Connect with us
"

EVENIMENT

FOTO/ Strada Potaissa găzduiește Târgul de produse tradiționale până pe 9 august

Publicat


Asociația Meșterilor Populari Clujeni organizează Târgul de produse tradiționale în perioada 30 iulie – 9 august, pe strada Potaissa, în intervalul orar 16:30 – 20:30. Printre produsele pe care le puteți achiziționa se numără costume populare, podoabe din mărgele, os sculptat, macarame, plante aromatice, obiecte din porțelan, obiecte din lână împâslită, lavandă și alte obiecte decorative.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

La Duesseldorf va avea loc în septembrie un mare concert. „Give Live a Chance”, spune Bryan Adams

Publicat

Muzica supraviețuiește și în pandemie. Cântăreţul şi compozitorul canadian Bryan Adams va susţine luna viitoare un concert pe un stadion din Düsseldorf, acesta fiind – de la începutul pandemiei de Covid-19 – primul mare eveniment de gen programat, relatează News.ro.

Show-ul intitulat „Give Live A Chance” este organizat de Live Nation şi va avea loc pe 4 septembrie, pe Merkur Spiel-Arena.

Din lineup fac parte Sarah Connor, Rea Garvey, The Bosshoss, Joris şi Michael Mittermeier, invitat special.

Într-un mesaj publicat pe contul de Instagram, Adams a transmis: „Am fost invitat să cânt la primul mare concert cu distanţare socială în Germania. Voi cânta acustic, singur, fără trupă”.

Departamentul de Sănătate din Düsseldorf a dat undă verde concertului, în ciuda faptului că în majoritatea țărilor sunt încă în vigoare restricții în ceea ce privește organizarea unor astfel de manifestări, notează NME.

Live Nation susţine că toţi cei care vor fi prezenţi la „Give Live A Chance” – aproximativ 12.000 de oameni – vor ocupa locuri amplasate la o distanţă de 1,5 metri unul de altul şi vor purta măşti atâta timp cât se vor afla în incinta stadionului. Nu va fi comercializat alcool nici în stadion, nici în apropierea lui. Spectatorii nu trebuie să se testeze înainte de eveniment.

Sursa: g4media

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Premieră la USAMV: imagistică medicală la o mumie umană din Egiptul antic și la mumii animale

Publicat

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca s-a înregistrat o premieră în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (FMV): investigarea computer tomograf (CT) și radiografică a unei mumii umane, a unor organe umane mumificate, precum și a unor mumii animale.

Investigațiile au fost făcute la cerere

Investigațiile au fost făcute la cererea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), care deține colecția, în cadrul proiectului ”Zei și muritori din Egiptul antic” (ZMEA, contract de finanțare RO-CULTURA-A1-2/2020/31.01.2020, CALL01-4, Granturile SEE 2014-2021).

Specialiștii care au participat din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al USAMV Cluj-Napoca sunt Șef lucrări dr. Robert Purdoiu, Conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnicianul Alex Muntean, în colaborare cu reprezentanții MNIT – Dr. Diana Bindea, Dr. Eugenia Beu-Dachin, Dr. Irina Nemeti.

Acord de colaborare cu muzeul

„Avem un acord de colaborare cu muzeul, la fel cum avem un astfel de acord și cu Spitalul Județean Cluj, care apelează uneori la noi pentru investigații în cazul unor pacienți cu o greutate care depășește capacitatea aparatelor CT din dotarea spitalelor. CT-ul pe care îl avem aici este pentru uz uman, dar suportă greutăți de până la 200 kilograme, față de cele din spitalele umane, care ajung la 120-150 kilograme. Experiența de investigație a mumiei umane, organelor umane mumificate și a mumiilor animale a fost o premieră, ceva special și pentru noi.

A avut loc scanare în vederea stabilirii conținutului și gradului de alterare/conservare, iar informațiile și rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care aparțin muzeului. A fost vorba de mumia umană, mumii de Ibis, șoim, crocodil, o mână umană și organe umane. Din câte știm, este prima dată în România când se fac astfel de investigații la nivel de Facultate de Medicină Veterinară. Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcorfag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării. Ne bucurăm mult că am putut face parte din proiect și așteptăm cu interes interpretarea rezultatelor din partea specialiștilor muzeului”, a explicat Șef lucrări dr. Robert Purdoiu.

Rezultatele investigațiilor

Rezultatele investigațiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și vor fi interpretare și publicate în cadrul proiectului.

„Prin aceste analize s-au avut în vedere mai multe aspecte care pot lămuri întrebări, precum sexul individului, patologia osoasă, dar și alte posibile patologii, poate vârsta și, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viața de apoi”, au precizat și reprezentanții MNIT.

Proiectul „Zei și muritori din Egiptul antic” este derulat de MNIT, între 1 februarie 2020 – 1 februarie 2022, și este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (sprijin financiar acordat de Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei) în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Obiectivul principal al proiectului

Potrivit MNIT, obiectivul principal al proiectului vizează punerea în valoare a colecției egiptene, într-o expoziție modernă, interactivă, cu aplicații multimedia. Piesele selectate vor face obiectul unor intervenții de conservare curativă și restaurare, iar mumia umană, piesa centrală a colecției, a fost supusă și unor investigații de imagistică medicală (CT, radiografie).

Printre obiectele de patrimoniu se numără câteva mumii de animale, dar și fragmente de corp uman mumificate, statuete ushebti – simbol al defunctului în lumea de dincolo –, precum și statuete reprezentând divinități – Isis, Osiris, Harpokrates. Într-un film documentar vor fi prezentate cele mai importante și mai sugestive momente din culisele proiectului, dar și rezultatele acestuia.

Citește mai departe

EVENIMENT

COD GALBEN de averse și instabilitate atmosferică temporar accentuată la Cluj

Publicat

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, azi, 10 august, în intervalul 12:00-23:00, în zonele muntoase și nu numai vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20/25 de litri pe metrul pătrat și izolat 40/50 de litri pe metrul pătrat. Se vor manifesta fenomene de instabilitate atmosferică și în zonele deluroase.

Citește mai departe

EVENIMENT

Persoanele care vin din Spania vor sta 14 zile în carantină. Aceasta a intrat pe lista galbenă a României

Publicat

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, începând de mâine, 11 august de la ora 00:00, Spania intră pe lista galbenă a României. Astfel, zborurile comerciale spre Spania din România și dinspre aceasta vor fi anulate. Totodată, cei ce călătoresc din Spania spre România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

Procedura cu privire la măsura de carantinare se aplică tuturor persoanelor care vin dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat. Carantina se instituie persoanelor la domiciliul acestora sau într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

Lista cu zonele galbene, conform României:

Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Sint Maarten, Spania, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate