ACTUALITATE
Studenții Conservatorului din Cluj-Napoca vor susține 12 concerte GRATUITE pe faleza din Constanța
„Sunset Sea-mphony”, un proiect care presupune organizarea în aer liber, de luni până sâmbătă, a 12 concerte susținute de orchestra Bigg Dimm a’Band a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, demarează în Parcul Arheologic Constanța și pe faleza Cazino.
„Sunset Sea-mphony” a ajuns la a șasea ediție.
Proiectul presupune organizarea în aer liber, în perioada 1 – 6 august 2022, în Parcul Arheologic din Constanța (între orele 19.00 și 20.00) și pe faleza Cazino Constanța, în zona grupului statuar „Pescarii” (între orele 21.00 și 22.00), a unei serii de 12 concerte susținute de orchestra Bigg Dimm a’Band a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Repertoriul concertelor este variat: orchestra formată din cei mai buni 29 de studenți, masteranzi și doctoranzi ai Conservatorului de muzică din Cluj-Napoca va interpreta piese românești și străine cunoscute și apreciate, din genuri muzicale diferite. La ediția din acest an vor fi prezentate piese celebre de muzică simfonică, operă și operetă precum și adaptări pentru interpretarea cu instrumente clasice a unor melodii cunoscute, evergreen-uri, hit-uri pop-rock românești și străine, cântece cunoscute de muzică populară românească, muzică de pe coloana sonoră a unor filme etc.
Accesul publicului la cele 12 concerte va fi gratuit
„Sunset Sea-mphony a devenit deja un brand pentru Constanța. Vă așteptăm la spectacole de calitate, ca de fiecare dată, și la seri de neuitat.”, a declarat Georgiana Rusu, organizator al evenimentului.
Turiștii vor putea asculta muzică din repertoriul Vunk, Voltaj, George Michael, Justin Timberlake, Vama Veche, Vița de Vie, Michael Jackson, Zdob și Zdub, Gică Petrescu, Guns N` Roses, Hara, Dan Spătaru, Survivor, sting, La Casa del Papel, Gil Dobrică, Gabriel Dorobanțu, Pharell, Beatles, Eagles, Hooverphonic, Daniel Iordăchioaie, Metallica, Mircea Baniciu, Maria Tănase, Earth, Wind & Fire, Ed Sheeran, Ben E. King, A-HA, Bruno Mars, Gheorghe Gheorghiu, CONNECT-R, Dirty Dancing, Louis Armstrong, Jessie J., Ariana Grande, N. Minaj, Beyonce, Evanescence, Lady Gaga, Aerosmith, Linkin Park, ABBA, Louis Fonsi, Carlos Gardel, Pasărea Colibri, Bon Jovi, Iris, Wham, Cargo, Nirvana, Main Theme, John Travolta, Olivia Newton-John.
Bigg Dimm a’Band, orchestra Conservatorului de muzică din Cluj-Napoca, reprezintă un brand recunoscut, apreciat și solicitat în țară și în străinătate, orchestra susținând în fiecare an numeroase concerte în toate zonele geografice din România, dar și în marile metropole din Austria, Germania, Italia, Franța, Elveția, Ungaria, China, Japonia.
Datorită calității muzicienilor din componență și a maleabilității și polivalenței muzicale, orchestra Bigg Dimm a’Band a fost desemnată, dintre 14 orchestre simfonice din România, să reprezinte placa turnantă a proiectului „100 pentru Romania” susținut și finanțat în 2018 de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului României Moderne, ciclu de evenimente în care 100 de muzicieni ai orchestrei simfonice au cântat simultan pe trei scene, alături de unii dintre cei mai cunoscuți cântăreți români.
Proiectul „Sunset Sea-mphony 2022” este finanțat de Primăria municipiului Constanța și organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ATENȚIE, șoferi. Înșelătorie cu certificate RAR false, la SUPRAPREȚ. Care e costul real și de unde le obțineți
Registrul Auto Român, anunță că au apărut cazuri de înșelătorie cu certificate RAR Auto-Pass false.
Acestea sunt soase la vânzare de escroci, care folosesc siglele și culorile RAR ca să storcă bani de la șoferi.
Înșelătorie cu certificate RAR false, la SUPRAPREȚ
Registrul Auto Român atrage atenția asupra unei situații în care anumite entități terțe se interpun între RAR și clienți, folosind metode alternative și înșelătoare pentru a-i exploata din punct de vedere financiar.
“Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial RAR, în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certificate RAR Auto-Pass la prețuri supraevaluate”, arată reprezentanții RAR.
Cât costă certificatul RAR Auto-Pass
Prețul RAR Auto-Pass este de 42 de lei, tariful fiind stabilit de Consiliul de Administrație al RAR-RA, se arată într-un comunicat de presă. Astfel, șoferii nu trebuie să plătească mai mult. De asemenea, RAR Auto-Pass este un certificat emis exclusiv de Registrul Auto Român și conține informații autentice și verificabile privind istoricul mașinii, axate pe indicația kilometrajului.
RAR Auto-Pass poate fi descărcat doar de pe site-ul oficial al instituției, pe a cărui primă pagină există un buton specific accesării acestui document.
FOTO: RAR
CULTURA
EXCLUSIV. Radu Jude, despre Kontinental ’25, filmat la Cluj-Napoca și Florești doar cu un telefon iPhone 15: A fost o provocare
Proaspătul film al regizorului Radu Jude, Kontinental ’25, filmat cu doar cu telefonul mobil la Cluj-Napoca și în Florești în regim independent, low-budget, tocmai a fost selecționat în Competiția Oficială de la Berlinale – Berlin International Film Festival 2025, ce se va desfășura între 13 și 25 februarie, alături de cele mai noi producții semnate de Richard Linklater sau Michel Franco.
Filmat cu iPhone15
Regizorul a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor Cluj24.
„De ce un film făcut cu telefonul? Păi e simplu: vorbeam cu studenții mei de la Cluj la un moment dat despre posibilitatea de a se face filme, lung metraje, cu un telefon, ca replică la faptul că ei spuneau că e costisitor să faci un film în ziua de azi. Răspunsul lor a venit prompt: de ce nu faceți Dvs. atunci? Zis și făcut… Așa a apărut Kontinental ’25, filmat în întregime cu un iPhone 15.
EXCLUSIV. Radu Jude, despre Kontinental ’25, filmat la Cluj-Napoca și Florești doar cu un telefon iPhone 15: A fost o provocare
Filmul se vrea o modestă încercare de dialog cu unele teme din „Europa ’51” al lui Rossellini. Am vrut să surprind criza morală pe fundalul inegalității sociale, haosul imobiliar apărut după ’90 în Cluj și mai ales în Florești.
Este un film cu câțiva actori foarte buni pe care țin să îi numesc: Tompa Eszter (fiica cunoscutului regizor clujean Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat – n.a.), Gabriel Spahiu, Adonis Tanța, Oana Mardare, Biluska Annamária, Marius Damian, Ilinca Manolache și alții.
Este un film low-budget, nici n-aș putea să vă spun exact la cât se ridică suma totală, dar este undeva de ordinul zecilor de mii de euro.
E făcut în colaborare cu Saga Film și cu sprijin din Cluj, în special țin să le mulțumesc celor de la Wonderland care ne-au asigurat cazarea pe parcursul filmărilor. Actorii vor primi, pe lângă o sumă de bani stabilită inițial și o cotă parte din încasări”, a spus Jude.
Intriga filmului
În film este vorba despre Orsolya, un executor judecătoresc în Cluj. Într-o zi, trebuie să evacueze un bărbat fără adăpost care locuiește la subsolul unei clădiri. Un eveniment neașteptat creează o criză morală pe care încearcă să o rezolve cât mai bine.
Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul este realizat de Cătălin Cristuţiu, Cristian Ştefănescu şi Alexandru Dumitru s-au ocupat de sound design, Cireşica Cuciuc a fost responsabilă de costume, producător este Alex Teodorescu, iar director de producţie a fost Vlad Semenescu.
O prezență obișnuită la Berlinale, Radu Jude a obținut în trecut:
2009 – Premiul CICAE la debut: „Cea mai fericită fată din lume”
2012 – Premiera mondială în secțiunea Forum: „Toată lumea din familia noastră”
2015 – Ursul de Argint: „Aferim!”
2020 – Premiere secțiunea Forum: „Tipografic majuscul” și „Ieșirea trenurilor din gară” (film-eseu, în colaborare cu istoricul Adrian Cioflâncă)
2021 – Ursul de Aur: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” / Bad Luck Banging or Loony Porn
2022 – În competiția dedicată scurtmetrajelor cu „Amintiri de pe frontul de est”
EVENIMENT
Crește alarmant numărul de cazuri de tuse măgărească la Cluj. Medic de familie: Sunt în special la copiii nevaccinați
Numărul de cazuri de tuse convulsivă, cunoscută popular ca tuse măgărească, crește la Cluj.
Explicația stă în faptul că oamenii nu mai vor să se vaccineze, iar în cazul copiilor mici și al persoanelor în vârstă, tusea convulsivă poate fi mortală. De altfel, în urmă cu câteza zile, un bebeluș a murit la București din cauza acestei boli.
Numărul de cazuri de tuse măgărescă, în creștere la Cluj
Dr. Emiliana Costiug, medic de familie, care este și președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj spune că numărul de cazuri de tuse convulsivă crește de anul trecut, mai ales în rândul copiilor nevaccinați.
Numită și tusea celor 100 zile, cunoscută popular ca tuse măgărească, aceasta este o boala infecțioasa care poate fi prevenita prin vaccinare.
“Până în anul 2010 nu am mai avut cazuri de tuse convulsivă. Dar din cauza faptului că de atunci am avut un număr tot mai mare de copii nevaccinați și pentru că nu a existat un program de imunizare pentru adulți, au apărut cazuri, iar acestea au devenit tot mai multe”, a declarat pentru Cluj24 dr. Emiliana Costiug.
“Am avut o pacientă care a născut tușind”
Președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj spune că există vaccin care protejează împotriva acestei boli, pe care o fac și adulții, nu doar copiii. Este vorba de vaccinul DTP: difterie, tetanus si pertussis (tuse convulsivă), care poate fi făcut și gravidelor, în trimestrul III de sarcină și care este indicat tocmai pentru a proteja copilul nenăscut.
“Adulții fac forme mai ușoare, dar copiii și vârstnicii pot să facă forme letale. O creștere a numărului de cazuri, în special la copii, a început să se vadă la Cluj din anul 2022. În toată România a crescut alarmant numărul de cazuri. Eu, la o listă de 3.000 de pacienți, pot să vă spun că în ultima perioadă am avut peste 10 cazuri de tuse convulsivă la copii, două la adulți și un caz la o gravidă, care, practic, a născut tușind”, a declarat dr. Emiliana Costiu.
Vaccin gratuit, inclusiv pentru adulți
Pe lângă vaccinarea gravidei, care este recomandată de medici, vaccinul DTP se face, prin program național, copiilor la 2, 4 și 11 luni. Dr. Emiliana Costiug spune că este nevoie de 3 doze pentru imunizare, pentru că nu este un vaccin foarte puternic. Copiii mai sunt apoi vaccinați la 6 și 11 ani. Dar vaccinarea nu este obligatorie.
“Din decembrie 2023, orice adult din Românie beneficiază gratuit de vaccinul DTP. Acesta poate să solicite vaccinul de la medicul de familie. În cazul adulților, vaccinarea de face o dată la 10 ani. Dar problema este reticența cunoscută a oamenilor împotriva vaccinurilor”, a precizat dr. Costiug.
Tratamentul în caz de tuse măgărească se face cu antibiotic specific. Dar diagnosticul se pune destul târziu, din cauza faptului că simptomele pot indica alte boli.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Clujean cercetat de procurori pentru instigare la revoluție cu furci, topoare și drujbe pe TikTok
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus joi, luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de o persoană cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii instigare publică pe TikTok.
Potrivit procurorilor, s-a reținut că fapta inculpatului care, la data de 17.01.2025, utilizând contul cu denumirea ,,* DE CLUJ”, având ID-ul ,,@*_cluj”, a publicat pe reţeaua de socializare TikTok un material audio-video prin care acesta îndeamnă publicul la săvârșirea unor fapte de natură penală care aduc atingere relațiilor sociale referitoare la ordinea publică şi la buna conviețuire între membrii comunităţii, în speță ”protestele astea pe care le facem noi, pașnice (…) foarte greu vor da rezultate, trebuie niște proteste, manifestații, revoluții… nu pașnice, nu merge, nu merge cu liniștea… cu pacea… ieșiți în stradă, frate, cu topoare, cu furci, cu coase, cu tot ce aveți…cu drujbe…”.