitori din Israel, aproape jumătate au primit o primă doză, iar o treime au primit ambele doze de când a început vaccinarea, pe 19 decembrie.

Studiul a examinat aproximativ 600.000 de persoane vaccinate în raport cu un grup de control de aceeași dimensiune de persoane nevaccinate. din Israel, au împărtășit în ultimele săptămâni mai multe studii care arată că vaccinul este eficient.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe Centura Apahida-Bulevardul Muncii. Patru autoturisme implicate. O persoană a fost dusă la spital

Publicat

De

Accident Centura Vâlcele - Bulevardul Muncii

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe Centura Apahida-Bulevardul Muncii. O persoană a fost rănită și transportată la spital.

Potrivit IPJ Cluj, în accident au fost implicate un ansamblu de vehicule și alte 3 autoturisme.

Accident pe Centura Apahida-Bulevardul Muncii. Patru autoturisme implicate. O persoană a fost dusă la spital

Accident rutier a avut loc în zona Sub Coasta.

Circulația în zonă este blocată pe ambele sensuri momentan.

La fața locului au ajuns două autospeciale din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și două echipaje SAJ.

Două persoane au fost consultate de către echipajele medicale, la fața locului, iar una a fost transportată la spital.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Drumarii au ieșit la deszăpezire pe drumurile de munte din Cluj. Au folosit tone de material antiderapant

Publicat

De

Drumarii au scos utilajele de deszăpezire

Drumarii au scos utilajele de deszăpezire pe mai multe drumuri din munte din Cluj. În zonele înalte ale județului ninge începând de marți.

Potrivit Consiliului Județean Cluj, în cursul dimineţii zilei de miercuri, 17 aprilie, în urma căderilor de zăpadă și a temperaturilor negative înregistrate în ultimele 12 ore în zona de munte a județului, pe mai multe sectoare de drum se circulă în condiții de iarnă.

Drumarii au ieșit la deszăpezire pe drumurile de munte din Cluj. Au folosit tone de material antiderapant

Pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, s-a acţionat cu utilaje specifice de deszăpezire pe raza Lotului 1, zona Huedin, respectiv pe raza comunei Mărișel.

În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate de 3,7 tone de material antiderapant.

Zăpadă la Băișoara și Buscat

De asemenea, pe raza Lotului 3, zona Turda, respectiv pe drumul județean DJ 107R Băișoara – Muntele Băișorii – pârtia Buscat s-a intervenit prin acțiuni de deszăpezire și de combatare a fenomenului de polei.

În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate de 6 tone de material antiderapant.

Situația va fi monitorizată în continuare

În continuare, se acţionează cu utilaje şi cu materiale antiderapante pentru combaterea fenomenului de polei în zonele unde se impune acest lucru, au anunțat reprezentanții CJ Cluj.

De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mădălina, îndrăgostită iremediabil de zbor. Pilotează avioane pentru Wizz Air de pe baza de la Cluj

Publicat

Mădălina Wizz Air

Mădălina Grozav a prins de mică dragoste de zbor și și-a urmărit pasiunea până a ajuns să piloteze avioane de linie. Acum e first officer, copilot la baza din Cluj a companiei aeriene Wizz Air, și a acumulat aproximativ 1800 de ore de zbor. Peste doi ani, tânăra de 29 de ani îi va saluta pe pasageri din postura de căpitan de aeronavă.

Mădălina s-a născut în Maramureș, a trăit o perioadă în Marea Britanie, dar s-a stabilit de mai mulți ani la Cluj-Napoca, astfel că se consideră clujeancă.

Nu știe exact de unde a apărut pasiunea pentru aviație, dar e cert că, de mică, scruta cerul după avioane, iar când ajungea la Cluj era cu ochii pe pistă doar – doar va vedea marile păsări zburătoare care o fascinau.

A vrut să se facă pilot la 18 ani

”Nu știu exact de unde a plecat pasiunea pentru aviație, cert e că tot timpul mi-au plăcut lucrurile care au fost făcute de bărbați, în general, domeniile astea un pic mai provocatoare, mai grele și, probabil, că și aviația tot de acolo a venit de undeva.

Știu că, de mică, mă uitam spre avioane sau tot timpul când treceam pe lângă aeroportul din Cluj, mă uitam și vedeam că era un singur avion care era parcat acolo.

Nu am nicio cunoștință în aviație, nici măcar nimeni din familie, nici unul dintre prietenii mei nu este în aviație, a fost efectiv un lucru care a venit din mine, din interior și nu a fost un lucru care, nu știu, să declanșeze această dragoste pentru aviație, dar a fost cumva dezvoltată în timp, gândită și care, în momentul potrivit, s-a întâmplat”, a povestit Mădălina pentru Cluj24.

Tânăra își amintește că a vrut la 18 ani să devină pilot, dar atunci nu a reușit, pentru că familia sa era un pic stresată, fiind și singurul copil, fiind și fată, și și-a pus visul pe pauză, o perioadă de timp.

Întâlnire crucială cu un pilot

Madalina Wizz Air

Mădălina a plecat în Marea Britanie unde și-a făcut facultatea, care nu are legătură cu pilotajul, după care a continuat cu un master în aviație, care i-a deschis foarte mult orizonturile.

”Mai apoi am întâlnit un pilot care m-a întrebat foarte direct dacă aș vrea să urmez o carieră în aviație, care se presupună zborul, sau una la sol.

Și am fost, oarecum, șocată, pentru că nimeni nu m-a întrebat acest lucru până atunci și am zis, uite, acum e momentul să fac un zbor de test cu un instructor pe un avion mic ca să văd dacă e pentru mine, dacă nu-mi e frică, dacă găsesc plăcere în zborul în sine.

E foarte important să știi lucrul acesta înainte să începi studiile și să investești foarte mult ca să ajungi să fii activ într-un program de studii de pilotaj.

Și atunci am făcut lucrul ăsta și m-am îndrăgostit irremediabil de aviație, de zbor și am decis să urmez calea asta”, a subliniat tânăra.

Înscrisă la Academia Wizz Air Pilot

După ce a decis că își va urma visul și va avea o carieră în aviație, Mădălina și-a reîmprospătat cunoștințele în matematică, în fizică, apoi și-am cumpărat niște pedale, o manșă ca să se joace, acasă, pe un simulator de pilotaj, care să o ajute să își coordoneze mișcările.

În martie 2018, tânăra aspirantă în meseria de pilot a aplicat la Academia Wizz Air Pilot, iar în iunie a avut deja examenele în Polonia, de toate felurile, tehnice, non-tehnice, de grup, individuale, de engleză, pe care le-a trecut cu brio, după care a fost promovată pentru următoarea etapă, care a presupus o zi de examinare cu un psiholog în aviație, interviuri, plus niște examene pe calculator care urma să-i testeze abilitățile.

”Am fost admisă, iar în septembrie 2018 am început să urmez Academia Wizz Air Pilot timp de un an și jumătate. Am reușit să finalizăm fix în ultima zi în care a fost școala deschisă, în martie 2020. Am dat examenul și în prima zi după am și plecat pentru că apoi a venit pandemia.

Programul din Academie a fost împărțit în patru etape, fiecare implicând o parte teoretică și una practică. După care, promovând această primă etapă, deja puteam să începem să zburăm singuri.

Cursuri în Grecia

În fiecare etapă trebuie să treci niște exameni teoretice, iar la final, în fiecare etapă, ai un examen și de zbor, pe care dacă îl promovezi, doar atunci poți să treci în următoarea etapă.

Cursurile le-am urmat în Grecia, acolo unde Academia are avioanele și simulatoarele sale.

Practic, să poți să-ți finalizezi tot training-ul care necesită să îți iei licența de pilot comercial, licența standard, fără rating-uri. Acum pentru Airbus A320 pe care îl pilotez am nevoie de rating-ul pentru acest tip de avion pe care l-am obținut mai târziu în cadrul companiei Wizz Air”, a explicat Mădălina Grozav.

