Connect with us

ACTUALITATE

STOP Junglei Trotinetelor la Cluj: Curs de legislație rutieră, viteza limitată la maximum 15 km/h, echipament de protecție

Publicat


trotinete

Având în vedere că subiectul accidentelor provocate de conducătorii de trotinete a fost dezbătut intens în ultimele zile, inclusiv la nivel legislativ, după ce Asociația Metro Urban a lansat recent, în spațiul public, propuneri la nivel local prin care să prevină accidentele de trotinetă electrică, vine cu o nouă solicitare către parlamentari, în special reprezentații județului Cluj în Camera Deputaților și Senat.

”Metro Urban Cluj consideră că următoarele măsuri vor spori siguranța în trafic, cât și cea a conducătorilor de trotinetele electrice: Curs de legislație rutieră obligatorie, viteza limitată la maxim 15 km/h, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!”, arată asociația

Practic, se solicită parlamentarilor de Cluj să ia în considerare și dezbatere, posibilitatea ca din punct de vedere legislativ, trotinetele electrice să fie asimilate parțial categoriei „moped” din Codul Rutier.

„Metro Urban susține că amendamentul depus de deputatul Andronache Gabriel –  <<trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h>> este curajos și relevant, însă considerăm că acesta trebuie acompaniat de: curs de legislație rutieră obligatorie, echipament de protecție obligatoriu – cască și asigurare obligatorie!” arată semnatarii acestui apel, Vladimir Dan, Alin Danci, Mihai Curteanu și Horia Nasra.

Trotinete asimilate mopedelor

Concret, aceștia propun ca trotinetele electrice să fie asimilate legislativ mopedelor conform OUG nr. 195 din 12 decembrie 2002, următoarele:

      Articolul 14 – (1) Mopedele „scuterele”, se înregistrează de către consiliile locale, care ţin şi evidenţa acestora; Articolul 15 – (3) Autoritatea care înregistrează mopedele “scuterele” eliberează proprietarilor acestora, certificate şi plăcuţe cu numere de înregistrare, conform categoriei din care fac parte.

      Articolul 36 – (2) Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată.

      Articolul 70 – (3) Bicicletele și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

      Articolul 76 – (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, conform legii.

      Mopedele se conduc fără a fi nevoie de permis; totuşi, deţinătorii de mopede au obligaţia de a se informa cu privire la legislaţia rutieră în vigoare; şcolile de şoferi organizează cursuri de informare pentru proprietarii de mopede, eliberând şi adeverinţe de participare la aceste cursuri. Atentie! – pentru persoanele care nu deţin un permis de conducere valabil (orice categorie), aceste cursuri de legislaţie rutieră sunt obligatorii (articolul 160 –  (2) din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier.

Accidentele cu trotinete electrice a crescut de 20 de ori

”Vă reamintim, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, preluate și prezentate opiniei publice în luna septembrie 2022 de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, Cluj-Napoca fiind în topul național. Pe lânga statistica deloc încurajatoare dată de numărul de accidente grave, trebuie amintite și numeroasele accidente minore”, mai arată Metro Urban.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujenii fără locuri de parcare, revoltați de subînchirierea spațiilor: „Noi nu avem unde parca, deși plătim taxe în Cluj”

Publicat

Problema locurilor de parcare din Cluj-Napoca pare să se adâncească, pe fondul unei practici tot mai des întâlnite: subînchirierea locurilor de parcare rezidențiale către chiriași din afara orașului, în special studenți.

Trei astfel de sesizări au fost înregistrate doar luni, 7 aprilie, pe platforma de reclamații MyCluj, semnalând cazuri concrete în cartierele Mărăști și Mănăștur.

Pe strada Aleea Clăbucet, un locuitor reclamă faptul că multe locuri de parcare cu abonament sunt subînchiriate de către foștii rezidenți către persoane din alte județe.

„Pe strada Aleea Clăbucet sunt multe parcări cu abonament subînchiriate. Proprietarii care nu mai stau în zonă dau în chirie parcările străinilor din alt județ (studenți). Noi care stăm de mult timp în zonă nu avem unde parca, deși plătim taxe și impozite în Cluj. Vă rugăm frumos luați ceva măsuri”, se arată în sesizare.

„Eu am domiciliul în zonă și nu beneficiez de loc de parcare”

O situație similară a fost raportată și pe strada Teleorman, unde mai multe locuri numerotate sunt ocupate constant de mașini înmatriculate în alte județe. Sesizarea menționează că titularii cererilor de parcare din zonă nu au primit niciun răspuns, în timp ce parcările sunt utilizate de persoane fără legătură cu zona rezidențială.

„Vă scriu pentru a vă aduce la cunoștință o situație referitoare la parcarea mai multor mașini pe locurile de parcare care nu le aparțin, de pe strada Teleorman, deoarece majoritatea sunt cu numere de înmatriculare din alt județ. În ultimele săptămâni, am observat că pe locurile de parcare parchează constant tot alte mașini. Fac această sesizare deoarece eu am domiciliul în zonă și nu beneficiez de loc de parcare și nici nu am primit răspuns la cererile depuse. Vă rog să analizați această situatie și să luați măsurile necesare!”, reclamă un alt clujean.

„Sunt persoane care au și garaj, și loc de parcare”

Pe strada Molnar Piuariu nr. 6, un alt caz semnalat arată că un loc de parcare este închiriat de un proprietar care nu mai locuiește la adresă unor persoane din județul Maramureș, în condițiile în care cererea de locuri de parcare pentru locuitorii reali ai zonei rămâne nesoluționată.

„Doresc să aduc în atenția dumneavoastră problema ocupării unui loc de parcare pe strada Molnar Piuariu, nr 6. Domnul închiriază locul de parcare de pe strada Molnar Piuariu nr. 6 unor tinere care vin periodic din Maramureș la Cluj și ele sustin că plătesc chirie pentru acest loc de parcare. Acest loc de parcare este ocupat de persoane care nu locuiesc în zonă, cum nici domnul nu locuiește fizic la adresă (deoarece a închiriat apartamentul), ceea ce crează dificultăți pentru cei care au nevoie de un loc de parcare.

Vă rog să analizați aceasta situație, ținând cont că am domiciliu la adresa și nu beneficiez de parcare, iar alții care nu locuiesc în zonă (parcarea e goală în timpul săptămânii), își permit să închirieze locurile de parcare. Am atașat poză cu masina care susține că plăteste chirie pentru acest loc. Iar pe lângă acest aspect, sunt persoane care au și garaj, și loc de parcare”, se menționează în plângere.

Această practică ridică numeroase semne de întrebare privind legalitatea și echitatea în gestionarea locurilor de parcare, mai ales în condițiile în care mulți clujeni așteaptă ani la rând pentru a obține un loc atribuit de Primărie. Sesizările figurează momentan pe platformă ca fiind „în lucru”. Rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor interveni în aceste cazuri punctuale și dacă vor lua măsuri mai ferme pentru a preveni aceste abuzuri.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dr. Florian Nicula, semnal de alarmă de la Cluj, referitor la situația scăpată de sub control din punct de vedere al cancerului

Publicat

Dr. Florian Nicula

Cu prilejul zilei Mondiale a Sănătății,  7 aprilie 2025, SOS, prin vocea dr. Florian Alexandru Nicula, expert în prevenirea și controlul cancerului al Organizației Mondiale a Sănătății – Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului (OMS/IARC ) – membru în Consiliul Științific al Codului Europei Contra Cancerului ( ECAC ) – Revizia 5 2025 – 2026, dorim să tragem un semnal de alarmă referitor la situația scăpată de sub control a stării de sănătate a populației României din punct de vedere al cancerului.

Pe fondul unei speranțe de viață redusă față de țările cu sisteme sanitare corespunzătoare și cu programe performante istoric de prevenire și control al bolilor netransmisibile în general, România se confruntă încă de anul trecut cu o povară confirmată inacceptabilă a mortalității prin boli prevenibile și tratabile care ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană:

Sute de mii de români își pierd anual viața (272.483 , 142.969 bărbați, 129.614 femei în 2022), datorită în primul rând bolilor cardiovasculare responsabile de 150.627 din decesele menționate, pe locul 2 fiind decesele prin cancer în număr de 45.823 ( pulmonar 8.633, mamar 3.196, stomac 2.500, prostată 2.252, col uterin 1.290 – primele 5 localizări responsabile pentru decesele din cancer ).

Vorbim aici de fapt despre zeci de mii de decese evitabile, vieți pierduteprematur în fiecare an din cauza unor boli care pot fi în proporție de până la o treime evitate prin prevenire primară (cunoașterea și combaterea eficientă și sistematică a factorilor de risc, campanii de vaccinare), încă o treime pot fi prevenite sau depistate precoce prin profilaxie secundară (organizarea, implementarea și monitorizarea unor programe de screening populațional eficiente, performante și continue) și o ultimă treime poate beneficia de profilaxia terțiară  prin terapii multidisciplinare individualizate prognostic pe baza unor protocoale actualizate aplicate la timp cu servicii medicale asigurate și controlate calitativ.

În ciuda unui progres mai mult legislativ (Legea Planului de Cancer din 2022 și Hotărârea de Guvern consecutivă în 2023, plus un pachet de alte reglementări menționate în Planul de Cancer al MS publicat pe site-ul MS in 2023), care toate confirmă drept responsabile de controlul cancerului în România Ministerul Sănătății (MS) împreună cu Comisia Consultativă de Oncologie și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), nu s-a reușit până în prezent organizarea, implementarea și monitorizarea unor intervenții comprehensive de sănătate publică integrate, eficiente și sustenabil sub cupola unui Plan Național de Control al Cancerului (PNCC).

Planul de cancer, incomplet

PNCC există pe site-ul MS doar sub forma unui document programatic incomplet, o sumă de declarații de intenție de organizare a unor măsuri fără o strategie cu termene clare pe timp scurt, mediu și lung, pe fondul unei bine cunoscute instabilități politice la vârful piramidei decizionale dublată de un sistem de consiliere defectuos. Nu există identificată  până în prezent o infrastructură reală indispensabilă unui Plan de Cancer operativ și asigurat calitativ.

Rețeaua instituțiilor din subordinea MS, dominată de un management politizat excesiv haotic și deprofesionalizat de la macro nivelul național central până la mezzonivelul regional/local, este practic lipsită de o coordonare corespunzătoare; strategia teritorială dublă pe linie de sănătate publică, județeană și regională trebuia de mult să fie clarificată.

INSP, nominalizat drept punct focal național pentru prevenirea și controlul cancerului, a furnizat de ani de zile dovezi de lipsă de capacitate profesională specifică, expertizăși în viziunea de ansamblu necesară, suficient de clare pentru orice specialist, confirmate de dinamica indicatorilor epidemiologici specifici menționați mai sus.

Compartimentul “ de specialitate“ al INSP, în ultimii 15 ani de când a preluat sarcina de coordonator național în prevenirea și controlul cancerului (extinsă acum pentru toate bolile netransmisibile), nu a dezvoltat, în ciuda resurselor foarte importante alocate mai bine de 10 ani, capacitatea și expertiza necesară (multiple resurse de la buget, Fonduri Europene, Fonduri Norvegiene, Programul cu Banca Mondială au fost și sunt în continuare direcționate discreționar și utilizateparțial sau de loc, irosind orice șansă de consolida un controlul global al bolii).

Probleme în document

Față de Documentul PNCC de pe site-ul MS, semnat de Comisia de Oncologie, dorim să precizăm următoarele:

În prima parte, sunt prezentate o serie de evaluări ale membrilor Comisiei a resurselor existente globale de control al cancerului ( este de remarcat că sunt ignorate total fără a fi actualizate evaluările complexe solicitate de MS prezente în Raportul Misiunii ImPACT pentru România, finanțată în acest scop de Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena, elaborat de experți marcanți din țară și din străinătate în toate domeniile de control al cancerului, precum și Documentul de PNCC elaborat în anul 2016 în urma unui Ordin MS, ambele mult mai complete decât cel actual la care facem referință; întreaga evaluare din document nu respectă integral criteriile Coleman et all. din punctul de vedere al măsurilor/resurselor de evaluat în vederea analizelor/evaluărilor unui PNCC)

–        La Capitolul Registre Cancer, Comisia omite chiar și menționarea Registrelor Regionale teritoriale Nord Vest și Vest, operative din anii 70 până în prezent –registre membre ale IARC în prezent ale ENCR (Rețelei Europene de Registre Cancer) – este prevăzută o măsură în schimb onouă achiziție de soft pentru un ipotetic Registru Național de Cancer din Fonduri Europene, deși soft-ul în limba română și conectarea la rețeaua europeană sunt disponibile gratuit și a mai fost finanțat anterior un proiect PHARE în acest scop fiind posibilă o dublă finanțare  ( este de precizat că în Comisie nu există experți în Registru cancer ) – au trecut zeci de ani de când nu s-a făcut nici un progres notabil în declararea și înregistrarea îmbolnăvirilor de cancer la nivel național

–        La Capitolul prevenire primară, în lipsa unui expert de sănătate publică/epidemiologie, Comisia menționează unele măsuri legislative, doar parțial eficiente în condițiile în care instrumente de control precum prevederile Codului European Contra Cancerului ( ECAC ) aflat la a 5-a revizie, elaborat colectivele de experții europeni selectați de OMS/IARC, nu sunt nici măcar menționat și nu sunt integrate în Plan. Lipsesc evaluările complete ale tuturor factorilor de risc consacrați și, foarte important, lipsesc total evaluări ale acoperirilor/ performanțelor  la zi ale populației la risc în campaniile de vaccinare, împreună cu gradul de diseminare și conștientizare a recomandărilor pentru populație și pentru decidenții sanitari

Testările, oprite nejustificat

–        La Capitolul prevenire secundară, unde am intrat în al 2-lea an de când testările gratuite în cadrul programelor pilot regionale organizate cu suport populațional conforme recomandărilor și Ghidurilor Europene, ajunse la finele anului 2023 la zeci de mii de teste cu mii de vieți salvate anual  au fost oprite nejustificat în favoarea testărilor oportuniste în cadrul Contractului CAS, Comisia omite a declara clar acest lucru și nu cuprinde evaluări ale rezultatelor ( procente reale credibile de acoperire cu teste ale populației la risc) în programelor pilot regionale de screening care sunt publicate în Rapoartele IARC de Implementare a programelor de screening în statele membre de mai bine de 10 ani;sunt prezentate doar rezultate parțiale naționale convenabile/notabile după prima rundă a programului național de screening al cancerului de col uterin și nu se menționează/recunoaște eșecul replicării regionale/naționale ale Pilotului Regional Nord-Vest și problemele grave de sustenabilitate a programelor regionale de screening cu întreruperea de testărilor din programele de screening organizat  și compromiterea unor programe de cercetare asociate datorate unor decizii discutabile la nivel central

–        La capitolul diagnostic pozitiv și stadial sunt numărate doar aparate de diagnostic și se recunosc probleme de asigurare de calitate, se omiteînsă lipsa programelor pilot de cercetare/ evaluare  a accesului populației ( procente de acoperire/tip de investigații ) și a timpilor de întârziere a serviciilor de diagnostic gratuite controlate calitativ – indicatori Coleman-EUROCHIP de evaluare

Vicii majore la tratament

–        La capitolul Tratament se recunosc vicii majore precum lipsa frecventă în multe centre a Comisiilor multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutic, risc major de malpraxis și de compromitere a prognosticului pacienților – nimic despre rata de integrare a tratamentelor în protocoale…; tratamentul oncologic medical este văzut doar prin prisma numărului de specialiști și a accesului la moleculele noi – nimic despre control de calitate, studii de eficiență/rezultat deși  orbim despre este domeniul cu cheltuieli maxime, cu conflictele maxime de interese pe un fond legislativ labil al lobby-ul producătorilor de medicamente; tratamentul chirurgical- UN SINGUR ALINIAT, în condițiile în care nici în ziua de azi chirurgia oncologică nu este precis definită ca subspecialitate și nu are un program de formare și un conținut clar ( societățile profesionale sunt nereprezentative, vectori de fals cult de personalitate și de conflicte de interese, catedrele au activități de bază prea puțin oncologice ); radioterapia evaluată cu o  acoperire încă sub media Europeană, dezvoltată prin împrumuturi importante de la Banca Mondială completate cu investițiile din sectorul privat; psihoterapia și paliația sunt încă la începuturi, cu mari probleme de acoperire post-spitaliare pentru pacienții oncologici aflați în urmărire/tratament la domiciliu ; ca și în cazul diagnosticului, accesul populației și timpii de întârziere extrem de prelungiți ridică probleme foarte serioase pentru bolnavi și familiile lor.

Planul trebuie completat

Pe când partea de evaluări din Documentul PNCC MS 2023 trebuie completată și reactualizată urgent pe modelul Misiunii IAEA ImPACT România, partea  privind măsurile propuse din planul propriu-zis poate constitui cel mult un template pe care mai este foarte mult de lucrat, luând în considerare rapoartele etapei de reevaluare. Ambele sunt acțiuni obligatorii egal de importante și urgente care trebuie finanțate, organizate și date pe mâinile unor grupuri de experți consacrați  din toate domeniile implicate. Sunt implicați în afara profesioniștilor din sănătate și actori foarte importanți ai societății civile, asociații de pacienți , de suport social, experți în comunicare, mass media, etc.

PNCC trebuie văzut ca unul din cele mai complexe programe de sănătate publică cu putință. El trebuie construit după resurse existente de asigurare și control de calitate, condus de o personalitate identificată prin viziunea, capacitatea și expertiza care să îi permită coordonarea unor grupuri de lucru multidisciplinare. Trebuie să identifice nu numai surse de finanțare distinctă pentru management, dar și infrastructuri de networking instituțional, clustere de furnizori de servicii medicale și asociate, etc.

Comunicarea și colaborarea internă și externă sunt indispensabile proceselor de asigurare și control de calitate ( QA/QC).

Orice întârzieri în obținerea unui control corect și complet planificat al canceruluiîn România menține situația inacceptabilă în care ne aflăm prin apariția în continuare de decese evitabile datorată lipsei organizării, implementării și monitorizării  unor măsuri adecvate și eficiente de către decidenții responsabili.

Cine este dr. Florian Nicula

Dr. Florian Alexandru Nicula este medic primar chirurg, supra specializare Chirurgie și Ginecologie Oncologică, doctor în Științe Medicale, Cercetător Principal Gr.1, președinte fondator Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică, fondator supra specialitățile și Catedra de Chirurgie și Ginecologie Oncologică IOCN/UMF, expert OMS/IARC Prevenire și Control Cancer, membru Consiliul Științific ECAC Codul Europei Contra Cancerului – Revizia 5 2025-2026.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Lucrări de întreținere pe 50 de kilometri de drumuri județene din Cluj

Publicat

Lucrări drumuri Cluj

Consiliul Județean Cluj anunță încheierea primelor contracte din acest an pentru întreținerea drumurilor județene. Lucrări pe patru sectoare de drum.

Consiliul a semnat trei contracte de execuție a lucrărilor incluse în Programul de lucrări de întreținere curentă și periodică a unor drumuri județene din județul Cluj, pentru anul 2025.

Lucrările se vor desfășura pe patru sectoare, cu o lungime totală de 51,747 kilometri, situate pe trei drumuri județene. Scopul acestor intervenții este îmbunătățirea condițiilor de circulație și creșterea siguranței rutiere.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat: „Ne propunem ca prin intermediul acestor lucrări să contribuim la creșterea calității infrastructurii rutiere și la desfășurarea traficului în condiții de siguranță. Nu ne vom opri aici, în perioada imediat următoare vom încheia noi contracte pentru întreținerea drumurilor județene”.

Drumurile județene vizate de lucrările recent contractate

  • DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila, de la km 8+300 la km 21+350

  • DJ 161 Fundătura – Dăbâca – Pâglișa, de la km 17+000 la km 41+100

  • DJ 105T Popești – Corușu – Săliștea Veche – Săliștea Nouă – Berindu, de la km 2+130 la km 14+447 și de la km 19+470 la km 21+750

Lucrările vor include întreținerea părții carosabile și a platformei drumului, asigurarea scurgerii apelor, îmbunătățirea esteticii rutiere și asfaltări pe sectoarele unde starea drumului o impune.

Citește mai departe

EVENIMENT

Balaj (CFR Cluj): Meciurile cu „U” Cluj sau Dinamo se vor putea juca doar cu ABONAȚII noștri în tribune

Publicat

cristi balaj

Meciul dintre „U” și CFR Cluj de săptămâna trecută s-a lăsat cu violențe în afara stadionului. Ca atare, conducerea CFR Cluj ia în calcul ca viitoarele partide de acasă cu rivala din oraș și cu Dinamo București să se dispute doar cu suporterii „feroviari” în tribune.

Președintele CFR-ului, Cristi Balaj, spune această decizie poate fi luată în urma solicitărilor fanilor echipei și mai ales din cauza faptului că forțele de ordine au dovedit că sunt mai mereu depășite în astfel de partide, conform NapocaLive.

Balaj (CFR Cluj): Meciurile cu „U” Cluj sau Dinamo se vor putea juca doar cu ABONAȚII noștri în tribune

„Indiferent că este un suporter al CFR-ului, sau al altei echipei, organele abilitate trebuie să ofere sancțiuni maxime! Am condamnat imediat după meci, când am văzut imaginile, și am sunat membrii galeriei noastre. S-au arătat și ei deranjați, că au certat acele persoane, dar acele momente nu fac decât să aducă reacții mult mai violente, așa cum s-a întâmplat.

În Italia s-a stârpit în mare măsură mafia, iar acolo erau mult mai multe probleme. Noi nu suntem în stare să rezolvăm o problemă.. Dacă exista interes, s-ar fi rezolvat. Avem din ce în ce mai multe solicitări la adresa clubului, de la abonații noștri, ca meciul împotriva celor de la „U” Cluj sau Dinamo să se joace doar cu abonați. Asta din dorința de a exista siguranță la stadion, pentru că, din păcate, organele abilitate au arătat că sunt depășite”, a declarat Cristi Balaj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate