Connect with us

ACTUALITATE

STUDIU: Clujul are 64 de INVESTIȚII publice în ultimii 5 ani. 19 dintre acestea au fost realizate în CENTRU

Publicat


pod oasului rasaritului1

Un studiu realizat de arhitectul Ilie Bucșa pe baza unor chestionare, intitulat „Impactul investițiilor publice din ultimii 5 ani (2020-2024) asupra calității vieții în Cluj-Napoca”, a relevat faptul că au fost făcute 64 de investiții publice în oraș în ultimii 5 ani. Marea parte a acestora, 19, au fost realizate în centru.

Pe locul 2, la mare distanță, este Mănășturul cu 9 investiții, iar pe locul 3 cartierul Iris cu 8 investiții. Conform studiului, nu există nici o investiție importantă în 5 cartiere: Gheorgheni, Sopor, Borhanci, Becaș și Europa.

 

STUDIU: Clujul are 64 de INVESTIȚII publice în ultimii 5 ani. 19 dintre acestea au fost realizate în CENTRU

Cea mai mare investiție viitoare este Metroul, a cărui durată de execuție estimată este de 128 de luni. O altă investiție importantă este Centura Metropolitană. Aceste 2 investiții au impact asupra întregului oras și nu vor fi atribuite nici unui
cartier.

Studiul a identificat un număr de 35 investiții publice mai importante. O mare parte dintre acestea vor viza 8 poduri (6 reabilitate și 2 poduri noi) dar și parcuri, școli și alte dotări. Pentru următorii ani investițiile publice sunt mai uniform
distribuite decât în ultimii 5 ani, nu se poate considera că există un cartier favorizat, însă se poate constata că nu mai e cartierul Centru pe primul loc, acesta coborând pe locul 4 cu 4 investiții. Pe primul loc este cartierul Iris cu 6
investiții, urmat de Borhanci și Grigorescu, fiecare cu câte 5 investiții.

Din studiu reiese că sunt 7 cartiere unde deocamdată nu s-a anunțat vreo investiție, respectiv în Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Zorilor, Sopor, Becaș, Făget și Europa. Din analiza investițiilor pe ultimii 5 ani se observă că 4 cartiere (Europa, Becaș, Gheorgheni și Sopor) care nu beneficiaseră de vreo o investiție publică, în continuare nu apar menționate că ar urma să beneficieze de vreo investiție publică importantă nici pe viitor.

„În total au fost 603 răspunsuri”

Chestionarul utilizat în cadrul cercetării a fost adresat exclusiv persoanelor care locuiesc în Cluj-Napoca, acesta fiind
șingurul criteriu de selecție. Răspunsurile au fost colectate anonim, folosind o platformă online (Google Forms), pe parcursul a cinci zile, între 16 și 21 ianuarie 2025.

În total au fost 603 răspunsuri, cu diferențe mari între cartiere în ceea ce privește numărul respondenților. Astfel, cei mai mulți respondenți au fost din Mănăștur (119), iar cei mai puțini din Becas (2). În 5 cartiere au fost mai puțin de 10 respondenți, în 13 cartiere au fost între 10 și 30 de respondenți, iar în 7 cartiere, peste 30 de respondenți.

S-a folosit o împărțire pe 20 de cartiere a municipiului Cluj-Napoca. Acestea sunt: Centru, Andrei Mureșanu, Zorilor,
Mănăștur, Plopilor, Grigorescu, Gruia, Mărăști, Gheorgheni, Între Lacuri, Sopor, Borhanci, Becaș, Bună Ziua, Făget, Europa, Dâmbul Rotund, Iris, Bulgaria și Someșeni.

Rezultate cercetare_Impactul investitiilor publice din ultimii 5 ani(2020-2024) asupra calitatii vietii in Cluj-Napoca_ianuarie 2025_Lucrare Finala_Ilie Bucsa

Sursa: Facebook Ilie Bucșa



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Emil Boc, după discursul lui J. D. Vance: Trebuie să explicăm. Au fost mult mai mulți bani investiți în afara jocului electoral

Publicat

De

Emil Boc

Emil Boc, vicepreședinte al PNL și primar al Clujului, spune că România trebuie să explice partenerilor americani că în campania electorală pentru alegerile prezidențiale s-au cheltuit nu zeci de mii, ci zeci de milioane de dolari.

Declarația vine după discursul vicepreședintelui SUA, J. D. Vance, de la Muchen, care a zguduit la nivel înalt Europa. Mai mult, Emil Boc avertizează că America va face concesii Rusiei, dacă românii doresc asta și aleg să meargă spre EST.

Emil Boc: Zeci de milioane de dolari au fost investiți în afara jocului electoral în România

“Se întamplă în ore lucruri care nu s-au întamplat în zeci de ani și România trebuie să fie prezentă alături de aliați. Subliniez aliați, pentru că ce a fost la Munchen a fost o discuție între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii”, a spus Emil Boc la B1 tv despre discursul vicepreședintelui american J. D. Vance.

Boc a precizat că J. D. Vance a subliniat la începutul discursului că este o discuție despre valori comune, chiar dacă s-ar putea ca la un moment dat acestea să fie văzute din unghiuri diferite. Vicepreședintele PNL a mai arătat că nu este o problemă cu democrația din România și, de asemenea, că nu trebuie scoasă doar țara noastră din acest context, având în vedere că J.D. Vance s-a referit și la unele probleme punctuale în Marea Britanie, Suedia sau chiar la poziția Bruxellesului privind rețelele sociale când a vorbit despre libertatea de exprimare.

“Nu înseamnă că suntem dușmani, ci că putem să avem punte de vedere diferite…  În cazul României, J.D. Vance spune că dacă cineva care investit câteva zeci de mii de dolari a periclitat o democrație această democrație nu este consolidată, aici trebuie clar să explicăm ca nu e vorba de câteva zeci de mii, ci de câteva milioane sau zeci de milioane de dolari investite în afara jocului electoral.

Trebuie să explicăm că, în Europa, Nicolas Sarkozy (fost președinte al Franței, n. red.) a făcut închisoare pentru o sumă mult mai mică pentru încălcarea regulilor electorale, sau Helmut Kohl (fost cancelar al Germaniei, n. red.) a trebuit să se retragă din fruntea CDU – Uniunea Creștin Democrată – pentru o problemă mult mai minoră legată de finanțartea unor campanii electorale”, a declarat vicepreședintele PNL.

Emil Boc: America va face concesii Rusiei, dacă românii doresc asta

Boc susține că el nu este adeptul reacțiilor viscerale, de aceea spune că e important ca România să își păstreze echilibrul, moderația, după discursul vicepreședintelui american.

“Trebuie să știm că avem un dialog între parteneri, între aliați, care vor toți să susțină democrația, pentru că cel mai simplu pentru Rusia este să aibă la București un regim favorabil ei. Cea mai mare problemă a României nu este nici la Washington, nici la Bruxelles, nici la Moscova, ci la București. Dacă România va avea un regim pro euroatlantic, atunci toată dimensiunea rusească va fi complet diminuata. Dar americanii, dacă vor vedea că în România este un regim pro Est, pro Rusia, evident că vor dori sa facă concesii Rusiei, dacă românii doresc asta. Dar dacă românii vor avea cu totul altă opțiune, nici americanii nu își vor permite să ignore voința poporului român”, a mai declarat Emil Boc.

Emil Boc: America are dreptate din două puncte de vedere

Boc spune, însă, că este nevoie de o schimbare de ton la București, și că America are dreptate din două puncte de vedere.

“Primul este că Europa nu se mai poate baza la nesfârșit pe contribuția americană pentru apărare… America nu-și mai poate permite acest lucru”, a spus Boc, care a arătat că Europa trebuie să-și aducă contribuția la securitate. Și a făcut acest lucru, așa cum a arătat și Ursula von der Leyen în discursul său de la Munchen, unde, spune Emil Boc, pentru prima dată, președinta Comisiei Europene a
propus ca viitoarele cheltuieli pentru apărare ale țărilor membre nu vor mai fi trecute la deficit excesiv.

“Apoi este nevoie să se încheie războiul din Ucraina. Dar aici sunt de acord că nicio diuscuție nu trebuie făcută fără Ucraina la masă și nici o discuție nu trebuie să dea satisfacție unui agresor… UE a spus foarte clar. Contribuția Europei este egală cu cea a Americii în războiul din Ucraina, deci nicio dicuție nu poate avea loc fără Uniunea Europeană”, a mai punctat Emil Boc.

Este exclus să mai fie un război

Emil Boc a mai arătat că este exclus să mai fie un razboi. “Niciodata o țară NATO nu a fost și nu va fi atacată… Dar soluția nu este închiderea, izolarea, ci mai mut dialog, mai multă comunicare. Cu toții am greșit în 2014 pentru că i s-au făcut concesii lui Putin. Atunci trebuia ca Ucraina să fie inclusă în NATO… De aceea e foarte important ca noi, între parteneri, să purtăm discuțiile. Suntem de aceeași parte a baricadei cu SUA”, a mai declarat Emil Boc.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Doi tineri, prinși la Cluj în timp ce ridicau 20 de kilograme de CRISTAL, dar și cocaină, comandate din Olanda

Publicat

De

Captură de droguri Cluj

Doi tineri au ajuns 30 de zile după gratii, după ce au fost prinși de polițiștii clujeni când încercau să ridice droguri care veneau din Olanda.

Drogurile de mare risc erau ascunse în saci de mâncare pentru câini.

Prinși cu 20 de kilograme de „cristal”

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 24 și 27 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Din cercetări a reieșit că persoana de 24 de ani ar fi procurat, din Olanda, aproximativ 20 de kilograme de cristal (3-CMC) și 400 de grame de cocaină, droguri de mare risc, disimulate în hrană de câini, destinate comercializării. Acesta a fost prins în flagrant delict, în Cluj-Napoca, în timp ce le prelua cu sprijinul persoanei de 27 de ani.

 

Cei doi au fost arestați preventiv

Astfel, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a două persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a persoanelor, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj Napoca.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Doi traficanți de DROGURI prinși în flagrant delict la Cluj. Transportau cocaină, ketamină și amfetamină

Publicat

De

Traficanți de droguri prinși la Cluj

Doi tineri de 27 și 31 de ani, au fost prinși de polițiștii clujeni cu droguri pe care voiau să le scoată la vânzare pe piață.

Potrivit polițiștilor, unul transporta și celălalt prelua drogurile de mare risc. Cei doi au fost arestați preventiv.

Doi traficanți de DROGURI prinși în flagrant delict la Cluj

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat la 14 februarie activitatea infracțională a două persoane, de 27 și 31 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc.

Astfel, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a două persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc. În sarcina bărbatului în vârstă de 31 de ani s-a reținut și comiterea infracțiunii de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Ce droguri au găsit polițiștii

Persoanele au fost prinse în flagrant succesiv, în Cluj-Napoca și în localitatea Florești, prima în timp ce ar fi transportat, iar cel de a doua la preluarea unui colet conținând aproximativ 150 de grame de cocaină, 270 de grame de ketamină și 100 de grame de amfetamină.

Ulterior, pe parcursul percheziției efectuate la locuința persoanei de 31 de ani, au fost descoperite și ridicate 9 comprimate ecstasy , aproximativ 15 grame de canabis și 56 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, marea majoritate droguri de mare risc.

În aceeași zi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a persoanelor, pentru 30 de zile. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj Napoca.

Foto: IPJ Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină distrusă într-un incendiu la Aghireșu. De la ce au pornit flăcările

Publicat

De

Incendiu mașină

O mașină a fost distrusă într-un incendiu în Aghreșu.

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit noaptea trecută pentru stingerea flăcărilor.

Mașină distrusă într-un incendiu la Aghireșu

Solicitarea a venit în jurul orei 01.10, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj de la Garda de intervenție Aghireșu.

Flăcările s-au manifestat generalizat și au fost stinse în limitele găsite, fiind protejată în totalitate casa de locuit lângă care se afla parcat autorurismul. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unei defecțiuni electrice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate