ACTUALITATE
Spitalul Regional de Urgenţă, în atenţia SRI. RISCURILE războiului din Ucraina pentru Cluj şi regiune

Comisia pentru controlul parlamentar asupra Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi-a desfăşurat activitatea, săptămâna aceasta, la Cluj, la sediul principal al Direcţiei Regionale de Informaţii Transilvania Vest (DRITV) a SRI, conform planului de control pe anul 2022.
„Comisia s-a întrunit în şedinţă la Cluj, joi, 7 aprilie a.c., alături de conducerea DRI Transilvania Vest a Serviciului Român de Informaţii.
Parlamentarii din Comisie şi reprezentanţii din conducerea regională a SRI au discutat despre activitatea DRITV – care are competenţe pe zona judeţelor Cluj, Bihor şi Sălaj, în urma reorganizării SRI în format regional, în anul 2019, despre riscurile gestionate la nivelul Direcţiei pe dimensiunile internă şi externă, dar şi despre provocările şi riscurile de securitate gestionate în pandemie şi în această perioadă, în contextul conflictului ruso-ucrainean.
„Principalele riscuri de securitate au fost amplificate în contextul războiului din Ucraina”
Comisia a fost informată asupra principalelor riscuri de securitate în regiune, aflate în atenţia SRI, respectiv:
– acţiuni ale entităţilor extremist-radicale, de natură a afecta climatul social;
– strategii ale unor operatori economici cu acţionariat străin, de natură a afecta interesele de securitate naţională în domeniul industrial şi energetic;
– acţiuni cu impact negativ pe componenta de protecţie a mediului şi a gestionarii deşeurilor;
– implementarea defectuoasă a proiectelor cu finanţare guvernamentală şi europeană;
– existenţa unor infrastructuri critice insuficient dezvoltate/nemodernizate;
– riscuri asociate fenomenului terorist.
Conducerea Serviciului a precizat Comisiei că, pe dimensiunea externă, principalele riscuri de securitate au fost amplificate în contextul războiului din Ucraina. Comisia a fost informată despre:
– acţiuni pe teritoriul României ale serviciilor de informaţii adverse;
– acţiuni derulate de actori statali sau cu motivaţie financiară, ce afectează infrastructurile IT&C cu valenţe critice;
– acţiuni ale unor grupări de criminalitate organizată externe în asociere cu grupări autohtone, pe linia migraţiei ilegale, criminalitate informatică, trafic de droguri, contrabandă şi evaziune fiscală de mare amploare.
„În cadrul şedinţei de la Cluj am avut discuţii foarte bune cu conducerea Direcţiei regionale a SRI, aplicate, cu date concrete şi relevante. Am dezbătut subiecte sensibile, în contextul unor posibile vulnerabilităţi la adresa statului de drept, care ţin de specificul judeţelor Cluj, Bihor şi Sălaj.
„A fost activat un task-force în vederea asigurării integrate şi unitare a activităţilor specifice”
Am solicitat Serviciului să aibă în atenţie proiectul pentru construcţia Spitalul Regional Cluj, să informeze constant beneficiarii legali pe acest subiect, pentru că este un obiectiv extrem de important pentru populaţia din zonă” – a declarat preşedintele Comisiei, senatorul Cristian Chirteş.
„În vederea gestionării riscurilor generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, şeful unităţii a precizat că a fost activat un task-force în vederea asigurării integrate şi unitare a activităţilor specifice. Comisia a fost informată că, în acest context, a fost intensificată cooperarea inter-instituţională între serviciile de informaţii şi ministere, în format SNPCT, şi că nevoia de informaţii a decidenţilor şi beneficiarilor legali este mult mai mare acum.
Comisia a punctat şi pericolul generat de fake-news şi dezinformare, acţiuni menite să inducă panică şi să incite la violenţă şi dezordine socială. De asemenea, am reafirmat necesitatea adoptării legilor securităţii naţionale”, a mai precizat senatorul Cristian Chirteş.
DRI TV este a 5-a direcţie regională a SRI, din cele 11 în total, la care Comisia s-a deplasat în exercitarea mandatului, în această legislatură”, se arată în comunicat.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Primăria Turda organizează pe 12 aprilie o vânătoare de ouă. Evenimentul va avea loc de la ora 12.00, în Parcul Tineretului.
„Vino alături de noi la Vânătoarea de Ouă, un joc interactiv plin de surprize, în care cei mici vor avea misiunea de a descoperi ouăle ascunse în parc!
Turdenii, invitați la o Vânătoare de OUĂ, în Parcul Tineretului din oraș
Sună distractiv, nu?
Data: sâmbătă, 12 aprilie 2025, 12:00 – 13:00
Locația: Parcul Tineretului, Turda
Un joc care va aduce un zâmbet pe fețele copiilor și va transforma această activitate într-o adevărată aventură!
Cei mici vor explora și căuta ouă ascunse în locuri surpriză, având ocazia să câștige premii și să se bucure de o experiență distractivă.
Premiile? Rămân surprize, dar te asigurăm că sunt atractive.
Program complet, AICI.
Vă așteptăm cu voie bună, concursuri, premii și multe surprize”, scrie pe pagina de Facebook a Primăriei Turda.
Foto: Facebook

CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M.Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Emerllahu – Korenica, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Graovac, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Deac, Șfaiț, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile
CSU Craiova (4-3-3): L.Popescu – Mogoș, Maldonado, Badelj, Bancu – Anzor, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: Lung Jr., Stoian, Iago, Montoya, Ndong, Zajkov, Păcurar, Căpățînă, Oshima, Barbu, Bană, Lukic
Antrenor: Mirel Rădoi
Arbitru: Chivulete Andrei Florin
Asistenți: Marinescu Vasile și Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Andrei Florin
Asistent VAR: Avram Valentin
Rezervă: Iulian Dima
Observator: Marcel Savaniu
Meciul începe într-o notă de echilibru, în primele minute posesia aternând de la o echipă la alta. Apoi, după 10 minute, CFR trece în control. Agresivitate există de ambele părți, poate puțin peste limita tolerată.
În min.14 și 16, clujenii au două jumătăți de ocazie, prin Kamara și Korenica. Kamara a fost cel mai periculos jucător al CFR-ului, ca dovadă că el a stat și la origine și la finalizare în faza din min.22, când, după o fază de playstation la care a contribuit cu un călcâi și Korenica, liberianul înscrie frumos pe lângă Popescu, pentru 1-0.
Oltenii își revin greu și încearcă să pună presiune pe careul lui Hindrich, însă Mitriță nu reușește decât o fază periculoasă, în min.28.
În min.44, Korenica execută o lovitură liberă de pe partea stângă, care-l păcălește pe Popescu și intră în poartă, pentru 2-0.
În repriza a doua, clujenii au cedat posesia, însă s-au apărat excelent și au continuat să fie periculoși pe contraatac. Dublă ocazie pentru CFR Cluj în min.60. Mai întâi, Maldonado scoate de pe linia porții tentativa lui Emerllahu, apoi, pe respingere, Djokovic a încercat și el să-l învingă pe Popescu, însă acesta a respins.
În min.62, Mitriță mai are o ocazie din 6m însă Hindrich se opune. În min.69, Safira vede al doilea galben și este eliminat.
În min.91, Kamara mai are o ocazie bună, urmat de Juric, două minute mai târziu.
CFR Cluj reușește a doua victorie în fața oltenilor în patru zile, după un joc foarte bun și îi suflă în ceafă FCSB-ului.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M.Ilie 7, Camora 8 – Fică 7, Djokovic 7, Emerllahu 8 – Korenica 8, L.Munteanu 7, Kamara 8, Abeid, Graovac, Păun 7, Nkololo 6, Juric
EVENIMENT
În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Din 1 ianuarie 2025 se aplică o regulă clară și unică privind TVA-ul pentru livrarea locuințelor: TVA-ul va fi de 9% pentru locuințele care îndeplinesc anumite condiții, indiferent când a fost semnat antecontractul și ce TVA s-a aplicat la avansurile deja plătite, scrie Alba24.
”Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranzitorie, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2025, cota de TVA este de 9% dacă sunt îndeplinite o serie de condiții’, a declarat consultantul fiscal Mariana Vizoli într-un comunicat transmis Agerpres.
În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei
Prin livrare se înțelege momentul predării efective a locuinței și semnarea contractului de vânzare-cumpărare (adică momentul în care devii proprietar cu acte). Nu contează când ai dat avansul sau când ai semnat antecontractul, ci doar când se face predarea finală.
În ce condiții se aplică cota de TVA de 9%
Potrivit sursei citate, pentru a se aplica cota redusă de TVA de 9% trebuie îndeplinite anumite condiții de eligibilitate, respectiv:
– suprafața locuibilă trebuie să fie de maximum 120 mp (la calculul suprafeței locuibile nu sunt luate anexele gospodărești)
– valoarea, inclusiv a anexelor gospodărești (garaje, boxe, locuri de parcare) nu trebuie să depășească 600.000 lei, exclusiv TVA
– persoana fizică nu trebuie să fi achiziționat de la 1 ianuarie 2023 alte locuințe cu cota redusă (cu excepția locuințelor achiziționate în baza dispozițiilor tranzitorii ale OG 16/2022)
– locuința trebuie să fie locuibilă ca atare.
”Definiția locuinței locuibile ca atare s-a modificat de la 1 ianuarie 2024, fiind adăugate condiții referitoare la finisaje interioare și exterioare, instalații și obiecte sanitare și instalații electrice (inclusiv întrerupătoare și prize)”, a precizat Mariana Vizoli.
Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru locuințe
Astfel, locuințele care în momentul livrării pot fi considerate locuibile ca atare sunt cele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
– au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
– au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
– sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitary
– finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
– finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
– au instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente; au instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize

Cluj-Napoca devine, în perioada 27-28 mai, centrul dezbaterilor despre viitorul sustenabil al energiei, găzduind o nouă ediție a Transylvania Green Energy Forum – cel mai important eveniment regional dedicat energiei verzi.
Într-un context european în care tranziția energetică și sustenabilitatea sunt priorități strategice, evenimentul reunește lideri din mediul public și privat, experți naționali și internaționali, dar și decidenți politici, pentru a contura direcțiile următoare în domeniul energiei verzi.
LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025
Ediția din 2025 propune un cadru actualizat de discuții despre cele mai presante provocări și oportunități din sectorul energetic, cu accent pe digitalizarea proceselor, cooperarea public-privată și noi modele de guvernanță în contextul schimbărilor climatice. Printre temele centrale se numără: inovațiile tehnologice, securitatea energetică, finanțările sustenabile, mobilitatea urbană, politicile climatice și transparența.
Organizatorii au publicat deja lista primilor speakeri confirmați, aceasta reunind nume de prim rang din administrație, industrie și mediul academic:
● Mircea Abrudean – Președintele Senatului României
● Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
● Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
● George Niculescu – Președinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei
● Alexandru Petrescu – Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară
● Antal István-Loránt – Președinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale
● Sándor Bende – Președinte Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților
● Ovidiu Cîmpean – Deputat
● Mihaela Suciu – Director General Distribuție Energie Electrică Romania
● Ștefan Gadola – Vice -Președinte al Consiliului de Administrație Energobit
● Maria Metz – CEO NTT DATA Romania
● Radu Vasile – Director General Eximprod Engineering
● Bogdan Varga – Prof. Dr. Ing., Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
● Ciprian Bodiu – Chief Sales Officer Parapet
● Christian Leonte – CEO WALDEVAR Holding
● Mihaela Coroiu – Director Marketing Strategy & Sustainable Energy Projects, EnergoBit
„Suntem încântați să anunțăm primele confirmări pentru Transylvania Green Energy Forum 2025. Lista speakerilor și partenerilor este în continuă actualizare, iar temele abordate vor reflecta cele mai noi tendințe și provocări din domeniul energiei verzi. În prima zi, dezbatem subiecte precum tranziția către neutralitate carbonică până în 2050, evidențiind politici și tehnologii esențiale pentru reducerea emisiilor și decarbonizarea sectoarelor critice. De asemenea, vom discuta despre inovațiile tehnologice în domeniul energiei verzi, inclusiv progresele în tehnologiile fotovoltaice, soluțiile de stocare a energiei și dezvoltarea hidrogenului verde.
A doua zi va fi dedicată principalilor jucători din industria petrolului și gazelor, concentrându-ne pe adaptarea acestora la noile realități ale tranziției energetice și pe rolul lor în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.
Vom reveni în curând cu noi anunțuri privind participanții și temele specifice ale fiecărui panel. Ne propunem, ca la fiecare ediție, să oferim o platformă de discuție relevantă și actuală, care să contribuie la conturarea unui viitor energetic sustenabil”, au anuntat organizatorii.
Urmează două zile de idei, strategii și conexiuni care pot accelera transformarea energetică a României și care plasează Transilvania pe lista regiunilor care contribuie activ la sustenabilitatea europeană. Mai multe detalii și înscrieri, aici.
Parteneri: PPC, EnergoBit, NTT DATA, OMV Petrom, Eximprod Grup, Nuclearelectrica, Distribuție Energie Electrică Romania, Parapet, Waldevar, Banca Transilvania.
Evenimentul este organizat de Amprenta Advertising, în colaborare cu Federația Patronală a Energiei (FPE).