EVENIMENT
STUDIU. Mașinile BEJ au probabilitatea cea mai scăzută de a fi implicate într-un ACCIDENT rutier
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini influențează semnificativ numărul de accidente în care aceasta este implicată, dar vehiculele viu colorate sunt totuși considerate ceva mai sigure deoarece sunt mai ușor de observat în condiții de vizibilitate redusă. Dacă vizibilitatea este scăzută, poate fi dificil să vezi o mașină de culoare închisă care este parcată pe marginea drumului.
Pentru a evalua cât de puternic influențează culoarea unui vehicul siguranța acestuia, compania de date auto carVertical a realizat un studiu și a identificat cele mai sigure culori pentru mașini din România.
Cele mai sigure culori sunt bejul și verdele
Dintre toate mașinile din România care au fost verificate pe carVertical, modelele bej s-au dovedit a fi cele mai sigure – doar 57,1% dintre acestea fiind avariate în trecut. Mașinile bej pot fi considerate mai sigure deoarece culoarea lor deschisă, neutră, poate fi observată cu ușurință în diverse medii, în special în zonele urbane. În plus, bejul tinde să reflecte bine lumina soarelui, făcând vehiculul mai vizibil în timpul zilei și mai puțin probabil să se piardă pe fundal.
Mașinile verzi se situează pe locul doi, doar 59,4% dintre ele având înregistrări de daune. Culoarea lor distinctivă le face mai vizibile pe drum, sporind siguranța în medii diferite.
STUDIU. Mașinile BEJ au probabilitatea cea mai scăzută de a fi implicate într-un ACCIDENT rutier
Uneori proprietarii de mașini își revopsesc sau înfoliază vehiculele, așa că este important să verificați dacă culoarea mașinii rulate pe care doriți s-o cumpărați se potrivește cu ceea ce este înregistrat în talon.
„Nu durează mult să revopsești o mașină sau s-o înfoliezi în folie PVC. Dacă sunteți tentați să cumpărați o astfel de mașină, ar trebui să fiți atenți la starea caroseriei, deoarece defectele sau rugina pot fi ascunse în urma acestor procedee”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.
Mașinile cu anumite culori sunt implicate mai des în accidente
Mulți ani la rând, cele mai populare culori pentru mașini au fost negru, alb și gri (argintiu). Aceasta este o tendință globală, iar popularitatea acestor culori probabil va crește mai mult în viitor. Surprinzător este că, deși pe străzi circulă milioane de mașini vopsite în aceste culori, nu ele sunt cele care ajung să fie implicate cel mai des în accidente.
Cercetările au arătat că mașinile galbene (69,6%), maro (68,1%) și portocalii (66,7%) sunt cel mai des implicate în accidente în România.
Mașinile maro pot fi mai greu de văzut pe drumurile rurale deoarece culoarea lor se integrează în mediul înconjurător. Mașinile galbene și portocalii sunt mai puțin sigure decât altele din cauza problemelor de vizibilitate și a factorilor psihologici legați de comportamentul șoferului. Deși această ipoteză este subiectivă, mașinile viu colorate le pot oferi șoferilor un sentiment exagerat de încredere care îi determină să conducă mai neglijent.
„Aspectul unei mașini poate induce cumpărătorii în eroare, așa că nu recomandăm să alegeți o mașină doar pe baza aspectului său. Este important să verificați istoricul mașinii, să faceți un test drive, să fie inspectată la un service autorizat și abia apoi vă puteți decide dacă merită s-o cumpărați sau mai bine căutați altceva”, explică Buzelis.
Studiul a folosit date statistice din rapoartele care prezintă istoricul vehiculelor achiziționate de utilizatorii companiei în perioada august 2023 – august 2024. Studiul a fost realizat în 15 țări.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Manifestație STUDENȚEASCĂ la Cluj pentru menținerea României pe drumul european și euroatlantic
Joi, 05.12.2024, începând cu ora 19:30, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) adună liderii studenților din toată țara, și anume din centrele universitare Cluj-Napoca, București, Timișoara, Iași, Baia Mare, Galați, Constanța, Brașov, Alba Iulia, Bistrița, Oradea, Petroșani, Sibiu, Suceava, pentru a organiza o manifestație în Cluj-Napoca în fața rectoratului Universității „Babeș-Bolyai” (Strada Mihail Kogălniceanu nr. 1) cu scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la importanța menținerii României pe drumul european și euroatlantic.
„În cadrul manifestației va fi proiectat documentarul „30 de ani de democrație”, realizat de Redacția Recorder, pentru a observa parcursul României și eforturile depuse pentru a construi o democrație bazată pe valori europene.
Manifestație STUDENȚEASCĂ la Cluj pentru menținerea României pe drumul european și euroatlantic
Valorile democratice și euroatlantice, promovarea drepturilor fundamentale ale omului și a statului de drept, apărarea adevărului științific, precum și combaterea dezinformării au reprezentat de-a lungul timpului principii în baza cărora Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și-a desfășurat activitatea în calitate de reprezentant legitim al studenților.
Peisajul politic din ultimele săptămâni și amenințările evidente asupra parcursului euroatlantic al României ne fac să înțelegem mai bine ca niciodată cât de necesar este ca votul de încredere pe care îl exprimăm în timpul exercițiului democratic să fie unul informat atât din perspectiva valorilor candidatului pe care îl susținem, cât și din prisma evoluției democrației și securității statului român.
„Invităm orice cetățean să ni se alăture”
Considerăm că doar prin informare și înțelegerea demersurilor statului român din ultimii 35 de ani pentru crearea și consolidarea unei democrații funcționale putem lupta împotriva discursurilor extremiste și a amenințărilor aduse siguranței, libertăților și drepturilor cetățenilor.
Invităm orice cetățean să ni se alăture, să vizionăm și să ne informăm împreună despre tranziția României către un stat democratic, incluziv, prosper și orientat spre valori europene și despre eforturile depuse de cei dinaintea noastră pentru a ne aduce și menține pe calea europeană.
Deoarece mai sunt doar 4 zile până la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, este esențial să ne asigurăm că voturile noastre sunt informate și bazate pe valorile democrației, precum libertatea, egalitatea și respectarea drepturilor omului.
Amintim faptul că, așa cum am menționat în cadrul comunicatelor anterioare, ANOSR susține ferm parcursul euroatlantic al României în baza valorilor esențiale ale unei democrații funcționale. Poziționarea și demersurile federației au fost susținute inclusiv la nivel european de către Organizația Europeană a Studenților (ESU), printr-o declarație comună (ce poate fi parcursă accesând următorul link) distribuită și susținută public de studenți din Croația, Irlanda, Cehia, Polonia, Franța, Islanda, Ungaria, Italia și Germania”, se arată în comunicatul ANOSR.
CLUJ24 TV
VIDEO. Emanuel Petran (actor și regizor): Dacă Trump zice că vrea PACE cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?
Emanuel Petran, actor la Teatrul Național clujean și fost director al Teatrului Puck, este un om revoltat și un susținător vocal și declarat al lui Călin Georgescu. Ce îl mână în această luptă, care sunt argumentele și cum vede România după 8 decembrie, indiferent de rezultatul votului, puteți asculta în podcastul „Contraste”. Mai jos câteva pasaje din dialogul cu invitatul nostru.
„Intrarea noastră în Uniunea Europeană, pe care am dorit-o toți, a devenit o mare minciună. Pentru că acolo, în statut, scria că Uniunea Europeană va fi a statelor suverane, iar acum se dorește o federalizare. Pentru a deveni o Uniune a statelor suverane, au pus lideri peste tot, doar tâmpiți, executanți care să execute niște ordine.”
VIDEO. Emanuel Petran (actor și regizor): Dacă Trump zice că vrea PACE cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?
„Sistemul este construit nu pentru a produce beneficii pentru populație, ci pentru a produce beneficii pentru cei care sunt puși în posturi cheie și care deservesc alte interese.”
„Acum 35 de ani, poporul ăsta și-a plătit datorile. Își plătise datorile. Nu Ceaușescu. Ceaușescu cu mama, cu tata, cu mama dumneavoastră, cu mama ta, cu tatălui tău, cu niște sacrificii enorme și ca dovadă, răbufnirea a fost uciderea lui Ceaușescu. Dar Ceaușescu nu a dus nimic cu el, a lăsat totul aici. Suntem datori cu 200 de miliarde, nimeni nu spune ce s-a întâmplat cu banii aia și unde sunt. 8 milioane de români au fost obligați, prin distrugerea economiei, să emigreze în străinătate. Acei oameni sunt români și nu au plecat de dragul de a pleca.”
„Momentul acesta, după părerea mea, este pe viață și pe moarte.”
„Este vorba de lupta a două sisteme”
„Dacă cei care au condus până acum rămân la putere și se duc în continuare, anul viitor vor fi obligați să facă un stat polițienesc pentru că știm cu toții că va fi o criză economică foarte mare și vor trebui să-și apere faptele, averile, să secretizeze ceea au făcut. Dacă vine altcineva și începe să desecretizeze ce au făcut, ori să aibă mari probleme. Deci aceasta este lupta.”
„De fapt, este vorba de lupta a două sisteme. Soros și acoliții lui care au organizat Europa la modul acesta și au adus-o aici și Trump, care vine la putere și care încearcă să schimbe lucrurile în SUA. Nu discutăm acum dacă Trump are dreptate, dacă Trump e un om bun. Este vorba despre două sisteme care se vor bate cap în cap. Noi nu suntem decât urmarea acelor două sisteme.”
„Domnul Georgescu face un lucru senzațional. Într-un marasm în care noi ne pierdem identitatea națională, deși ni s-a spus că n-o să o pierdem, și în care toată lumea pentru bani e în starea să-și vândă sufletul, neamul și absolut, tot domnul Georgescu vorbește despre spiritualitate și despre lucruri care ar putea să unească poporul român și care ne-au ținut 2000 de ani aici. Pentru că suntem aici, pentru că am crezut în Iisus Hristos, pentru că suntem unii dintre puținii care indiferent ce s-a întâmplat au reușit să rămână împreună.”
„Cum să spui că albul e negru dacă albul e alb?”
„Kennedy (J.F. Kennedy jr., viitor secretar al sănătății în guvernul Trump n.a.), care va fi la putere, credeți că l-ar fi lăsat pe un om care e cu Putin, să-i scrie prefața cărții?”
„Și atunci toți zic, vreau bani. Albul e negru, deși albul e alb. Și atunci noi devenim niște ființe iraționale, devenim niște nebuni care știm că facem rău și că ne facem rău nouă, pentru că devenim niște sociopați. Cum să spui că albul e negru dacă albul e alb? Și atunci în această nebunie funcționează toată societatea. Și în momentul ăsta se pierd reperele și se pierde tot.”
„Ești prost ca să conduci, dar ești destul de inteligent să te îmbogățești!”
„Eu nu vorbesc despre soluții. Eu vorbesc, prima dată, pentru a ajunge la soluții, să identificăm adevărul, să punem diagnosticul, să vedem unde suntem, să vedem ce am greșit și să începem să curățăm! În momentul în care spui că 35 de ani ai condus și tu, nu te-a obligat nimeni să conduci, tu ai vrut, te-ai dus acolo, și ai jurat, apăr România. Păi cum ai apărat-o? Fiind prost ca să conduci, dar ești destul de inteligent să te îmbogățești!”
„Bun, și dacă Trump vine la putere și zice că vrea pace cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?”
„Noi oricum am dat resursele, noi oricum nu mai avem industrie, noi oricum suntem divizați ca popor, și astea le-au făcut ei, nu Georgescu.”
În seara asta, copiii își pregătesc ghetuțele iar cei mari bocancii și cizmele, pentru că e ajun de Moș Nicolae.
Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi și se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul roditor.
În seara asta, copiii își pregătesc GHETUȚELE. E ajun de Moș Nicolae
Pe lângă dulciuri, fructe și jucării, în ghetuțe își face prezența și nelipsita nuielușă. Nuiaua este și o amenințare pentru copiii care nu au fost cuminți peste an.
Tot Sfântul Nicolae este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele și-și scutură barba de ninsoare. De aceea, de te uiți pe cer, preț de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii au ghetuțe lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri de au fost cuminti.
Lui Moș Nicolae îi este de ajuns o privire pe geam ca să vadă cine a fost cuminte.
Moș Nicolae apare pe un cal alb, ajută pe toți cei nevoiași, orfani și văduve, salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.
Joi dimineața a izbucnit un incendiu la o casă din com. Bonțida, în județul Cluj. Din păcate, un bărbat a murit.
„Echipajele au ajuns la fața locului și au pătruns imediat în interiorul casei. Din păcate, a fost găsită o victimă carbonizată, mai exact un bărbat.
VIDEO FOTO. INCENDIU la o casă din Bonțida, Cluj. Un bărbat a murit
Incendiul este localizat, se manifestă pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați. Se lucrează pentru lichidare”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Incendiul este lichidat. Pompierii înlătură efectele negative ale acestuia. Au intervenit la fața locului 3 autospeciale cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD, precum și SVSU Bonțida. Pentru a sprijini partea medicală, a aterizat și elicopterul SMURD. În urmă cu puține momente, acesta s-a retras de la locul intervenției.
Update 2:
„La data de 5 decembrie a.c., în jurul orei 09.00, Poliția municipiului Gherla a fost sesizată, prin apel 112, despre un incendiu izbucnit la un imobil din comuna Bonțida.
La fața locului au intervenit de urgență echipaje de pompieri din cadrul I.S.U. Cluj, care au acționat pentru lichidarea incendiului care se manifesta localizat la un imobil.
Echipajul medical aflat la fața locului, a constatat decesul unui bărbat de 85 de ani, din comuna Bonțida, ulterior trupul acestuia fiind transportat la spital în vederea efectuării necropsiei.
Din verificările preliminare, polițiștii au constatat că evenimentul nefericit s-a produs după ce bărbatul ar fi încercat să aprindă focul.
În continuare se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor”, a transmis IPJ Cluj.