Cu licența de pilot comercial în buzunar, tânăra nu a putut, însă, pilota nici un avion din cauza pandemiei, astfel că nu a zburat timp de un an și jumătate, perioadă în care a fost nevoită să își caute alte job-uri.

Repartizată la baza de la Cluj

”După ce, cumva, viața a început să revină la normal și Wizz Air și-a dat seama că e momentul ca noi să ne alăturăm din nou companiei, am fost chemați la un training, desfășurat în Budapesta, unde am stat câteva luni bune.

Am făcut trainingul pe simulatoare, pe avionul gol, în care trebuie să faci un minim de număr de aterizări cu avionul gol, înainte de a putea să promovezi și să zbori cu pasageri.

Zbori cu un căpitan de training lângă tine pentru un anumit număr de sectoare, ca după ce finalizezi și această etapă, să poți să zbori cu un căpitan normal pe orice zbor de linie”, a precizat pilotul.

Din iunie 2022, Mădălina a fost repartizată la baza Wizz Air de pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj și este first officer, copilot, iar recent a devenit și copilot senior, îndeplinind toate condițiile și având numărul de ore de zbor necesare.

”În aviația civilă întotdeauna orice avion este operat de către doi piloți, comandantul și copilotul, care practic fac, cumva, aceleași lucruri.

Fiecare dintre noi zburăm pe rând. Fie căpitanul este pilotul care zboară, iar copilotul face partea de monitorizare și comunicare, fie rolurile sunt inversate.

Comandanții ne oferă foarte mare sprijin și ne împărtășesc foarte mult din experiența lor prin ceea ce fac și prin disciplină. În timpul unui zbor facem aproximativ același lucru, doar cu anumite limitări pentru copilot, deoarece anumite lucruri sunt doar făcute de comandant”, a mai explicat Mădălina.

Prima cursă nu se uită niciodată

Prima sa cursă ca și copilot a fost Katowice (Polonia) – Kutaisi (Georgia) și își amintește că a fost o zi incredibilă: ”Adică îți dai seama că, într-un final, ai ajuns acolo, chiar dacă am stat foarte mult timp așteptând să se întâmple.

Și am avut și un căpitan foarte empatic lângă mine, care m-a ajutat și m-a susținut mult. Și a fost și o zi frumoasă”.

Mădălina poate pilota acum avioane Airbus A320 sau A321 și a acumulat, în total, aproximativ 1.800 de ore de zbor, având dreptul să zboare pe orice cursă aeriană care există în cadrul companiei Wizz Air.

”Eu, practic, acum operez din baza din Cluj, dar noi nu suntem în misiuni în funcție de experiență sau așa. Nu mai avem limitări, pot să zbor cu orice căpitan, în orice cursă există.

Eu operez pe baza din Cluj, însă de multe ori sunt trimisă să ajut în alte baze.

De exemplu, am fost în Polonia, apoi am venit în Cluj, dar am zburat și din Sibiu și din Suceava, adică nu e neapărat nevoie să zbori doar din baza ta, de multe ori mi se oferă oportunitatea să merg și în alte baze, ceea ce este un lucru foarte bun.

Adică câștigăm experiență, cunoaștem oameni noi, zburăm pe aeroporturi noi, cu alte proceduri, ceea ce îți îmbunătățește  experiența ta de pilot”, a mai relatat Mădălina Grozav.

Destinația sa favorită

Destinația sa favorită este Keflavik, în Islanda, unde a zburat prima dată din Cracovia și recunoaște că îi plac, în general, zborurile lungi, când un pilot are foarte mult timp pentru el, și e foarte multă liniște, cum sunt cele de la Cluj spre Abu Dhabi sau spre orașe din Spania.

În timpul zborurilor, avionul este pus pe pilot automat, dar căpitanul și copilotul preiau manșa în caz de turbulențe și la aterizare.

În cariera sa, Mădălina a prins și turbulențe în aer, despre care spune că sunt un lucru normal, dar niciodată ceva periculos sau supărător.

Plăcerea de a zbura

Pentru Mădălina Grozav zborul e o plăcere și îi place foarte mult să piloteze ea un avion.

”E un sentiment foarte frumos când tu zbori și îți dai așa seama că, de fapt, aste e cariera mea, adică iubesc ceva și pot să fac lucrul respectiv.

Mă bucur că am șansa să fac ceea ce îmi place, iar pentru mine această muncă e o plăcere.

De exemplu, când sunt în vacanță și știu că urmează să am mâine sau poimâine un zbor, nu mă supără lucrul acesta. Mă urc cu plăcere în cabina de zbor.

Știu că e obositor uneori, ajungi târziu, pleci dimineața și tot așa, dar, nu știu, după ce ajungi acolo sus, cumva, parcă uiți și te concentrezi efectiv pe zbor.

A fi pilot implică, normal, și un anumit nivel de stres, care e sănătos, pentru că te motivează, te ține acolo concentrat.

Procedurile pe primul loc

Când zbor mă gândesc la siguranță și la urmarea procedurilor, dacă eu mă simt bine, și pasagerii or să se simtă bine.

În momentul în care zbor, încerc să fac zborul cât mai plăcut, un zbor, în primul rând, sigur.

Urmez aceleași proceduri și am aceeași gândire, chiar dacă duc un avion gol, cum mi s-a mai întâmplat să duc dintr-o parte în alta, sau un avion cu 30 de pasageri, sau un avion plin cu sute de oameni.

Încercăm să fim profesioniști și să urmăm procedurile și atunci lucrurile merg bine și oamenii se bucură de zbor”, a mai subliniat aceasta.

De oriunde ajunge acasă

Mădălina s-a obișnuit cu viața și cu programul de pilot și se bucură că, în cadrul Wizz Air, oriunde pleacă se întoarce acasă, la Cluj.

”Nu aș vrea în momentul ăsta să plec la o altă companie, să zbor pe avioane mai mari. La Wizz Air ți se dă șansa, dacă dorești și dacă ai abilitățile necesare, să faci și alte joburi pe lângă, să îți crești impactul pe care îl ai asupra companiei.

Având în vedere faptul că am abilități și în alte domenii, aș vrea foarte mult să văd cum le pot integra pe toate și în alte poziții din cadrul companiei, cum ar fi pe partea de securitate, de siguranță, pe partea de factor uman.

Sunt foarte multe poziții pe care poți să le deprinzi în funcție de nivelul tău, de ceea ce este nevoie în companie.

Dar, deocamdată, vreau să mai câștig experiență ca și pilot, pentru că întotdeauna mai pot să mai învăț ceva, mai ales de la comandantul din stânga mea.

Încă simt nevoia că trebuie să mă bucur de momentul la care am ajuns în cariera mea și acum vreau să mă bucur de ceea ce am și să încerc să mai cresc în aviație și, apoi, nu știu, să vedem unde mă duce viața”, a conchis tânăra.

Mădălina Grozav mai are doi ani până să devină comandat de aeronavă și când va veni momentul să salute pasagerii din postura de căpitan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zăpadă la Mărișel și la Dealul Negru, la jumătatea lunii aprilie. ”Una caldă, una rece”

Publicat

Mărișel

Un strat consistent de zăpadă s-a așternut în noaptea de marți spre miercuri în comuna Mărișel din județul Cluj, situată în zona de munte, dar și la Dealul Negru sau la Băișoara și Feleacu, unde încă ninge.

”Una caldă, una rece… De la 22 de grade la zero grade. În mai puțin de 24 de ore”, au spus cei de la Cabana Moților care au și surprins zăpada într-o fotografie din dimineața zilei de 17 aprilie.

Un clujean a postat și el fotografii de la Dealul Negru spunând că a venit iarna și că a nins si miercuri dimineață în Apuseni ”Nu trebuie sa ne mire episodul acesta de ninsoare. Este încă dreptul ei calendaristic. Vara draguta s-a grăbit sa – si faca apariția”, a spus Ghiță P.

Potrivit meteorologilor, vremea este în răcire în această perioadă, cu temperaturi de câteva grade.

Mărișel

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax