EVENIMENT
STOP COVID19! STOP infecțiilor nosocomiale din spitale! Soluția vine din partea unei firme clujene

O companie clujeană a dus lupta împotriva COVID19 și a infecțiilor nosocomiale la un alt nivel, prin producerea unor mânere antimicrobiene cu o garanție de 70 de ani, sub umbrela brand-ului britanic Pure Handle, unul din liderii europeni în tehnologia antimicrobiană.
Ce înseamnă acest termen și de ce este mult mai puternic decât cel de „antibacterian” cu care suntem deja familiarizați? Antimicrobian definește o acțiune mult mai amplă, acțiune care nu cuprinde doar bacteriile, ci și virusuri, ciuperci sau mucegaiuri, categorii în care sunt incluși cei mai de temut inamici nevăzuți cu care ne confruntăm în ultima perioadă și anume: virusul SARS COV2 și infecțiile nosocomiale.
Prevenția este esențială în orice perioadă, dar mai ales pe timpul pandemiei. O știm cu toții, dar să lăsăm cifrele să vorbească. În fiecare an, aproximativ 26.000.000 de persoane ajung la spital cu infecții provocate de microbii regăsiți pe diferite suprafețe. Se estimează că pentru 537.500 – 1.500.000 de cazuri, aceste infecții sunt fatale. 30% din astfel de infecții nosocomiale și decese ar fi putut fi prevenite doar prin respectarea regulilor standard de igienă din spitale. Odată cu pandemia, cifrele urcă în mod alarmant. În astfel de context, ne dăm seama cât de importantă este prevenția și că aceasta salvează cu adevărat vieți omenești.
Cum funcționează tehnologia antimicrobiană Pure Handle?
Imaginați-vă că tratați mânerele cu un dezinfectant extrem de puternic și că acest „dezinfectant” rămâne încorporat în mânere pentru întreaga lor durată de viață.
Mânere auto-igienizante
Ce se întâmplă de fapt? Mânerele sunt tratate cu o substanță care inhibă dezvoltarea și reproducerea microorganismelor. În momentul în care o persoană infectată atinge mânerul unei uși, suprafața se contaminează, după care microorganismele încep să se multiplice. În cazul mânerelor PureHandle, lucrurile se opresc aici.
Secretul? Ionii de argint
Ionii de argint încorporați în finisajul mânerelor intră în acțiune: distrug membrana celulară a microorganismului, împiedică respirația și nutriția germenilor, iar astfel, divizarea lor la nivel celular este oprită. Mai mult decât atât, suprafața tratată rămâne eficientă 24/24 chiar dacă nu este curățată de praf sau pulberi generate de traficul rutier.
Certificări
Tratamentul PureHandle este certificat pentru protecția împotriva microbilor de către Institutul Cantacuzino din București. Finisajul cu ioni de argint utilizat are certificare ECOCERT, acest lucru însemnând că microparticulele de argint sunt sigure pentru oameni și mediu. Ingredientul activ folosit de PureHandle este de asemenea utilizat, de exemplu, în cremele de ten, în pastele de dinți și chiar în implanturi.
Spunem un mare „DA!” testelor
Ne place să dovedim ceea ce susținem, astfel că spunem un mare „Da!” testelor. Pe baza normelor, JIS Z 2801: 2000 și ISO 22196: 2011, am investigat eficiența eliminării microbilor de pe suprafețele tratate. Astfel după 30 min s-a observat o reducere de 90% a activității germenilor expuși, iar după 2 ore eficacitatea a crescut până la 99.99%.
Eficient împotriva noului coronavirus
După testarea la standardul BS ISO 21702: 2019, tratamentul antimicrobian PureHandle s-a dovedit eficient împotriva noului coronavirus, cu o reducere de 90% în 30 min. Testarea antivirală a fost efectuată la un laborator terț, folosind un mâner PureHandle împotriva unei tulpini Munchen, virus surogat utilizat în laboratoare ca o alternativă apropiată, dar mai sigură, la tulpinile patogene ale coronavirusului.
Teste clinice
Nu ne-am oprit însă la testele de laborator și am mers efectiv în spitale pentru a testa eficiența mânerelor și a „scutului lor protector”. Timp de două săptămâni, am ales două saloane identice de la Boli Infecțioase pentru acest experiment. Au fost montate mânere antimicrobiene Pure Handle în unul din saloane, iar procedurile de igienizare au rămas la fel.
Mai curat cu peste 80%
După probele luate din interiorul saloanelor s-a observat că cel cu mânerele antimicrobiene PureHandle era mai curat cu peste 80%. Practic aceste mânere au redus transmiterea microbilor, iar pacienții, personalul și vizitatorii salonului respectiv au fost cu 80% mai puțin expuși infecțiilor nosocomiale.
Printre principalii microbi inhibați de tratamentul antimicrobian PureHandle se numără: gripa, coronavirusul, stafilococul auriu, MRSA, E-coli, Salmonella, Candidoza etc.
,,Educația, misiunea noastră”
„Iubim tehnologia, inovația, iubim să le oferim clienților noștri soluții excepționale, care să le facă viața mai bună. Dar, dincolo de acest aspect suntem oameni, oameni care iubim viața. Vedem cu toții, mai ales în momente de criză, cât de fragilă este viața și cât de importantă este prevenția, iar acest lucru nu se poate face altfel, decât prin educație. Aceasta este misiunea pe care ne-o asumăm, nu doar în această perioadă”, declară Ovidiu Tomoiagă, CEO / Manager General Termo Express, unic importator PureHandle în România.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Universitatea Babeș-Bolyai, partener-cheie într-un proiect național de consiliere în carieră. Vor fi 20.000 de beneficiari

Românii vor avea acces la un sistem național modern de consiliere în carieră, menit să-i ajute să-și găsească mai ușor drumul profesional.
Proiectul, finanțat din fonduri europene, este dezvoltat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, în colaborare cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției, Universitatea București și Universitatea Babeș-Bolyai.
Un proiect revoluționar pentru orientarea profesională
Universitatea Babeș-Bolyai joacă un rol esențial în acest demers național, contribuind la dezvoltarea unui sistem de management inovator care va facilita accesul la servicii de consiliere personalizată pentru peste 20.000 de români. Proiectul vine cu soluții concrete pentru cei care își doresc să-și descopere aptitudinile și să aleagă o carieră potrivită.
Ce aduce nou acest sistem:
- Evaluare clară a aptitudinilor și competențelor – utilizatorii vor primi recomandări personalizate pentru cariera potrivită.
- Platformă digitală accesibilă tuturor – un instrument modern care va facilita procesul de orientare profesională.
- Consiliere gratuită pentru schimbarea carierei – suport specializat pentru cei care doresc să se reorienteze profesional.
- Formare pentru 1.000 de specialiști în domeniu – consilierii vor fi pregătiți la standarde europene pentru a oferi cele mai bune servicii.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul „Educație și Ocupare” 2021-2027. Valoarea totală este de peste 35 de milioane de lei, din care aproape 30 de milioane reprezintă cofinanțarea UE.
EVENIMENT
Daniel David: Extinderea programului “Masă sănătoasă”, esențială pentru prevenirea abandonului școlar

Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, susține că programul “Masă sănătoasă” este extrem de important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru asigurarea unei educații de calitate în mediul rural și în zonele defavorizate.
Ministrul a evidențiat că în învățământul rural, prin concentrările de copii în școli mai complexe și bine dotate, educația poate fi îmbunătățită semnificativ.
Extinderea programului “Masă sănătoasă”, esențială
Astfel, în opinia ministrului, programul “Masă sănătoasă” trebuie extins în viitor.
“În învățământul rural, când se concentrează copiii în structuri școlare mai complexe – lucru care trebuie făcut atunci când satele unei comune nu sunt la distanțe mari – se pot face dotări de top și se poate aduce resursă umană de calitate, ambele contribuind la un act educațional așa cum trebuie să fie. În alte zone rurale, modelul campusului rural rămâne o opțiune adecvată.
Un rol important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru o educație de calitate în mediul rural (și în general în medii defavorizate / pentru persoane dezavantajate) îl are și programul ‘Masă sănătoasă’, pe care trebuie să-l extindem în viitor”, a scris ministrul pe Facebook.
În plus, Davia a precizat că parteneriatele cu autoritățile locale sunt cruciale în mediul urban pentru a sprijini educația de calitate. De asemenea, a promovat platforma Edulib, care facilitează învățarea digitală la gimnaziu și contribuie la reducerea disparităților educaționale.
EVENIMENT
ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Cu siguranță ai cel puțin un top pe care nu l-ai mai purtat în ultimele două sezoane, iar pantalonii despre care spui că nu te mai reprezintă sunt încă în dulapul tău. În acest weekend, la Iulius Mall Cluj, poți să le dai o nouă șansă. Prin acest gest simplu, contribui direct la reducerea risipei textile și la promovarea modei circulare, dar și la o cauză caritabilă extrem de importantă.
În perioada 21 – 30 martie 2025, în intervalul orar 10:00-22:00, la etajul Iulius Mall Cluj va avea loc campania de colectare ReClothing – Dă o nouă viață hainelor tale! Pe parcursul ultimilor ani, au fost salvate peste 15 tone de haine, în cadrul evenimentelor ReClothing. Dacă vrei să donezi piesele vestimentare pe care nu le mai porți, tot ce trebuie să faci este să vii la Iulius Mall, în zona Adidas.
ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL
Hainele colectate vor fi atent selecționate. Articolele în stare excelentă vor fi integrate în târgul caritabil organizat, între 1 – 4 aprilie 2025, tot la Iulius Mall Cluj, iar fondurile strânse vor susține Fondul de Peruci Gratuite al Asociației Gabrielle. Unele piese vor fi transformate în colecții upcycled, dovedind că moda poate fi creativă și responsabilă, iar alte articolele esențiale în stare bună vor ajunge la persoane aflate în nevoie. Fiecare haină donată înseamnă mai puțină risipă, mai mult impact pozitiv și o garderobă construită pe alegeri conștiente.
Sustenabilitatea este un pilon important pentru compania IULIUS, care continuă să implementeze strategii sustenabile la nivelul întregului său portofoliu (rețeaua Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava, proiectele mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, proiectele Family Market Iași și clădirile office situate în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca), dar și să susțină inițiative care au un impact pozitiv asupra mediului.
Iulius Mall Cluj este partener de 4 ani al proiectului ReClothing, găzduind 9 ediții ale târgului caritabil, dar și ale evenimentelor de colectare a pieselor vestimentare.
Donează și hai să facem moda mai sustenabilă împreună, la Iulius Mall Cluj!

Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.
Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.
În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.
Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră
Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.
Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
- Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
- Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
- Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
- Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
- Centrul Agro Transilvania,
- stadionul Cluj Arena.
Clujenii, îndemnați să se alăture demersului
„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.